Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 28.03.2019р.

25.03.19 – 01.04.19

КЕРІВНИКАМ

 

1. Перевірки Держпраці – критерії контролю

 

Набули чинності нові критерії оцінки ризику діяльності, за якими Держпраці відбиратиме підприємства/компанії до річного плану перевірок. Постанова Кабміну № 223 за 2019 рік, прийнята ще 6 лютого, набула чинності 27 березня.

Наразі критерії оцінки ризику в усіх сферах діяльності, контроль за якими здійснює Держпраці, визначаються одним документом, усі попередні нормативні акти з цього приводу визнано такими, що втратили чинність.

У документі зазначено критерії, показники за якими братимуться за останні п'ять років, що передують плановому періоду.

Традиційно планові перевірки діяльності суб'єкта господарювання у відповідній сфері здійснюватиме Держпраці:

  • з високим ступенем ризику – не частіше одного разу на два роки;
  • із середнім ступенем ризику – не частіше одного разу на три роки;
  • із незначним ступенем ризику – не частіше одного разу на п'ять років.

Підготуватися до перевірки Держпраці, а також перевірок інших органів контролю допоможе модуль Мистецтво оборони, у якому, зокрема, розміщено загальний довідник Критерії розподілу суб'єктів господарювання за ступенем ризику їх діяльності та визначення періодичності здійснення заходів державного нагляду (контролю).

 

Шукати в продукті (модулі)

Загальне законодавство; Мистецтво оборони

Пошук за іменем файла

kp190223; SH000508

Пошук одним рядком

Критерії за ступенем ризику діяльності

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

БУХГАЛТЕРАМ

 

2. ЗЕД: експортно-імпортні операції

Валютні новації від Нацбанку запрацювали лише місяць тому, і не всі ще звикли до їх трансформації в обліку, а дехто поки що тільки планує свої операції в зовнішньоекономічній діяльності.

Уся потрібна й корисна інформація з експортно-імпортних операцій – у продуктах ЛІГА:ЗАКОН і, зокрема, у Ситуаціях для бухгалтера та спецвипуску видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Нагадуємо, СИТУАЦІЇ ДЛЯ БУХГАЛТЕРА – модуль, який містить не тільки аналітичний опис ситуації, сюди входять готові добірки матеріалів, що дають змогу отримати докладний алгоритм дій у реальних бухгалтерських ситуаціях, а саме:

– нормативні документи, листи та роз'яснення держорганів;

– консультації, довідники, матеріали видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН;

– база податкових знань (офіційна позиція Державної фіскальної служби України);

– форми звітності та первинних документів, алгоритми їх складання;

– судова практика для бухгалтера.

 

Шукати в продукті (модулі)

СИТУАЦІЇ ДЛЯ БУХГАЛТЕРА, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

BZ011508; BZ011509; BZ011510; BZ011511; BZ011512; BZ011513; BZ011514; BZ011515; BZ011516; BZ011517; BZ011519; BZ011520

SB08136; SB080498; SB081110

Пошук одним рядком

Експортно-імпортні операції

Сфера бізнесу

 

ЗЕД

Розмір бізнесу

 

Усі

 

3. Калейдоскоп бухгалтерських подій на найближчий тиждень

До 29 березня не забудьте сплатити деякі податки за лютий, а саме:

  • плату за землю;
  • ПДФО та військовий збір із нарахованого, але не виплаченого доходу;
  • військовий збір із нарахованого, але не виплаченого доходу;
  • податок на додану вартість;
  • акцизний податок;
  • рентну плату за користування радіочастотним ресурсом;
  • авансовий внесок з туристичного збору за березень 2019 р. платниками, які сплачують туристичний збір авансами щомісяця.

До речі, у правилах сплати авансового внеску відбулися зміни, докладніше про них – у матеріалі "Нарахування та сплата туристичного збору" модуля СИТУАЦІЇ ДЛЯ БУХГАЛТЕРА.

 

На початку квітня не забудьте відзвітувати до статистики, а саме 4 квітня подайте "торговельні" звіти:

  • звіт про товарообіг торговельної мережі за березень 2019 року, інформацію про те, як його заповнювати й подавати, зібрано в карті звіту;
  • звіт про обсяг оптового товарообігу за березень 2019 року (форма № 1-опт (місячна)), інформацію про те, як його заповнювати й подавати, зібрано в карті звіту.

До 5 квітня подаємо "трудові" звіти, серед яких цікавий звіт, що подається раз на 4 роки(!), а саме:

  • звіт про витрати на утримання робочої сили за 2018 рік (форма № 1-РС (один раз на чотири роки));

а також місячний і квартальний звіти:

  • звіт з праці за березень 2019 року (форма № 1-ПВ (місячна));
  • звіт з праці за I квартал 2019 року (форма № 1-ПВ (квартальна)).

Нагадаємо, із календаря бухгалтера можна перейти безпосередньо до форми звітності, ознайомитися з нормативними документами, що регламентують граничну дату подання такої звітності. Матеріали, розміщені в календарі, інтегровано у функціонал продукту, що дає змогу переходити за посиланнями до нормативних документів і бланків, використовувати зворотні зв'язки, друк тощо.

 

Шукати в продукті (модулі)

КАЛЕНДАР БУХГАЛТЕРА

Пошук за іменем файла

SН000045; ZX006441, ZX006440, ZX005532, ZX006457, ZX006055

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

ЮРИСТАМ

 

4. Правові позиції ЄСПЛ як джерело права для українського правосуддя

 

Національне законодавство зобов'язує суди України під час розгляду справ застосовувати рішення Європейського суду з прав людини як джерело права. По-перше, це робить рішення українських судів більш обґрунтованими, по-друге, така практика сприяє зменшенню випадків оскарження судових рішень до ЄСПЛ. За даними щорічного дослідження практики національних судів "Precedent UA – 2017", оприлюдненого Українським Гельсінським союзом з прав людини в серпні 2018 р., наразі спостерігається збільшення використання українськими судами посилань на рішення ЄСПЛ.

 

Зважаючи на актуальність і важливість використання практики ЄСПЛ у судовій практиці України, у системі ЛІГА:ЗАКОН впроваджено на постійній основі огляд правових позицій ЄСПЛ та аналіз їх застосування українськими судами.

 

Правові позиції ЄСПЛ розміщено в модулі СУДОВА ПРАКТИКА в категорії Правові позиції. Правову позицію ЄСПЛ оформлено у вигляді окремого документа, який містить безпосередньо текст правової позиції, посилання на рішення ЄСПЛ у справі, а також посилання на рішення українських судів, у яких було застосовано цю правову позицію. Усі правові позиції тематично розподілено за статтями Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, порушення яких стало підставою для судового розгляду.

 

Шукати в продукті (модулі)

СУДОВА ПРАКТИКА/Правові позиції; VERDICTUM

Пошук за іменем файла

Практика ЄСПЛ

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

5. Змінено порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань

 

Генеральна прокуратура змінила порядок ведення. Відповідний наказ від 31.01.2019 р. № 16 набув чинності 26 березня.

Зокрема, відповідно до законодавства органи Державної кримінально-виконавчої служби позбавлено функцій реєстратора і вони не є користувачами ЄРДР.

Також визначено, що до ЄРДР вносяться дані як про дату затримання особи, так і про її звільнення.

Уточнено деякі строки внесення відомостей до ЄРДР, крім того, у новій редакції викладено форму витягу з ЄРДР і порядок його надання, а також визначено реєстраторів ЄРДР.

 

Шукати в продукті (модулі)

Загальне законодавство; Типові договори й шаблони

Пошук за іменем файла

RE28810, RE33150, TF025405

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

6. Судова практика Великої Палати ВС

 

Оприлюднено іще один дайджест від Великої Палати, до якого включено рішення, внесені до судового реєстру за період із 4 по 17 березня 2019 року. У зазначений період розглянуто дві справи у зв'язку з необхідністю відступлення від висновків Верховного Суду України:

  • Постанова від 6 лютого у справі № 522/2738/17

Велика Палата Верховного Суду відступила від правового висновку Верховного Суду України щодо видів грошового забезпечення, які враховуються під час обчислення пенсій військовослужбовців, і визначила, що факт сплати єдиного внеску не є безумовною підставою для включення виплати, з якої цей внесок утримано, до грошового забезпечення, з розміру якого обчислюється пенсія.

  • Постанова від 12 лютого у справі № 826/7380/15

Велика Палата Верховного Суду відступила від правового висновку Верховного Суду України щодо невизнання стягнення надміру сплаченого податку на додану вартість належним способом захисту порушеного права платника податків, визначивши, що саме стягнення з Державного бюджету України на користь платника податків заборгованості з відшкодування ПДВ є належним і ефективним способом судового захисту.

Шукати в продукті (модулі)

Судова практика

Пошук за іменем файла

VSS00253, VS190079, VS190093

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

7. Борги банкам України: чому так багато та що робити

 

Невигідні кредитні умови, нестійка національна валюта, недостатній заробіток... Із цими факторами громадяни України постійно стикаються, коли йдеться про купівлю житла чи автомобіля. Усе це призводить до того, що українці беруть кредити, від самого початку не уявляючи, як сплачуватимуть за ними. Заборгованість українців перед банками вже перевищила позначку в 200 млрд грн і продовжує зростати. Сьогодні як ніколи актуальне питання, яким чином можна виправити ситуацію.

 

Ситуація, що склалася, виникла через незадовільну організацію роботи системи судової влади і виконавчої служби. Якщо судове рішення через деякий час все-таки можна отримати, то виконавче провадження щодо його виконання може затягнутися на роки. У більшості випадків навіть передання майна на реалізацію не гарантує банку відшкодування збитків.

 

Про те, які причини виникнення проблеми і які є способи розв'язання проблеми боргових зобов'язань – читайте в наступному випуску ЮРИСТ&ЗАКОН.

 

Як шукати в ресурсі/модулі

ЮРИСТ&ЗАКОН/№ 12/28.03.2019

Пошук за іменем файла

EA012552

Сфера бізнесу

 

Корпоративні відносини

Розмір бізнесу

 

Усі