Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 20.03.2019р.

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Засновник-директор без зарплати

Засновник підприємства виконував обов'язки директора підприємства без нарахування й виплати зарплати. За неоформлення таких трудових відносин трудовим договором і нездійснення нарахування мінімальної зарплати Держпраці наклало на нього штраф, який було оскаржено в суді. Суд позов підприємства задовольнив, посилаючись на Рішення Конституційного Суду України від 12.01.2010 р. № 1-рп/2010. У рішенні в справі № 1740/2465/18 суд указав, що оскільки функції директора підприємства без укладання трудового договору є корпоративними, то обов'язку укладати трудовий договір, нараховувати та виплачувати заробітну плату немає.

 

Шукати в продукті (модулі)

ІПС, Загальне законодавство, VERDICTUM

Шукати за іменем файла

KS10001;

Пошук за номером

1-рп/2010; 1740/2465/18

 

2. Дивіденди-2019

Мета існування бізнесу в тому, щоб заробляти гроші для його власника, – це аксіома. Дивіденди ж є найпростішим і законним способом виплатити власникові належне.

 

Варто зауважити, що Закон України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" вніс зміни в діяльність підприємств найпоширенішої організаційно-правової форми – ТОВ.

 

З-поміж іншого законодавці підкоригували й питання, пов'язані з виплатою дивідендів. Ураховуючи, що зазвичай після затвердження річної фінансової звітності засновники компаній беруться за "поділ пирога", тобто заробленого прибутку, тема дивідендів сьогодні вельми затребувана. Спеціальні матеріали щодо цього питання дібрано в Ситуаціях для бухгалтера, а також представлено в аналітичному виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

Шукати в продукті (модулі)

ІПС, модулі Ситуації для бухгалтера, БЗ

Пошук за іменем файла

BZ011495; BZ011496; BZ011497; BZ011498; BZ011499; BZ011501; BZ011502; BZ011503

SB080401, SB080222, SB080218, SB080606, SB080219, DG190049, DG190008

Пошук одним рядком

Дивіденди

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

3. Кредитний договір та іпотека: основні ризики, про які потрібно знати позичальнику

 

Кредитування залишається актуальним фінансовим інструментом для бізнесу й приватних потреб. Через це позичальникам важливо бути обізнаними з основними ризиками для споживача цих фінансових послуг, адже попереджений – значить озброєний. Розглянемо низку аспектів, на які варто звертати особливу увагу в разі одержання кредиту, зокрема й забезпеченого іпотекою.

 

Головними ризиками для позичальника під час укладання кредитного договору є нарахування кредитором надвеликих відсотків і жорсткі санкції за несвоєчасне виконання зобов'язання. Причому за прострочення кредитної заборгованості, забезпеченої заставою (іпотекою), боржникові (крім фінансових санкцій) загрожує втрата майна, що не звільнить його від виконання основного зобов'язання й виплати відсотків.

 

Саме тому в інтересах позичальника контролювати ключові положення договору, де можуть критися головні фінансові небезпеки, адже фінансова установа ніколи не запропонує потенційному позичальникові очевидно невигідні або якимось чином небезпечні для себе умови договору.

 

Про те, що варто враховувати позичальникам і яким положенням кредитного договору потрібно приділити найбільш пильну увагу, – дізнайтеся з модуля Ситуації для бізнесу – ІПС.

 

Шукати в продукті (модулі)

Загальне законодавство

Ситуації для бізнесу

Пошук за іменем файла

SX180033

Сфера бізнесу

 

Захист прав позичальників, кредитування

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

БУХГАЛТЕРАМ

 

4. Як безпечно списати безнадійну товарну "дебіторку"

 

У непростих економічних умовах, які переживає зараз увесь український бізнес, трапляється так, що ваш постачальник не може виконати взятих на себе зобов'язань і поставити предоплачену продукцію. Або й ще гірше – він банкрутує, ліквідується, і тоді дебіторська заборгованість за перерахованою йому передоплатою переходить до категорії безнадійної. Що в такому разі має зробити з ними ваш бухгалтер? Правильно, списати.

Але товарна дебіторська заборгованість, на відміну від грошової, має свої особливості обліку, оскільки створення резерву сумнівних боргів для неї не передбачено. Як відобразити товарну безнадійну "дебіторку" у податковому обліку?

Які особливості її списання в бухобліку? Які будуть наслідки з ПДВ в разі списання товарної безнадійної "дебіторки"? Відповіді на ці питання надано в системах ЛІГА:ЗАКОН,а також виданнях Інтерактивна бухгалтерія та БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

Шукати в продукті (модулі)

Інтерактивна бухгалтерія, ІПС

Пошук за іменем файла

www.interbuh.com.ua/ru/documents/oneanalytics/5125

DG190062, DG180303, SB080951, SB080118, SB081422, SB090371, SB100027, BZ010885, BZ010577, BZ011137

Пошук одним рядком

Товарна безнадійна дебіторка

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

5. Основна інформація про податкові перевірки – завжди під рукою

 

Камеральні, документальні, фактичні, планові, позапланові, виїзні, невиїзні... На яких підставах їх можуть проводити, як довго вони можуть тривати й на скільки їх можуть продовжити... І, зрештою, коли податківці зобов'язані попереджати про майбутню перевірку, а коли ні? Адже від цього залежить наявність у підприємства підстав не допустити контролерів до перевірки.

 

Щоб допомогти розібратися в цьому питанні, наші аналітики підготували спеціальний довідник, у якому зібрано відповіді на всі наведені вище питання. Довідник стане в пригоді як бухгалтерові, так і податковому юристу, і аудиторові.

 

Шукати в продукті (модулі)

Довідники

Пошук за іменем файла

SH000690

Пошук одним рядком

Види та тривалість перевірок

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

ЮРИСТАМ

 

6. Про оподаткування компенсації за невикористану відпустку в разі смерті співробітника

 

ДФС в індивідуальній податковій консультації № 872/6/99-99-13-02-03-15/ІПК роз'яснила, що сума заробітної плати (зокрема, і сума грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки), нарахована працівникові до дня його смерті, є базою нарахування єдиного внеску для платника єдиного внеску – роботодавця.

Оскільки спадкоємці відповідно до вимог чинного законодавства не є застрахованими особами роботодавцем-страхувальником, то виплачувана їм зазначена сума не є базою нарахування єдиного внеску. При цьому дохід у вигляді суми компенсації за невикористану відпустку потрібно зарахувати до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу працівника в день його смерті й оподаткувати податком на доходи фізичних осіб і військовим збором на загальних підставах.

 

Шукати в продукті (модулі)

Загальне законодавство, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Пошук за іменем файла

PK2038, BZ011469, BZ011429, BZ011468, BZ011430, BZ011470

 

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

 

 

           

7. Як довести крайню необхідність у разі складання адмінматеріалів за "автодорожнє" порушення?

 

Зараз багато торговельних підприємств із власною службою доставки й кур'єрами на автомобілях (працюють за цивільно-правовими договорами), які іноді вчиняють перевищення швидкості, неправильне паркування та інші порушення, за що періодично справедливо отримують штрафи від поліції. Однак усі ці порушення пов'язані з виконанням службових доручень і метою якнайшвидше доставити товар покупцеві. Чи можливо цей аргумент використовувати як пом'якшувальну обставину для зменшення штрафів?

 

Про те, як бути, коли співробітники підприємства одержують штрафи за порушення ПДР, і що в такій ситуації можна вважати крайньою необхідністю, читайте у виданні ЮРИСТ&ЗАКОН.

 

Шукати в продукті (модулі)

ЮРИСТ&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

EA012537

Сфера бізнесу

 

Корпоративні відносини

Розмір бізнесу

 

Усі