Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 29.11.2018р.

КЕРІВНИКАМ

 

1. Податкові перевірки у 2019 році: прогнози та рекомендації для бізнесу

 

Цілком передбачувано, що поточний рік не обійдеться без спорів, що виникають між платниками податків та органами Державної фіскальної служби під час проведення податкових перевірок або за їх підсумками. Причин для цього є досить: від використання перевірок як інструменту тиску на бізнес і неписаного закону "перевірок без донарахувань не буває" до застосування різних способів оптимізації оподаткування, явно незаконних або "на грані фолу".

 

Якщо говорити про чергові зміни до Податкового кодексу України, то із 1 січня 2019 року істотно не було змінено процедуру проведення податкових перевірок – збільшено лише процесуальні строки на вручення актів податкових перевірок і подання заперечень. Про деякі прогнози й рекомендації для бізнесу у 2019 році читайте в наступному випуску ЮРИСТ&ЗАКОН.

 

Як шукати в модулі/продукті

Загальне законодавство

ЮРИСТ&ЗАКОН

 

 

 

Пошук за іменем файла

Пошук за номером ЄДРСР

EA012321

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

2. Інформаційна безпека на підприємстві: основні положення

 

Підприємницька діяльність тісно пов'язана з отриманням, накопиченням, зберіганням, обробкою й використанням різної інформації. Однак захисту підлягає не вся інформація, а лише та, яка становить цінність для підприємця. Як правильно організувати й забезпечити інформаційну безпеку підприємства, читайте в ситуації для бізнесу.

 

Як шукати в модулі/продукті

ІПС/Ситуації для бізнесу

 

 

 

Пошук за іменем файла

Пошук за номером ЄДРСР

SX170079

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

БУХГАЛТЕРАМ

1. Декларацію з податку на прибуток за 2018 рік подають уже за новою формою – вийшло роз'яснення ДФСУ

Як і припускали експерти компанії ЛІГА:ЗАКОН, Державна фіскальна служба України вже 4 січня 2019 року роз'яснила, що декларацію з податку на прибуток за 2018 рік слід подавати вже за новою формою, з урахуванням змін, затверджених наказом Мінфіну від 19.10.2018 р. № 842.

Таке роз'яснення надано в листі ДФСУ від 04.01.2019 р. № 357/7/99-99-15-02-01-17.

У базі нормативних документів ІПС ЛЗ є як наказ, що вносить зміни, так й оновлена редакція декларації. Оновлено також картку форми в модулі ФОРМИ, БЛАНКИ.

А коментарі до змін уже опубліковано як у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН ІПС, так і в "Інтерактивній бухгалтерії".

Як шукати в модулі/продукті

Загальне законодавство

ФОРМИ, БЛАНКИ

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Інтерактивна бухгалтерія

Пошук за іменем файла

RE32755

DFS05084

 

ZX006419

 

BZ011303

http://www.interbuh.com.ua/ru/documents/ib/8964/125571

Пошук одним рядком

Декларація з податку на прибуток

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі (крім суб'єктів малого підприємництва на єдиному податку)

 

2. Перерахунок ПДВ за 2018 рік – у матеріалах видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Дуже багато платників ПДВ щорічно роблять перерахунок. Він потрібен у тих випадках, коли поряд з оподатковуваними операціями в платника були ще й неоподатковувані. І хоча процедуру перерахунку здійснюють не перший рік, у практиків вона зазвичай викликає питання.

У зв'язку із цим пропонуємо разом пригадати основні моменти, пов'язані з проведенням річного перерахунку ПДВ. Хто проводить перерахунок ПДВ? Як складати податкову накладну? Як у бухгалтерському обліку відобразити результати перерахунку? Про все це читайте в матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Більшість платників ПДВ проводять перерахунок із податку на додану вартість за операціями придбання товарів, послуг, необоротних активів у 2018 році, які частково використовуються в операціях, оподатковуваних ПДВ. У статті розглянуто особливості проведення такого перерахунку.

А як результати річного перерахунку ПДВ відобразити в податковій декларації з ПДВ за грудень 2018 р. і за січень 2019 р., показано на прикладах у матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Як шукати в модулі/продукті

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

BZ011363

BZ011366

BZ011367

BZ011368

Пошук одним рядком

Перерахунок ПДВ 2018

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі (тільки платники ПДВ)

 

3. Квота на працевлаштування осіб передпенсійного віку: форму звіту оновлено. "Інтерактивна бухгалтерія" аналізує зміни

Нововведення, про які розповідає "Інтерактивна бухгалтерія" у своїй статті, – довгоочікувані та пов'язані із запровадженням із 01.01.2018 для підприємств із чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб додаткової квоти для працевлаштування осіб передпенсійного віку. Розмір квоти – не менш як одна особа в середньообліковій чисельності штатних працівників. У межах цієї квоти працевлаштовують осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років.

Про виконання цієї квоти потрібно подавати спеціальну звітність, форму якої оновлено. І про те, що було змінено у формі, теж докладно розказано в статті.

Як шукати в модулі/продукті

Інтерактивна бухгалтерія

Пошук за іменем файла

http://www.interbuh.com.ua/ru/documents/ib/9022/126191

Пошук одним рядком

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі (від 8 найманих співробітників)

 

 

4. Продовжуємо аналізувати новації 2019 року

Новорічні податкові новації – це зазвичай топ-тема на весь січень. Після загальних оглядових статей експерти здебільшого переходять до окремих нюансів і буквально "розжовують" їх для своїх читачів. Не став винятком і січень 2019 р.

"Інтерактивна бухгалтерія" доповнила чотирма новими статтями свою тематичну добірку "ЗМІНИ-2019". Нагадаємо, до неї входять як оперативні новини, так і статті з різних аспектів змін, причому їх перелік постійно розширюється:

Нагадаємо також, що в останньому номері року, що минув, видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН випустило 11 статей рубрики "Тема номера", які бухгалтери продовжать читати протягом усього січня:

Крім того, оновлено станом на 01.01.2019 матеріали в модулі ДОВІДНИКИ:

  • "Відповідальність за порушення законодавства про працю";
  • "Пеня за порушення податкового законодавства";
  • "Різниці, що виникають при здійсненні фінансових операцій";
  • "Довідник ознак доходів для заповнення форми № 1ДФ";
  • "Адміністративний збір за проведення держреєстрації змін та одержання інформації з Єдиного державного реєстру";
  • "Граничні норми добових витрат для працівників підприємств всіх форм власності (крім державних)";
  • "Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям".

Як шукати в модулі/продукті

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Інтерактивна бухгалтерія

Пошук за іменем файла

https://bz.ligazakon.net/#/articles/BZ011324

https://bz.ligazakon.net/#/articles/BZ011325

https://bz.ligazakon.net/#/articles/BZ011323

https://bz.ligazakon.net/#/articles/BZ011318

https://bz.ligazakon.net/#/articles/BZ011320

https://bz.ligazakon.net/#/articles/BZ011319

https://bz.ligazakon.net/#/articles/BZ011321

https://bz.ligazakon.net/#/articles/BZ011326

https://bz.ligazakon.net/#/articles/BZ011327

https://bz.ligazakon.net/#/articles/BZ011329

https://bz.ligazakon.net/#/articles/BZ011330

 

 

http://www.interbuh.com.ua/ru/documents/hottest/125451

 

SH000188

SH000476

SH000585

SH000473

SH000327

SH000008

SH000112

Пошук одним рядком

Зміни 2019

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

ЮРИСТАМ

 

1. Нацбанк затвердив нову систему валютного регулювання

 

Національна система валютного регулювання нині перебуває на стадії реформування, і з 7 лютого 2019 року запрацює повною мірою. Для роботи нової валютної системи Законом про валюту і валютні операції було передбачено обов'язок НБУ привести свої нормативно-правові акти у відповідність до Закону й забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для його реалізації, у тому числі щодо класифікації валютних операцій. Нова система складається з 8 основних постанов Правління НБУ, які замінили попередню базу з 56 нормативно-правових актів у сфері валютного регулювання. Серед основних послаблень, передбачених новою системою: вільне використання рахунків юросіб за кордоном, оnline-купівля іноземної валюти фізособами – до 150 тис. грн/день, збільшення граничного строку здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами, скасування заборони на кредитування нерезидентів у гривні, поступове зниження та скасування вимог до обов'язкового продажу валютної виручки.

 

 

Як шукати в модулі/продукті

Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

PB19001

PB19002

PB19003

PB19004

PB19005

PB19006

PB19007

PB19008

Пошук одним рядком

Валютне регулювання

Сфера бізнесу

 

 

Розмір бізнесу

 

Усі

 

2. Висновки Верховного Суду в справах про банкрутство

 

У листі "Правові висновки Верховного Суду у справах про банкрутство" ВС, із метою забезпечення єдності судової практики, узагальнив правові висновки, викладені в постановах у справах про банкрутство за жовтень 2018 р.

 

– Концентрація спорів про витребування майна банкрута у добросовісного набувача або з чужого незаконного володіння в межах справи про банкрутство є ефективним засобом юридичного захисту прав як банкрута, так і кредиторів.

 

– У випадку подання заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство в разі загрози неплатоспроможності від боржника не вимагається подання доказів наявності судового рішення про стягнення коштів або дотримання тримісячного строку після відкриття виконавчого провадження.

 

– Прийняття рішення про перехід до будь-якої судової процедури банкрутства належить саме до виключної компетенції зборів кредиторів, а комітету кредиторів таке право може бути лише делеговано загальними зборами.

 

– Питання про те, перебуває боржник у стані неплатоспроможності чи ні, суд вирішує не за наслідками розгляду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, а на підсумковому засіданні суду.

 

– За рахунок коштів від продажу заставного майна, які спрямовуються на задоволення вимог заставного кредитора в процедурі ліквідації, можливо погасити також й витрати, пов'язані з продажем зазначеного заставного майна.

 

– У разі, якщо оплата послуг арбітражного керуючого здійснюється не за рахунок коштів, одержаних від продажу майна боржника, чи коштів, одержаних у результаті діяльності боржника у зв'язку з відсутністю таких коштів, оплата послуг здійснюється за рахунок коштів кредиторів, виходячи з принципу пропорційності їх грошовим вимогам.

 

– Надання згоди забезпеченим кредитором на продаж заставного майна не надає йому права обирати порядок й умови реалізації заставного майна.

 

Як шукати в модулі/продукті

Судова практика

 

Пошук за іменем файла

VSS00237

 

Пошук одним рядком

Банкрутство

 

Сфера бізнесу

 

 

 

Розмір бізнесу

 

Усі