Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 22.11.2018р.

22.11 -27.11.18

 КЕРІВНИКАМ

 1. Обережно, контроль!

Тим, хто коли-небудь стикався з отриманням дозволу Антимонопольного комітету України на концентрацію, не потрібно пояснювати, що головним питанням у такому разі завжди є визначення контролю. Річ у тім, що лише шляхом правильного визначення відносин контролю можна встановити, чи є дія концентрацією, а також окреслити коло учасників концентрації. Що ж уважати відносинами контролю, читайте в наступному номері ЮРИСТ&ЗАКОН.

 

Як шукати в модулі/продукті

Видання ЮРИСТ&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

ЕА012170

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

2. Особливості транспортування продукції легкої промисловості

 Універсального визначення поняття "легка промисловість" в українському законодавстві немає. Але міжнародна усталена практика зараховує до цього виду промисловості текстильне, швейне, шкіряне, хутрове та взуттєве виробництва. Відповідно, ідеться про одяг, взуття та інші предмети загального непродовольчого споживання. Крім того, легка промисловість забезпечує сировиною й комплектуючими інші види промисловості.

Товари легкої промисловості в аспекті їх транспортування зазвичай не є небезпечними вантажами. Тому на більшість видів таких товарів поширюються загальні правила перевезення. Проте виробникам і реалізаторам такої продукції необхідно брати до уваги, що низка товарів усе-таки вимагає враховувати певні особливості їх транспортування.

Як шукати в модулі/продукті

ІПС/Ситуації для бізнесу

Пошук за іменем файла

SX180042

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

3. "Немає межі досконалості" – порядок блокування податкових накладних знову "поліпшили"

 Традиційно порожній бюджет Уряд вирішив донаповнити за рахунок змін до Порядку блокування податкових накладних і розрахунків коригування, затвердивши постанову від 24.10.2018 р. № 936, яка набула чинності 10.11.2018. Змін не так і багато, проте вони досить суттєві.

 

Найголовнішим, мабуть, є те, що "зелений коридор" для реєстрації податкових накладних залишено тільки платникам податків, які забезпечують податкове навантаження за останні 12 місяців не менше як 5 % (раніше було 3 %). Тобто вважається, що "скрутники" таке податкове навантаження не можуть забезпечити фактично, а платників податків – "стаханівців" можна зайвий раз не контролювати.

А ще для одного критерію – "не більше ніж 500 тис. грн на місяць", – який також позбавляв малий бізнес блокувань, додали істотне уточнення: "і не більше як 50 тис. грн на одного покупця". Тобто тепер підприємство, яке хоч і продає товарів і послуг на місяць не більше ніж 500 тис. грн, але при цьому в одні руки більше як 50 тис. грн, все одно будуть докладно вивчати на предмет "ризиковості".

Загалом, платники вже встигли відчути "покращення", яке вилилося в затримки реєстрації податкових накладних і несподівані відмови в реєстрації.

На цьому тлі факт того, що ДФС перезатвердила Критерії ризиковості для блокування податкових накладних, які раніше просто були розміщені на офіційному сайті та не мали статусу нормативно-правового акта, є вже простою формальністю.

 

На цю новину відреагували наші бухгалтерські видання:

  • у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН – стаття "Порядок блокування ПН/РК "покращено";
  • у газеті "Інтерактивна бухгалтерія" – коментар "Оновлено ознаки для моніторингу ПН/РК".

Як шукати в модулі/продукті

Загальне законодавство; Відомості бухгалтера

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН; Інтерактивна бухгалтерія

Пошук за іменем файла

KP180936

http://ips.ligazakon.net/document/reader/bz011243

http://www.interbuh.com.ua/ru/documents/onenews/122662

Пошук одним рядком

Податкова накладна

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі (тільки платники ПДВ)

 

БУХГАЛТЕРАМ

4. Річна інвентаризація – 2018

Кінець звітного року, особливо два останні місяці, – це сезон проведення річної інвентаризації на більшості підприємств. Адже складання річної фінансової звітності не можна буде розпочати, попередньо не перевіривши фактичну наявність активів і зобов'язань та не зіставивши їх із даними, відображеними в бухгалтерському обліку. І якщо будуть виявлені розбіжності, то їх потрібно буде врегулювати шляхом відображення в бухгалтерському обліку інвентаризаційних різниць. Тільки так можна забезпечити відповідність фінансової звітності реальному стану справ на підприємстві.

Тобто до організації й проведення інвентаризації слід поставитися з усією відповідальністю.

Однак інвентаризація – це не те, чим бухгалтер займається щодня. І щоб не проґавити нічого важливого, йому дуже знадобляться матеріали, розміщені в системах і виданнях від компанії ЛІГА:ЗАКОН:

Довідник ІПС – "Періодичність проведення інвентаризації".

СИТУАЦІЇ ДЛЯ БУХГАЛТЕРА ІПС:

  • "Інвентаризація: загальні положення";
  • "Відповідальність за непроведення інвентаризації";
  • "Порядок проведення інвентаризації (етапи)".

 

"Інтерактивна бухгалтерія" підготувала "Тему тижня", що містить вісім матеріалів, а видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, на додаток до тих статей, що вийшли раніше – "Інвентаризація-2018: оформлюємо результати проведення" та "Інвентаризація-2018: визначаємося зі складом комісії", розмістило нові, які будуть надзвичайно важливі як госпрозрахунковим підприємствам, так і бюджетним установам:

 

"Інвентаризація-2018: відображаємо в обліку лишки, нестачі й пересортицю";

"Інвентаризація-2018: рахуємо активи й уточнюємо зобов'язання";

"Інвентаризація в бюджетників: процедура, строки, оформлення";

"Результати інвентаризації в бюджетників: урегульовуємо різниці й відображаємо в бухобліку".

 

Ці статті є як у модулі ІПС, так і у виданні.

Як шукати в модулі/продукті

Ситуації для бухгалтера; Довідники

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН; Інтерактивна бухгалтерія

Пошук за іменем файла

SH000138; SB090256; SB090236; SB090254; BZ011195; BZ011200

http://www.interbuh.com.ua/ru/documents/onenews/122255

BZ011230; BZ011210; BZ011196; BZ011226

Пошук одним рядком

Інвентаризація

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

5. Що потрібно встигнути зробити платнику ПДВ до анулювання ПДВ-реєстрації

Надзвичайно важливої й болючої теми торкнулася "Інтерактивна бухгалтерія" – анулювання реєстрації платників податку на додану вартість. Аби прощання з ПДВ відбулося безболісно, платникові слід знати, які процедури, пов'язані зі зміною статусу, на нього чекають. А також що йому варто зробити ще до дати анулювання, а на що втрата ПДВшного статусу не вплине.

Про все це "Інтерактивна бухгалтерія" розповіла в статті "Ваш поїзд пішов, або Що слід встигнути зробити платникові ПДВ до анулювання ПДВ-реєстрації".

Як шукати в модулі/продукті

Інтерактивна бухгалтерія

Пошук за іменем файла

http://www.interbuh.com.ua/ru/documents/ib/8881/122684

Пошук одним рядком

 

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Малий і середній (у тому числі в складі груп компаній)

 

ЮРИСТАМ

 

6. Будівництво гідротехнічних споруд – без дозволу

Кабмін змінив перелік будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об'єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію. Зокрема, до переліку додано роботи, пов'язані з будівництвом гідротехнічних споруд, а саме: акваторії морського порту (портової акваторії), внутрішніх підхідних, судноплавних каналів, операційної акваторії причалу, якірної стоянки, а також інших підводних гідротехнічних споруд штучного та природного походження.

Як шукати в модулі/продукті

Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

KP180931

Сфера бізнесу

 

Будівництво

Розмір бізнесу

 

Усі

 

7. Реалізація підакцизних товарів – оподаткування

У консультації № 4709/6/99-99-15-03-03-15/ІПК ДФС роз'яснила, що в разі, якщо Товариство здійснює операції з реалізації кінцевим споживачам наборів, до складу яких входять підакцизні й непідакцизні товари, за такими операціями об'єктом оподаткування є операції з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. Якщо Товариство під час надання послуг, зокрема кейтерингу, здійснює, наприклад, розлив алкогольних напоїв кінцевим споживачам і включає вартість таких напоїв до собівартості послуги, то при цьому відбувається реалізація суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Як шукати в модулі/продукті

Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

PK1797

Розмір бізнесу

 

Усі