Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 31.10.2018р.

31.10 – 06.11.2018

КЕРІВНИКУ

1. Актуально – трудові перевірки

Як уже всім відомо, Кабмін доручив органам Держпраці, ДФС, ПФУ, Нацполіції, іншим центральним органам виконавчої влади провести за участі органів місцевого самоврядування починаючи з 5 жовтня 2018 р. комплексні заходи, спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів населення. Також згадані вище органи повинні провести до 5 жовтня 2018 р. інформаційно-роз'яснювальну кампанію про заплановані заходи й неприпустимість допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин.

Міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади потрібно переглянути власні нормативно-правові акти та внести до них зміни задля посилення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками.

Усі перелічені заходи передбачено розпорядженням КМУ від 05.09.2018 р. № 649-р.

Нагадаємо: штраф за кожного неоформленого працівника становить 30 мінзарплат (111 690 грн).

 

З іншими "трудовими" штрафами можна ознайомитися у відповідному Довіднику.

На цю тему також будуть корисні матеріали:

  • ситуація "Відповідальність роботодавця у сфері оплати праці";
  • коментар "Суд визнав незаконним постанову Держпраці про штраф за неоформлення працівників";
  • стаття "Проведення перевірок органами Держпраці";
  • запитання-відповіді "Перевірки Держпраці: виправляємо до візиту інспектора праці".

 

Зверніть увагу! В останньому номері видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН від 29.10.2018 вийшли дві статті з приводу правильного застосування Класифікатора професій ДК 003:2010, якому під час перевірок приділяють чимало уваги інспектори Держпраці:

 

Як шукати в продукті/модулі

-

Довідники

Ситуації для бухгалтера

Консультації

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Інтерактивна бухгалтерія

Пошук за іменем файла

-

KR180649; BZ010185; sh000188; BZ011092; SB081516;  dg180207; BZ011150; to001430

 http://www.interbuh.com.ua/ru/documents/oneanalytics/121865

http://www.interbuhttpm.ua/ru/documents/oneanalytics/121834

 

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ011174

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ011175

Пошук одним рядком

-

Трудові санкції

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

2. Як конкуренти можуть зруйнувати бізнес: основні способи протидії

 

Конкурентна боротьба – явище доволі поширене в усьому світі. У гонитві за прибутком підприємці відкривають нові сегменти ринку, упроваджують останні технологічні розробки або ж пускають у хід інші радикальні методи. Тиск через кримінальне провадження, арешт майна та банківських рахунків, рейдерство, заволодіння конфіденційною інформацією – з чого це починається? Які інструменти використовують задля чинення тиску та як від цього захиститися – читайте у випуску ЮРИСТ&ЗАКОН.

 

Як шукати в продукті/модулі

Загальне законодавство

ЮРИСТ&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

Пошук за номером ЄДРСР

-

EA012081

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

3. Протидія колекторам: основні правила

 

Непоодинокі випадки виникнення великих заборгованостей, а також свідомі непорядні дії боржників змушують банки, інші фінансові  установи або ж кредиторів – фізичних осіб шукати результативні шляхи врегулювання проблемних кредитів. Одним із них є залучення колекторів. Як бути готовим до дій колекторів і як їм грамотно протидіяти – відповіді в спеціальному модулі для керівників продукту ІПС-web.

Шукати в продукті/модулі

Ситуації для бізнесу

Пошук за іменем файла

SX180032

 

Пошук одним рядком

Протидія колекторам

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

БУХГАЛТЕРАМ

1. Розпочинається сезон проведення річної інвентаризації

Завершення звітного року, особливо два останні місяці, – це сезон проведення річної інвентаризації на більшості підприємств. Адже до складання річної фінансової звітності не можна буде взятися, попередньо не перевіривши фактичну наявність активів і зобов'язань та не зіставивши їх із даними, які відображено в бухгалтерському обліку. І якщо буде виявлено розбіжності, то їх потрібно буде врегулювати через відображення в бухгалтерському обліку інвентаризаційних різниць.

Тільки так можна забезпечити відповідність фінансової звітності реальному стану справ на підприємстві. Тобто до організації та проведення інвентаризації потрібно підійти з усією відповідальністю.

 

А втім, інвентаризація – це не те, чим бухгалтер займається щодня. І щоб не пропустити нічого важливого, йому дуже знадобляться матеріали, розміщені в системах і виданнях від ЛІГА:ЗАКОН:

 

• Довідник ІПС – "Періодичність проведення інвентаризації";

 

• Ситуації для бухгалтера ІПС:

"Інвентаризація: загальні положення";

"Відповідальність за непроведення інвентаризації";

"Порядок проведення інвентаризації (етапи)";

 

• узагальнена стаття від "Інтерактивної бухгалтерії" – "Щорічна інвентаризація активів і зобов'язань: від документування до відображення результатів в обліку", яка, своєю чергою, містить масу посилань на інші статті щодо більш вузьких прикладних питань.

 

Утім, інвентаризація обов'язкова не лише перед річною звітністю, а й у низці інших випадків, про що можна дізнатися із статті "Обов'язкова інвентаризація: випадки, строки й обсяги її проведення".

 

Шукати в продукті/модулі

Ситуації для бухгалтера

Довідники

Інтерактивна бухгалтерія

Пошук за іменем файла

SH000138; SB090256; SB090236; SB090254

http://www.interbuh.com.ua/ru/documents/ib/8819/112450

http://www.interbuhttpm.ua/ru/documents/ib/8824/122088

 

Пошук одним рядком

Інвентаризація

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

2. Зміни до порядків реєстрації та застосування РРО й КОРО: де "підводне каміння"?

Незабаром підприємства роздрібної торгівлі й громадського харчування зможуть зітхнути з деяким полегшенням, оскільки реєстрація та використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО, або в народі – "касових апаратів") мають стати простішими.

А все тому, що Мінфін затвердив зміни до наказу "Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій" від 14.06.2016 р. № 547, які:

  • спрощують реєстрацію РРО й порядок уведення їх в експлуатацію;
  • упроваджують механізм обміну інформацією між ДФС і центрами сервісного обслуговування (ЦСО) в електронному вигляді під час реєстрації та застосування РРО;
  • спрощують вимоги до ведення книги обліку розрахункових операцій (КОРО). Зокрема, скасовано необхідність щоденного підклеювання звітних чеків.

Загалом цей новий наказ набув чинності з 1 жовтня. Але заковика в тому, що більшість цих змін запрацюють лише після того, як Мінфін затвердить порядки ведення двох реєстрів, яких поки що немає: реєструпримірників РРО та реєстру центрів сервісного обслуговування РРО.

На цей час зареєстровані журнали використання РРО, КОРО та РК за "старою формою" суб'єкти господарювання можуть використовувати до скасування їх реєстрації або закінчення.

Про те, як правильно вести й заповнювати КОРО на РРО, щоб не було неприємностей, читайте в матеріалі "Порядок заповнення КОРО на РРО" модуля СИТУАЦІЇ ДЛЯ БУХГАЛТЕРА.

А тим часом найприскіпливіші головбухи звернуть увагу на те, що затверджені Мінфіном зміни, як це часто буває, грішать на технічні неточності й нестикування, які можуть зіпсувати радість від, здавалося б, нормативних поліпшень у сфері РРО. Про ці ризики йдеться в статті "Революційні РРО/КОРО – покращення від Мінфіну: що потрібно знати" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Шукати в продукті/модулі

Загальне законодавство

Ситуації для бухгалтера

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

Re32558

SB080970

BZ011202

Пошук одним рядком

Реєстратори розрахункових операцій

Сфера бізнесу

 

Роздрібна торгівля та громадське харчування

Розмір бізнесу

 

Усі

 

ЮРИСТАМ

 

1. Оподаткування операцій із увезення товарів у митному режимі тимчасового ввезення

 

Фіскальна служба в індивідуальній податковій консультації № 4405/ІПК/26-15-12-01-18 роз'яснила, що в разі випуску у вільний обіг товарів, поміщених у митний режим тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування ПДВ, платник податків сплачує суму ПДВ, розраховану за основною ставкою, за вирахуванням уже сплаченої на підставі умовного часткового звільнення суми ПДВ. Також платник податків сплачує суму відсотків із сум податкових зобов'язань, які підлягали б сплаті у разі, якби щодо таких сум було надано розстрочення податкових зобов'язань. До податкового кредиту належить зараховувати лише суму ПДВ, оскільки сума відсотків не є сумою ПДВ, а тому не підлягає зарахуванню до податкового кредиту.

 

Як шукати в продукті/модулі

Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

PK1750

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

2. Імпортери алкоголю можуть купувати акцизні марки за е-заявкою

Процедура придбання марок акцизного податку виробниками й імпортерами алкоголю зазнала змін. Так, постановою Кабміну № 844 внесено зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Передбачено, що підприємства – виробники й імпортери алкогольних напоїв повинні щомісяця до 10 числа подавати в електронній формі продавцеві марок електронну заявку-розрахунок про кількість марок за їх видами, копію платіжного документа на переказ плати за марки й довідки про сплату суми податку, розрахованої за ставками для готової продукції. Раніше потрібно було подавати ще й звіт про використання марок, придбаних у попередньому місяці.

 

Як шукати в ресурсі/модулі

Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

KP180844

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі