Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 06.08.2018р.

КЕРІВНИКАМ

 

 1. Чи можливе переведення на основне місце роботи

 

У листі Мінсоцполітики № 446/0/22-17/134 роз'яснюються нюанси переведення співробітника, який працює за сумісництвом, на основне місце роботи. Зокрема, Мінсоцполітики зазначило, що переведенням на іншу роботу вважається доручення працівникові роботи, що не відповідає спеціальності, кваліфікації або посаді, визначеній трудовим договором. У зв'язку з цим, якщо працівник залишиться працювати на тій самій посаді в межах підприємства, переведення не може бути застосовано. У такому разі працівника доцільно звільнити з посади за сумісництвом, а потім прийняти на основне місце роботи за новим трудовим договором.

Як шукати в ресурсі/модулі

Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

Пошук за номером ЄДРСР

FN044095

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

  

2. НБУ дозволив банкам розкривати банківську таємницю під час здійснення валютного нагляду

 Банки надаватимуть інформацію, що містить банківську таємницю, під час здійснення заходів валютного контролю, а також у разі запровадження НБУ заходів захисту. Інформацію, що становить банківську таємницю, зможуть отримувати НБУ та ДФС, а також агенти валютного контролю. При цьому органи й агенти валютного контролю зобов'язані запобігати розголошенню комерційної таємниці та іншої інформації, зокрема банківської таємниці. Такі зміни до правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці внесено постановою НБУ № 82.

 

Як шукати в ресурсі/модулі

Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

pb18122

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

БУХГАЛТЕРАМ

3. Про склад проміжної фінансової звітності за 1 півріччя 2018 року – у свіжому номері БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Минулий місяць липень видався надзвичайно щедрим на бухгалтерські новації. Одна за іншою прийнято зміни до Порядку подання фінансової звітності, НП(С)БО 1 і 2. Настав час подивитися на них у комплексі й проаналізувати деякі наслідки, які так чи інакше вплинуть на порядок подання фінзвітності.

 

Такий аналіз надано у свіжому номері БУХГАЛТЕР&ЗАКОН у статті "Коли – два, а коли – п'ять: скільки фінзвітів подаємо тепер", який наразі буде дуже доречним, адже форми фінансової звітності є невід'ємними додатками до декларації з податку на прибуток.

 

Крім того, тижнем раніше редакція БУХГАЛТЕР&ЗАКОН уже давала актуальний коментар "Склад проміжної фінзвітності зафіксували в профільному бухстандарті", із яким також варто ознайомитися в сезон подання піврічної фінансової звітності.

 

Шукати в продукті (модулі)

Загальне законодательтство

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

KP000419; kp180547; BZ011010

Пошук одним рядком

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

4. Відображення результатів податкової перевірки у звітності: хіт-стаття "Інтерактивної бухгалтерії"

Рано чи пізно до кожного платника податків приходить податкова перевірка, і, звісно, ліпше бути готовим до неї.

Тиждень тому в статті "Податкові перевірки: види та строки здійснення" "Інтерактивна бухгалтерія" уже розповідала своїм читачам:

  • які бувають види податкових перевірок та які строки відведено для їх здійснення;
  • чи можуть контролери перевіряти період, із граничної дати якого минуло 1095 днів;
  • чи можна відтермінувати перевірки та за яких обставин.

Продовжуючи тему перевірок, "Інтерактивна бухгалтерія" підготувала ще одну статтю, яка є логічним продовженням попередньої, – "Відображення результатів податкової перевірки у звітності". Із неї ви довідаєтеся:

  • як документально оформлюються результати податкової перевірки та які бувають форми податкових повідомлень-рішень;
  • як відображаються результати перевірки податку на прибуток, ПДВ, ресурсних платежів, податку на майно, ПДФО, ЄСВ.

 

 

Як шукати в ресурсі

-

Інтерактивна бухгалтерія

Пошук за іменем файла

-

http://www.interbuh.com.ua/ru/documents/ib/8617/120014

http://www.interbuhttpm.ua/ru/documents/ib/8630/120160

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

5. Фінансові інструменти – тепер за новим МСФЗ 9

1 січня 2018 року набув чинності МСФЗ 9 "Фінансові інструменти". Цей Стандарт уже зарекомендував себе як один із найважчих для запровадження. Він істотно впливає не лише на фінансовий сектор, а й на підприємства нефінансового сектору економіки, у діяльності яких виникають фінансові активи й фінансові зобов'язання, котрі необхідно правильно відобразити у фінансовій звітності.

 

Вісник МСФЗ підготував статтю "Перша фінансова звітність із застосуванням МСФЗ 9" для того, щоб допомогти своїм читачам як слід з ним розібратися.

 

Шукати в продукті (модулі)

Вісник МСФЗ

Пошук за іменем файла

FZ001567

Пошук одним рядком

МСФЗ 9

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Великий

 

ЮРИСТАМ

 

6. Оплата за дошкільне та позашкільне навчання включається до податкової знижки

 

Відповідні зміни регламентовано Законом № 2477-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України". Зокрема, раніше ПК передбачав можливість отримати податкову знижку на оплату навчання у ЗВО та професійно-технічних навчальних закладах. Відповідно до змін передбачається включення до податкової знижки також суми коштів, сплачених платником податків на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податків або члена його сім'ї першого ступеня споріднення. Крім того, зміни торкнулися виплати аліментів нерезидентом, оскільки з ПК виключено норму про включення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку доходів у вигляді аліментів від нерезидента.

 

Як шукати в ресурсі/модулі

Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

T182477

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

  

7. ДАБІ про нюанси проектування та будівництва

 

У листі № 40-701-(90-9)/4296-18 викладено алгоритм проектування та будівництва. Спочатку замовник або проектувальник отримує вихідні дані, потім необхідні розроблення проектної документації та її затвердження. Після цього йдуть виконання підготовчих і будівельних робіт, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, і, як наслідок, – реєстрація права власності на об'єкт містобудування.

 

Як шукати в ресурсі/модулі

Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

FN044143

Пошук одним рядком

Будівництво

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

8. Верховний Суд про відповідальність за махінації з кредитними картами

 

Користувачі кредитних карт у разі шахрайського зняття коштів з карти, тобто без їх фізичної участі або електронної ідентифікації, не несуть відповідальності перед банком. Винятком є лише випадки, коли доведено, що користувачі своїми діями чи бездіяльністю сприяли втраті, незаконному використанню інформації, яка дає змогу ініціювати платіжні операції. Про те, хто несе відповідальність за зняття коштів шахраями з кредитної карти, – читайте в наступному випуску ЮРИСТ&ЗАКОН.

 

Як шукати в ресурсі/модулі

Загальне законодавство

ЮРИСТ&ЗАКОН

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі