Корпорація МЕРЕЖА
Бюлетень Корпорації Мережа від  04.11.15

КЕРІВНИКАМ

 

1. Набуває чинності Закон про поліцію

 

З 7 листопада на всій території України починає діяти Закон "Про національну поліцію". Таким чином, з цієї дати міліція більше не існує, а працівники міліції, не прийняті на службу в поліції, з цієї дати вважаються звільненими у зв'язку зі скороченням штатів.
На реальне створення органів поліції на місцях відводиться час до 31 грудня 2016 року.
У населених пунктах, де не створено підрозділи патрульної поліції, замість них продовжують діяти підрозділи ДАІ та громадської безпеки, що комплектуються поліцейськими.

 

До 31 грудня 2016 року поліцейським дозволено:

  1. носіння й використання форменого одягу міліції (до забезпечення формою Національної поліції конкретного підрозділу);
  2. використання службових посвідчень, бланків, печаток, штампів, логотипів та емблем міліції органів МВС. 

Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, Закон, № 580-VIII від 02.07.2015

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про Національну поліцію

 

2. Затверджено нові обмеження в прикордонних районах

 

МВС затверджено Додаткові тимчасові режимні обмеження в контрольованих прикордонних районах. Метою таких обмежень є недопущення ускладнень на держкордоні й упередження дестабілізації обстановки в прикордонних районах (згідно із зазначеним переліком).
 
Обмеження серед іншого передбачають необхідність попереднього (не пізніше ніж за добу) інформування про використання будь-яких літальних апаратів і стрибків з парашутом, проведення водолазних робіт; заборону проведення трансферів пасажирів, які не пред'являють документів у передбачених законодавством випадках; вихід на плавзасобах у прикордонну акваторію із завчасним (не пізніше ніж за годину) інформуванням тощо. Крім того, у межах прикордонної смуги заборонено рух транспортних засобів поза дорогами, зазначеними в реєстрі автомобільних доріг (крім сільгосптехніки під час проведення відповідних робіт); скупчення транспортних засобів (більше трьох), тривалі зупинки (більше півгодини) вантажних транспортних засобів, тракторів та іншої великогабаритної техніки, не пов'язані з технічними несправностями, на узбіччях доріг поза паркінгами; використання радіостанцій, крім установлених на спецтехніці й транспортних засобах спеціалізованого призначення (або зареєстрованих у встановленому порядку) тощо.

 

Обмеження запроваджуються на території:

  1. Городнянського, Корюківського, Новгород-Сіверського, Семенівського, Щорського контрольованих прикордонних районів Чернігівської області,
  2. контрольованих прикордонних районів Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Одеської, Вінницької областей;
  3. міст Маріуполь, Донецьк, Авдіївка, Артемівськ, Вугледар, Горлівка, Дзержинськ, Дебальцеве, Докучаєвськ, Селидове Донецької області;
  4. міста Могилів-Подільський Вінницької області;
  5. міста Бердянськ Запорізької області;
  6. міста Очаків Миколаївської області;
  7. міст Ізмаїл, Іллічевськ, Одеса, Южне Одеської області. 

Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство наказ, № 1075 від 07.09.2015

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про затвердження Додаткових тимчасових режимних обмежень у контрольованих прикордонних районах

 

3. Сертифікація транспорту

 

Затверджено зміни до Правил обов'язкової сертифікації дорожніх транспортних засобів, їх складових та  приладдя.
Зокрема, уточнено вимоги до сертифікації транспортних засобів, що пройшли переобладнання, а також увезених в Україну в розукомплектованому чи пошкодженому вигляді.
Крім того, щодо автобусів запроваджується вимога про обов'язкове зазначення в документах про проходження сертифікації схеми розміщення пасажирських сидінь і виходів, а також газових балонів (у разі якщо автобус пристосовано для руху на газі).
Слід звернути увагу, що змінилася форма заявки на сертифікацію.

Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, наказ № 1194 від 23.09.2015

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про затвердження Змін до Правил обов'язкової сертифікації дорожніх транспортних засобів, їх складових та приладдя

 

ЮРИСТАМ

 

1. Про встановлення факту відсутності за місцезнаходженням

  

Міністерство юстиції надало роз'яснення щодо питання визнання юридичної особи відсутньою за її місцезнаходженням.
Міністерство нагадало, що згідно з частиною 11 статті 19 Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб – підприємців" юридична особа зобов'язана подавати (надсилати) щорічно протягом місяця, наступного за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу.
 
Підставами для надіслання поштовим відправленням державним реєстратором повідомлення про необхідність підтвердження відомостей про юридичну особу є:
  • ненадходження в установлений строк реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу;
  • надходження (поштовим відправленням або в електронному вигляді в порядку взаємообміну) державному реєстратору від органу доходів і зборів повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.
Також Міністерство юстиції звернуло увагу, що якщо державному реєстратору повернено поштове відправлення, державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням (відповідно до абзацу 2 частини 14 статті 19 Закону).
Державні реєстратори за порушення законодавства у сфері державної реєстрації несуть дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність у порядку, установленому законом.

Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, лист № 1029-0-2-15/193 від 12.10.2015

Пошук одним рядком для 9.хх

-

щодо питання визнання юридичної особи відсутньою за її місцезнаходженням

 

2. Затверджено критерії ризику у сфері фінмоніторингу

 

З 30 жовтня набули чинності нові критерії, за якими оцінюється рівень ризику суб'єкта первинного фінансового моніторингу бути використаним з метою легалізації (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення.
Дія Критеріїв поширюється на суб'єктів первинного фінансового моніторингу: нотаріусів; адвокатів; адвокатські бюро й об'єднання; суб'єктів господарювання, що надають юридичні послуги (за винятком осіб, що надають послуги в межах трудових правовідносин).
Ризики суб'єктів бути використаними з метою легалізації (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансування тероризму й фінансування розповсюдження зброї масового знищення оцінюються за такими критеріями: строк провадження професійної (господарської) діяльності; наявність фактів порушень законодавства у сфері запобігання й протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму й фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення; наявність інформації щодо залучення суб'єктів у фінансових операціях, визначених частиною 1 статті 8 Закону.
За результатами оцінки суб'єкти можуть належати до низького, середнього або високого рівня ризику бути використаними з метою легалізації (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансування тероризму й фінансування розповсюдження зброї масового знищення.
 

Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, наказ № 1899/5 від 06.10.2015

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про затвердження Критеріїв, за якими оцінюється рівень ризику суб'єкта первинного фінансового моніторингу бути використаним з метою легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення

 

БУХГАЛТЕРАМ

 

1. Нова форма авансового звіту

 

Мінфін наказом від 28.09.2015 р. № 841 перезатвердив форму авансового звіту. Одразу поспішаємо заспокоїти: вчитися по-новому звітувати за витрачені у відрядженні кошти не доведеться.

Крім зміни "шапки" авансового звіту, наказом № 841 уточнено, що при розрахунку суми ПДФО у разі неповернення сум надміру витрачених коштів використовуються ставки 15 % і 20 %. Неповернена ж сума розраховується з урахуванням п. 164.5 ПКУ.

 

Тобто в разі перевищення добовими розміру, установленого ПКУ, різниця вважається додатковим благом відрядженого працівника з відповідним оподаткуванням ПДФО.

Крім того, сума перевищення оподатковуватиметься військовим збором без застосування натурального коефіцієнта.

Наказ набуває чинності з дня офіційного опублікування (за попередніми даними – 06.11.2015 р.).

Докладніше про це – в актуальному коментарі "Затверджено нову форму авансового звіту" видання "БУХГАЛТЕР&ЗАКОН" (№ 44 за 2015 рік).

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт

 

2. Мінсоцполітики затвердило приклади обчислення середньої зарплати для розрахуну соцвиплат

 

Мінсоцполітики наказом від 21.10.2015 р. № 1022 затвердило приклади обчислення середньої заробітної плати (доходу) за видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Так, документ містить приклади для розрахунку таких виплат:

  • зі страхування на випадок безробіття;
  • зі страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності;
  • для призначення допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, допомоги з тимчасової непрацездатності, а також оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця.
Звертаємо увагу, що Мінсоцполітики в прикладах розрахунків не взяло до уваги вересневе підвищення мінзарплати.
Нагадаємо, що з 04.07.2015 року діє нова редакція Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабміну від 26.09.2001 р. № 1266.
 
Докладніше про обчислення соцвиплат читайте на сторінках видання "БУХГАЛТЕР&ЗАКОН":
  • "Як визначити розрахунковий період для розрахунку лікарняних, якщо працівника прийнято не з першого календарного дня місяця" (№ 42 за 2015 рік);
  • "Розрахунковий період під час обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами" (№ 30 за 2015 рік);
  • "Змінено порядок розрахунку лікарняних та декретних" (№ 28 за 2015 рік).

Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Приклади розрахунку середньої зарплати

 

3. Подання квартальної звітності

 

Нагадуємо, що 9 листопада закінчується граничний строк подання звітності за III квартал 2015 року, а саме:

  • звіту про суми податкових пільг за 9 місяців 2015 року;
  • податкової декларації з податку на прибуток підприємства за три квартали 2015 року;
  • розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету за результатами щоквартальної фінансово-господарської діяльності, за три квартали 2015 року;
  • фінансової звітності за 9 місяців 2015 року до органів ДФСУ платниками податку на прибуток, у яких податковий період дорівнює календарному кварталу;
  • податкової декларації з податку на додану вартість за III квартал 2015 року платниками, у яких податковий період дорівнює календарному кварталу;
  • податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, та сум утриманого з них податку за III квартал 2015 року (форма № 1ДФ);
  • податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця за три квартали 2015 року платниками, віднесеними до 3 групи;
  • податкової декларації платника єдиного податку – юридичної особи за три квартали 2015 року платниками, віднесеними до 3 групи. Зверніть увагу, на відміну від фізосіб-підприємців, юрособи на єдиному податку за ІІІ квартал звітують за новою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578;
  • податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів за три квартали 2015 року;
  • податкової декларації туристичного збору за три квартали 2015 року;
  • податкової декларації з екологічного податку за III квартал 2015 року;
  • податкового розрахунку зі сплати за користування надрами за III квартал 2015 року;
  • податкової декларації зі збору за користування радіочастотним ресурсом України за III квартал 2015 року;
  • податкової декларації збору за спеціальне використання води за три квартали 2015 року;
  • податкового розрахунку збору за спеціальне використання лісових ресурсів за три квартали 2015 року.
Зверніть увагу, незважаючи на прийняття нових форм квартальної звітності, за ІІІ квартал звітність усе ще подається за "старими" формами.
Про строки подання звітності можна дізнатися з ресурсу Календар бухгалтера систем ЛІГА:ЗАКОН.

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, ресурс Довідники, ресурс Календар бухгалтера

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Податкова звітність, календар бухгалтера

 

"Вісник МСФЗ" в Україні

 

1. Вебінар ЛІГА:ЗАКОН "Перехід на Міжнародні стандарти фінансової звітності"

 

6 листопада відбудеться безкоштовний вебінар на тему переходу на МСФЗ.
Запровадження Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) в Україні – справа часу. Уже сьогодні вносяться зміни до Національних стандартів, наближаючи їх до міжнародних і скорочуючи розрив між вітчизняною системою обліку й загальноприйнятою європейською.
Наш вебінар допоможе вам розібратися, у чому полягають основні відмінності системи національної стандартизації від МСФЗ, принципи облікової політики при переході на міжнародні стандарти звітності, побудова системи документування та багато іншого.
Зареєструватися на вебінар та ознайомитися з програмою можна за посиланням http://promo.ligazakon.ua/webinar.

 

2. Свіжі новини й коментарі у сфері МСФЗ

 

Традиційно на сторінках видання все найцікавіше та найважливіше у сфері МСФЗ і суміжних галузях:
  • коментар до нових Методрекомендацій щодо оцінки активів ІСІ з урахуванням вимог МСФЗ;
  • міжнародне планування податків: тенденції, поради, секрети;
  • результати дослідження АССА на тему "Яким буде фінансовий директор майбутнього";
  • рубрика "Співрозмовник", гість номера – Наталя Плугова, керівник департаменту бухгалтерського обліку компанії "ВОЛЯ" (серед іншого в інтерв'ю надано поради тим, хто тільки розпочинає освоєння МСФЗ).
Про все це докладніше можна дізнатися у свіжому випуску видання "Вісник МСФЗ" в Україні № 23 від 03.11.2015 р.

 

3. Оновлення додатка "Довідник МСФЗ"

 

Звертаємо увагу на оновлення в спеціальному додатку до нашого видання "Довідник МСФЗ".
Розділ "Матеріали для навчання" поповнили звіти Екзаменатора DipIFR RUS за грудень 2014 року та червень 2015 року.
З'явилася нова рубрика – "Методичні рекомендації". У ній представлено документи, що містять рекомендації стосовно застосування МСФЗ в Україні та інших країнах, які успішно запровадили МСФЗ.