Корпорація МЕРЕЖА
Бюлетень Корпорації Мережа від  19.02.2017р.

ІНФОРМПРИВОДИ: 13.02.2017 – 19.02.2017

 

КЕРІВНИКАМ

1.Трудові штрафи – гаряча тема

Фахівці Державної регуляторної служби, проаналізувавши проект постанови Кабміну "Деякі питання реалізації статті 259 КЗпП і статті 34 Закону "Про місцеве самоврядування", виявили недоліки, через які не можна погодити документ у запропонованій Держпраці редакції.

При цьому в ДРС зазначили, що підприємство може не допускати перевіряючих до проведення перевірки дотримання законодавства про працю та зайнятості до затвердження порядку проведення перевірки.

Нагадаємо, що з 1 січня 2017 року суттєво зросли штрафи за порушення законодавства про працю. Зокрема, на цьому акцентували фахівці Мінсоцполітики в листі від 04.01.2017 № 54/4.1/4.ДП-17, зазначивши, що нові розміри штрафів за порушення трудового законодавства відповідно до ст. 265 КЗпП діють із 01.01.2017.

Докладніше про нові штрафи за порушення трудового законодавства можна дізнатися з довідника "Відповідальність за порушення законодавства про працю".

 

Як шукати в ресурсі

-

Довідники

Пошук за іменем файла

-

NT2987

GB007372

t161774

SH000188

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Відповідальність за порушення законодавства про працю

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

ЮРИСТАМ

1. Дозвільна система в будівництві

Порядок оформлення дозвільних документів визначать не за категорією складності об'єкта будівництва, а за класом наслідків (незначний, середній, значний). Докладніше з розподілом об'єктів за класами можна ознайомитися в інфографіці від ЛІГА:ЗАКОН (доступна в стрічках новин Підприємцеві в Правовій картині дня).

Будівництво об'єктів середнього та значного класів наслідків (великі житлові комплекси, багатоповерхові будинки, соціальні об'єкти, торгово-розважальні комплекси, офісні будівлі) здійснюватиметься виключно на підставі повного пакета дозвільної документації.

Також посилюється відповідальність органів влади, зокрема, посадових осіб органів Держархбудконтролю, за прийняті ними рішення.

Разом з тим спрощено дозвільну систему для об'єктів незначного класу наслідків, які становлять понад 80 % від загального обсягу забудови в Україні. Так, будівництво приватних житлових споруд, господарських споруд, невеликих бізнес-об'єктів, складських приміщень можна починати вже наступного дня після подання повідомлення про початок будівельних робіт.

Закон № 1817-VIII, що передбачає ці нововведення, уже підписано Президентом.

Докладніше нові норми, які почнуть застосовуватися з червня 2017 року, буде проаналізовано в матеріалах ЮРИСТ&ЗАКОН № 8, який вийде 2 березня.

 

Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, Закон № 1817-VIII від 17.01.2017

Пошук за іменем файла

-

T171817

EN170416

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності

Як визначити, до якого класу наслідків належить будівля?

Сфера бізнесу

 

Будівництво

Розмір бізнесу

 

Усі

2. Референтні ціни на ліки не застосовуються

Запровадження референтного ціноутворення на ліки відтерміновано до 1 квітня 2017 року для забезпечення безперервності лікування хронічних хвороб і стабільності на ринку ліків.

Внести відповідні зміни до постанови Кабміну від 09.11.2016 № 862 вирішили на черговому засіданні Кабміну.

Таким чином, референціювання цін почне діяти одночасно з програмою відшкодування вартості ліків, передбаченою постановою Кабміну від 09.11.2016 № 863.

Таке рішення було прийнято, оскільки представники фармацевтичної індустрії попросили встановити триваліший перехідний період, щоб встигнути реалізувати залишок лікарських засобів, на які поширюється регулювання цін.

 

Докладніше тематику фармацевтичного ринку буде висвітлено в матеріалах ЮРИСТ&ЗАКОН № 7, який вийде 23 лютого.

 

Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, постанова № 862 від 09.11.2016

Загальне законодавство, постанова № 863 від 09.11.2016

Пошук за іменем файла

-

KP160862

KP160863

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про державне регулювання цін на лікарські засоби

Про запровадження відшкодування вартості лікарських засобів

Сфера бізнесу

 

Фармацевтика

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

БУХГАЛТЕРАМ

 

1. З 19 березня діятиме нова форма Реєстраційної заяви платника ПДВ

Уряд вніс корективи до Положення про реєстрацію платників ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну України від 14.11.2014 р. № 1130, а саме:

• уточнили, що Реєстраційна заява про добровільну реєстрацію платником ПДВ подається держреєстраторові як додаток до заяви про державну реєстрацію. При цьому електронна копія реєстраційної заяви, виготовлена шляхом сканування, передається держреєстратором до контролюючих органів одночасно з відомостями з Єдиного державного реєстру про проведення держреєстрації юридичної особи або ФОП;

• визначили, що другий аркуш Реєстраційної заяви платника ПДВ не заповнюється і не подається до контролюючого органу;

• виклали в новій редакції Додаток 1 до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість – Реєстраційну заяву платника податку на додану вартість (форма № 1-ПДВ);

• примітка «*» Додатка 7 до Положення № 1130 (Рішення про анулювання реєстрації платників податку на додану вартість (форма № 7-РПДВ)) виклали в такі редакції: «* Для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта.».

Зміни затверджено наказом Мінфіну України від 21.12.2016 р. № 1125, який набирає чинності 19 березня 2017 року – через 30 днів з дня його офіційного опублікування (готується до опублікування в бюлетені «Офіційний вісник України» № 14 за 17.02.2017 р.).

Як шукати в ресурсі

-

Акценти тижня

наказ  Мінфіну від 21.12.2016 р. № 1125

Пошук за іменем файла

-

GB007372.LHT

Re26233.LHT

Re29910.LHT

ZX005954.LHT

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Реєстраційна заява платника податку на додану вартість.

Форма N 1-ПДВ

Положення про реєстрацію платників ПДВ

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

2. Повідомлення за формами № 17-ОПП, № 20-ОПП, № 1-ОПП подаватимуться в електронному вигляді

Платники податків, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати заяву за формою № 17-ОПП засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Заяву за формою № 17-ОПП може бути надано як до контролюючого органу за неосновним місцем обліку, так і до контролюючого органу за основним місцем обліку.

У разі подання заяви за формою № 17-ОПП до контролюючого органу за неосновним місцем обліку платник податків у розділі 3 заяви може вказати контролюючий орган, до якого подається заява, й обрати адміністративно-територіальні одиниці (за місцезнаходженням об'єктів оподаткування), які обслуговуються таким органом.

За умови подання заяви за формою № 17-ОПП до контролюючого органу за основним місцем обліку платник податків у розділі 3 заяви може вказати всі контролюючі органи, у яких бажає стати на облік за основним місцем обліку, й обрати адміністративно-територіальні одиниці (за місцезнаходженням об'єктів оподаткування), які обслуговуються такими органами.

До того ж взяття на облік за основним місцем обліку здійснюється на підставі:

• повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які здійснюється діяльність, за формою № 20-ОПП, і якщо в такому повідомленні платник податків визначив контролюючий орган, у якому бажає стати на облік за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням відповідного об'єкта оподаткування;

• заяви за формою № 5-ОПП, наданої нотаріусом, і якщо в такій заяві платник зазначив про бажання стати на облік за неосновним місцем обліку в контролюючому органі за місцезнаходженням робочого місця.

У разі якщо платник податків визначив контролюючий орган, у якому бажає стати на облік за неосновним місцем обліку, у повідомленні за формою № 20-ОПП або заяві за формою № 5-ОПП, платник податків звільняється від обов'язку надання до контролюючого органу заяви за формою № 17-ОПП.

Платники податків також можуть подати повідомлення за формою № 20-ОПП засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Це саме стосується й заяви за формою № 1-ОПП з відміткою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку».

Класифікатор об'єктів адміністративно-територіального устрою оприлюднюється на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері статистики.

Відповідні новації містяться в наказі Мінфіну від 21.12.2016 р. № 1125, який вносить зміни до Порядку обліку платників податків і зборів. Зміни запрацюють з 19.03.2017 р.

Також викладено в новій редакції такі форми документів:

• довідка про взяття на облік платника податків (форма № 4-ОПП);

• заява (для юридичних осіб та відокремлених підрозділів) (форма № 1-ОПП);

• заява (для самозайнятих осіб) (форма № 5-ОПП);

• повідомлення про взяття на облік за основним місцем обліку (форма № 16-ОПП);

• повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (форма № 20-ОПП).

Як шукати в ресурсі

-

Акценти тижня

наказ  Мінфіну від 21.12.2016 р. № 1125

Пошук за імені файла

-

GB007372.LHT

Re26233.LHT

Re29910.LHT

ZX005401  

ZX005400  

ZX005398

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність. Форма N 20-ОПП

 

Заява про взяття на облік платника податків (для самозайнятих осіб). Форма N 5-ОПП

 

Заява про взяття на облік платника податків (для юридичних осіб та відокремлених підрозділів). Форма N 1-ОПП

 

Довідка про взяття на облік платника податків. Форма N 4-ОПП

 

Порядок обліку платників податків і зборів

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

3. З 1 квітня 2017 року запрацює новий Порядок ведення Реєстру заяв на бюджетне відшкодування ПДВ

До 1 квітня бюджетне відшкодування сум ПДВ за заявами, унесеними до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ, сформованого відповідно до п. 52 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, здійснюватиметься в порядку, чинному до 1 січня 2017 року.

Відповідні норми передбачено постановою Кабміну "Про затвердження Порядку ведення Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість" від 25.01.2017 № 26.

Постановою, з урахуванням норм Податкового кодексу, передбачено:

• формування й ведення Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування на підставі баз даних ДФС і Казначейства;

• визначення чітких даних, що вносяться до такого реєстру;

• автоматичне внесення заяв до реєстру, що здійснюється протягом операційного дня в хронологічному порядку їх надходження;

• оприлюднення реєстру на офіційному веб-сайті Мінфіну.

Як шукати в ресурсі

-

Акценти тижня

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН (№ 6 за 2017 р.)

постанова Кабміну від 25.01.2017 № 26

Пошук за іменем файла

-

GB007372.LHT

KP170026.LHT

BZ009818.LHT

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Бюджетне відшкодування ПДВ

Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі