Корпорація МЕРЕЖА
Бюлетень Корпорації Мережа від  13.06.2016

КЕРІВНИКАМ

 

1. Приватні виконавці

Верховна Рада прийняла Закон "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів" і Закон "Про виконавче провадження".

Таким чином, запроваджується інститут приватних виконавців, визначається їхній правовий статус, врегульовується процедура набуття та зупинення права на провадження відповідної діяльності, визначаються особливості їх фінансового забезпечення тощо.

Приватні виконавці діятимуть паралельно з державними виконавцями з мінімальними обмеженнями щодо категорії справ.

Водночас уточнено й перелік виконавчих документів, який розширено з урахуванням останніх змін стосовно повноважень різних державних органів.

 

 Як шукати в ресурсі

-

Законопроекти та коментарі, № 2506а

Законопроекти та коментарі, № 2507а

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів

Про виконавче провадження

 

2. Реєстрація ліків

Верховна Рада на вечірньому засіданні 31 травня прийняла Закон про внесення змін щодо державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів.

Закон передбачає спрощену реєстрацію лікарських засобів, що виготовляються й використовуються в країнах з ефективними й сильними регуляторними органами: у США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді та ЄС.

Разом з тим для всіх лікарських засобів, які реєструються в Україні, скорочено строк прийняття рішення щодо їх реєстрації – з місячного до 10 робочих днів.

 

 Як шукати в ресурсі

-

Законопроекти та коментарі, № 4484

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про внесення змін до статті 9 Закону України "Про лікарські засоби" щодо спрощення державної реєстрації лікарських засобів

 

 

ЮРИСТАМ

 

1. Судова реформа

Верховна Рада 2 червня проголосувала за чергову судову реформу, прийнявши новий Закон "Про судоустрій і статус суддів" (законопроект № 4734), а також підтримавши зміни до Конституції (законопроект № 3524).
Крім змін у процедурах призначення й звільнення з посади суддів, нові правила передбачають суттєві зміни в системі судів.

 

Зокрема, замість нинішніх Вищого адміністративного, Вищого господарського та Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі реорганізованого Верховного Суду буде створено:

1) Касаційний адміністративний суд;

2) Касаційний цивільний суд;

3) Касаційний кримінальний суд;

4) Касаційний господарський суд.

 

Крім того, буде створено Велику Палату Верховного Суду, яка здійснюватиме перегляд справ у зв'язку з неоднаковим застосуванням норм законодавства касаційними судами.
 
Також передбачено створення двох судів зі спеціальним статусом – Вищого антикорупційного суду та Вищого суду з питань інтелектуальної власності, які матимуть виключне право розглядати певні категорії справ.
 
На місцевому рівні буде проведено реорганізацію всіх судів з можливою зміною територій обслуговування.
 
Одночасно запроваджується й монополія адвокатури на представництво в судах.
Ці нововведення впроваджуватимуться поетапно. Так, монополія адвокатів запроваджуватиметься протягом 2017 – 2019 років за окремими інстанціями судів.
Разом з тим створення нового Верховного Суду заплановано на травень 2017 року, а строки реформування інших судів взагалі не називаються.

 

 Як шукати в ресурсі

-

Законопроекти та коментарі, № 3524

Законопроекти та коментарі, № 4734

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)

Про судоустрій і статус суддів

 

2. Скарги в процедурі держреєстрації

Уряд вніс зміни до Порядку розгляду скарг у сфері державної реєстрації.
Удосконалено окремі положення процедури розгляду скарг і притягнення до дисциплінарної відповідальності посадової особи територіального органу Мін'юсту.
Зокрема, закріплено право суб'єкта розгляду скарги на складення протоколу про адміністративне правопорушення в порядку, установленому Мін'юстом, у разі якщо комісія під час розгляду скарги виявляє адміністративне правопорушення у сфері держреєстрації.
Крім того, зміни передбачають, що скаржник може відкликати подану скаргу на будь-якому етапі її розгляду. У такому випадку скарга залишається без розгляду.

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, постанова № 345 від 01.06.2016

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про внесення змін до Порядку розгляду скарг у сфері державної реєстрації

 

БУХГАЛТЕРАМ

 

1.Оновлено форми заяв у сфері держреєстрації бізнесу

 

Мін'юст наказом від 06.05.2016 р. № 1327/5 вніс зміни до форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців і громадських формувань.
Документ набув чинності 4 червня 2016 року.
Також затверджено:
• заяву про державну реєстрацію припинення відокремленого підрозділу юридичної особи;
• заяву про державну реєстрацію змін у відомостях про відокремлений підрозділ юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців і громадських формувань.
Усі форми вже надано в модулі Форми та бланки систем ЛІГА:ЗАКОН.

 

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, Форми бланки

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Зміни у форми заяв у сфері державної реєстрації, заява про державну реєстрацію

 

2. Євроремонт Закону про бухоблік

 

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 4646 "Про внесення змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", ініціатором якого став Кабмін. Таким чином, уряд готує підґрунтя для гармонізації національного законодавства у сфері бухгалтерського обліку й складання фінансової звітності із законодавством Європейського Союзу та МСФЗ.
Законопроектом запропоновано:
• доповнити Закон про бухоблік новими термінами, зокрема "витрати", "доходи", "звітний період", "звіт про платежі на користь держави", "звіт про управління", "таксономія фінансової звітності" і "підприємства, що становлять суспільний інтерес";
• установити для цілей бухобліку критерії віднесення підприємств до мікропідприємств, малих, середніх і великих підприємств відповідно до положень Директиви № 2013/34/ЄС;
• установити, що підприємства, які здійснюють видобування корисних копалин загальнодержавного значення, повинні складати фінансову звітність за МСФЗ;
• поширити Закон на операції з виконання бюджетів і складання фінансової звітності про виконання бюджетів з урахуванням бюджетного законодавства;
• скоротити перелік обов'язкових реквізитів для первинних документів;
• уточнити період складання проміжної фінансової звітності для забезпечення однозначності у визначенні періоду, за який вона складається;
• дозволити не складати консолідовану фінзвітність малим групам, які відповідають критеріям, передбаченим цим законопроектом;
• удосконалити порядок подання й оприлюднення фінансової звітності (підприємства, що застосовують МСФЗ, повинні будуть подавати звітність в єдиному електронному форматі), а також зобов'язати підприємства надавати копію фінансової звітності за запитом юридичних і фізичних осіб.
Докладніше про це – у матеріалі "Євроремонт українського бухобліку" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН (№ 21 за 2016 рік).

 

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук одним рядком для 9.хх

-

законопроект № 4646, Директива 2013/34/ЄС, Закон про бухоблік

 

3. Оновлено форму звіту з ЄСВ

 

Нарешті Мінфін наказом від 11.04.2016 р. № 441 оновив Порядок формування та подання страхувальниками звітності з ЄСВ.
У новій редакції, зокрема, викладено:
• Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів. Форма № Д4;
• Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску. Форма № Д5;
• Звіт про суми добровільних внесків, передбачених договором про добровільну участь, які підлягають сплаті, та суми доплати до органів доходів і зборів. Форма № Д6;
• Звіт про настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Форма № Д7.
За повідомленням ДФСУ, звіт за новою формою подається за червень 2016 року.
Докладніше про це в найближчому номері БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

 

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, Форми бланки

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Зміни до порядку заповнення та подання звітності з ЄСВ

 

 

4. Оновлена Інструкція про порядок нарахування й сплати ЄСВ

 

Мінфін наказом від 28.03.2016 р. № 393 привів Інструкцію про порядок нарахування та сплати ЄСВ, затверджену наказом від 20.04.2015 р. № 449 (далі – Інструкція № 449), у відповідність до норм Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 р. № 2464-VI.
Зміни враховують законодавчі новації, запроваджені ще з 01.01.2016 р. щодо платників, розміру нарахування та максимальної величини нарахування ЄСВ, зокрема:
1) з Інструкції № 449 виключено норму щодо утримання ЄСВ і встановлено єдину ставку нарахування внеску в розмірі 22 % незалежно від класу профризику;
2) уточнено правило нарахування ЄСВ з мінімальної зарплати. Нагадаємо, що коли база нарахування ЄСВ менша за розмір мінімальної заробітної плати, то ЄСВ розраховують з розміру мінімальної заробітної плати. Правило діє за умови перебування працівника в трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця;
3) визначено, що вимоги щодо нарахування ЄСВ на заробітну плату (дохід), яка не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, не застосовуються до заробітної плати:
- не за основним місцем роботи (базою нарахування ЄСВ є отриманий дохід (прибуток) незалежно від його розміру);
- працівників-інвалідів, до якої застосовують розмір ЄСВ: 8,41, 5,3 або 5,5 %;
- працівників, яким надано відпустки без збереження заробітної плати на період проведення АТО;
4) змінено максимальну величину бази нарахування єдиного внеску, яка з 1 січня 2016 року дорівнює двадцяти п'яти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, на яку нараховується єдиний внесок;
5) приведено у відповідність до норм чинного законодавства положення Інструкції щодо добровільної сплати єдиного внеску та порядку укладення договорів про добровільну участь.
Наказ набуває чинності з дня офіційного опублікування – 17.05.2016 р.

 

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Зміни до Інструкції про порядок нарахування та сплати ЄСВ

 

Вісник МСФЗ (в Україні)

 

1. МСФЗ 9 (операції з фінансовими інструментами)

 

Тема свіжого номера – застосування МСФЗ 9, яким регулюється відображення операцій з фінансовими інструментами. У системі МСФЗ ця тема вважається найважчою. З матеріалів цієї рубрики випуску можна дізнатися не тільки про те, як "розпізнати" фінансовий актив, а й про відображення їх знецінення – питання набуло особливої актуальності в період фінансової кризи. 

 

2. Де межа між подарунком і хабаром? Практика США та Європи

 

Це питання особливо актуальне в таких країнах, як Україна, де корупція квітне, заходи щодо позбавлення від неї не мають вагомих результатів, а реформи щодо боротьби з корупцією ледве відбуваються. Щоб знизити ризик трактування подарунків як хабара, підприємства повинні уважно ставитися до питань корпоративних подарунків чиновникам. Про те, як це питання вирішується в цивілізованих країнах, можна дізнатися у свіжому випуску.

 

3. Розраховуємося з працівниками згідно з міжнародними стандартами

 

Оплата праці завжди є актуальною темою як для роботодавця, так і для самого працівника. Підприємства, що складають свою звітність згідно з МСФЗ, повинні керуватися МСБО 19 "Винагороди працівникам". Подробиці його застосування на практиці та приклади відображення у звітності читайте у квітневому номері.

 

4. Директиви від Єврокомісії для запобігання ухиленню від податків

 

Європейська комісія приймає директиви для запобігання ухиленню від податків. Головна їх мета – ліквідувати можливості та лазівки для агресивних методів податкової оптимізації. У світлі офшорних скандалів ці документи набувають особливої значимості. Подробиці – на сторінках видання.
Про все найважливіше та найактуальніше у сфері МСФЗ і суміжних галузях дізнавайтеся з матеріалів видання Вісник МСФЗ (в Україні) № 4 від 19.04.2016 р.

 

Повний анонс матеріалів – на сайті видання: http://ifrs.ligazakon.ua/