Корпорація МЕРЕЖА
Бюлетень Корпорації Мережа від  18.05.16

КЕРІВНИКАМ

 

1. Нова процедура закупівель для силовиків

 

Верховною Радою 12 травня прийнято Закон про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони (законопроект № 4288).
Законом встановлюється, що Міноборони та його розвідувальні органи, МВС, СБУ, Нацгвардія, Нацполіція, Держприкордонслужба, Служба зовнішньої розвідки, Держспецзв'язку, Держспецтранспорту, ДСНС, Управління держохорони та інші військові формування та/або частини в особливий період, у період проведення АТО та в період запровадження надзвичайного стану будуть здійснювати закупівлі товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони за спеціальною переговорною процедурою.
Особливість цієї процедури полягає в проведенні відбору учасників закупівель через електронний аукціон на конкурсній основі. З цією метою учасники подають певний перелік документів та цінову пропозицію – і електронна система автоматично визначає переможця конкурсу, а не сам замовник. Після цього укладається договір з переможцем на постачання товарів, робіт, послуг і надалі постачання товарів здійснюється без проведення процедур закупівель.

 Як шукати в ресурсі

-

Законопроекти та коментарі, № 4288

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони

 

2. Продукти тваринного походження

 

9 травня набув чинності Закон "Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною".
Закон визначає організаційні й правові засади діяльності фізичних і юридичних осіб, пов'язаної з утворенням, збиранням, перевезенням, зберіганням, обробленням, переробкою, утилізацією, видаленням туш або частин туш забитих, загиблих тварин, сировини й продуктів тваринного походження, не призначених або визнаних непридатними для споживання людиною.
Такі продукти належать до категорій I – III, залежно від ступеня ризику для здоров'я людини й тварин.
Зокрема, оператори ринку на всіх стадіях утворення й обігу побічних продуктів тваринного походження повинні забезпечувати простежуваність таких продуктів. Утилізація й видалення побічних продуктів тваринного походження здійснюються за рахунок коштів оператора ринку.
Поводження з побічними продуктами тваринного походження здійснюється відповідно до порядку, що затверджується Мінагрополітики за погодженням з Мінекології. 

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, Закон № 287-VIII від 07.04.2015

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною

 

3. Експорт металобрухту

 

Верховна Рада 21 квітня прийняла в цілому Закон, спрямований на зменшення дефіциту металургійної сировини на внутрішньому ринку.
Зазначеним документом пропонується ввести на 3 роки експортне мито на брухт чорних металів у розмірі 35 євро за 1 тонну.
На цей самий строк припиняється вимога про реєстрацію контрактів на експорт металобрухту (у тому числі брухту кольорових металів).

 Як шукати в ресурсі

-

Законопроекти та коментарі, № 3868

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про внесення зміни до статті 13 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку

 

ЮРИСТАМ

 

1. Сімейні фермерські господарства

 

Закон "Про внесення змін до Закону України "Про фермерське господарство" щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств" набув чинності 1 травня.
 
Законом урегульовано статус сімейного фермерського господарства. Установлено, що таке господарство організовується ФОП самостійно або разом із членами його сім'ї на підставі договору про створення сімейного фермерського господарства. При цьому такий договір укладається в письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.
 
Фермерське господарство підлягає держреєстрації в порядку, установленому для держреєстрації юросіб/ФОП, за умови придбання громадянином України або декількома громадянами України, які виявили бажання створити фермерське господарство, права власності або користування земельною ділянкою.
 
Також у Законі йдеться про те, що залучення сімейним фермерським господарством інших громадян може здійснюватися тільки для виконання сезонних і окремих робіт, що безпосередньо пов'язані з діяльністю господарства й потребують спеціальних знань або навичок.

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, Закон № 1067-VIII від 31.03.2016

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про внесення змін до Закону України "Про фермерське господарство" щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств

 

БУХГАЛТЕРАМ

 

1. Оновлено Інструкцію про порядок нарахування та сплати ЄСВ

  

Мінфін наказом від 28.03.2016 р. № 393 привів Інструкцію про порядок нарахування та сплати ЄСВ, затверджену наказом від 20.04.2015 р. № 449 (далі – Інструкція № 449), у відповідність до норм Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 р. № 2464-VI.
 
Зміни враховують законодавчі новації, запроваджені ще з 01.01.2016 р. щодо платників, розміру нарахування та максимальної величини нарахування ЄСВ, зокрема:
1) з Інструкції № 449 виключено норму щодо утримання ЄСВ і встановлено єдину ставку нарахування внеску в розмірі 22 % незалежно від класу профризику;
 
2) уточнено правило нарахування ЄСВ з мінімальної зарплати. Нагадаємо, що коли база нарахування ЄСВ менша за розмір мінімальної заробітної плати, то ЄСВ розраховують з розміру мінімальної заробітної плати. Правило діє за умови перебування працівника в трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця;
 
3) визначено, що вимоги щодо нарахування ЄСВ на заробітну плату (дохід), яка не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, не застосовуються до заробітної плати:
  • не за основним місцем роботи (базою нарахування ЄСВ є отриманий дохід (прибуток) незалежно від його розміру);
  • працівників-інвалідів, до якої застосовують розмір ЄСВ: 8,41, 5,3 або 5,5 %;
  • працівників, яким надано відпустки без збереження заробітної плати на період проведення АТО;
4) змінено максимальну величину бази нарахування єдиного внеску, яка з 1 січня 2016 року дорівнює двадцяти п'яти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, на яку нараховується єдиний внесок;
 
5) приведено у відповідність до норм чинного законодавства положення Інструкції щодо добровільної сплати єдиного внеску та порядку укладення договорів про добровільну участь.
Наказ набуває чинності з дня офіційного опублікування – 17.05.2016 р.  
 

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Зміни до Інструкції про порядок нарахування та сплати ЄСВ

 

2. Зміни до Порядку обліку платників податків

 

10 травня 2016 року набули чинності зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затверджені наказом Мінфіну від 18.03.2016 р. № 375 (далі – Наказ № 375).

Зокрема, визначено процедуру взяття на облік відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації.
 
Порядок також доповнено нормою щодо обліку платників на території ВЕЗ "Крим" і в зоні АТО.
 
У новій редакції викладено механізм переведення великого платника податків з одного контролюючого органу до іншого.
Варто зазначити, що Наказом № 375 виключено з Порядку обліку платників податків процедуру формування й надіслання до Єдиного державного реєстру повідомлень про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням.
 
Скасовано відому всім форму № 18-ОПП, натомість з'явилися такі додатки:
  • 30-ОПП "Відомості про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати податків і зборів";
  • 31-ОПП "Відомості про узгодження плану реорганізації юридичної особи".  

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Зміни до Порядку обліку платників податків

 

3. Зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ

 

29 квітня 2016 року набув чинності наказ Мінфіну від 18.03.2016 р. № 373 (далі – Наказ № 373), яким затверджено зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість. Фактично ці зміни спрямовано на приведення Положення про реєстрацію платників ПДВ у відповідність до норм ПКУ.
 
Зокрема, більше не згадуються ставки для єдинників – платників і неплатників ПДВ. Реєстрація таких осіб здійснюється не раніше дати зміни системи оподаткування з урахуванням положень ст. 293 ПКУ, якою встановлено ставки єдиного податку для платників 3-ї групи.
 
Також наявність в ЄДР запису про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запису про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу не може бути підставою для анулювання реєстрації платника ПДВ.
 
У Витязі з реєстру платників ПДВ реквізити рахунків у СЕА ПДВ платника – сільськогосподарського підприємства розділено залежно від здійснюваних операцій:
  • із сільськогосподарськими товарами/послугами (крім операцій із зерновими та технічними культурами й операцій із продукцією тваринництва);
  • із зерновими й технічними культурами;
  • із продукцією тваринництва.
Також Наказом № 373 впроваджено такі нововведення:
  • якщо особа в установлений законодавством строк подала заяву про добровільну реєстрацію платником ПДВ й одержала від контролюючого органу пропозицію подати нову заяву, то після виправлення всіх недоліків така особа може подати нову заяву про добровільну реєстрацію не пізніше ніж за 3 робочих дні до початку податкового періоду, з якого вона вважатиметься платником ПДВ і матиме право на податковий кредит і виписку податкових накладних. При цьому в заяві має бути зазначено ту саму бажану дату реєстрації, що й у попередній неприйнятій заяві;
  • оперативне інформування платників про результати розгляду заяв, поданих ними в електронній формі. Так, якщо за результатами розгляду заяви в електронній формі (ф. №№ 1-ПДВ, 3-ПДВ) контролюючим органом прийнято рішення про відмову в реєстрації (анулюванні реєстрації) платника ПДВ або запропоновано подати нову заяву про реєстрацію (анулювання реєстрації) платника ПДВ, то така відмова або пропозиція викладається контролюючим органом в електронній формі й надсилається на адресу електронної пошти, з якої надійшла заява;
  • установлено десятиденний строк для направлення до ДФС рішення контролюючого органу про скасування рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ.
Докладніше про це – у матеріалі "Положення про реєстрацію платників ПДВ: Мінфін знову вносить зміни" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН (№ 17 за 2016 рік).

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, БУХГАТЕР&ЗАКОН

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість

 

4. Подання звітності та сплата податків

  

13 травня – закінчується граничний строк подання:
  • звіту про фактичні витрати на виплату середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;
  • звіту про використання книг обліку розрахункових операцій і розрахункових книжок (форма № ЗВР-1) за квітень 2016 року;
  • довідки про використані розрахункові книжки за квітень 2016 року.
20 травня – граничний строк сплати:
  • податку на прибуток підприємств за I квартал 2016 року;
  • частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами і їх об'єднаннями за результатами фінансово-господарської діяльності за I квартал 2016 року;
  • податку на додану вартість за I квартал 2016 року;
  • екологічного податку за I квартал 2016 року;
  • рентної плати за користування надрами для видобутку корисних копалин за I квартал 2016 року;
  • рентної плати за користування надрами з метою, не пов'язаною з видобутком корисних копалин, за I квартал 2016 року;
  • рентної плати за спеціальне використання води за I квартал 2016 року;
  • рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів за I квартал 2016 року;
  • збору за місця для паркування транспортних засобів за I квартал 2016 року;
  • туристичного збору за I квартал 2016 року;
  • єдиного податку із сум доходів, що оподатковуються за ставкою 15 % і задекларовані в I кварталі 2016 року платниками єдиного податку 1-ї та 2-ї груп;
  • єдиного податку за I квартал 2016 року платниками – юридичними та фізичними особами, віднесеними до 3-ї групи;
  • авансового внеску з єдиного податку за травень 2016 року платниками єдиного податку 1-ї та 2-ї груп;
  • єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування з доходу за квітень 2016 року;
  • єдиного податку платниками 4-ї групи за I квартал 2016 року.
Також 20 травня – граничний строк подання:
  • податкової декларації з податку на додану вартість за квітень 2016 року платниками, у яких податковий період дорівнює календарному місяцю;
  • декларації акцизного податку за квітень 2016 року;
  • податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за квітень 2016 року;
  • звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб і суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до фіскальних органів (форма № Д4 (місячна)) за квітень 2016 року;
  • податкової декларації з рентної плати за квітень 2016 року;
  • розрахунка з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України (додаток 4 до декларації) за квітень 2016 року.
Про строки сплати й подання звітності з інших податків і зборів можна дізнатися з ресурсу Календар бухгалтера систем ЛІГА:ЗАКОН.
При складанні ж звітів стане в пригоді ресурс Форми, бланки, у якому зібрано всю необхідну для цього інформацію: бланки, інструкції щодо заповнення, приклади, алгоритми заповнення тощо.

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, Календар бухгалтера, Форми, бланки.

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Календар бухгалтера

 

Вісник МСФЗ

 

1. МСФЗ 9 (операції з фінансовими інструментами)

 
Тема свіжого номера – застосування МСФЗ 9, яким регулюється відображення операцій з фінансовими інструментами. У системі МСФЗ ця тема вважається найважчою. З матеріалів цієї рубрики випуску можна дізнатися не тільки про те, як "розпізнати" фінансовий актив, а й про відображення їх знецінення – питання набуло особливої актуальності в період фінансової кризи. 
 

2. Де межа між подарунком і хабаром? Практика США та Європи

 
Це питання особливо актуальне в таких країнах, як Україна, де корупція квітне, заходи щодо позбавлення від неї не мають вагомих результатів, а реформи щодо боротьби з корупцією ледве відбуваються. Щоб знизити ризик трактування подарунків як хабара, підприємства повинні уважно ставитися до питань корпоративних подарунків чиновникам. Про те, як це питання вирішується в цивілізованих країнах, можна дізнатися у свіжому випуску.
 

3. Розраховуємося з працівниками згідно з міжнародними стандартами

 
Оплата праці завжди є актуальною темою як для роботодавця, так і для самого працівника. Підприємства, що складають свою звітність згідно з МСФЗ, повинні керуватися МСБО 19 "Винагороди працівникам". Подробиці його застосування на практиці та приклади відображення у звітності читайте у квітневому номері.
 

4. Директиви від Єврокомісії для запобігання ухиленню від податків

 
Європейська комісія приймає директиви для запобігання ухиленню від податків. Головна їх мета – ліквідувати можливості та лазівки для агресивних методів податкової оптимізації. У світлі офшорних скандалів ці документи набувають особливої значимості. Подробиці – на сторінках видання.
Про все найважливіше та найактуальніше у сфері МСФЗ і суміжних галузях дізнавайтеся з матеріалів видання Вісник МСФЗ (в Україні) № 4 від 19.04.2016 р.
Повний анонс матеріалів – на сайті видання: http://ifrs.ligazakon.ua/