Корпорація МЕРЕЖА
Звіт про контрольовані операції: затверджено нову форму
Пропонуємо Вашій увазі матеріал із електронного аналітичного
щотижневика  «БУХГАЛТЕР & ЗАКОН» (№9, від  29.02.2016р.).
З питань тестування та підключення видання «БУХГАЛТЕР & ЗАКОН»
звертайтесь за тел.: (032) 240-30-34.
 
Мінфін наказом від 18.01.2016 № 8 "Про затвердження форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції" затвердив нову форму Звіту про контрольовані операції та Порядок її складання. Прозвітувати за новою формою необхідно вже за 2015 рік до 1 травня 2016 року. 

 



Незважаючи на те, що "трансфертно-цінову" статтю 39 ПКУ було викладено в новій редакції понад рік тому (з 01.01.2015 р.), Мінфін не поспішав із затвердженням нової форми Звіту про контрольовані операції, справедливо вважаючи, що знадобиться вона лише для складання звіту за підсумками 2015 року.

 

Однак минулого року ніхто не очікував, що з 1 січня 2016 року повернуть старі строки подання декларації з податку на прибуток. І тепер, незважаючи на те, що формально Звіт про контрольовані операції можна подавати до 1 травня, складати його доводиться набагато раніше – ще в лютому одночасно з річною декларацією з податку на прибуток, чий додаток ТЦ з ним безпосередньо пов'язаний.

 

Нагадаємо, що відомості граф 1 – 12 додатка ТЦ до декларації формуються згідно з Порядком складання Звіту про контрольовані операції. А номер у графі 13 додатка ТЦ повинен співпадати з номером додатка до Звіту.

 

Правда у Звіті відображаються усі без винятку контрольовані операції за звітний рік, а в додатку ТЦ – лише ті, за якими є коригування. Проте суть від цього не міняється: перш ніж складати додаток ТЦ до декларації, спочатку потрібно скласти Звіт про контрольовані операції. Хоча б на чернетці, хоча б за старою формою, як більшість і зробила.

 

І ось, нарешті, до закінчення граничного строку подання прибуткової декларації з'являється на світ нова форма Звіту, затверджена Наказом № 8. На щастя, до 1 травня ще є час вивчити нову форму та перенести до неї показники із чернетки.

 

Чим же відрізняється нова форма від старої, затвердженої Наказом № 669? Відмінностей не так вже й багато. Насамперед, було спрощено таблицю "Загальні відомості про контрольовані операції" Звіту: через непотрібність з неї виключено відомості про статус контрагента (зараз там будуть лише нерезиденти) та загальний обсяг операцій з н Відображається тільки сума контрольованих операцій за контрагентом.

 

Схудла й таблиця "Відомості про контрольовані операції" додатка до Звіту: 24 графи замість колишніх 26, при цьому фінальні графи призначені для показника рентабельності (якщо застосовується заснований на ньому метод встановлення відповідності правилу "витягнутої руки"), чого не було в старій формі.

 

Трохи переформатовано інформацію про пов'язаність осіб, разом з тим розширено перелік кодів ознак пов'язаності в додатку 2 до Порядку складання звіту. Зокрема, там з'явився такий новий вид пов'язаності, як перевищення суми зобов'язань перед іншою особою над сумою власного капіталу більше ніж у 3,5 рази (10 разів для фінансових установ).

 

Ще раз нагадаємо, що потрібно скласти та подати Звіт в електронному вигляді до центрального органу ДФС до 1 травня. Віднестися до цього слід з усією відповідальністю, оскільки за його неподання підприємству загрожує штраф, встановлений п. 120.3 ПКУ, – 300 мінімальних зарплат.

 

ПРАВОВИЙ ГЛОСАРІЙ
1. ПКУ – Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

2. Наказ № 8 – наказ Мінфіну від 18.01.2016 р. № 8 "Про затвердження форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції".

3. Наказ № 669 – наказ Мінфіну від 11.11.2013 р. № 669 "Про затвердження форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції".

 

 

Юрій Циганок,
сертифікований спеціаліст IAS IPFM, СAP, керівник бухгалтерського напрямку
ЛІГА:ЗАКОН

 

 

Законодавтво, пов'язане із цією статтею, консультації
та коментарі податкових органів -
все це Ви знайдете у системах ЛІГА:ЗАКОН.