Корпорація МЕРЕЖА
Бюлетень Корпорації Мережа від  22.02.16

КЕРІВНИКАМ

  

1. Публічні закупівлі

 

19 лютого набув чинності Закон, який передбачає обов'язкове запровадження процедур закупівель через електронну платформу.
 
Новими нормами запропоновано три види процедур:
  1. відкриті торги – основна процедура;
  2. конкурентний діалог – доступна лише при закупівлі консультаційних, юридичних послуг, послуг з розробки інформаційних систем, програмних продуктів, здійснення наукових досліджень, експериментів або розробок, а також дослідно-конструкторських чи будівельних робіт, якісні характеристики (специфікації) яких замовник може визначити тільки в рамках переговорів з учасниками;
  3. переговорна процедура – доступна тільки в 7 чітко визначених Законом ситуаціях.
Передбачені Законом процедури запропоновано застосовувати при закупівлі:
  1. робіт на суму починаючи від 1,5 млн. грн.;
  2. послуг і товарів на суму починаючи від 200 тис. грн.
Нові правила починають застосовуватися:
  • з 1 квітня 2016 року – центральними органами виконавчої влади, а також замовниками в певних сферах;
  • з 1 серпня 2016 року – всіма іншими замовниками.
Детальніше про переваги та недоліки нового Закону можна прочитати у виданні ЮРИСТ&ЗАКОН.

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, Закон № 922-VIII від 25.12.2015

ЮРИСТ&ЗАКОН, № 07 від 25.02.2016

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про публічні закупівлі

 

2. Технічні регламенти та процедури відповідності

 

З 10 лютого почав діяти новий варіант Закону про технічні регламенти та процедури оцінки відповідності.
 
Новими нормами змінено само поняття технічного регламенту: ним може бути не тільки закон або акт КМУ, а й акт будь-якого центрального органу виконавчої влади, якому надано відповідні повноваження. При цьому для визнання документа технічним регламентом не обов'язково, аби він мав такий заголовок.
 
Крім того, детальніше регламентовано процедуру розроблення проектів технічних регламентів, зокрема, уточнено порядки погодження проектів із громадськістю та, за потреби, закордонними партнерами.
Також установлено обов'язок відображати в технічних регламентах норми законодавства ЄС і рекомендації міжнародної організації сертифікації.

 

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, Закон, № 124-VIII від 15.01.2015

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про технічні регламенти та оцінку відповідності

 

ЮРИСТАМ

 

1. Реєстрація юросіб, ФОП і громадських формувань

 

Мін'юст затвердив Порядок державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи. Документ опублікований і набрав чинності 12 лютого 2016 року.
Порядок визначає процедуру проведення відповідно до Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань" державної реєстрації юросіб, ФОП та громадських формувань, що не мають статусу юрособи, права та обов'язки суб'єктів у сфері держреєстрації.
  • Держреєстрація проводиться будь-яким суб'єктом держреєстрації в межах повноважень, визначених Законом, незалежно від місцезнаходження юрособи (крім громадських формувань) або місця проживання ФОП.
  • Державна реєстрація громадських формувань, символіки громадських формувань у випадках, передбачених законами, проводиться Мін'юстом та його територіальними органами в межах повноважень, визначених Законом. Держреєстрація громадських формувань територіальними органами Мін'юсту проводиться за місцезнаходженням громадського формування.
  • Держреєстрація проводиться в строки, встановлені Законом.
  • Електронна реєстрація, передбачена новим актом, запрацює лише після відповідних доопрацювань веб-сервісів Мін'юсту.

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, наказ № 359/5 від 09.02.2016 

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про затвердження Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особини

 

2. Скарги на донарахування ЄСВ

 

Мінфін затвердив новий Порядок розгляду контролюючими органами скарг на вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та на рішення про нарахування пені та накладення штрафу.
Документом визначено процедуру подання та розгляду контролюючим органом скарг на:
  • вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску;
  • рішення про нарахування пені та накладення штрафу, передбачених Законом "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування";
  • скарг банків на рішення про накладення фінансових санкцій, передбачених зазначеним Законом.
Не підлягають адміністративному оскарженню:

  • зобов'язання зі сплати єдиного внеску, самостійно визначені платником у звіті про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб;
  • вимоги про сплату боргу (недоїмки) єдиного внеску та/або рішення про нарахування пені та накладення штрафів, які оскаржувались та були розглянуті відповідно до вимог Порядку;
  • вимоги про сплату боргу (недоїмки) єдиного внеску та/або рішення про нарахування пені та накладення штрафів, які оскаржені платником у судовому порядку.
Подання скарги не заважає звернутися з позовом до адміністративного суду. У такому випадку платник повинен повідомити орган, до якого він подав скаргу, про подання позову.
Варто відзначити, що документом, як і раніше, передбачено можливість подавати скарги до двох інстанцій: спочатку до обласного управління ДФС, а у випадку відмови – до центрального апарату ДФС.

 

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, наказ № 1124 від 09.12.2015

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про затвердження Порядку розгляду контролюючими органами скарг на вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та на рішення про нарахування пені та накладення штрафу

 

БУХГАЛТЕРАМ

 

1. Набуває чинності СЕА з акцизу на пальне
 
Нагадуємо, що з 1 січня 2016 року набув чинності Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році" від 24.12.2015 р. № 909-VIII, яким кардинально змінено порядок адміністрування, обліку та сплати акцизного податку постачальниками пального, а також розроблено систему електронного адміністрування реалізації пального.
 
Усі особи, які реалізують пальне, стали з 1 січня 2016 року платниками акцизного податку. При цьому з 1 березня 2016 року СЕА вводиться в дію у тестовому режимі, а з 1 квітня 2016 року – у повноцінному режимі.
Період з 1 березня 2016 року до 1 квітня 2016 року є перехідним, протягом якого реєстрація акцизних накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі акцизних накладних здійснюється без обмеження обсягів, визначених за формулою.
 
Так, за новою редакцією ПКУ до пального належать:
  • нафтопродукти;
  • скраплений газ;
  • палива моторні альтернативні;
  • палива моторні сумішеві;
  • речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, а також інші товари, зазначені в ПКУ.
Ключовим моментом для застосування СЕА реалізації пального є наявність у особи операцій, пов'язаних з переходом права власності або права розпоряджання на пальне, що перебуває в її власності. Тому на кінцевих споживачів, які купують пальне для використання у власних потребах, СЕА реалізації пального не поширюється. А от усі особи – платники акцизного податку з операцій реалізації пального (як виробники, так і продавці) підпадають під дію СЕА.
 
Також звертаємо увагу, що платники такого податку будуть зобов'язані подати до контролюючих органів акт проведення інвентаризації обсягів залишку пального станом на початок дня 1 березня 2016 року. Акт потрібно подати до 20 березня 2016 року включно.
 
Детальніше про систему електронного адміністрування реалізації пального читайте у матеріалах "Система електронного адміністрування реалізації пального: важливі особливості" та "Система електронного адміністрування реалізації пального: основні моменти" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН (№ 8 за 2016 рік). 

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, БУХГАТЕР&ЗАКОН 

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Система електронного адміністрування пального

 

2. З податку на прибуток звітуємо за новою формою

 

З 1 січня 2016 року стартувала кампанія декларування прибутку підприємств за 2015 рік. 
 
Фіскали в листі від 04.01.2016 № 102/7/99-99-19-02-01-17 роз'яснили основні питання щодо заповнення нової форми декларації, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897.
 
Принципова відмінність нової форми полягає в тому, що вона універсальна, тобто застосовується всіма категоріями платників податку на прибуток (підприємствами, страховиками, банками, букмекерами, операторами лотерей).
Додатки до декларації скорочено з 14 до 9. Кінцева частина нової форми декларації містить дві нові таблиці для заповнення.
З'явився новий додаток РІ (різниці), у якому згруповано всі різниці, на які збільшується (зменшується) фінансовий результат.
 
Щодо авансових внесків при виплаті дивідендів, то за новими правилами не передбачено перенесення на наступні звітні (податкові) роки залишку суми авансових внесків при виплаті дивідендів, не зарахованих у зменшення податкового зобов'язання з податку на прибуток, задекларованого в податковій декларації за звітний (податковий) рік.
Термін подання річної декларації з податку на прибуток за 2015 рік – до 29 лютого 2016 року.
Для окремих платників, залежно від результатів діяльності, базовим звітним (податковим) періодом може бути календарний квартал. Такі платники подають декларацію за 2015 рік до 9 лютого 2016 року.
Податківці запевняють, що нова форма податкової звітності сприятиме скороченню платниками часу на її ведення та формування, оскільки основні її показники заповнюються на підставі показників фінансової звітності.
 
Також з 1 січня 2016 року скасовано щомісячні авансові внески. Однак до 31 грудня 2016 року потрібно буде ще один раз сплатити авансовий внесок у розмірі 2/9 суми податку, визначеної в декларації за 3 квартали 2016 року. При виплаті дивідендів авансові внески з податку на прибуток залишаються.
 
Детальніше про це – у матеріалі "Дочекалися! Зустрічаємо нову декларацію з податку на прибуток" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН (№ 48 за 2015 рік).
 

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Звітність з податку на прибуток

 

3. Нова форма податкової накладної

 

У системах ЛІГА:ЗАКОН розміщено наказ Мінфіну від 31.12.2015 № 1307 "Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної".
Оновлена податкова накладна складається із загальної частини, у якій вказуються реквізити продавця й покупця, двох розділів (А та Б) і двох додатків, один з яких – розрахунок коригування.
Так, у заголовній частині більше немає реквізитів, виключених з переліку обов'язкових.
 
До розділу А винесено:
  • загальну суму коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку на додану вартість;
  • загальну суму ПДВ за ставками 7 % і 20 %;
  • обсяги постачання за ставками 7 % і 20 %;
  • обсяги постачання товарів на експорт і на митній території за ставкою 0 %;
  • обсяги операцій, звільнених від оподаткування;
  • дані щодо поворотної (заставної) тари.
До розділу Б податкової накладної вносяться дані в розрізі номенклатури постачання товарів/послуг.
Податкова накладна заповнюється державною мовою.
 
Усі графи, які мають вартісні показники, заповнюються в гривнях з копійками.
Як і раніше, не допускається виправлення даних щодо дати складення податкової накладної та її порядкового номера.
Застосовувати нову форму потрібно буде з 1 квітня 2016 року.

 

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, Форми, бланки

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Податкова накладна

 

ВІСНИК МСФЗ

 

1. Свіжі новини та коментарі у сфері МСФЗ
 
Традиційно на сторінках видання все найцікавіше та найважливіше у сфері МСФЗ та суміжних галузях:
  • Що дасть безвізовий режим економіці України?
  • Що 2016 рік готує для бізнесу у сфері міжнародної торгівлі?
  • Голова IASB Ганс Гугерворст дав "ввідну" Європарламенту на 2016 рік.
Про все це детальніше можна дізнатися із випуску видання Вісник МСФЗ (в Україні) № 1 від 19.01.2016.
 
2. Бізнес і податки за кордоном
 
Звертаємо увагу на оновлення в спеціальному додатку до нашого видання "Довідник МСФЗ".
Новий матеріал розділу "Бізнес і податки в країнах світу" присвячено особливостям ведення бізнесу та оподаткування компаній в Австрії.
 
3. Бліц-відповіді з вебінару ЛІГА:ЗАКОН "Трансформація облікових даних при підготовці фінансової звітності"
 
На черговому вебінарі з Міжнародних стандартів фінансової звітності  було розглянуто безліч питань. Відповіді на найцікавіші з них представлено на сторінках видання Вісник МСФЗ (в Україні) № 1 від 19.01.2016. У ньому можна переглянути й повну версію вебінару в записі.
 
4. Розрахунок резерву відпусток згідно з МСФЗ
 
У виданні Вісник МСФЗ (в Україні) № 1 від 19.01.2016 розглянуто питання, пов'язані з нарахуванням резерву відпусток і розкриттям цієї інформації у фінансовій звітності.
 
5. Не варто недооцінювати вплив системи корпоративного обліку на весь бізнес і прийняття правильних рішень акціонерами
 
У статті Шейн Стейн Сміт, фінансовий консультант, СРА, США, звертає увагу читачів на важливість побудови правильної системи комуніціювання інформації, а також системи фінансового обліку та корпоративного контролю всередині компанії. Зокрема, він наводить приклад Yahoo як компанії, що втратила мільйони та "здала позиції" здебільшого через неефективність системи обміну інформацією між службами фінансового обліку, IT та акціонерами. На його думку, керівники вищої ланки й акціонери не приділяли належної уваги даним фінансового обліку.
Поради та рекомендації з цього приводу можна знайти на сторінках видання Вісник МСФЗ (в Україні) № 1 від 19.01.2016.