Корпорація МЕРЕЖА
Бюлетень Корпорації Мережа від  08.02.16

КЕРІВНИКАМ

 

1. Технічні регламенти й процедури відповідності

З 10 лютого почав діяти новий варіант Закону про технічні регламенти й процедури оцінки відповідності.
Новими нормами змінено власне поняття технічного регламенту: ним може бути не тільки закон або акт КМУ, а й акт будь-якого центрального органу виконавчої влади, якому надано відповідні повноваження. При цьому для визнання документа технічним регламентом не обов'язково, аби він мав такий заголовок.
Крім того, детальніше регламентовано процедуру розроблення проектів технічних регламентів, зокрема уточнено порядки погодження проектів із громадськістю та, за потреби, закордонними партнерами.
Також установлено обов'язок відображати в технічних регламентах норми законодавства ЄС і рекомендації міжнародної організації сертифікації.
 

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, Закон, № 124-VIII від 15.01.2015 

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про технічні регламенти та оцінку відповідності

 

2. Державний Прапор

Верховна Рада взяла за основу законопроект "Про Державний Прапор України".
Серед іншого законопроектом запропоновано врегулювати питання опису, використання й правового захисту Державного Прапора України.
Проект містить положення, згідно з якими не допускається використання зображення Державного Прапора або його імітація в рекламі, заборонено використовувати Державний Прапор не за призначенням або способом, що виражає зневажливе ставлення до нього.
Крім того, запропоновано внести зміни до КпАП: установити відповідальність у вигляді штрафу за порушення порядку використання Державного Прапора. Розмір штрафу становитиме від 510 до 850 грн.
Варто зауважити, що порушити правила використання Прапора досить просто. Наприклад, установивши флагшток на стіні будинку під кутом більш як 45 градусів або розмістивши український прапор ліворуч від прапора іншої держави.
 

 Як шукати в ресурсі

-

Законопроекти, № 3334 

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про Державний Прапор України

 

ЮРИСТАМ

 

1. Адвокатська монополія


Законопроект щодо внесення змін до Конституції в частині правосуддя відповідає вимогам ст. ст. 157 та 158 Конституції України. Такий висновок повторно зробив КСУ, якому було подано на розгляд доопрацьований варіант законопроекту.
Таким чином, депутати можуть прийняти рішення про попереднє схвалення змін (за наявності 226 голосів "за") на поточній сесії, яка розпочалася 2 лютого. Після цього вже на наступній сесії, яка відбудеться після літніх канікул, можна буде проводити голосування за прийняття змін у цілому.
Нагадаємо, що, крім іншого, змінами запропоновано встановлення монополії адвокатури на надання правового захисту.

 

 Як шукати в ресурсі

-

Законопроекти та коментарі, № 3524  

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) 

 
2. Права журналістів


Верховна Рада 4 лютого прийняла Закон про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення захисту професійної діяльності журналістів.

 

Прийнятим Законом установлено кримінальну відповідальність за:

  • незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв'язку зі своєю професійною діяльністю;
  • незаконну відмову журналістові в доступі до інформації;
  • незаконну заборону висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб'єкта владних повноважень.

 Як шукати в ресурсі

-

Законопроекти, № 1630

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення захисту професійної діяльності журналістів

 
3. Установлення юридичних фактів

Верховна Рада 4 лютого прийняла Закон "Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України".
Документом уточнено порядок судового розгляду справ про встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованих територіях.
Зокрема, установлено, що відповідні заяви може бути подано до будь-якого місцевого суду на всій території України. Крім того, такі заяви підлягають розгляду негайно після надходження до суду.
Цей порядок діє як для непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей, так і для Криму.
 

 Як шукати в ресурсі

-

Законопроекти, № 3171 

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України

 

БУХГАЛТЕРАМ

 

1. З податку на прибуток звітуємо за новою формою


З 1 січня 2016 року стартувала кампанія декларування прибутку підприємств за 2015 рік.
Фіскали в листі від 04.01.2016 № 102/7/99-99-19-02-01-17 роз'яснили основні питання щодо заповнення нової форми декларації, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897.

 

Принципова відмінність нової форми полягає в тому, що вона універсальна, тобто застосовується всіма категоріями платників податку на прибуток (підприємствами, страховиками, банками, букмекерами, операторами лотерей).
Додатки до декларації скорочено з 14 до 9. Кінцева частина нової форми декларації містить дві нові таблиці для заповнення.
З'явився новий додаток РІ (різниці), у якому згруповано всі різниці, на які збільшується (зменшується) фінансовий результат.
Щодо авансових внесків при виплаті дивідендів, то за новими правилами не передбачено перенесення на наступні звітні (податкові) роки залишку суми авансових внесків при виплаті дивідендів, не зарахованих у зменшення податкового зобов'язання з податку на прибуток, задекларованого в податковій декларації за звітний (податковий) рік.

 

Термін подання річної декларації з податку на прибуток за 2015 рік – до 29 лютого 2016 року.
Для окремих платників, залежно від результатів діяльності, базовим звітним (податковим) періодом може бути календарний квартал. Такі платники подають декларацію за 2015 рік до 9 лютого 2016 року.
Податківці запевняють, що нова форма податкової звітності сприятиме скороченню платниками часу на її ведення та формування, оскільки основні її показники заповнюються на підставі показників фінансової звітності.

 

Також з 1 січня 2016 року скасовано щомісячні авансові внески. Однак до 31 грудня 2016 року потрібно буде ще один раз сплатити авансовий внесок у розмірі 2/9 суми податку, визначеної в декларації за 3 квартали 2016 року. При виплаті дивідендів авансові внески з податку на прибуток залишаються.

 

Детальніше про це – у матеріалі "Дочекалися! Зустрічаємо нову декларацію з податку на прибуток" видання "БУХГАЛТЕР&ЗАКОН" (№ 48 за 2015 рік).

 

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, видання "БУХГАЛТЕР&ЗАКОН" 

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Звітність з податку на прибуток

 

2. Особливості ЄСВ – 2016: старий Звіт з новою ставкою


За звітні періоди 2016 року та за попередні звітні періоди до 2016 року (несвоєчасно подані) Звіт з ЄСВ подається за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 14.04.2015 № 435, що діяла з 01.05.2015, із заповненням усіх обов'язкових реквізитів.

Незважаючи на запровадження єдиної ставки єдиного внеску 22 % для всіх видів доходу, рядки в таблиці 1 Звіту необхідно заповнювати у розрізі видів доходу.

 

Суми нарахованого єдиного внеску слід відображати в рядках таблиці 1 Звіту за видами доходу, але розраховувати за новою ставкою (%), крім:

  • підприємств, установ та організацій для працюючих інвалідів – 8,41 %;
  • підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ і УТОС, – 5,3 %;
  • підприємств і громадських організацій інвалідів (в умовах, визначених ч. 14 ст. 8 Закону № 2464) для працюючих інвалідів – 5,5 %.

Оскільки починаючи зі звітного періоду січня 2016 року утримання єдиного внеску з нарахованого доходу застрахованих осіб скасовано, цей показник не зазначається при заповненні Звіту (рядки 5, 5.1 – 5.6 табл. 1 Звіту).
Також не відображається нарахований дохід, з якого утримується єдиний внесок (рядки 4, 4.1 – 4.4 табл. 1 Звіту). Відповідно, у таблиці 6 Звіту не заповнюється реквізит 20 "Сума утриманого єдиного внеску за звітний місяць (із заробітної плати/доходу)".

 

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство 

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Звітність з ЄСВ

 

3. Нова декларація з ПДВ за січень 2016 року


Наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21 затверджено нові форми звітності з ПДВ, а також порядок їх заповнення й подання.
Наказ набув чинності з 1 лютого 2016 р. І хоча на підставі п. 46.6 ПКУ нові форми мають застосовуватися тільки зі звітності за лютий 2016 року, ДФСУ в листі від 02.02.2016 № 3240/7/99-99-19-03-00-17 рекомендує платникам уже за січень 2016 року звітувати за цими формами. Свої рекомендації фіскали аргументують тим, що тільки нова форма декларації враховує зміни в оподаткуванні, упровадженні з 1 січня 2016 року.
Докладніше про нову декларацію читайте в матеріалі "Ви не чекали? А вона з'явилась – нова декларація з ПДВ" видання "БУХГАЛТЕР&ЗАКОН" (№ 6 за 2016 рік).

 

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, видання "БУХГАЛТЕР&ЗАКОН", Форми, бланки 

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Звітність із ПДВ за січень

 

4. Нова форма податкової накладної


У системах ЛІГА:ЗАКОН розміщено наказ Мінфіну від 31.12.2015 № 1307 "Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної".
Оновлена податкова накладна складається із загальної частини, у якій вказуються реквізити продавця й покупця, двох розділів (А та Б) і двох додатків, один з яких – розрахунок коригування.
Так, у заголовній частині більше немає реквізитів, виключених з переліку обов'язкових.

 

До розділу А винесено:

  • загальну суму коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку на додану вартість;
  • загальну суму ПДВ за ставками 7 % і 20 %;
  • обсяги постачання за ставками 7 % і 20 %;
  • обсяги постачання товарів на експорт і на митній території за ставкою 0 %;
  • обсяги операцій, звільнених від оподаткування;
  • дані щодо поворотної (заставної) тари.

До розділу Б податкової накладної вносяться дані в розрізі номенклатури постачання товарів/послуг.
Податкова накладна заповнюється державною мовою.
Усі графи, які мають вартісні показники, заповнюються в гривнях з копійками.
Як і раніше, не допускається виправлення даних щодо дати складення податкової накладної та її порядкового номера.

 

Застосовувати нову форму потрібно буде з 1 квітня 2016 року.

 

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, Форми, бланки

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Податкова накладна

 

ВІСНИК МСФЗ


1. Свіжі новини та коментарі у сфері МСФЗ


Традиційно на сторінках видання все найцікавіше та найважливіше у сфері МСФЗ та суміжних галузях:

  • Що дасть безвізовий режим економіці України?
  • Що 2016 рік готує для бізнесу у сфері міжнародної торгівлі?
  • Голова IASB Ганс Гугерворст дав "ввідну" Європарламенту на 2016 рік.

Про все це детальніше можна дізнатися із випуску видання "Вісник МСФЗ" в Україні № 1 від 19.01.2016.

 

2. Бізнес і податки за кордоном

Звертаємо увагу на оновлення в спеціальному додатку до нашого видання "Довідник МСФЗ".
Новий матеріал розділу "Бізнес і податки в країнах світу" присвячено особливостям ведення бізнесу й оподаткування компаній в Австрії.

 

3. Бліц-відповіді з вебінару ЛІГА:ЗАКОН "Трансформація облікових даних при підготовці фінансової звітності"


На черговому вебінарі з Міжнародних стандартів фінансової звітності було розглянуто безліч питань. Відповіді на найцікавіші з них до вашої уваги на сторінках видання "Вісник МСФЗ" в Україні № 1 від 19.01.2016. У ньому можна переглянути й повну версію вебінару в записі.

 

4. Розрахунок резерву відпусток згідно з МСФЗ

У виданні "Вісник МСФЗ" в Україні № 1 від 19.01.2016 розглянуто питання, пов'язані з нарахуванням резерву відпусток і розкриттям цієї інформації у фінансовій звітності.
 

 

5. Не варто недооцінювати вплив системи корпоративного обліку на весь бізнес і прийняття правильних рішень акціонерами

У статті Шейн Стейн Сміт, фінансовий консультант, СРА, США, звертає увагу читачів на важливість побудови правильної системи комуніціювання інформації, а також системи фінансового обліку й корпоративного контролю всередині компанії. Зокрема, він наводить приклад Yahoo як компанії, що втратила мільйони та "здала позиції" здебільшого через неефективність системи обміну інформацією між службами фінансового обліку, IT та акціонерами. На його думку, керівники вищої ланки й акціонери не надавали належної уваги даним фінансового обліку.
Поради та рекомендації з цього приводу можна знайти на сторінках видання "Вісник МСФЗ" в Україні № 1 від 19.01.2016.