Корпорація МЕРЕЖА
Бюлетень Корпорації Мережа від  01.02.16

КЕРІВНИКАМ

 

1. Реєстраційні процедури

 

З 1 січня 2016 року відбулися суттєві зміни в процедурах реєстрації юридичних осіб і фізосіб-підприємців, а також прав на нерухомість.
Відповідно до змін повноваження з проведення реєстрації в цій сфері поступово передаються від територіальних органів Мін'юсту новоствореним юридичним особам публічного права (спеціалізованим підприємствам державної або комунальної форми власності). Крім того, значну частину реєстраційних дій можуть здійснювати нотаріуси.
25 грудня 2015 року Кабінет Міністрів України прийняв низку важливих постанов і розпоряджень, зокрема таких, що стосуються питань реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень; надання послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців і громадських формувань у скорочений строк; питань надання адміністративних послуг у сферах державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців і громадських формувань, а також інших питань у сфері реєстрації.

 

Нагадаємо, 26 листопада 2015 року прийнято Закон № 834-VIII "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень". Зазначеним Законом внесено зміни, спрямовані на спрощення процедури державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а також на врегулювання питань, пов'язаних з передачею повноважень у сфері реєстрації органам місцевого самоврядування.

 

Також 26 листопада 2015 року прийнято Закон № 835-VIII "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців" та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань". Відповідно до зазначеного законодавчого акта Закон "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців" викладено в новій редакції. Територіальні органи, створені Міністерством юстиції, припиняють надання послуг у сфері держреєстрації на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць за рішенням КМУ, прийнятим під час забезпечення виконавчими органами міських рад міст обласного та/або республіканського АРК значення, Київської, Севастопольської міськими, районними, районними в містах Києві та Севастополі державними адміністраціями реалізації повноважень у сфері держреєстрації, але не пізніше 30 квітня 2016 року.

 

Постановою КМУ № 1128 від 25.12.2015 затверджено Порядок, що визначає процедуру розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність держреєстратора, суб'єкта держреєстрації, територіального органу Мін'юсту, що здійснюються Мін'юстом і його територіальними органами.
Постановою КМУ № 1129 від 25.12.2015 внесено зміни до Положення про Міністерство юстиції України: внесено уточнення щодо контролю Мін'юсту за діяльністю у сфері держреєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, держреєстрації юридичних осіб, громадських формувань, які не мають статусу юридичної особи, і фізичних осіб – підприємців; держреєстрації друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності тощо. 
Постановою КМУ № 1130 від 25.12.2015 затверджено Порядок, що встановлює умови, підстави й процедуру проведення акредитації суб'єктів державної реєстрації, моніторингу відповідності таких суб'єктів вимогам акредитації та перелік документів, необхідних для її проведення. 
Постановою КМУ № 1133 від 25.12.2015 було визначено розміри плати за проведення держреєстрації юридичних осіб, громадських формувань без статусу юрособи та ФОП у скорочений строк (за бажанням заявника). Така плата повинна вноситися разом з адміністративним збором.

 

Разом з тим урядовою постановою № 1131 від 25.12.2015 установлено Порядок виплати винагороди держреєстраторам і працівникам органів реєстрації актів громадянського стану.
Також уряд прийняв розпорядження від 25.12.2015 № 1395-р "Деякі питання надання адміністративних послуг у сферах державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців і громадських формувань". КМУ, зокрема, розпорядився забезпечити підготовку проекту рішення КМУ про припинення надання послуг у сферах державної реєстрації на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці органами державної реєстрації, створеними Мін'юстом, на підставі звернень виконавчих органів міських рад міст обласного значення, Київської міської, районних, районних у м.Києві державних адміністрацій про забезпечення ними умов, необхідних для реалізації повноважень у сферах державної реєстрації.
Зауважимо, що зазначені постанови й розпорядження КМУ набули чинності 1 січня 2016 року.

 

Детальніше зміни, що відбулися, буде проаналізовано у виданні "ЮРИСТ&ЗАКОН" № 02 від 21.01.2016.

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, Закон, № 834-VIII від 26.11.2015
Загальне законодавство, Закон, № 835-VIII від 26.11.2015
Загальне законодавство, постанова, № 1128 від 25.12.2015
Загальне законодавство, постанова, № 1133 від 25.12.2015
Загальне законодавство, постанова, № 1131 від 25.12.2015
Загальне законодавство, розпорядження, № 1395-р від 25.12.2015

 

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень
Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців" та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань

 
2. Розірвання договору оренди земель

 

ВСУ вважає, що невикористання орендарем сільськогосподарських угідь може бути підставою для розірвання договору оренди.
При цьому важливим нюансом є наявність у договорі оренди умов використання ділянки за її цільовим призначенням, а також збереження її стану. Якщо така умова є, а бездіяльність орендаря призводить до засміченості та залісенню землі, договір може бути достроково розірвано.
 

 Як шукати в ресурсі

-

Судова практика, постанова від 23.12.2015 у справі № 6-2271цс15

"ЮРИСТ&ЗАКОН", № 03 від 28.01.2016

 

Пошук одним рядком для 9.хх

-

тривале невикористання земельних ділянок сільськогосподарського призначення ТОВ "Дністер-Агро"

ВСУ про розірвання договору оренди у разі невикористання орендованої ділянки

ЮРИСТАМ

 

1. Адвокатська монополія

 

Законопроект щодо внесення змін до Конституції в частині правосуддя відповідає вимогам ст. ст. 157 та 158 Конституції України. Такий висновок повторно зробив КСУ, якому було подано на розгляд доопрацьований варіант законопроекту.
Таким чином, депутати можуть прийняти рішення про попереднє схвалення змін (за наявності 226 голосів "за") на поточній сесії, яка розпочалася 2 лютого. Після чого вже на наступній сесії, яка відбудеться після літніх канікул, можна буде проводити голосування за прийняття змін у цілому.
Нагадаємо, що, серед іншого, змінами пропонується встановлення монополії адвокатури на надання правового захисту

 

 Як шукати в ресурсі

-

Законопроекти та коментарі, № 3524

 

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)

 
2. Боротьба з інтернет-піратством

 

28 січня у першому читанні прийнято законопроект, яким пропонуються новації щодо боротьби з піратством в Інтернеті.
 
Насамперед, уточнюються та визначаються нові терміни, зокрема, сайт, адреса сайта, багатокористувацька платформа, власник сайта/платформи, гіперпосилання, електронна цифрова інформація, електронна (цифрова) копія об'єкта авторського права та (або) суміжних прав, локальна мережа, акаунт, постачальник послуг технічного зберігання (хостингу), сервер тощо.
 
Порушеннями є:
  • будь-яке використання об'єктів авторського права та (або) суміжних прав у мережі Інтернет без дозволу суб'єктів авторських та (або) суміжних прав з урахуванням передбачених обмежень;
  • запис фільмів, кліпів і т. д. з їх публічною демонстрацією без дозволу суб'єкта авторського права.
 При цьому суб'єкт авторського права та (або) суміжних прав одержує право звернутися до власника веб-сайта, багатокористувацької платформи, локальної мережі, сервера, постачальника послуг технічного зберігання (хостингу) та інших осіб з вимогою про припинення порушення авторського права та (або) суміжних прав.
Особа, яка одержала вимогу, зобов'язана:
  • не пізніше 24 годин з моменту одержання вимоги вилучити або унеможливити доступ до нелегального контенту;
  • не пізніше 48 годин з моменту одержання вимоги надіслати повідомлення про вжиті заходи суб'єкту, з копією постачальнику хостингу, провайдеру, іншим особам.
Можна також відмовити у видаленні інформації, якщо власник сайта і т. д. зможе надати документи про наявність у нього прав інтелектуальної власності на спірний контент.
Від постачальника послуг хостингу, провайдера і т. д. можна вимагати:
  • надання протягом 24 годин достовірних і коректних даних про власника сайта-порушника в обсязі, достатньому для звернення з позовом до суду;
  • видалення або усунення можливості доступу до інформації чи посилання на неї.
У свою чергу, власники сайтів, багатокористувацьких платформ, локальних мереж, серверів і постачальники послуг технічного зберігання (хостингу) зобов'язані розміщувати на своїх сайтах і в службах WHOIS у відповідних реєстрах адрес мережі Інтернет інформацію про себе: місцезнаходження (адресу для переписки), номер телефону, адресу електронної пошти, іншу інформацію, що є достатньою для звернення з позовом до суду.
 
Варто уточнити, що у разі відмови вилучити контент суб'єкт авторських прав може звернутися до суду з позовом та отримати рішення про закриття доступу до нього в порядку забезпечення позову. При цьому всі подібні позови заплановано розглядати в судах міста Києва.

 Як шукати в ресурсі

-

Законопроекти, постанова № 3081-д

 

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про державну підтримку кінематографії в Україні

 
3. Державне бюро розслідувань

  

Президент підписав Закон про Державне бюро розслідувань, яким визначаються правові основи організації та діяльності нового правоохоронного органу.
Державне бюро розслідувань є центральним органом виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність з метою запобігання, виявлення, припинення, розкриття та розслідування злочинів, віднесених до його компетенції.
 
Державне бюро розслідувань вирішує завдання із запобігання, виявлення, припинення, розкриття і розслідування:
  • злочинів, вчинених службовими особами, що займають особливо відповідальне становище відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону "Про державну службу", особами, посади яких віднесено до першої - третьої категорій посад державної служби, суддями та працівниками правоохоронних органів, крім випадків, коли ці злочини віднесено до підслідності детективів Національного антикорупційного бюро;
  • злочинів, вчинених службовими особами Національного антикорупційного бюро, заступником Генпрокурора – керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури або іншими прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, крім випадків, коли досудове розслідування цих злочинів віднесено до підслідності детективів підрозділу внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро;
  • злочинів проти встановленого порядку несення військової служби (військових злочинів), крім злочинів, передбачених ст. 422 Кримінального кодексу.
Систему Державного бюро розслідувань складають центральний апарат, територіальні органи, спеціальні підрозділи, навчальні заклади та науково-дослідні установи. У складі Державного бюро розслідувань діють слідчі, оперативні та інші підрозділи.
 
Закон набирає чинності з дня утворення Кабміном Державного бюро розслідувань, але не пізніше 1 березня 2016 року.

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, Закон № 794-VIII від 12.11.2015

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про Державне бюро розслідувань

 

БУХГАЛТЕРАМ

 

1. З податку на прибуток звітуємо за новою формою

 

З 1 січня 2016 року стартувала кампанія декларування прибутку підприємств за 2015 рік. 

 

Фіскали в листі від 04.01.2016 № 102/7/99-99-19-02-01-17 роз'яснили основні питання щодо заповнення нової форми декларації, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897:

  • Принципова відмінність нової форми полягає в тому, що вона універсальна, тобто застосовується всіма категоріями платників податку на прибуток (підприємствами, страховиками, банками, букмекерами, операторами лотерей).
  • Додатки до декларації скоротилися з 14 до 9.
  • Кінцева частина нової форми декларації містить дві нові таблиці для заповнення.
  • З'явився новий додаток РІ (різниці), у якому згруповано всі різниці, на які збільшується (зменшується) фінансовий результат.
  • Щодо авансових внесків при виплаті дивідендів, то за новими правилами не передбачено перенесення на наступні звітні (податкові) роки залишку суми авансових внесків при виплаті дивідендів, не зарахованих у зменшення податкового зобов'язання з податку на прибуток, задекларованого в податковій декларації за звітний (податковий) рік.
  • Строк подання річної декларації з податку на прибуток за 2015 рік – до 29 лютого 2016 року.
  • Для окремих платників, залежно від результатів діяльності, базовим звітним (податковим) періодом може бути календарний квартал. Такі платники подають декларацію за 2015 рік до 9 лютого 2016 року.

Податківці запевняють, що нова форма податкової звітності сприятиме скороченню платниками часу на її ведення й формування, оскільки основні її показники заповнюються на підставі показників фінансової звітності.

 

Докладніше про це – у матеріалі "Дочекалися! Зустрічаємо нову декларацію з податку на прибуток" видання "БУХГАЛТЕР&ЗАКОН" (№ 48 за 2015 рік).

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, видання "БУХГАЛТЕР&ЗАКОН" 

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Звітність з податку на прибуток

 
2. Особливості ЄСВ – 2016: старий Звіт з новою ставкою
 

За звітні періоди 2016 року та за попередні звітні періоди до 2016 року (несвоєчасно подані) Звіт з ЄСВ подається за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435, що діяла з 01.05.2015 р., із заповненням усіх обов'язкових реквізитів.

 

Незважаючи на введення єдиної ставки єдиного внеску 22 % для всіх видів доходу, рядки в таблиці 1 Звіту необхідно заповнювати у розрізі видів доходу.

 

Суми нарахованого єдиного внеску слід відображати в рядках таблиці 1 Звіту за видами доходу, але розраховувати за новою ставкою (%), крім:

  • підприємств, установ та організацій для працюючих інвалідів – 8,41 %;
  • підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема, товариств УТОГ і УТОС, – 5,3 %;
  • підприємств та громадських організацій інвалідів (в умовах, визначених ч. 14 ст. 8 Закону № 2464) для працюючих інвалідів – 5,5 %.

Оскільки починаючи зі звітного періоду січня 2016 року утримання єдиного внеску з нарахованого доходу застрахованих осіб скасовано, цей показник не зазначається при заповненні Звіту (рядки 5, 5.1 – 5.6 табл. 1 Звіту).

Також не відображається нарахований дохід, з якого утримується єдиний внесок (рядки 4, 4.1 – 4.4 табл. 1 Звіту). Відповідно, у таблиці 6 Звіту не заповнюється реквізит 20 "Сума утриманого єдиного внеску за звітний місяць (із заробітної плати/доходу)".
 

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство 

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Звітність з ЄСВ

 
3. Декларація ФОП: подаємо за новою формою

 

Нагадуємо, що з 1 січня 2016 року вводиться нова форма декларації про майновий стан і доходи, затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859 "Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи".
 
Нову форму декларації насамперед запроваджено для об'єднання звітності з ПДФО та військового збору. Враховуючи це, вже за результатами 2015 року фізичні особи, які отримували доходи не від податкових агентів (зокрема, від інших фізичних осіб) та іноземні доходи, а також фізичні особи – підприємці, що перебувають на загальній системі, та особи, що провадять незалежну професійну діяльність, визначають податкові зобов'язання з ПДФО та військового збору в одній (новій) податковій звітності. При цьому подання будь-якої додаткової звітності не передбачається.
 
Обсяг декларації зменшено з 2 аркушів до 1, а кількість додатків – з 7 до 4.
 
Відтепер додатки заповнюються тільки під час отримання доходів, що передбачають особливий розрахунок оподатковуваного доходу при:
  • отриманні доходів від двох і більше податкових агентів у випадках, встановлених ПКУ;
  • операціях з інвестиційними активами;
  • одержанні іноземних доходів;
  • визначенні оподатковуваного доходу від провадження підприємницької та незалежної професійної діяльності.
Разом з тим значна кількість інформації, яка раніше зазначалася в додатках, тепер відображається в самій декларації. Зокрема, інформація про уповноважену особу, що раніше відображалася в окремому додатку, тепер зазначається в декларації.
 
Також одним із нововведень є те, що платник податків самостійно визначає свій статус: громадянин; особа, що провадить незалежну професійну діяльність, або підприємець, що перебуває на загальній системі.
Водночас нагадуємо, що за результатами 2015 року фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі, подають декларацію про майновий стан і доходи не пізніше 9 лютого 2016 року, в якій разом з доходами від підприємницької діяльності декларують іноземні та інші доходи.
 
Докладніше про заповнення декларації ФОП читайте в матеріалі "Декларація про майновий стан і доходи: як заповнити ФОП на загальній системі оподаткування" видання "БУХГАЛТЕР&ЗАКОН" (№ 03 за 2016 рік).

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, видання "БУХГАЛТЕР&ЗАКОН"

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Звітність ФОП



ВІСНИК МСФЗ

 

1. Свіжі новини та коментарі у сфері МСФЗ

 

Традиційно на сторінках видання все найцікавіше та найважливіше у сфері МСФЗ і суміжних галузях:

  • що дасть безвізовий режим економіці України;
  • що 2016 рік готує для бізнесу у сфері міжнародної торгівлі;
  • Голова IASB Ганс Гугерворст дав "ввідну" Європарламенту на 2016 рік.

 Про все це детальніше можна дізнатися у свіжому випуску видання "Вісник МСФЗ" в Україні № 1 від 19.01.2016 р.

 

2. Бізнес і податки за кордоном

 

Звертаємо увагу на оновлення у спеціальному додатку до нашого видання "Довідник МСФЗ".
Новий матеріал розділу "Бізнес і податки в країнах світу" присвячено особливостям ведення бізнесу та оподаткуванню компаній в Австрії.

 

3. Бліц-відповіді з вебінару ЛІГА:ЗАКОН "Трансформація облікових даних при підготовці фінансової звітності"

 

На черговому вебінарі з Міжнародних стандартів фінансової звітності  було розглянуто безліч питань. Відповіді на найцікавіші з них представлено на сторінках видання "Вісник МСФЗ" в Україні № 1 від 19.01.2016 р. У ньому можна подивитися й повну версію вебінару в записі.

 

4. Розрахунок резерву відпусток згідно з МСФЗ

 

У виданні "Вісник МСФЗ" в Україні № 1 від 19.01.2016 р. розглянуто питання, пов'язані з нарахуванням резерву відпусток і розкриттям цієї інформації у фінансовій звітності.

 

5. Не варто недооцінювати вплив системи корпоративного обліку на весь бізнес і прийняття правильних рішень акціонерами

 

У статті Шейн Стейн Сміт, фінансовий консультант, СРА, США, звертає увагу читачів на важливість побудови правильної системи комуніціювання інформації, а також системи фінансового обліку й корпоративного контролю всередині компанії. Зокрема, він наводить приклад Yahoo як компанії, що втратила мільйони та "здала позиції" здебільшого через неефективність системи обміну інформацією між службами фінансового обліку, IT та акціонерами. На його думку, керівники вищої ланки та акціонери не приділяли належної уваги даним фінансового обліку.
Поради та рекомендації з цього приводу можна знайти на сторінках видання "Вісник МСФЗ" в Україні № 1 від 19.01.2016 р.