Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 01.07.2024

 

01.07.2024-07.07.2024

 

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Кабмін визначив нову структуру військового резерву людських ресурсів

Кабінет Міністрів затвердив нову структуру військового резерву людських ресурсів.

Установлено, що військовий резерв людських ресурсів складається з:

  • резервістів, які добровільно уклали контракт про проходження громадянином України служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву;
  • військовозобов'язаних, які перебувають на військовому обліку в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, Центральному управлінні або регіональних органах СБУ, а також підрозділах розвідувальних органів України.

Військовий резерв людських ресурсів поділяється на військовий оперативний резерв і мобілізаційний людський резерв. Раніше діюча постанова Уряду з цього питання втратила чинність.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Постанова від 18.06.2024 № 741 «Деякі питання щодо структури військового резерву»

https://ips.ligazakon.net/document/KP240741

 

Постанова від 12.11.2014 № 607 «Про затвердження структури військового резерву людських ресурсів» (втратила чинність)

https://ips.ligazakon.net/document/KP140607

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

2. Звільнення від ПДВ та мита енергетичного обладнання

У Верховній Раді зареєстровані законопроєкти, якими пропонується запровадити короткострокові стимулюючі податкові та митні пільги для сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України:

 

  • № 11344-1 "Про внесення зміни до розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України";

 

  • № 11343-1 "Про внесення зміни до підрозділу 2 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України".

 

Законотворці пропонують тимчасово, на період дії воєнного стану на території України, але не довше ніж по 31 грудня 2025 року, звільнити від оподаткування ПДВ та ввізного мита обладнання для побудови та відновлення різних видів генерації: вітроелектростанції, сонячні електростанції, гідроелектростанції, теплові електростанції, газопоршневі та газотурбінні, накопичувачі електроенергії.

 

Також пропонують тимчасово, на період дії воєнного стану на території України, але не довше ніж по 31 грудня 2025 року, звільнити від оподаткування ПДВ та ввізного мита операції з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту товарів, що здійснюються за договорами купівлі-продажу, у яких стороною є Секретаріат Енергетичного Співтовариства, укладеними між постачальниками товарів та/або надавачами послуг та суб'єктами господарювання, що мають ліцензії на окремі види господарської діяльності на ринку електричної енергії (виробництво електричної енергії, передача електричної енергії, розподіл електричної енергії) та природного газу (транспортування, розподіл і постачання природного газу).

 

Продукт

ІПС: Законопроєкти

Підстави

"Про внесення зміни до розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України"

https://ips.ligazakon.net/document/JI11309I

 

Про внесення зміни до підрозділу 2 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України

https://ips.ligazakon.net/document/JI11308I

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

3. Загальновійськова підготовка громадян України, які здобувають вищу освіту, та поліцейських

Набрала чинності урядова постанова, якою затверджено Порядок проведення базової загальновійськової підготовки громадян України, які здобувають вищу освіту, та поліцейських.

 

Установлено, що базову підготовку проходять громадяни України чоловічої статі (жіночої статі - добровільно), які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти.

 

Базову підготовку згідно з навчальним планом проходять:

  • курсанти вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти;
  • курсанти закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських;
  • поліцейські під час проходження первинної професійної підготовки у закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських.
  • Від проходження базової підготовки звільняються громадяни, які:
  • визнані за станом здоров'я непридатними до військової служби;
  • до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;
  • проходили військову службу;
  • мають сертифікат про проходження базової підготовки та здобуття військово-облікової спеціальності.

 

Базова підготовка включається до освітніх програм і навчальних планів закладів вищої освіти усіх форм власності та закладів освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, як окрема навчальна дисципліна і складається з теоретичної підготовки в обсязі трьох кредитів ЄКТС, яка проводиться в цих закладах освіти, та практичної підготовки в обсязі семи кредитів ЄКТС, яка проводиться у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, навчальних частинах (центрах) Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення, Держспецтрансслужби та закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських.

 

Практична підготовка може проводитися в регіональних (навчальних) центрах підготовки населення до національного спротиву та тренінгових центрах органів поліції.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Ситуації для юриста

Підстави

Закон України від 22.05.2024 №3724-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення системи підготовки громадян України до військової служби»

https://ips.ligazakon.net/document/T243724

 

Закон України від 06.12.1991 №1932-XII «Про оборону України»

https://ips.ligazakon.net/document/T193200

 

Закон України від 25.03.1992 №2232-XII «Про військовий обов'язок і військову службу»

https://ips.ligazakon.net/document/T223200

 

Обов'язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI140445?bl=

 

Обов'язки підприємств, установ і організацій щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI140444?bl=

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

4. З лікарняних, виплачених ФОП, Пенсійний фонд утримує ПДФО та військовий збір

Уповноваженим органом управління в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є ПФУ.

 

Види страхових виплат за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності встановлено ст. 13 Закону № 1105. Зокрема, за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності надається такий вид матеріального забезпечення - допомога по тимчасовій непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, догляд за дитиною віком до 14 років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років на весь період надання реабілітаційної допомоги, за наявності медичного висновку про необхідність стороннього догляду за дитиною.

 

Контролери відзначили, що дохід у вигляді матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності), який виплачується ПФУ, не включається до доходу ФОПа, проте оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податків - фізичних осіб.

Відповідно до пп. 165.1.1 ПКУ передбачено винятки, за якими отримані доходи платника податку не включаються до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Однак слід зауважити, що винятки, передбачені пп. 165.1.1 ПКУ, не поширюються на виплату заробітної плати, грошової (вихідної) допомоги при виході на пенсію (у відставку) та виплату, пов'язану з тимчасовою втратою працездатності.

Отже, допомога по тимчасовій непрацездатності, нарахована (виплачена) фізичній особі - підприємцю ПФУ, є об'єктом оподаткування ПДФО та військовим збором, а ПФУ є податковим агентом щодо такого доходу.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Закон України від 23.09.1999 №1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування»

https://ips.ligazakon.net/document/T991105

 

Запитання-відповідь від 16.01.2023 «Чи підлягає оподаткуванню ПДФО та військовим збором допомога по тимчасовій непрацездатності (лікарняні), нарахована (виплачена) ФОП Пенсійним фондом України?»

https://ips.ligazakon.net/document/ZN049992

 

Кодекс податковий від 02.12.2010 №2755-VI «Податковий кодекс України (ред. з 01.01.2017)»

https://ips.ligazakon.net/document/T10_2755

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

5. При реєстрації транспортних засобів сервісні центри МВС перевірятимуть факт застосування санкцій

Постановою Кабміну від 25 червня 2024 р. N 744 внесено зміни до пункту 15 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів.

Зміни внесено з метою приведення у відповідність до ЗУ «Про санкції».

 

Передбачено обов'язковість перевірки відомостей про осіб, які звертаються до сервісних центрів МВС за отриманням відповідних послуг, за Державним реєстром санкцій.

 

Визначено, що у разі встановлення факту застосування санкцій до фізичних або юридичних осіб, які звернулися за вчиненням державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів (зокрема, у зв'язку з вибракуванням (списанням) транспортного засобу в цілому), уповноважена особа сервісного центру МВС відмовляє у вчиненні таких дій, якщо вчинення таких дій призведе до порушення обмежень (заборон), установлених санкцією відповідного виду.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Постанова від 25.06.2024 № 744 «Про внесення змін до пункту 15 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів»

https://ips.ligazakon.net/document/KP240744

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

АУДИТОРУ, БУХГАЛТЕРОВІ

 

6. Увага! Чергові зміни до ПКУ

Законом № 3706 внесено низку змін, здебільшого до ПКУ, але є невеликі зміни й до інших законів.

Сам закон набирає чинності з 01.07.2024, проте є норми, які зможуть запрацювати лише після того, як Кабмін приведе у відповідність відповідні підзаконні нормативно-правові акти. Отже, передусім, є важливі зміни щодо режиму експортного забезпечення.

 

Стосується він сільгоспекспортерів-платників ПДВ й окремих видів продукції. Крім того, абсолютно для всіх експортерів додано два  обов’язкові реквізити:

  • дата та номер митної декларації;
  • дата та номер договору (контракту). 

Щоправда запрацює така новація лише після змін до самої форми податкової накладної.

Є зміни щодо тимчасового незастосування КІК-штрафів: протягом воєнного стану та протягом 6 місяців після його скасування. Тобто всі порушення будуть накопичуватись, а потім буде штраф.

 

Розлогіше про всі деталі - в статті БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей експорту окремих видів товарів у період дії воєнного стану" від 09.05.2024 р. № 3706-IX

https://ips.ligazakon.net/document/T243706

 

 

Чергові зміни до ПКУ: важливі деталі

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015536

Сфера бізнесу

усі

 

Розмір бізнесу

усі

 

 

 

7. Нові підстави для звільнення або відсторонення працівника

Законом  № 3768 унесено зміни до КЗпП, які набирають чинності 27.09.2024. Йдеться, зокрема, про вчинення злочину проти основ національної безпеки України, що включає пособництво державі-агресору, державну зраду, колабораційну діяльність тощо. За це можна законно звільняти.

Крім того, зокрема, на час службової перевірки на стратегічних чи "критичних" об’єктах, працівника буде відсторонено від роботи.

Більше деталей – в коментарі  БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Закон України "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань" від 04.06.2024 р. № 3768-IX

https://ips.ligazakon.net/document/T243768

 

 

Кодекс законів про працю України

https://ips.ligazakon.net/document/kd0001

 

 

Нові підстави для звільнення або відсторонення працівника: колабораціонізм та інші ризики

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015424

Сфера бізнесу

усі

 

Розмір бізнесу

усі

 

 

 

8. Електронний військово-обліковий документ: що має знати роботодавець

Постанова Уряду № 721 внесла зміни до Порядку № 559, які визначають умови використання військово-облікового документа (ВОД) в електронній формі.

Оскільки ВОД може бути в електронній та паперовій формі, то досить актуальним сьогодні є питання щодо можливості подання працівниками роботодавцям ВОД не в паперовій формі (на бланку), а у вигляді роздрукованого PDF-файлу, сформованого через додаток Резерв+.

 

У п. 9 Порядку № 559 прописано, що військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

 

Проте п. 34 Порядку № 1487 допускається перевірка ВОД із використанням лише мобільного додатка Порталу Дія. Безперечно, можна припустити, що п. 34 Порядку № 1487 "відстає" від новацій, запроваджених Порядком № 559, і не враховує останнього прориву в диджиталізації у вигляді додатка Резерв+. Але, з іншого боку, можливо, саме мобільний додаток Порталу Дія є надійнішим і дозволяє уникнути фальсифікації даних військовозобов'язаних осіб.

Сподіваємося, незабаром Кабмін приведе п. 34 Порядку № 1487 у відповідність до положень Порядку № 559. Але як бути зараз, адже роботодавець під час прийняття на роботу особи, яка є військовозобов'язаною, має перевірити наявність у неї ВОД?

 

Очевидно, що за відсутності ВОД на бланку можна перевірити ВОД в електронній формі через додаток Резерв+. Оскільки цей застосунок дозволяє сканувати QR-код електронного ВОД, працівник відділу кадрів під час оформлення новоприйнятого працівника на роботу може перевіряти QR-код його електронного ВОД, використовуючи свій смартфон (без авторизації в застосунку Резерв+). При цьому працівник може особисто сформувати ВОД у форматі PDF-файлу та надати його під час працевлаштування. Такий файл варто роздрукувати й можна долучити до особової справи працівника.

 

Більше деталей– у коментарі БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

постанова Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов'язаних та резервістів" від 18.06.2024 р. № 721 

https://ips.ligazakon.net/document/kp240721

 

 

Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затверджений постановою Кабміну від 16.05.2024 р. № 559.

https://ips.ligazakon.net/document/kp240559

 

Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затверджений постановою Кабміну від 30.12.2022 р. № 1487

https://ips.ligazakon.net/document/kp221487

 

 

Військово-обліковий документ в електронній формі: що взяти до уваги роботодавцям

 

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015529

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

9. Податківці самі анулювали реєстрацію платника ПДВ: що з від’ємним значенням і ненарахованими умовними податковими зобов’язаннями

Цілком реальна життєва ситуація, тому якщо вчасно не нарахували умовні податкові зобов’язання, їх можна нарахувати у звітності. Звісно, після скасування ПДВ- реєстрації, податкову накладну зареєструвати не вдасться, а отже буде штраф. Щодо від’ємного значення – воно просто "згорить".

Тож докладніше - в матеріалі  БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

ДПС анулювала реєстрацію платника ПДВ: що з від'ємним значенням і ненарахованими ПЗ

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015530

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

10. Договір про провадження волонтерської діяльності: підстави та умови

Нерідко виникає запитання щодо укладення договору між неприбутковою організацією та волонтером для провадження волонтерської діяльності.

Розлогіше що має містити такий договір та зразок самого договору – у статті БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Договір про провадження волонтерської діяльності: підстави та умови

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015532

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

АДВОКАТУ,  ЮРИСТОВІ

 

11. Врегулювання питання обчислення страхового стажу та пенсійного забезпечення.

23 червня набув чинності Закон № 3674-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання обчислення страхового стажу та пенсійного забезпечення».

 

Документом врегульовується питання обчислення розміру пенсії пропорційно до страхового стажу, набутого в Україні, для осіб, які працювали в Україні та за її межами. Також врегулювано питання зарахування стажу, набутого за період роботи в державах, які входили до складу колишнього СРСР.

 

Так, пенсіонери, які знаходяться, зокрема, за кордоном, зможуть пройти процедуру фізичної ідентифікації та підтвердити своє право на пенсію. Виплата пенсії здійснюватиметься на поточні рахунки банків, розташованих на території України, за умови проходження до 31 грудня кожного року пенсіонером фізичної ідентифікації.

 

Фізична ідентифікація буде проводитись в органах Пенсійного фонду або в особистому електронному кабінеті на веб-порталі Пенсійного фонду за допомогою кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»), або за допомогою відеоконференцзв'язку, або шляхом посвідчення у консульській установі факту, що особа є живою.

 

Крім того, передбачається доповнити перелік підстав припинення виплати пенсії в разі:

  • тимчасового проживання за кордоном за заявою пенсіонера про припинення виплати пенсії;
  • якщо особу визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою у встановленому законом порядку;
  • якщо пенсіонеру надано статус особи, зниклої безвісти за особливих обставин, відповідно до Закону України “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин”;
  • якщо пенсію не отримували протягом 6 місяців підряд в організаціях, що здійснюють виплату і доставку пенсій, або в разі відсутності протягом 6 місяців підряд видаткових операцій в установах банків по поточних рахунках, на які проводиться виплата пенсій;
  • якщо одержувачі пенсії не проходили фізичної ідентифікації у випадках, передбачених законодавством.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Ситуації для юриста; Ситуації для бухгалтера

Підстави

Закон України від 25.04.2024 № 3674-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання обчислення страхового стажу та пенсійного забезпечення»

https://ips.ligazakon.net/document/t243674

 

Трудовий (страховий) стаж для призначення пенсії

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SB080855

 

Страховий стаж (загальнообов'язкове державне соціальне страхування)

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI110976

 

Збільшення розміру пенсії за віком за понаднормовий страховий стаж

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI120108

 

Обчислення страхового стажу для призначення пенсії

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI120198

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

12. Розширено вичерпний перелік ухвал, на які можуть бути подані апеляційні скарги окремо від рішення суду

Набув чинності Закон № 3747-IX "Про внесення змін до статей 294 та 383 Кодексу адміністративного судочинства України щодо забезпечення права на оскарження судового рішення".

Розширено вичерпний перелік ухвал, на які можуть бути подані апеляційні скарги окремо від рішення суду (частина перша статті 294 Кодексу адміністративного судочинства України), а саме доповнено його ухвалою про залишення без задоволення заяви, поданої у порядку, визначеному статтею 383 цього КАСУ. У зв’язку з цим також передбачено можливість оскарження в порядку статті 294 КАСУ ухвали суду про залишення заяви без задоволення.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Закон України від 23.05.2024 № 3747-IX «Про внесення змін до статей 294 та 383 Кодексу адміністративного судочинства України щодо забезпечення права на оскарження судового рішення»

https://ips.ligazakon.net/document/T243747

 

Кодекс адміністративного судочинства

https://ips.ligazakon.net/document/t05_2747

 

 

 

 

13. Чи може член ФГ з метою ведення фермерського господарства приватизувати виділену йому в оренду ділянку державної власності

Досвідчені юристи чудово розуміють величезне значення понятійного апарату в правозастосуванні. Наведу кілька дотичних до теми прикладів. Не лише на побутовому рівні, а й серед правників часто помилково ототожнюють землю і земельну ділянку, земельну ділянку і земельний пай, приватизацію земельної ділянки з реєстрацією існуючого права власності.

 

Хибне використання термінології чи не найпоширеніше в питаннях приватизації землі. Хоча юридично все доволі просто. Відповідно до частини третьої статті 116 Земельного кодексу України (далі – ЗКУ) безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі:

а) приватизації земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян;

б) одержання земельних ділянок внаслідок приватизації державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій;

в) одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених цим Кодексом.

 

Тобто загальним поняттям є "безоплатна передача", а "приватизація" – це тільки один із способів такого безоплатного отримання. І застосовують його тільки до земельних ділянок, які вже перебувають у користуванні.

Тож далі говоритимемо не про безоплатне отримання землі для ведення фермерського господарства, а саме про приватизацію.

 

Що таке користування

Фраза "перебувають у користуванні" в наведеній цитаті також вимагає тлумачення. Очевидно, що в ній ідеться не про правомочність користування, яку має власник, орендар, суперфіціар, емфітевт чи сервітуарій, а про певний правовий титул. Точніше, два окремих речових права на землю. Якщо звернутися до структури ЗКУ, то побачимо, що розділ ІІІ "Права на землю" складається з окремих глав, присвячених власності, користуванню, сервітуту, суперфіцію з емфітевзисом, добросусідству та обмеженням прав на землю. При цьому право користування землею (глава 15) виокремлює тільки два види такого права: постійне користування та оренду земельної ділянки (ст. ст. 92, 93 ЗКУ відповідно). Отже, оренда земельної ділянки принципово дає можливість скористатися нормою пункту "а" ч. 3 статті 116 ЗКУ, тобто претендувати на приватизацію такої земельної ділянки (звісно, якщо її надано в оренду із земель державної або комунальної власності).

Детальніше – у матеріалах видання ЮРИСТ&ЗАКОН

 

Продукт

ЮРИСТ&ЗАКОН

Підстави

Чи може член ФГ з метою ведення фермерського господарства приватизувати виділену йому в оренду ділянку державної власності

https://ips.ligazakon.net/document/EA017715

 

Спрощена зміна цільового призначення землі, або Інвестиції понад усе

https://ips.ligazakon.net/document/EA017717

 

Переукладення договору оренди землі, що врахувати і як діяти

https://ips.ligazakon.net/document/EA017707

 

Поновлення договорів оренди. Захист прав орендарів з урахуванням воєнного стану

https://ips.ligazakon.net/document/EA017708

 

Проблеми, пов'язані з подвійним оподаткуванням фермерських господарств платою за землю (орендна плата)

https://ips.ligazakon.net/document/EA017716

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

 

Щодо пропуску строку на подання заяви про перегляд заочного рішення

Наслідком пропуску строку для подання заяви про перегляд заочного рішення за умови відсутності поважних причин для його поновлення є залишення такої заяви без розгляду на підставі частини другої статті 126 ЦПК України, а не залишення її без задоволення.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP12392

 

Щодо скарження судового рішення у повному обсязі одним з відповідачів, відповідальність яких є солідарною

У випадку наявності підстав для солідарної відповідальності відповідачів/боржників, кожен з них має право висунути заперечення проти вимог кредитора, які є загальними для всіх боржників та не засновані на особистих відносинах одного з них з кредитором. 

https://ips.ligazakon.net/document/VSP12395

 

Щодо визнання електронного листування доказом у справі

Суд може розглядати електронне листування між особами як доказ у справі лише в тому випадку, якщо воно дає можливість суду встановити авторів цього листування та його зміст. 

https://ips.ligazakon.net/document/VSP12402

 

Щодо доказу факту отримання коштів за договором позики

Законом не встановлено, що факт отримання грошових коштів має бути підтверджений певними засобами доказування. Тому кожна зі сторін може доводити таку обставину або спростовувати її будь-якими доказами. Зокрема, таким доказом може бути положення договору про одержання однією стороною від іншої грошових коштів.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP12414

 

Щодо визначення моменту настання негативних наслідків для кредиторів банку

Негативні наслідки від неправомірних дій пов'язаних із банком осіб як для банку, так і для його кредиторів (вкладників) настають саме з моменту віднесення банку до категорії неплатоспроможних та запровадження у банку тимчасової адміністрації. 

https://ips.ligazakon.net/document/VSP12413