Корпорація МЕРЕЖА
Інф. обюлетень від 05.06.2024

05.06.2024-12.06.2024

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Уряд схвалив Матрицю реформ

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка забезпечує моніторинг виконання Матриці реформ.

Вона включає понад 200 реформ (понад 400 індикаторів), погоджених у домовленостях з ЄС, Плані за програмою Ukraine Facility, меморандумі з Міжнародним валютним фондом, угодах зі Світовим Банком, та фіксує наявні в офіційних документах умови та рекомендації партнерів.

 

Матриця реформ також містить експертну оцінку впливу реформ на економічне зростання та відновлення, проведену КШЕ, ЦЕС за методологією Гарвардського та має чіткі пріоритети за рівнем економічного впливу, оцінені у такій послідовності:

  • Макроекономічні політики -

реформи саме у цій сфері мають найбільш відчутний загальний вплив на державу. Вони включають податкові та митні реформи для розширення внутрішньої дохідної бази, усунення квазіфіскальних спотворень, підтримання загальної стабільності цін;

  • Управління державним сектором та інституціями -

це включає зміцнення координації регіональної політики, розробку вимірюваних планів дій для реформування правоохоронних органів та боротьби з корупцією, а також підвищення спроможностей управління державними інвестиціями, зокрема судових інстанцій;

  • Структурні реформи -

охоплюють програми на ринку праці та політику, пов'язану з людським капіталом, заходи щодо спрощення торгівлі та бізнес-середовища, включаючи реформи державних підприємств і корпоративного управління, а також регулювання, що інтегрують і реформують такі сектори: енергетика, критичні матеріали, сільське господарство та транспорт.

 

Відповідальним за моніторинг виконання матриці Реформ, а також зобов'язаннями за програмами фінансової підтримки і перед міжнародними партнерами визначено Міністерство фінансів. Інші міністерства та центральні органи виконавчої влади, які відповідають за здійснення заходів, передбачених зобов'язаннями, матимуть регулярно надавати актуальну інформацію про результати здійснення заходів.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Постанова від 04.06.2024 № 634 «Деякі питання моніторингу виконання матриці реформ»

https://ips.ligazakon.net/document/KP240634

 

Постанова від 14.05.2024 № 603 «Про деякі питання сприяння координації діяльності центральних органів виконавчої влади для підтримки участі України у Багатосторонній координаційній платформі донорів для України»

https://ips.ligazakon.net/document/kp240603

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

 

2. Додаткові підстави звільнення працівників

Верховна Рада погодилася виключила із законопроєкту норму про право роботодавця на звільнення працівника за ненадання інформації про зв'язки з фізичними особами, які перебувають на території рф або на тимчасово окупованій території України.

Отже ст. 40 КЗпП буде доповнено новими підставами розірвання трудового договору роботодавцем:

  • набрання законної сили вироком суду, яким працівника засуджено (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) за вчинення злочину проти основ національної безпеки України;
  • невиконання працівником правил поведінки на підприємстві, в установі, організації в частині положень, передбачених частиною другою статті 142 цього Кодексу.

При цьому частину другу статті 142 доповнили новими положеннями, згідно з якими складовою правил внутрішнього трудового розпорядку можуть бути правила поведінки на підприємстві, в установі, організації, які містять положення, зокрема, про зобов'язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також про умови роботи з конфіденційною інформацією.

У законопроєкті також наголошується, що встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, та / або об'єктах чи операторах критичної інфраструктури є обов'язковим.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Ситуації для юриста; Ситуації для бухгалтера

Підстави

Проект Закону України від 04.06.2024 №7731 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань»

https://ips.ligazakon.net/document/JI08019I

 

Кодекс Законів про працю України

https://ips.ligazakon.net/document/kd0001

 

Розірвання трудового договору з ініціативи власника

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI100740

 

Звільнення з ініціативи працівника

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SB080407

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

3. Мінімальна частка біопалива в бензинах становитиме 5%

Рада ухвалила в цілому проєкт щодо обов'язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту.

Закон визначає обов'язковий вміст рідкого біопалива (біокомпонетів) в усіх обсягах бензинів автомобільних, що відпускаються з місць виробництва пального, місць оптової торгівлі пальним та місць роздрібної торгівлі пальним, за виключенням бензинів з октановим числом 98 і вище та бензинів, що поставляються для потреб Міністерства оборони, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного матеріального резерву, та для створення мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів, що становить з 1 травня 2025 року - не менш як 5 відсотків (об'ємних), за абсолютної похибки визначення ± 1 відсоток.

За роздрібну торгівлю пальним без дотримання визначеної обов'язкової частки рідкого біопалива передбачено накладення штрафу в розмірі семи прожиткових мінімумів для працездатних осіб (21196 грн) за кожні 1000 літрів одержаної для реалізації партії бензинів автомобільних.

 

Продукт

ІПС: Законопроєкти;

Підстави

Проект Закону України від 04.06.2024 № 3356-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту»

https://ips.ligazakon.net/document/JI03586I

Сфера бізнесу

Усі

 

 

4. Підвищення акцизного податку на паливо

Рада підтримала альтернативний проект про підвищення акцизного податку на паливо, яким встановлено нові розміри ставок акцизного податку на пальне з огляду на їх мінімальний рівень, передбачений Директивою № 2003/96/ЄС, які набиратимуть чинності з 01.01.2028.

 

Зокрема, на основні види пального запропоновано встановити такі ставки акцизного податку:

  • на бензини 359 євро за 1000 л,
  • на газойлі (дизельне пальне) - 330 євро за 1000 л,
  • на скраплений газ - 70 євро за 1000 літрів.

Водночас новим пунктом 48 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено графік щорічного збільшення таких ставок з 01.07.2024 по 31.12.2027 включно (протягом чотирьох років).

 

Також законопроектом запропоновано визначити термін «проміжні продукти» - вина та інші зброджені напої (у тому числі суміші зі зброджених напоїв та суміші на основі зброджених напоїв), фактична міцність яких вища за 1,2 відсотка об'ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 22 відсотки об'ємних одиниць етилового спирту, які віднесено до кодів згідно з УКТ ЗЕД 2204, 2205, 2206 00.

 

Для проміжних продуктів збільшено розмір ставки акцизного податку з 8,42 до 12,23 гривні за 1 літр (на 3,81 гривні), тобто на рівні розміру чинної ставки на вина ігристі та вина газовані, зброджені напої, вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані).

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Законопроєкти; БУХГАЛТЕР І ЗАКОН

Підстави

Проект Закону України від 04.06.2024 № 11256-2 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації положень актів права Європейського Союзу щодо акцизного податку»

https://ips.ligazakon.net/document/JI11161I

 

Податковий кодекс України

https://ips.ligazakon.net/document/t10_2755

 

Запрацював Єдиний державний реєстр обладнання для підготовки або обробки тютюну, тютюнової сировини, промислового виробництва тютюнових виробів: про що слід пам'ятати

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015489

 

Генератори у воєнний час: операції з пальним

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015475

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

 

 

 

5. Підтримано проект про підвищення акцизу на тютюнові вироби

Урядовий законопроєкт щодо підвищення акцизів на цигарки пройшов перше читання.

Проєкт пропонує встановити з 01.01.2028 нові розміри ставок акцизного податку на тютюнові вироби з огляду на мінімальний рівень, визначений Директивою 2011/64/ЄС.

 

Акциз на цигарки прив’яжують до євро, а не гривні. У 2025-му році акциз зросте на +23%, а потім 2016-2028 буде по +5%. Очікується. що реалізація законопроєкту матиме наслідком збільшення доходів бюджету у 2025 році у сумі близько 612 млн грн, у 2026 році - 5 млрд грн, у 2027 році - 9,3 млрд грн, у 2028 році - 13,8 млрд грн.

 

Продукт

ІПС: Законопроєкти

Підстави

Проект Закону України від 04.06.2024 № 11090 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби»

https://ips.ligazakon.net/document/JI10807I

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

АУДИТОРУ, БУХГАЛТЕРОВІ

 

6. Уточнено умови праці домашніх працівників

З 24 серпня запрацюють оновлені основні засади використання праці в домашньому господарстві. Зокрема, віднині переважну частину цих правил закріплено в новій главі XI-А КЗпП.

Так, зокрема, маємо  ключові визначення:

  • домашній працівник – це фізична особа, яка виконує домашню працю в межах трудових відносин із роботодавцем;
  • домашня праця – це робота, яку виконують для домогосподарства за трудовим договором.

 

Тобто з домашніми працівниками укладають трудові договори. Домашній працівник самостійно веде облік свого робочого часу в зручній для нього формі та погоджує його з роботодавцем у строки, визначені трудовим договором.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників" від 25.04.2024 р. № 3680-IX 

https://ips.ligazakon.net/document/t243680

 

Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

https://ips.ligazakon.net/document/kd0001

 

Домашні працівники: нові правила та вимоги

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015495

Сфера бізнесу

усі

 

Розмір бізнесу

усі

 

 

 

 

 

7. Зміни щодо звітування ломбардів і фінустанов

Постановою № 62 НБУ змінює Правила № 123. Серед іншого передбачено переведення фінансових компаній, ломбардів із квартального на щомісячне звітування за файлами LRF01 "Дані регуляторного балансу", LRF02 "Дані про позабалансові зобов'язання", починаючи зі звітності станом на 01 лютого 2025 року (за січень 2025 року).

Тож ці респонденти подають звітність наступним чином:

  • за IV квартал 2024 року, складені на звітну дату 01 січня 2025 року, – згідно з вимогами, що діють на 31 грудня 2024 року;
  • щомісяця згідно з вимогами Правил № 123 з урахуванням змін, починаючи зі звітної дати станом на 01 лютого 2025 року (за січень 2025 року).

 

Продукт

ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

постанова Правління НБУ "Про затвердження Змін до Правил складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг до Національного банку України" від 25.05.2024 р. № 62  

https://ips.ligazakon.net/document/pb24084

 

Правила складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг до Національного банку України, затверджені постановою Правління Нацбанку від 25.11.2021 р. № 123.

https://ips.ligazakon.net/document/pb21175

 

Зміни у звітуванні фінустанов

https://ips.ligazakon.net/document/FZ003291

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

8. Виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника: умови здійснення доплати

Виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення працівника від своїх основних обов'язків – заміна працівника, відсутнього у зв'язку з хворобою, відпусткою, відрядженням та з інших причин, коли працівник поряд зі своєю основною роботою виконує обов'язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своїх основних. Тобто працівник виконує обов'язки тимчасово відсутнього працівника одночасно зі своєю основною роботою протягом свого робочого дня (зміни).

Сьогодні однією з причин, яка зумовлює потребу у виконанні обов'язку тимчасово відсутнього працівника, є призов на військову службу у зв'язку з мобілізацією. У таких випадках обов'язково видають наказ (розпорядження) про покладання додаткових функцій. Працівник має дати згоду на це.

 

Докладніше зі зразками наказу та згоди працівника - в коментарі  модуля  БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

лист Держпраці від 19.01.2024 р. № 104/2/2.1-ЗВ-24а  

https://ips.ligazakon.net/document/fn082274

 

Виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника: умови здійснення доплати

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015496

Розмір бізнесу

Усі

 

 

9. Чи повинен резидент Дія Сіті вести військовий облік

Якщо говорити стисло, то резидент Дія Сіті перебуваючи у правовому режимі Дія Сіті згідно чинного законодавства, має певні преференції лише в оподаткуванні.

Однією з особливостей такого режиму є те, що він має не лише штатних працівників, а й гіг -спеціалістів (такий собі аналог договору ЦПХ). Тож якщо говорити про штатних працівників – військовий облікі обов’язково ведеться, а от щодо гіг- спеціалістів – ні.

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Чи повинен резидент Дія Сіті вести військовий облік

https://ips.ligazakon.net/document/bz015472

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

10.  Нерозблокований розрахунок коригування: чи можна списати в бухобліку ПДВ

Підприємство використало механізм адміністративного оскарження відмови в реєстрації в ЄРПН розрахунка коригування, але справа не увінчалась успіхом. Позиватись до суду не має бажання, тож і задалось питанням чи можна списати такий ПДВ в бухобліку. За загальним правилом так, але для правильного коригування бухобліку потрібно зважати саме на першу подію: внаслідок чого виникла.

Розлогіше в матеріалі модуля БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Нерозблокований розрахунок коригування: чи можна списати в бухобліку ПДВ

https://ips.ligazakon.net/document/bz015498

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

АДВОКАТУ,  ЮРИСТОВІ

 

11. Порядок реалізації експериментального проєкту щодо процедури ведення Електронного реєстру нотаріальних дій

Набрала чинності постанова Кабміну № 619, якою затверджено Порядок реалізації експериментального проекту щодо процедури ведення Електронного реєстру нотаріальних дій.

 

Так, Кабмін погодився з пропозицією Міністерства юстиції стосовно реалізації експериментального проекту щодо реєстрації вчинених нотаріусами нотаріальних дій в Електронному реєстрі нотаріальних дій протягом двох років з дня, наступного за днем опублікування Міністерством юстиції у виданні «Офіційний вісник України» рішення про початок функціонування Електронного реєстру нотаріальних дій.

 

Зокрема, постановою передбачено:

  • координатором експериментального проекту є Міністерство юстиції;
  • учасниками експериментального проекту є Міністерство юстиції, державне підприємство, яке визначено адміністратором Електронного реєстру нотаріальних дій, державні нотаріальні контори, державні нотаріальні архіви та приватні нотаріуси;
  • під час реалізації експериментального проекту реєстрація в Електронному реєстрі нотаріальних дій здійснюється нотаріусами у день вчинення нотаріальної дії після внесення записів про таку дію до реєстру для реєстрації нотаріальних дій, що ведеться у паперовій формі відповідно до законодавства.

 

Ведення Реєстру передбачає:

  • внесення та реєстрацію відомостей про нотаріальні дії, вчинені державними нотаріусами державних нотаріальних контор (далі - контори), державних нотаріальних архівів (далі - архіви) та приватними нотаріусами;
  • пошук відомостей про вчинені нотаріальні дії;
  • електронну інформаційну взаємодію Реєстру із складовими частинами Системи е-нотаріату;
  • формування електронних справ;
  • надання інформації з Реєстру у випадках, установлених законом.

 

Відомості Реєстру становлять нотаріальну таємницю та не підлягають оприлюдненню.

 

Продукт

ІПС:Законодавство

Підстави

Постанова Кабінету Міністрів України від 30.05.2024 № 619

«Деякі питання реалізації експериментального проекту щодо реєстрації вчинених нотаріусами нотаріальних дій в Електронному реєстрі нотаріальних дій»

https://ips.ligazakon.net/document/kp240619 

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

12. Due Diligence як ефективне дослідження для оцінки ризиків перед укладенням угоди

Дью ділідженс (Due Diligence) визначено як комплексне дослідження або аудит зібраної про певний об'єкт інформації, що здійснюють перед укладенням контракту, вчиненням угоди або придбанням активів. При цьому такий аудит може бути проведено як перед укладенням угоди, так і перед здійсненням окремої фінансової операції (наприклад, проведенням платежів) з іншою стороною. Ініціатором Due Diligence переважно стає покупець, хоча в окремих випадках такий аудит може бути цікавим для всіх сторін угоди.

 

Найчастіше до процедури Due Diligence залучають різних експертів – аудиторів, ріелторів, оцінювачів, юристів, нотаріусів, фахівців з інвестицій, відповідно до напрямів і завдань цього аудиту. У рідкісних випадках Due Diligence може здійснювати покупець самостійно, якщо він має відповідну кваліфікацію чи якісні професійні кадри і це відповідає його інтересам.

 

Щодо правового або юридичного аудиту, то Due Diligence є досить ефективним дослідженням для оцінки ризиків перед укладенням угоди. Адже юридичний аудит передбачає правовий аналіз умов договору й ризиків, що пов'язані з його укладенням та виконанням, а також містить перелік рекомендованих змін для подальшого їх погодження сторонами. Останнє особливо важливо для досягнення компромісу між сторонами, адже покупець завжди прагне отримати якнайбільше гарантій у договорі задля уникнення ризиків, а продавець, відповідно, обмежити такі гарантії до мінімуму.

 

Юридичний Due Diligence угод передбачає аналіз різноманітної юридичної інформації про Об'єкт: права власності на основні активи, умови ключових договорів, судові процеси та обтяження, відповідність вимогам чинного законодавства, а також включає податковий аудит певного об'єкта та/або сторін угоди щодо стану розрахунків із бюджетом.

 

Залежно від типу угоди, щодо якої проводять Due Diligence, а також від того, хто ініціює перевірку, суттєво залежатимуть і завдання проведеного дослідження.

 

Поширеним є такий перелік типових завдань для Due Diligence угод:

  • підтвердження або уточнення початкової інформації про Об'єкт (наприклад, фінансових та операційних показників) та отримання додаткових даних для ухвалення рішення щодо укладення угоди й визначення можливої структури такої угоди;
  • операційна перевірка бізнес-циклу Об'єкта (наприклад, підходів до сівозміни та культивації рослин на агропідприємстві);
  • перевірка поточної та прогнозованої платоспроможності позичальника (для операцій, пов'язаних із кредитуванням);
  • визначення можливих ризиків, пов'язаних з Об'єктом та угодою: ринкових, юридичних, податкових, технологічних і навіть репутаційних;
  • визначення стану і статусу активів Об'єкта: розмір, технічний стан, стан права власності, наявні й можливі обтяження;
  • визначення статусу балансових і позабалансових зобов'язань Об'єкта (зокрема й потенційних зобов'язань);
  • перевірка відповідності Об'єкта до регуляцій і стандартів, що є матеріальними для угоди;
  • аналіз Об'єкта щодо можливості інтеграції в бізнес Покупця або майбутнього партнера.

Хоча вказаний перелік є типовим і залежить від побажань ініціатора аудиту, важливо, щоб наявні цілі були задекларовані перед початком Due Diligence і перетворені на конкретний план дій, запитання та строки проходження перевірки.

 

Більш детально читайте в матеріалах видання ЮРИСТ&ЗАКОН.

Продукт

ЮРИСТ&ЗАКОН

Підстави

Due Diligence як ефективне дослідження для оцінки ризиків перед укладенням угоди

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA017662    

 

Внутрішній контроль як елемент комплаєнс-системи компанії

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA017666    

 

Репутація бізнесу як актив компанії

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA017664    

 

Кібербезпека на підприємстві під час війни в Україні

 

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA017663     

 

Загальні риси та відмінності Due Diligence та комплаєнсу

 

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA017661    

 

Судова практика щодо оскарження тимчасового вилучення майна в межах кримінального провадження

 

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA017659    

 

Оподаткування в контексті безпеки господарської діяльності

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA017658    

 

 

13. Верховний Суд щодо порядку відібрання відбитків пальців

Розглянемо кримінальну справу за № 607/17409/22, у якій Верховний Суд роз'яснив таку важливу для кримінального процесу тему, як природа та особливості відбитків пальців рук людини та в яких випадках вони не відокремлюються від організму індивіда.

У касаційній скарзі захисник стверджує про істотні порушення вимог кримінального процесуального закону та просить скасувати оскаржуване судове рішення і призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

 

На обґрунтування касаційних вимог захисник указує, що:

  • висновок апеляційного суду про те, що відбитки пальців не є біологічним зразком, є помилковим;
  • постанова прокурора та протокол про відібрання папілярних візерунків пальців рук у матеріалах кримінального провадження відсутні;
  • відбитки пальців є персональними даними, дозволу на обробку яких засуджений не надавав, що порушило його свободу від самовикриття.

ВС, в свою чергу, зазначив, що свої аргументи про недоведеність винуватості у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 194 КК, захисник базує на твердженні про порушення правил КПК під час відібрання відбитків пальців рук у засудженого, оскільки саме їх було виявлено під час огляду місця події.

На думку захисника, відбитки пальців є біологічними зразками, а тому для їх відібрання необхідна була постанова прокурора, якої матеріали кримінального провадження не містять.

 

Колегія суддів керується усталеною практикою ККС і наголошує, що відбитки пальців не належать до кола об'єктів, які можуть бути біологічними зразками, оскільки за своєю суттю такі відбитки є відображенням папілярного узору пальців, вони не відокремлюються від тіла особи на відміну від біологічних зразків, що можуть відбиратися, існувати й досліджуватися окремо від біологічного індивіда, як-от кров, слина, піт, тощо.

 

Продукт

ІПС:Судова практика

Підстави

Постанова від 21.05.2024 № 607/17409/22,

«Верховний Суд. Касаційний кримінальний суд»

https://ips.ligazakon.net/document/view/C027757  

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

 

Щодо пропуску процесуального строку з причини введення воєнного стану

Введення воєнного стану може бути визнано судом поважною причиною пропуску відповідного процесуального строку або його продовження за умови, якщо пропуск строку знаходиться в прямому причинному зв'язку з такою обставиною.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP12240

 

Щодо порядку відібрання відбитків пальців

Відбитки пальців не належать до кола об'єктів, які можуть бути біологічними зразками, оскільки за своєю суттю такі відбитки є відображенням папілярного узору пальців, вони не відокремлюються від тіла особи на відміну від біологічних зразків, що можуть відбиратися, існувати й досліджуватися окремо від біологічного індивіда, як от кров, слина, піт тощо.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP12236

 

 

Про правові наслідки скасування за результатами адміністративного оскарження податкового повідомлення-рішення в частині встановлених перевіркою порушень

Якщо за результатами адміністративного оскарження податкового повідомлення-рішення, останнє скасовується в частині встановлених перевіркою порушень (висновків перевірки), які не впливають на визначення грошових зобов'язань, без зменшення (збільшення) суми грошових зобов'язань, то у податкового органу не виникає обов'язку щодо прийняття нового податкового повідомлення-рішення, а оскаржуване податкове повідомлення-рішення не може вважатись відкликаним.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP12238

 

Щодо права громадської організації звертатися з позовом про оскарження нормативно-правового акта в інтересах інших осіб

Громадська організація має право подавати позов про оскарження нормативно-правового акта в інтересах осіб, які не є учасниками такої громадської організації, за умови, що такі повноваження передбачені статутними документами або законодавством, а також якщо положення нормативно-правового акта поширюються на осіб, в інтересах яких діє громадська організація.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP12242

 

Щодо розміру відшкодування за цивільним позовом у кримінальному провадженні

Сума відшкодування за цивільним позовом у кримінальному провадженні не обов'язково має збігатися з розміром завданої злочином шкоди, вказаним в обвинуваченні, яке суд визнав доведеним.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP12265