Корпорація МЕРЕЖА
Бюлетень Корпорації Мережа від  24.11.15

 

КЕРІВНИКАМ

 

1. Великих платників податків відбиратимуть по-новому

 

Мінфін затвердив новий Порядок формування Реєстру великих платників податків.
Так, Реєстр великих платників податків щороку формується структурним підрозділом ДФСУ, за яким закріплено функції моніторингу результатів супроводження великих платників податків, на підставі аналізу інформації.
Реєстр ВПП на наступний календарний рік до 27 вересня поточного року затверджується наказом ДФСУ, який надсилається до органів ДФС і не пізніше наступного робочого дня оприлюднюється на офіційному порталі ДФСУ.
До Реєстру ВПП включаються платники податків, які відповідають критеріям великого платника податків, визначеним пп. 14.1.24 ПКУ.
У разі включення платника податків до Реєстру ВПП, на нього поширюються особливості щодо великих платників податків, визначені ПКУ.

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, наказ Мінфіну від 21.10.2015 р. № 911

Пошук одним рядком для 9.хх

-

формування Реєстру великих платників

 

2. Трудовий кодекс прийнято за основу

 

5 листопада Верховна Рада прийняла за основу проект Трудового кодексу України.
 
Проект Трудового кодексу складається з дев'яти книг (368 статей), а також прикінцевих і перехідних положень. У проект повністю інкорпоровано норми законів "Про оплату праці", "Про відпустки" і частково Закону "Про охорону праці".
 
Законопроектом, зокрема, передбачено введення виключно письмових трудових договорів, які буде заборонено змінювати без згоди працівника. Роботодавцю не можна буде змінювати зарплату в односторонньому порядку, також буде збільшено доплати за роботу в нічний час, за наднормативну працю, вихідну допомогу.
Проект також збільшує мінімальний строк відпустки з 24 до 28 днів.

Норми проекту спрямовані на адаптацію трудового законодавства України до Європейської соціальної хартії (переглянутої) та інших міжнародно-правових актів, конвенцій і рекомендацій Міжнародної організації праці.

 

 Як шукати в ресурсі

-

Законопроекти та коментарі, № 1658

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Трудовий кодекс України

 

3. Введено відповідальність за звільнення призваних на військову службу працівників

 

Верховна Рада України доповнила ст. 265 КЗпП нормою, згідно з якою юридичні та фізичні особи – підприємці за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами "Про військовий обов'язок і військову службу", "Про альтернативну (невійськову) службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", несуть відповідальність у вигляді штрафу в десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.
 
Також статтю 41 КпАП доповнено новою частиною, відповідно до якої порушення зазначених пільг і гарантій тягнуть за собою накладення на посадових осіб підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності та громадян – суб'єктів підприємницької діяльності штрафу в розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
До відповідальності можна буде притягнути лише тих роботодавців, які скоять порушення після набрання чинності новим Законом.

 Як шукати в ресурсі

-

Законопроекти та коментарі, № 2035а

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення встановлених законом гарантій працівникам, призваним на військову службу

 

ЮРИСТАМ

 

1. Прийняття будинків в експлуатацію

 

 

Кабмін постановою від 21.10.2015 р. № 880 вніс зміни до Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів.
Зокрема, уточнено, що надання (реєстрація), повернення (відмова у видачі) чи скасування реєстрації документів, що підтверджують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, здійснюється органами державного архітектурно-будівельного контролю, визначеними ст. 7 Закону "Про регулювання містобудівної діяльності".
 
Повноваження Держархбудінспекції здійснюються її апаратом. При цьому реєстрація (повернення, скасування реєстрації) декларації щодо об'єктів, які розміщено на території кількох адміністративно-територіальних одиниць та вплив (відповідно до проектної документації) від діяльності яких після прийняття в експлуатацію буде поширюватися на 2 і більше адміністративно-територіальні одиниці, здійснюється безпосередньо апаратом Держархбудінспекції, а щодо інших об'єктів – її територіальними органами за місцезнаходженням таких об'єктів.
 
Зазначається, що у разі втрати або пошкодження декларації про готовність об'єкта до експлуатації або сертифіката орган державного архітектурно-будівельного контролю видає безоплатно їх дублікат протягом 10 робочих днів після надходження від замовника (його уповноваженої особи) відповідної заяви з підтвердженням розміщення ним у ЗМІ повідомлення про втрату чи подання пошкодженої декларації або сертифіката.
Дані щодо зареєстрованих декларацій, внесених змін до них, повернення на доопрацювання для усунення виявлених недоліків та скасування їх реєстрації, а також виданих сертифікатів та відмов у їх видачі вносяться Держархбудінспекцією до реєстру на підставі інформації, поданої органами державного архітектурно-будівельного контролю, протягом 1 робочого дня.
 
Реєстрація декларації або видача сертифіката чи їх дублікатів здійснюється шляхом внесення даних до реєстру з дотриманням вимог законів "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" та "Про адміністративні послуги".

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, постанова № 880 від 21.10.2015

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Про внесення змін до Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів

 

2. Реорганізація ДПІ

 

Кабінет Міністрів України скоротив чисельність державних податкових інспекцій, реорганізувавши їх та збільшивши. Таке рішення закріплено постановою Уряду № 892 від 4 листопада.
 
Цією постановою Кабмін затвердив список ДПІ, які перейменовуються, та список ДПІ, які реорганізовуються шляхом приєднання.
Раніше повідомлялося, що Кабмін прийняв рішення скоротити чисельність ДПІ з 311 до 161.
Переважно реорганізація торкнулася дрібних ДПІ в тих районах, де були досить незначні надходження до бюджету.

 

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, постанова № 892 від 04.11.2015

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Деякі питання територіальних органів Державної фіскальної служби

 

БУХГАЛТЕРАМ

 

1. Нова форма авансового звіту

 

Мінфін наказом від 28.09.2015 р. № 841 перезатвердив форму авансового звіту. Одразу поспішаємо заспокоїти: вчитися по-новому звітувати за витрачені у відрядженні кошти не доведеться.
Крім зміни "шапки" авансового звіту, наказом № 841 уточнено, що при розрахунку суми ПДФО у разі неповернення сум надміру витрачених коштів використовуються ставки 15 % і 20 %. Неповернена ж сума розраховується з урахуванням п. 164.5 ПКУ.
Тобто в разі перевищення добовими розміру, встановленого ПКУ, різниця вважається додатковим благом відрядженого працівника з відповідним оподаткуванням ПДФО.
Окрім того, сума перевищення оподатковуватиметься військовим збором без застосування натурального коефіцієнта.
Наказ набуває чинності з дня офіційного опублікування (за попередніми даними – 06.11.2015 р.).
Докладніше про це читайте в актуальному коментарі "Затверджено нову форму авансового звіту" видання "БУХГАЛТЕР&ЗАКОН" (№ 44 за 2015 рік).

Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт

 

2. Компенсація середнього заробітку мобілізованим працівникам ФОП

 

Компенсація підприємствам буде виплачуватися до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації. Контрактникам же компенсація виплачуватиметься не більше, ніж на строк укладеного контракту.
Ці зміни Уряд вніс постановою від 04.11.2015 р. № 911 до Порядку виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

 

Так, дія вказаного Порядку поширюється на громадян України, які починаючи з:

  • 18 березня 2014 року були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;
  • 8 лютого 2015 року були прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану;
  • 11 червня 2015 року були призвані на строкову військову службу, а також призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період, та які підлягають звільненню з військової служби у зв'язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв'язку з прийняттям на службу за контрактом.
Також Порядок виплати середнього заробітку буде поширюватися на працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийнятих на військову службу за контрактом, у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, а також на працівників, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період, і які підлягають звільненню з військової служби у зв'язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв'язку з прийняттям на службу за контрактом.
Звіти на виплату компенсації можуть узгоджуватися військовою частиною, що здійснювала призов, а не тільки військкоматом.
 
Крім того, Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до статті 119 Кодексу законів про працю України щодо працівників, призваних на військову службу під час мобілізації на особливий період" (законопроект № 2317а).
Так, Законом закріплено за працівниками, які до призову на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або до прийняття на військову службу за контрактом працювали у фізичних осіб – підприємців, такі ж самі гарантії (збереження місця роботи, посади та виплати компенсації середнього заробітку), які передбачено для працівників підприємств, установ, організацій.
 
Детальніше про обчислення середнього заробітку мобілізованих, а також порядок погодження та подання Звіту читайте на сторінках видання "БУХГАЛТЕР&ЗАКОН":
  • "Середній заробіток мобілізованих: розрахунок та облік" (№ 34 за 2015 рік);
  • "Середній заробіток мобілізованим працівникам оподатковується податками, а компенсація – ні: роз'яснення ДФС" (№ 21 за 2015 рік);
  • "Заповнюємо Звіт для компенсації середнього заробітку мобілізованого працівника" (№ 15 за 2015 рік);
  • "Як підприємству отримати компенсацію середнього заробітку мобілізованих працівників" (№ 14 за 2015 рік);
  • "Середній заробіток мобілізованому працівнику: актуальні питання оподаткування" (№ 41 за 2014 рік).
  •  

 Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Середній заробіток мобілізованим

 

3. Нова декларація з податку на прибуток

 

Довгоочікувану форму нової Декларації з податку на прибуток підприємств нарешті затверджено наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. № 897 і наказ зареєстровано в Мін'юсті. Як повідомляє сайт видання «Офіційний вісник України», документ буде офіційно опубліковано в № 93 від 01.12.2015 р. Втім, дата офіційного опублікування наказу, як і формальна дата набрання ним чинності, вже не важлива, адже зрозуміло, що саме затверджену ним форму необхідно буде застосовувати під час складання декларації за 2015 рік.
 
Побіжне знайомство з новою формою не виявило принципових відмінностей від уже знайомого проекту. Ті самі рядки основної частини декларації, той самий набір з 9 додатків, з яких найбільш примітним є додаток PI. Саме в ньому відображатимуться суми коригувань фінансового результату до оподаткування, визначеного за даними фінансової звітності.
 
Тим часом, наказ Мінфіну від 20.10.2015 р. № 897 разом із затвердженою ним формою декларації вже доступний в інформаційних ресурсах ЛІГА:ЗАКОН, а наші аналітики розпочинають підготовку алгоритму заповнення.

Як шукати в ресурсі

-

Загальне законодавство, ресурс «Форми, бланки»

Пошук одним рядком для 9.хх

-

Декларація з податку на прибуток

 

«ВІСНИК МСФЗ» В УКРАЇНІ

 

1. Свіжі новини та коментарі у сфері МСФЗ

 

Традиційно на сторінках видання прокоментовано все найцікавіше та найважливіше у сфері МСФЗ і суміжних галузях:

  • ASBJ продовжує обговорювати найважливіші питання фінансового обліку
  • Фонд МСФЗ пропонує більш активну участь IASB у розробці Таксономії
  • Затверджено Положення щодо пруденційних нормативів профдіяльності на фондовому ринку
  • НБУ визначив порядок операцій з борговими паперами
2. Як скласти першу звітність за МСФЗ ідеально

 

Щоб налагодити процес складання звітності за МСФЗ й підготувати першу звітність у встановлений термін, необхідно визначити мету впровадження, сформувати проектну команду, обрати спосіб підготовки звітності, вибудувати відповідні облікові політики. План дій щодо впровадження МСФЗ для компаній можна представити у вигляді дев'яти кроків. Їх послідовність і кількість можуть відрізнятися залежно від ситуації. Докладно кожен з етапів розглянуто на сторінках видання.
Перша проблема, з якою зустрічається будь-який спеціаліст, який готує звітність за МСФЗ, – розробка форми звіту. Як відомо, міжнародні стандарти не містять рекомендованих форм звітності. Це відрізняється від звичної для бухгалтера ситуації, коли рекомендовану форму затверджує Мінфін. Де взяти форми звітності за МСФЗ? Відповіді на ці питання у свіжому випуску.

 

3. МСФЗ: практика застосування

 

У свіжому випуску відповіді на актуальні питання:

  • Підприємство продає товар з відстроченням платежу на два роки. Ціна продажу та сама, що й при негайній оплаті. На яку суму відображати дохід у момент відвантаження товару?
  • Як бути бухгалтеру юридичної особи, у розпорядження якого надано первинну документацію, що підтверджує факт одержання юрособою безоплатних робіт і послуг, наданих волонтерами?

 

4. МСФЗ: зарубіжна практика

 

З матеріалів випуску № 24 можна дізнатися про те, як відкрити бізнес у Великобританії, а також ознайомитися зі звітністю за типами компаній у цій країні.

 

До відома

У видання «Вісник МСФЗ» в Україні є чудовий сайт: http://ifrs.ligazakon.ua/.