Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 19.02.2024

 

19.02.2024-25.02.2024

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель для визначення МПЗ

Державна податкова служба України роз'яснила як оподатковується інвестиційний прибуток, отриманий громадянином від продажу іншому громадянину корпоративних прав у вигляді паїв у господарських товариствах і розповіла про коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель для визначення МПЗ за 2023 рік"

 

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, за індексом споживчих цін за попередній рік щороку розраховує величину коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель на 1 січня поточного року та не пізніше 15 січня поточного року інформує центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, і власників землі та землекористувачів про щорічну індексацію нормативної грошової оцінки земель (ст. 289 Кодексу).

 

У 2024 році Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, поінформував про індексацію за 2023 рік, яку необхідно застосовувати для розрахунку податкових зобов'язань з плати за землю та єдиного податку (четверта група) у 2024 році.

 

З огляду на вищевказане, вбачається, що для розрахунку суми МПЗ за 2023 рік використовується нормативно грошова оцінка земель, яка діяла у 2023 році для розрахунку плати за землю та єдиного податку (четверта група).

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Роз'яснення від 09.02.2024 «Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель для визначення МПЗ за 2023 рік»

https://ips.ligazakon.net/document/DPA2701

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

2. Уряд відновив подання резидентами Дія Сіті звіту про відповідність та незалежного висновку

Уряд на своєму засіданні ухвалив постанову, яка відновлює процес подання резидентами Дія Сіті звіту про відповідність та незалежного висновку.

Також документом встановлено, що у 2024 році резиденти Дія Сіті, що набули такий статус до набрання чинності цією постановою:

  • не втрачають статус резидента Дія Сіті за результатами подання звіту про відповідність та/або незалежного висновку;
  • не подають початковий звіт про відповідність та/або незалежний висновок.

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Постанова від 13.02.2024 № 163 «Деякі питання відновлення звітності резидентів Дія Сіті»

https://ips.ligazakon.net/document/kp240163

 

Постанова від 29.03.2022 № 382 «Деякі питання функціонування правового режиму Дія Сіті у зв'язку із введенням воєнного стану в Україні»

https://ips.ligazakon.net/document/KP220382

 

Закон України від 15.07.2021 № 1667-IX «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні»

https://ips.ligazakon.net/document/t211667

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

3. Дозвіл на застосування праці іноземців можуть скасувати

Пропонується скасувати дозвіл на застосування праці іноземців та осіб без громадянства. Відповідний законопроєкт зареєстровано у Верховній Раді.

 

Проєкт передбачає скасування усіх норм, пов'язаних в дозволом на застосування праці іноземців та осіб без громадянства. Для отримання посвідки на постійне проживання та тимчасове проживання подаватиметься трудовий договір (контракт), гіг-контракт, а для осіб, які мають статус закордонного українця подається трудовий договір (контракт), гіг-контракт та посвідчення закордонного українця.

 

У пояснювальній записці підкреслили, що скасування дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства може стати першим кроком у процесі оновлення ринку праці. На сьогодні є достатньою кількість контролюючих органів, які можуть ефективно виконувати свої повноваження для контролю за дотриманням законодавства у сфері щодо легальності перебування іноземних громадян в Україні. Також, достатньою є й кількість законодавчих норм для вирішення більшості проблем, які мав вирішувати дозвіл на застосування праці іноземців та осіб без громадянства.

 

Продукт

ІПС: Законопроєкти; Законодавство; Ситуації для юриста; Ситуації для бухгалтера;

Підстави

Проект Закону України від 09.02.2024 № 11006 «Про внесення змін до деяких законів України щодо скасування дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства»

https://ips.ligazakon.net/document/JI10673I

 

Закон України від 05.07.2012 № 5067-VI «Про зайнятість населення»

https://ips.ligazakon.net/document/T125067

 

Дозвіл на використання праці іноземця та особи без громадянства

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI110683

 

Використання праці іноземця без дозволу на працевлаштування

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI110699

 

Анулювання дозволу на працевлаштування іноземця та особи без громадянства

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI110688

 

Іноземні громадяни

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SB080502

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

4.  Набув чинності Закон про легалізацію медичного канабісу

16 лютого набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis)». Він буде введений в дію через шість місяців з дня набрання чинності.

 

Закон створює нормативні умови для законного обмеженого обігу та використання рослин роду коноплі, її смоли, екстрактів і настоянок у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності.

 

Ним передбачається, що кожна рослина, партія продуктів перероблення, одиниця фасованої продукції, пакування лікарського засобу на основі канабісу маркуватиметься унікальним електронним ідентифікатором. Дані вноситимуться до спеціально створеної єдиної електронної системи обліку.

Відпуск лікарських засобів на основі медичного канабісу буде можливий виключно за електронним рецептом лікаря відповідно до медичних показань.

 

Використання рослин роду коноплі (Cannabis) в інших, крім медичних і промислових цілей, наукової та науково-технічної діяльності, залишається під забороною.

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Закон України від 21.12.2023 № 3528-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) для використання у навчальних цілях, освітній, науковій та науково-технічній діяльності, виробництва наркотичних засобів, психотропних речовин та лікарських засобів з метою розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування»

https://ips.ligazakon.net/document/T233528

 

Закон України від 15.02.1995 № 60/95-ВР «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори»

https://ips.ligazakon.net/document/z950060

 

Основи законодавства від 19.11.1992 № 2801-XII «Основи законодавства України про охорону здоров'я»

https://ips.ligazakon.net/document/t280100

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

 

АУДИТОРУ, БУХГАЛТЕРОВІ

 

5. Усім "власникам" безготівкових російських і білоруських  рублів НБУ дав можливість їх позбутись

 З 7 лютого 2024 р. набрала чинності Постанова НБУ № 17, яка, зокрема, дозволяє "власникам" безготівкових російських і білоруських рублів продати їх до 31 грудня 2024 року. Розлогіше – в коментарі видання  БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Продукт

ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Постанова НБУ "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18" від 05.02.2024 р. № 17 

https://ips.ligazakon.net/document/view/pb24019?ed=2024_02_05

 

 

Продаж безготівкових рублів і підтвердження пропуску гуманітарної допомоги: розбираємо Постанову № 17

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015247?an=0&hide=true

 

Сфера бізнесу

усі

 

Розмір бізнесу

усі

 

 

 

 

 

7. Чи може гіг-спеціаліст виконувати функцію заступника директора резидента Дія Сіті

Однозначно, ні. Оскільки йдеться про штатну посаду а отже повинен укладатись не гіг-контракт, а саме трудовий договір. Розлогіше – в матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Гіг-спеціаліст резидента Дія Сіті та робота за трудовим договором: чи є обмеження

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015240?an=0&hide=true

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

8. Змінили строки зберігання бухгалтерських і фінансових документів, вони стали обов’язкові для ФОП

Наказом Мінюсту від 04.01.2024 № 40/5 внесено зміни до Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб.

 

Після оновлення строки зберігання документів, що зазначаються у цьому Переліку та регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб, застосовуються фізичними особами - підприємцями, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин (раніше це було добровільним для ФОП). При цьому строк зберігання для документів та інформації, пов'язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів, для фізичних осіб - підприємців встановлюється відповідно до ПКУ та становить 3 роки.

 

Змінився і строк зберігання окремих конкретних документів, які стосуються фінансово-господарської діяльності - він виріс з 1 або 3 років до 5.

 

Пункт 311 Переліку, яка визначає тривалість зберігання фінансової звітності, взагалі виклали у новій редакції. Також у новій редакції виклали норми Переліку щодо зберігання проектів землеустрою та іншої землевпорядної документації, документації щодо програмних продуктів.

 

Продукт

ІПС:Законодавство

Підстави

Про затвердження Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб, із зазначенням строків зберігання документів

 

https://ips.ligazakon.net/document/re20884

 

Наказ від 04.01.2024 № 40/5 

Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 12 квітня 2012 року N 578/5

 

https://ips.ligazakon.net/document/re41380

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

 

 

АДВОКАТУ,  ЮРИСТОВІ

 

9. Затверджено форми заяв у справах про банкрутство

Міністерство юстиції наказом від 7 лютого 2024 року № 340/5 затвердило форми заяв про участь у справі про банкрутство та дострокове припинення повноважень арбітражного керуючого у справі про банкрутство. Наказ набере чинності через десять днів з дня офіційного опублікування.

 

Установлено, що дія цього наказу не поширюється на заяви, подані до набрання ним чинності.

Згідно з документом до заяви про участь у справі про банкрутство (неплатоспроможність) додається копія свідоцтва про проходження підготовки у справах про банкрутство страхових організацій або копія свідоцтва про проходження підготовки у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, або копія сертифіката на право вчинення дій, пов'язаних з безпосереднім провадженням професійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках, у разі якщо боржник - юридична особа у справі про банкрутство відноситься до однієї з цих категорій.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

 Підстави

Наказ,Заява,Форма від 07.02.2024 № 340/5,

«Про затвердження форм заяв у справах про банкрутство (неплатоспроможність)»

https://ips.ligazakon.net/document/re41540

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

10. Конструктивні дивіденди. Нюанси додаткового оподаткування

Наприкінці вересня 2023 року закінчився термін звітування платниками податків щодо виплачених доходів нерезидентам із джерелом походження з України за 2022 рік, а саме за операціями, які відповідали критеріям визначення як контрольовані, за результатами здійснення яких обсяг оподатковуваного прибутку підлягав коригуванню за принципом "витягнутої руки".

 

За результатами проведених досліджень з метою обґрунтування відповідності ціноутворення в контрольованих операціях принципу "витягнутої руки" у 2022 році доволі багато платників податків установили, що умови контрольованих операцій інші від тих, які відповідають принципу "витягнутої руки", унаслідок чого проведено самостійне коригування суми оподатковуваного прибутку відповідно пп. 39.5.4 п. 39.5 ст. 39 ПКУ.

 

Згідно з даними ДПС за звітний 2022 рік платники податків задля самостійного коригування цін контрольованих операцій та відповідно сум податкових зобов'язань подали Додатків ТЦ на загальну суму 3,6 млрд грн, тобто 62 % від усієї суми коригувань, які здійснили протягом 2023 року (5,8 млрд грн).

 

За результатами поданих звітів про контрольовані операції та уточнюючих декларацій з податку на прибуток, у яких відображено коригування відповідно до вимог статті 39 ПКУ, податкові органи здійснили моніторинг звітів, наслідком якого також стали чисельні запити платникам податків щодо надання пояснень та з пропозиціями здійснити оподаткування скоригованого прибутку як дивідендів, що виплачені на користь нерезидентів. На сьогодні саме ця категорія підприємств, які здійснили коригування оподатковуваного прибутку відповідно до принципу "витягнутої руки", опинилася під прицільною увагою контролюючих органів як "потенційне" джерело додаткових надходжень грошових коштів до бюджету країни. Такі платники податків змушені витрачати час і надавати відповіді з роз'ясненням обставин коригування звітності та спростовувати подекуди хибні претензії податкового органу. Тож з'ясуємо обставини, коли претензії податківців можуть мати підстави, а коли є необґрунтованими.

 

Слід зауважити, що ПКУ містить доволі розмите тлумачення "конструктивних" дивідендів у пп. 14.1.49, який визначає дивідендами суму, сплачену пов'язаним нерезидентам, нерезидентам із низькоподаткових юрисдикцій та тим, що мають специфічну ОПФ, у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) чи за цінні папери понад суму, яка відповідає принципу "витягнутої руки". Таке розширене тлумачення визначення "дивідендів" запровадив до ПКУ з 01.01.2021 Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві" від 16.01.2020 р. № 466-ІХ. Ця норма стала доволі резонансною й викликала чимало дискусій у професійних колах, значна кількість запитань залишалась без відповіді й офіційного тлумачення, що своєю чергою могло спричинити необґрунтовані вимоги податківців та безпідставні донарахування податку на репатріацію.

 

Зокрема, у пп. 14.1.49 п. 14.1 статті 14 ПКУ визначено, що доходи, які отримує нерезидент у межах здійснення контрольованих операцій (у грошовій чи майновій формі), можуть прирівняти для цілей оподаткування до дивідендів у разі невідповідності принципу "витягнутої руки", відповідно, зазначені доходи потрібно оподатковувати податком на доходи нерезидентів згідно з абзацами другим і третім пп. 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 розд. ІІІ ПКУ.

Детальніше в матеріалах видання ЮРИСТ&ЗАКОН

 

Продукт

ЮРИСТ& ЗАКОН

Підстави

Конструктивні дивіденди. Нюанси додаткового оподаткування

 

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.113033421.892958048.1707290927-2108357987.1564990633#/articles/EA017371  

 

 Як звітуватись по КІК

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.113033421.892958048.1707290927-2108357987.1564990633#/articles/EA017369   

 

Застосування митницею резервного методу визначення митної вартості (відсутність документального підтвердження транспортних витрат декларанта)

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.113033421.892958048.1707290927-2108357987.1564990633#/articles/EA017370    

 

Застосування конвенції про уникнення подвійного оподаткування між Україною та Німеччиною

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.113033421.892958048.1707290927-2108357987.1564990633#/articles/EA017373    

 

Поновлення митних перевірок з 1 березня

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.113033421.892958048.1707290927-2108357987.1564990633#/articles/EA017374    

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

 

Щодо підстав повернення заяви про забезпечення доказів

Повернення заяви про забезпечення доказів з підстави не зазначення в ній адреси сторони, якщо така була відома суду, без наведення будь-якої аргументації щодо необхідності таких відомостей є надмірним формалізмом та порушенням принципу пропорційності, оскільки пункт 3 частини першої статті 111 ГПК України не встановлює відповідного обов'язку, а передбачає можливість надання відомостей стосовно місцезнаходження іншої сторони у разі обізнаності заявника з ними.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP11349

 

Щодо підтвердження повноваження слідчих здійснювати досудове розслідування

Витяг з ЄРДР не може замінити постанову керівника відповідного органу прокуратури про призначення прокурора або групи прокурорів чи постанову керівника відповідного органу досудового розслідування про призначення слідчого або групи слідчих, які здійснюватимуть повноваження прокурорів чи слідчих у конкретному кримінальному провадженні, оскільки він не є кримінально-процесуальним рішенням, яке породжує зазначені правові наслідки в кримінальному провадженні.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP11350

 

Про недопустимість існування двох судових рішень за взаємовиключними позовними вимогами

Не може одночасно існувати двох судових рішень, у яких встановлені взаємовиключні юридичні факти щодо однієї і тієї ж особи та стосовно одного й того ж предмета спору.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP11357

 

Щодо примирення сторін у справі шляхом медіації

За змістом частини сьомої статті 46 ГПК України сторони можуть примиритися, у тому числі шляхом медіації, на будь-якій стадії судового процесу. Результат домовленості сторін може бути оформлений мировою угодою.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP11353

 

Щодо зміни найменування (типу) юридичної особи - сторони виконавчого провадження

Сама лише зміна найменування (типу) юридичної особи не означає її реорганізації, зокрема, перетворення, якщо при цьому не змінюється організаційно-правова форма такої особи.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP11351