Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 05.02.2024

 

05.02.2024-11.02.2024

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Аграріїв позбавлятимуть верифікації у разі порушення правил експорту до деяких країн ЄС

Згідно ухваленої урядом постанови, за порушення правил експорту агропродукції до деяких країн ЄС підприємців на 6 місяців позбавлятимуть верифікації.

Документом удосконалюються правила експорту окремих видів сільськогосподарської продукції, щоб запобігти зловживанням.

Відтепер підприємство може бути виключене із переліку верифікованих суб'єктів агропромислового комплексу, якщо від Болгарії, Румунії, Словаччини, Угорщини чи Польщі надійде інформація, що продукція, завантажена для транзиту через ці країни, насправді залишилася в одній із цих країн.

Наприклад, якщо, згідно з документами, соняшник їхав до Греції, але був проданий у Болгарії, то підприємець буде виключений з переліку верифікованих суб'єктів агропромислового комплексу. І повторно подати заяву на включення до переліку верифікованих суб'єктів зможе не раніше ніж через шість місяців після виключення.

 

Продукт

ІПС: Законодавство, Вісник МСФЗ, БУХГАЛТЕР І ЗАКОН

Підстави

Постанова від 26.01.2024 № 87 «Про внесення змін до пункту 10 Порядку реалізації експериментального проекту з верифікації суб'єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану»

https://ips.ligazakon.net/document/kp240087

 

Постанова від 31.10.2023 № 1132 «Про реалізацію експериментального проекту з верифікації суб'єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану»

https://ips.ligazakon.net/document/kp231132

 

Стаття від 30.01.2024 №01 «Агропромисловий аспект євроінтеграції»

https://ips.ligazakon.net/document/FZ003204

 

Коментар від 04.12.2023 №49-50 «Експериментальний проєкт з верифікації суб'єктів АПК: хто з експортерів може брати участь»

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015055

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

2. Законопроєкт про спрощення зміни цільового призначення земельних ділянок

Комітет ВР з аграрної та земельної політики рекомендував прийняти у другому читанні законопроєкт, який передбачає спрощення процедури зміни цільового призначення землі із сільськогосподарської на промислову.

 

Прискорення та скасування певних процедур дозволить скоротити час від подання заявки на зміну цільового призначення землі під будівництво заводу до її затвердження з 1-3 років до 1,5 місяці. Це буде дуже актуально, коли в Україні почнеться післявоєнна відбудова економіки. Таке спрощення потенційно дозволить ліквідувати багатомільярдний корупційний ринок для чиновників, які заробляли на «прискоренні» дозволів.

 

Продукт

ІПС: Законопроєкти

Підстави

Проект Закону України від 09.11.2023 № 9627 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України для залучення інвестицій з метою швидкої відбудови України»

https://ips.ligazakon.net/document/JI09771

 

3. АМКУ визначив механізм розрахунку розміру штрафів

Антимонопольний комітет  затвердив Порядок визначення розміру штрафу, що накладається за порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Обставини, що беруться до уваги під час визначення розміру штрафу, встановлюються на підставі будь-якої інформації, яка є належною та достовірною (підтвердженою/засвідченою органами державної влади або може бути перевірена):

  • статистичної інформації;
  • адміністративних даних;
  • фінансової та податкової звітності, даних бухгалтерського обліку;
  • інших відомостей про діяльність суб'єктів господарювання, отриманих органами Комітету під час проведення перевірок, на запити й вимоги органів Комітету, голови територіального відділення Комітету про надання інформації.

Визначення розміру штрафу здійснюється такими етапами:

  • визначення базового розміру штрафу;
  • коригування розміру штрафу з урахуванням обставин, що беруться до уваги під час визначення розміру штрафу та збільшують або зменшують розмір штрафу порівняно з базовим розміром штрафу;
  • визначення граничного розміру штрафу.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Ситуації для юриста; Вісник МСФЗ

Підстави

Закон України від 26.11.1993 № 3659-XII «Про Антимонопольний комітет України»

https://ips.ligazakon.net/document/T365900

 

Розпорядження від 14.12.2023 № 22-рп «Про затвердження Порядку визначення розміру штрафу, що накладається за порушення законодавства про захист економічної конкуренції»

https://ips.ligazakon.net/document/re41468

 

Розміри, порядок накладення та сплати штрафних санкцій за порушення законодавства про захист економічної конкуренції, нарахування пені за несплату штрафів в строк

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI090431

 

Антимонопольні штрафи: як визначатимуть розмір

https://ips.ligazakon.net/document/FZ003208

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

4. Діє оновлений перелік територій бойових дій та ТОТ

Мінреінтеграції внесло зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією.

Сам Перелік був затверджений у грудні 2022 року та періодично оновлюється. Зміни до нього вносяться за погодженням із Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних та Київської міської військових адміністрацій.

Цей Перелік також можна застосовувати для отримання податкових пільг.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Ситуації для бухгалтерів; Бухгалтер і Закон

Підстави

Наказ від 20.12.2023 № 363 «Про затвердження Змін до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією»

https://ips.ligazakon.net/document/re41288

 

Наказ від 22.12.2022 № 309 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією»

https://ips.ligazakon.net/document/re39004

 

Воєнний стан: корисна інформація для бухгалтера

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SB100047

 

Коментар від 18.12.2023 №51-52,
«Сільськогосподарські угіддя перебувають на ТОТ: чи можна підтвердити статус єдинника 4 групи на 2024 рік»

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015085

 

Коментар від 18.12.2023 №51-52,
«Нові правила податкових перевірок. Мораторій скасовано, але не для всіх!»

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015088

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

5. Організація і порядок бронювання військовозобов'язаних за новим законопроектом

Кабмін зареєстрував у Верховній Раді новий законопроект щодо мобілізації № 10449. Зокрема, статтю 25 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо організації і порядку бронювання військовозобов'язаних пропонується викласти в наступній редакції.

Так, пропонується визначити, що бронюванню підлягають військовозобов'язані, які працюють або проходять службу:

  • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування на посадах:
    • державної служби категорії "А", голів обласних, районних, районних у місті (у разі створення) рад, сільських, селищних, міських голів - усі військовозобов'язані;
    • державної служби категорії "Б", "В", в органах місцевого самоврядування - до 50 відсотків кількості військовозобов'язаних;
  • в Національній поліції України, Національному антикорупційному бюро України, Державному бюро розслідувань, органах прокуратури, Бюро економічної безпеки України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Службі судової охорони, в судах, інших державних органах та установах системи правосуддя та органах досудового розслідування, в органах державної влади, інших державних органах, в органах місцевого самоврядування та патронатних службах за виключенням військовозобов'язаних, зазначених у пункті 1 цієї частини;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, у тому числі кінцеві бенефіціарні власники, а також які є критично важливими для забезпечення погреб Збройних Сил України, інших військових формувань н особливий період.

 

Критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також критично важливими для забезпечення погреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

 

Порядок та організація бронювання, критерії, перелік посад і професій, а також обсяги бронювання військовозобов'язаних, крім пункту 1 частини першої цієї статті, визначається Кабінетом Міністрів України.

Також пропонується визначити, що військовозобов'язані, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями, зобов'язані уточнити свої облікові дані стосовно їх бронювання через електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем свого перебування або знаходження.

 

Продукт

ІПС: Законопроекти

Підстави

Проект Закону України, Карта проходження проекту від 30.01.2024 № 10449

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку

https://ips.ligazakon.net/document/JI10607I

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

6. Дія.Підпис стане доступним для юридичних осіб

Кабінет Міністрів уніс зміни до Положення про Єдиний державний веб-портал електронних послуг.

Це надасть змогу розпочати роботу над сервісом, який дозволить віддалено отримувати Дія.Підпис юридичним особам. Раніше така послуга була доступна лише для фізичних осіб.

Юридичні особи зможуть генерувати Дія.Підпис у застосунку Дія незалежно від дії воєнного стану в України. Це значно спростить ведення бізнесу, допоможе пришвидшити процеси та зробити більш прозорими дії підприємців, зазначили в Уряді.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Консультації

Підстави

Постанова від 04.12.2019 № 1137 «Питання Єдиного державного вебпорталу електронних послуг та Реєстру адміністративних послуг»

https://ips.ligazakon.net/document/kp191137

 

Указ від 29.07.2019 № 558/2019,
«Про деякі заходи щодо поліпшення доступу фізичних та юридичних осіб до електронних послуг»

https://ips.ligazakon.net/document/u558_19

 

Запитання-відповідь від 01.08.2023 «У який термін здійснюється взаємний обмін інформацією між Міністерством цифрової трансформації і органами ДПС стосовно відомостей про РНОКПП на підставі поданих форм N 1ДР або N 5ДР?»

https://ips.ligazakon.net/document/ZN050421

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

 

 

 

АУДИТОРУ, БУХГАЛТЕРОВІ

 

7. Податковий розрахунок за ІV квартал 2023 р.: практичні питання щодо заповнення

Триває звітна кампанія й до 9 лютого потрібно встигнути подати Податковий розрахунок (об'єднану звітність). Тож видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН присвятило цьому питанню тему номера.

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Звільнення за сумісництвом і прийняття за основним місцем роботи: як відображати в Податковому розрахунку

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015181?from=accountant_and_law&hide=true

 

Працівник з інвалідністю: як у Д1 до Податкового розрахунка виправити помилку з ЄСВ

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015189?from=accountant_and_law&hide=true

 

Відпустка для догляду за дитиною після декретної відпустки: відображаємо в Податковому розрахунку

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015194?from=accountant_and_law&hide=true

 

Звільнення під час відпустки для догляду за дитиною: як заповнити Податковий розрахунок

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015201?from=accountant_and_law&hide=true

 

Працівник не підтвердив статус особи з інвалідністю: як виправити помилку з ЄСВ у Податковому розрахунку

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015202?from=accountant_and_law&hide=true

 

Допомога по вагітності та пологах у додатку 1 до Податкового розрахунка: які вимоги врахувати

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015184?from=accountant_and_law&hide=true

Сфера бізнесу

усі

 

Розмір бізнесу

усі

 

 

 

8. ПСП матері-одиначки: розрахунок – 2024

Щороку змінюється мінімальна зарплата та прожитковий мінімум. Це звична справа. Але змінюються й розрахункові орієнтири зокрема й податкова соціальна пільга. Видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН показало на практичному прикладі розрахунок податкової соціальної пільги одинокій матері.

 

Продукт

 БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Податкова соціальна пільга для одинокої матері: як розрахувати у 2024 році

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015204?an=0&hide=true

 

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

9. Декларація з податку на прибуток: до уваги всіх причетних

Навіть ті, хто звітує з податку раз на рік мають  подавати саме річну декларацію з податку на прибуток. Тут, передусім, потрібно пам’ятати за якою формою звітуємо. І податківці вчергове в листі ДПСУ від 18.01.2024 р. № 1617/7/99-00-21-02-01 всупереч п. 46.6 ПКУ "просять" звітувати за формою декларації, яку затвердили в жовтні 2023 р.  Розлогіше про деклараційні особливості  – в статтях видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Продукт

ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Декларація з податку на прибуток за 2023 рік: загальне

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015210?from=accountant_and_law&hide=true

 

 

Декларація з податку на прибуток за 2023 рік: якщо виникли збитки

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015211?from=accountant_and_law&hide=true

 

 

Декларація з податку на прибуток за 2023 рік: особливості для колишніх спрощенців

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015212?from=accountant_and_law&hide=true

 

 

Декларація з податку на прибуток за 2023 рік: Додаток ПН

https://ips.ligazakon.net/document/BZ015213?from=accountant_and_law&hide=true

 

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

АДВОКАТУ,  ЮРИСТОВІ

 

10. Фінмоніторинг адвокатських бюро, об'єднань та адвокатів, які здійснюють адвокатську діяльність

Рада адвокатів ухвалила рішення № 123 «Про нагляд за адвокатськими бюро, адвокатськими об'єднаннями та адвокатами, які здійснюють адвокатську діяльність індивідуально, у сфері запобігання та протидії, легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

 

Адвокати, адвокатські бюро і об'єднання, які є суб'єктами первинного фінмоніторингу, зобов'язані своєчасно та в повному обсязі подавати (оформлювати, засвідчувати) у порядку, встановленому Мін'юстом, на запит Мін'юсту достовірну інформацію або документи (висновки, рішення тощо), копії документів або витяги з документів.

 

Проте, на адвокатів покладено обов'язок зберігати адвокатську таємницю. Адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об'єднання зобов'язані забезпечити умови, що унеможливлюють доступ сторонніх осіб до адвокатської таємниці або її розголошення. А особи, винні в доступі сторонніх осіб до адвокатської таємниці або її розголошенні, несуть відповідальність.

 

Рада адвокатів України встановила, що до інформації та/або документів (висновків, рішень тощо), копій документів або витягів з документів, які розробляються АБ, АО та адвокатами під час виконання ними обов'язків спеціально визначених суб'єктів первинного фінансового моніторингу згідно із Законом про фінмоніторинг, і на які поширюються гарантії захисту адвокатської таємниці, відносяться такі документи та інформація в паперовій чи електронній формі:

 

  • документи та інформація, за якою проводилася належна перевірка клієнта (його представника) (документи для ідентифікації та верифікації, анкети, структура власності юридичної особи);
  • щомісячні довідки керівнику адвокатського бюро чи адвокатського об'єднання;
  • частина акта внутрішньої щорічної перевірки, де міститься інформація, за якою проводилася належна перевірка клієнта (його представника);
  • інформація про фінансові операції клієнтів.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

 Підстави

Рішення від 16.12.2023 № 123 «Про нагляд за адвокатськими бюро, адвокатськими об'єднаннями та адвокатами, які здійснюють адвокатську діяльність індивідуально, у сфері запобігання та протидії, легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»

https://ips.ligazakon.net/document/mus38976 

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

11. Оподаткування діяльності нерезидентів на території України

Державна податкова служба України надала роз'яснення щодо окремих питань оподаткування діяльності нерезидентів на території України"

 

Господарські операції, що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні, визнають контрольованими, якщо обсяг таких господарських операцій, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 10 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

 

Таким чином, у разі здійснення Представництвом однієї господарської операції з нерезидентом, представництвом якого воно є, та сума такої операції не перевищує 10 млн грн, така операція не буде контрольованою. Проте, якщо обсяг таких операцій, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 10 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік, такі операції є контрольованими.

 

Варто зазначити, що необхідною умовою правильного застосування податкового законодавства є встановлення (з'ясування) усіх суттєвих обставин здійснення відповідних господарських операцій та детального вивчення всіх первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку, оформленням яких вони супроводжувалися.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Індивідуальна податкова консультація від 15.01.2024 № 235/ІПК/99-00-04-03-02ІПК «Щодо окремих питань оподаткування діяльності нерезидентів на території України»

https://ips.ligazakon.net/document/PK2725

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

12. Земельні питання 2024 року в реаліях війни

2023 рік у земельній сфері став перехідним періодом, коли громадяни України почали усвідомлювати реальність війни та її страшні наслідки, у тому числі для земельних відносин.

 

Зменшення попиту на ринку купівлі-продажу землі, проблеми спадкування земельних ділянок на окупованих та прилеглих до зони бойових дій територіях, проблеми фермерів і функціонування кадастру та майже повне припинення роботи органів місцевого самоврядування (на прилеглих до зони бойових дій територіях) у частині вирішення нагальних земельних питань – це проблеми 2022 та 2023 років, які залишаються частково невирішеними станом на початок 2024 року.

 

Разом із тим усвідомлення вказаних проблем має значний позитивний вплив як на сферу земельних відносин у цілому, так і на вирішення земельних спорів.

1 січня 2024 року розпочався новий етап реалізації земельної реформи. Вбачається, що її ініціатори планували впровадження механізмів земельної реформи на початку 2024 року в зовсім інших умовах.

 

Головною новацією 2024 року є відкриття можливості набуття земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власність юридичних осіб. При цьому нерезиденти не отримують права ні купувати, ні продавати земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Детальніше в матеріалах видання ЮРИСТ&ЗАКОН

 

Продукт

ЮРИСТ&ЗАКОН

Підстави

Земельні питання 2024 року в реаліях війни

 

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.263416588.1609622366.1706530638-2108357987.1564990633#/articles/EA017320

 

Діджиталізація Трудового Кодексу у воєнний час

 

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.263416588.1609622366.1706530638-2108357987.1564990633#/articles/EA017316

 

Перелік осіб, які мають право на одноразову грошову допомогу в разі загибелі військового

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.263416588.1609622366.1706530638-2108357987.1564990633#/articles/EA017319

 

Коли прибуток КІК звільняється від оподаткування?

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.263416588.1609622366.1706530638-2108357987.1564990633#/articles/EA017321

 

Маленький крок для бухгалтера, великий крок для України

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.263416588.1609622366.1706530638-2108357987.1564990633#/articles/EA017327

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

 

Щодо юрисдикції спорів про встановлення фактів, що мають юридичне значення

Рішення стосовно фактів, що мають юридичне значення, прийняті у позасудовому порядку, можуть бути оскаржені до судів адміністративної юрисдикції. Юридичні факти, які належать встановлювати в судовому порядку, вирішуються судами цивільної юрисдикції за правилами ЦПК України.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP11301

 

 

Щодо початку притягнення особи до адміністративної відповідальності

Притягнення до адміністративної відповідальності починається з моменту складання протоколу та його пред'явлення особі, яка притягається до адміністративної відповідальності.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP11277

 

Щодо розбіжностей у викладі фактичних обставин кримінального правопорушення у повідомленні про підозру та в обвинувальному акті

Розбіжності у викладі фактичних обставин кримінального правопорушення у повідомленні про підозру та в обвинувальному акті, за умови, що такий їх виклад в обвинувальному акті дає повне розуміння кожного з елементів складу кримінального правопорушення для юридично-правової оцінки діяння за відповідною кримінально-правовою нормою, не є істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP11292

 

Щодо переходу прав кредитора за договором відступлення права вимоги

У тому випадку, коли особа відступає речове право (право вимоги), яке їй не належить, у правовідносинах відсутній управнений на таке відступлення суб'єкт. За загальним правилом п. 1 ч. 1 ст. 512ст. 514 ЦК України у цьому разі заміна кредитора у зобов'язанні не відбувається.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP11294

 

Про умов використання торговельної марки

Виходячи з правової сутності торговельної марки, умовою належного її використання є використання власником зареєстрованої торговельної марки саме щодо зазначених у свідоцтві товарів і послуг, а не використання торговельної марки загалом.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP11282