Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 18.12.2023

18.12.2023 –24.12.2023

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Нацбанк оновив порядок реєстрації платіжних систем

Національний банк оновив порядок реєстрації та внесення до Реєстру платіжної інфраструктури відомостей про платіжні системи та їх суб'єктів.

Зокрема, регулятор врегулював питання щодо:

  • права НБУ відмовити в реєстрації міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами, а також скасувати їх реєстрацію у визначених випадках;
  • реєстрації та внесення відомостей до Реєстру про непрямих учасників та розрахункових банків платіжних систем;
  • права Національного банку скасувати реєстрацію міжнародної платіжної системи, створеної нерезидентом, якщо протягом 180 календарних днів кількість прямих учасників такої платіжної системи в Україні не відповідає вимогам українського законодавства (тобто є меншою трьох).
  • унесення до Реєстру відомостей про технологічних операторів, яких окремо залучатимуть учасники платіжної системи, за умови, що таке право буде передбачене узгодженими з Національним банком документами, що визначають умови та порядок діяльності платіжної системи.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Постанова від 05.12.2023 № 156 «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платіжних систем, учасників платіжних систем та технологічних операторів платіжних послуг»

https://ips.ligazakon.net/document/pb23216

 

Закон України від 20.05.1999 № 679-XIV «Про Національний банк України»

https://ips.ligazakon.net/document/t990679

 

Закон України від 30.06.2021 № 1591-IX «Про платіжні послуги»

https://ips.ligazakon.net/document/t211591

 

Постанова від 26.09.2022 № 208 «Про затвердження Положення про реєстрацію платіжних систем, учасників платіжних систем та технологічних операторів платіжних послуг»

https://ips.ligazakon.net/document/pb22238

 

Постанова від 07.10.2022 № 217 «Про затвердження Положення про порядок здійснення авторизації діяльності надавачів фінансових платіжних послуг та обмежених платіжних послуг»

https://ips.ligazakon.net/document/pb22246

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

2. НАЗК відкрило публічний доступ до Реєстру декларацій

Національне агентство з питань запобігання корупції виконало вимоги прийнятого Верховною Радою України Закону та забезпечило відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

В агентстві звертають увагу, що відсутність декларації певної особи у Реєстрі означає, що щодо неї до НАЗК надійшло подання про вилучення з публічного доступу.

 

Вилучення документів з публічної частини Реєстру декларацій продовжуватиметься і після його відкриття до завершення чи скасування воєнного стану, однак у такому випадку певний час вони перебуватимуть у відкритому доступі.
На підставі подань вилучаються з відкритого доступу не тільки декларації, а і повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, подані за всі періоди. Всі документи, подані до Реєстру декларантами, стосовно яких на підставі подань вже застосовані заходи захисту, вилучаються з публічного доступу автоматично.

Ініціатором вилучення декларацій, поданих мобілізованими суб'єктами декларування, є Генеральний Штаб ЗСУ.

Повний публічний доступ до Реєстру буде відкрито НАЗК після завершення чи скасування воєнного стану в Україні.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Ситуації для юриста; Форми, бланки

Підстави

Закон України від 20.09.2023 № 3384-IX,
«Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану»

https://ips.ligazakon.net/document/T233384

 

Закон України від 14.10.2014 № 1700-VII,
«Про запобігання корупції»

https://ips.ligazakon.net/document/t14_1700

 

Декларування державними службовцями та посадовими особами доходів

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI100141

 

Карта форми від 17.05.2022 «Податкова декларація про майновий стан і доходи [зі звіту за 2022 р.]»

https://ips.ligazakon.net/document/ZX006911

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

3. Ухвалено Закон про криміналізацію контрабанди

Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів.

Так, прийнятим Законом з 1 липня 2024 року запроваджується кримінальна відповідальність за товарну контрабанду вартістю від 7,57 до 15,14 млн грн у вигляді штрафу від 170 до 425 тис грн, а вартістю понад 15,14 млн грн - відповідальність від 850 тис грн штрафу до позбавлення волі на 11 років з конфіскацією майна. Для підакцизних товарів вартістю від 1,136 до 2,271 млн грн діятиме санкція від 340 тис грн штрафу до 6 років позбавлення волі, а вартістю понад 2,271 млн грн - від 1,275 млн грн штрафу до 12 років в'язниці з конфіскацією майна.

У документі враховані пропозиції бізнесу щодо зазначення умисної форми вини, виключно за наявності якої може відбуватися кваліфікація дій як злочину.

Ухвалення цього законопроєкту є вимогою для надання макрофінансовою допомоги від ЄС у розмірі 1,5 млрд євро в поточному році.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Законопроєкти;

Підстави

Проект Закону України від 09.12.2023 № 5420 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо криміналізації контрабанди товарів»

https://ips.ligazakon.net/document/JI04979I

 

Кодекс кримінальний від 05.04.2001 № 2341-III

https://ips.ligazakon.net/document/t012341

 

Кодекс кримінальний процесуальний від 13.04.2012 № 4651-VI

https://ips.ligazakon.net/document/t124651

 

Як захищають значних інвесторів

https://ips.ligazakon.net/document/FZ002509

 

 

4. Набрав чинності Закон про скасування мораторію на перевірки ДПС

8 грудня цього року набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок». Мораторій на перевірки ФОПів першої та другої групи буде збережено до грудня 2024 року.

До плану-графіка проведення документальних планових перевірок можуть включатись:

  • платники податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;
  • платники податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);
  • платники податків, які надають/надавали фінансові, платіжні послуги;
  • нерезиденти, які здійснюють/здійснювали в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва та/або відокремлені підрозділи, у т.ч. постійні представництва нерезидента, високого ступеня ризику;
  • інші платники податків, які на основі показників, сформованих за підсумками 2021 календарного року, відповідають одному із визначених законом критеріїв.

Перевірки під час дії воєнного стану проводитимуться виключно за наявності безпечних умов для їх проведення.

Більш детальніше у розділі АУДИТОРУ, БУХГАЛТЕРУ.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Закон України від 09.11.2023 № 3453-IX 

Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок

https://ips.ligazakon.net/document/t233453

 

Кодекс податковий від 02.12.2010 № 2755-VI «Податковий кодекс України (ред. з 01.01.2017)»

https://ips.ligazakon.net/document/t10_2755

 

План від 23.12.2022 «План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2023 рік [Зміст]»

https://ips.ligazakon.net/document/dpa2409z

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

5. Нові правила взаємодії влади з громадянами і бізнесом

15 грудня 2023 року набув чинності Закон України «Про адміністративну процедуру», який вперше на законодавчому рівні регулює сукупність багатоманітних відносин між органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами та іншими суб'єктами, які законом уповноважені здійснювати владні управлінські функції (адміністративними органами), та фізичними й юридичними особами. Він є загальним, рамковим нормативно-правовим актом, що запровадить якісно новий рівень регулювання діяльності органів влади під час реалізації прав та інтересів фізичних та юридичних осіб.

 

Положення нового Закону регламентують поведінку фізичних та юридичних осіб та публічної адміністрації під час розгляду адміністративних справ, прийняття публічною адміністрацією рішень, оскарження дій публічної адміністрації, виконання адміністративного акта.

 

Новий Закон визначає єдині для всіх принципи, строки та порядок розгляду адміністративних справ, а також:

  • запроваджує рамкове регулювання принципів та правил поведінки органів влади у відносинах з громадянами та бізнесом;
  • підвищує правовий захист осіб та забезпечує законність, визначеність та передбачуваність усіх дій органів влади;
  • розширює можливості осіб у їх взаємодії з державою;
  • встановлює вимоги до форми та змісту адміністративних актів і правил набрання ними чинності;
  • закріплює права та обов'язки учасників адміністративного провадження.

 

Для громадян важливо знати, що Закон запроваджує:

  • необхідність забезпечення переконливих доказів замість припущень - рішення, які приймаються органами влади, можуть ґрунтуватися виключно на законі та встановлених фактах справи, ґрунтуючись на переконливих доказах;
  • участь фізичних і юридичних осіб у процедурі та їх заслуховування, представлення доказів, залучення свідків, інформування про хід справи та рішення;
  • необхідність обґрунтування та інформування від адміністративного органу - органи влади повинні ухвалювати рішення, належним чином передавати їх учасникам та вказувати, до якого органу учасники можуть звернутись з його оскарженням;
  • альтернативу у вигляді досудового оскарження - учасники матимуть право оскаржувати рішення адміністративного органу до адміністративного органу вищого рівня за процедурою досудового оскарження, а також оскаржувати рішення в суді;
  • чітке обмеження можливості скасування або зміни рішення, захищаючи таким чином набуті права особи та юридичну визначеність.

Громадяни матимуть право звертатись до адміністративних органів за наданням послуг, які вони потребують за процедурою визначеною цим законом, а адміністративні органи матимуть чіткий алгоритм дій, викладений в Законі, при наданні таких послуг.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Закон України від 17.02.2022 № 2073-IX

Про адміністративну процедуру

https://ips.ligazakon.net/document/t222073

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

6. Уряд унормував технічні вимоги до створення та перевірки вдосконалених електронних підписів чи печаток.

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка унормовує технічні вимоги до створення та перевірки вдосконалених електронних підписів чи печаток, що дасть змогу використовувати такі підписи для отримання електронних послуг на постійній основі. Використання кваліфікованого е-підпису більше не вимагатиметься.

 

Постанова значно спростить отримання та використання вдосконалених електронних підписів. Замість КЕПу тепер можна буде використовувати УЕП, якщо законом не вимагається інше. Крім того, фізичні та юридичні особи зможуть використовувати електронний підпис, не зберігаючи його на захищеному носії. Це, зокрема, дасть змогу забезпечити безперебійне функціонування електронного документообігу та перевірки користувачів. Постанова також допоможе гармонізувати українське законодавство у сфері електронних довірчих послуг з європейським.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Постанова Кабінету Міністрів України від 12 грудня 2023 р. N 1298

Про затвердження вимог до форматів удосконалених електронних підписів та печаток, які використовуються для надання електронних публічних послуг, та вимог до створення та перевірки удосконалених електронних підписів та печаток, що базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів

https://ips.ligazakon.net/document/KP231298

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

АУДИТОРУ, БУХГАЛТЕРОВІ

 

7. Перевірки стартують з 8 грудня: мораторій знято але не для всіх

Закон № 3453 набрав чинності 8 грудня і фактично з моменту набрання чинності цим  і по 31 грудня 2024 року включно до плану-графіка проведення документальних планових перевірок можуть бути включені платники податків, діяльність яких (на цей час або в минулому) умовно вважається ризиковою з позиції оподаткування.

Серед них:

  • платники податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;
  • платники податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);
  • платники податків, які надають/надавали фінансові, платіжні послуги;
  • нерезиденти, які здійснюють/здійснювали в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва та/або відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва нерезидента, високого ступеня ризику.

 

Виділено окремо платників, яких із метою планових перевірок вважатимуть ризиковими за наявності принаймні одного з визначених критеріїв, які визначатимуть за результатами 2021 року:

  • рівень сплати податку на прибуток на 50 і більше відсотків менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі;
  • рівень сплати податку на додану вартість на 50 і більше відсотків менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі. Цей критерій не поширюється на платників податків, у яких операції з вивезення товарів за межі митної території України становлять 25 і більше відсотків загальних обсягів постачання та одночасно рівень сплати податку на прибуток становить не менше 50 відсотків рівня сплати податку на прибуток у відповідній галузі;
  • дебіторська заборгованість перевищує кредиторську заборгованість більше ніж у 2 рази;
  • загальна сума витрат, відображених у податковій декларації про майновий стан і доходи, становить 75 або більше відсотків суми загального річного доходу, задекларованого у такій декларації, за умови що сума загального річного доходу, отриманого від провадження підприємницької діяльності, становить 10 мільйонів гривень і більше;
  • нарахування та/або виплата податковим агентом – юридичною особою доходів у вигляді заробітної плати в розмірі менше середньої заробітної плати по підприємствах відповідної галузі у відповідному регіоні.

І вже те, що порівнюють довоєнний 2021 із, скажімо, поточним, дуже тривожний знак, хоча й так зрозуміло з умов, що легкоми перевірки не будуть.

 

Продовжується мораторій для ФОП 1 і 2 груп (до 1 грудня 2024 року) і платники, які мають податкову адресу чи об'єкти оподаткування на територіях, тимчасово окупованих або в зоні бойових дій (тут до останньої дати місяця деокупації або перереєстрації на підконтрольній території). Тобто вони не підлягатимуть ні податковим, ні ЄСВ-перевіркам.

Розлогіше – в коментарі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Продукт

 ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок" від 09.11.2023 р. № 3453-IX  

https://ips.ligazakon.net/document/t233453

 

 

Нові правила податкових перевірок. Мораторій скасовано, але не для всіх!

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ015088

 

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

8. Мінфін уніс зміни до деяких НП(С)БО (доповнено)

Мінфін уніс чергові правки до низки НП(С)БО: НП(С)БО 1, НП(С)БО 12, НП(С)БО 13, НП(С)БО 29, НП(С)БО 32

Стосуються вони підприємств незалежно від форм власності (крім бюджетних установ та підприємств, які відповідно до законодавства складають фінзвітність за МСФЗ).

 

Так, до НП(С)БО 1 додали нове положення, згідно з яким, у  примітках до фінансової звітності інвестори наводять (розкривають) перелік господарських товариств, власну частку в їхньому статутному капіталі та суму заборгованості за внесками до зазначених статутних капіталів (новий п. 12 розд. IV НП(С)БО 1).

Одночасно із цим у Переліку додаткових статей фінансової звітності (додаток 3) з'явилась відповідна стаття "Заборгованість за внесками до статутного капіталу інших підприємств" (код рядка 1036).

 

Також у контексті тих, хто веде облік за МСФЗ, унесено зміни до Спрощеного плану рахунків та Інструкції № 291.

Розлогіше про всі зміни  – в коментарях видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Усі зміни набирають чинності з дня офіційного опублікування.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Зміни до деяких національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, затверджені наказом Мінфіну від 07.11.2023 р. № 624

https://ips.ligazakon.net/document/RE41066

 

 

наказ Мінфіну "Про внесення змін до Змін до деяких національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку" від 27.11.2023 р. № 659

https://ips.ligazakon.net/document/RE41105

 

 

Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності", затверджене наказом Мінфіну від 07.02.2013 р. № 73.

https://ips.ligazakon.net/document/re22868?an=31

 

 

Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 12 "Фінансові інвестиції", затверджене наказом Мінфіну від 26.04.2000 р. № 91

https://ips.ligazakon.net/document/re10901?an=27

 

 

Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 13 "Фінансові інструменти", затверджене наказом Мінфіну від 30.11.2001 р. № 559

https://ips.ligazakon.net/document/reg6241?an=14

 

 

Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 29 "Фінансова звітність за сегментами", затверджене наказом Мінфіну від 19.05.2005 р. № 412

https://ips.ligazakon.net/document/re10901?an=27

 

 

Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 32 "Інвестиційна нерухомість", затверджене наказом Мінфіну від 02.07.2007 р. № 779

https://ips.ligazakon.net/document/RE14090

 

 

"Стандартні" зміни: Мінфін покращив деякі НП(С)БО

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ015071?from=accountant_and_law&hide=true

 

 

Зміни до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку, затверджені наказом Мінфіну від 06.11.2023 р. № 616

https://ips.ligazakon.net/document/re41077?an=31&ed=2023_11_06

 

 

наказ Мінфіну "Про внесення змін до Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку" від 29.11.2023 р. № 665

https://ips.ligazakon.net/document/re41143?ed=2023_11_29

 

 

Спрощений план рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств, затверджений наказом Мінфіну від 19.04.2001 р. № 186.

https://ips.ligazakon.net/document/reg5580?an=17&ed=2019_05_31

 

 

Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291.

https://ips.ligazakon.net/document/reg4186?ed=2022_05_26

 

 

Мінфін підлатав Інструкцію № 291 і Спрощений план рахунків

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ015087?from=accountant_and_law&hide=true

 

 

9. Працівник призовного віку без посвідчення про приписку: як діяти роботодавцю

Питання військового обліку не втрачає своєї актуальності, та й цілком зрозуміло, що не втратить  до кінця війни.

Цього разу пропонуємо відповідь на дискусійне питання щодо дій роботодавця якщо працівник призовного віку не перебуває на обліку в ТЦК та СП і не має відповідного посвідчення. І тут є 2 варіанти дій:

  • повідомити самого працівника про необхідність стати на облік до ТЦК та СП ;
  • одразу повідомити ТЦК та СП аби зняти відповідальність роботодавця та запобігти штрафам.

 

Отже, найприйнятніший варіант обирає кожен сам, докладно про це у статті видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Працівник призовного віку без посвідчення про приписку: як діяти роботодавцю

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ015075

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

АДВОКАТУ,  ЮРИСТОВІ

 

10. Прийнято Закон щодо удосконалення процедур суддівської кар'єри

Верховною Радою прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедур суддівської кар'єри». Пропонується встановити, що суддя до звільнення з посади або припинення його повноважень не може бути нагороджений

державними нагородами, а також будь-якими іншими нагородами, відзнаками, грамотами, пов’язаними зі здійсненням правосуддя на професійній основі.

 

Документом визначено основні критерії доброчесності та компетентності суддів, а також передбачено, що Вища рада правосуддя буде затверджувати Єдині критерії для оцінки доброчесності та професійної етики судді після консультацій з Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Радою суддів України та Громадською радою доброчесності, що відповідає заходам з виконання Державної антикорупційної програми на 2023 - 2025 роки.

 

Законом встановлено оновлений детальний порядок складення кваліфікаційного іспиту у межах добору і в межах кваліфікаційного оцінювання, проведення конкурсних процедур та порядок призначення на посаду, вирішено проблему, яка довгий час існує із переведенням суддів за результатами конкурсу.

 

Продукт

ІПС: Законопроекти

 Підстави

Проект Закону України від 21.11.2023 № 10140-д «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедур суддівської кар'єри»

https://ips.ligazakon.net/document/JI10304I

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

11. Кримінальні провадження пов'язані з домашнім насильством: актуальна судова практика

Тема домашнього насильства залишається актуальною по сьогоднішній день. Тисячі жінок щодня зазнають домашнього насильства, більшість із них, на жаль, не звертаються до правоохоронних органів, суду чи адвоката за захистом своїх прав. Причина – прогалини в чинному законодавстві, які дають змогу кривдникам уникнути відповідальності, а також страх зазнати ще більшого насилля з боку кривдників.

 

Основним нормативно-правовим актом, який регулює ситуації, пов'язані з домашнім насильством, є Закон України "Про запобігання та протидію домашньому насильству" від 07.12.2017 р. № 2229-VIII (далі – Закон). Цей Закон визначає організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству, основні напрями реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, спрямовані на захист прав та інтересів постраждалих осіб.

 

Згідно з п. п. 3, 14 ч. 1 ст. 1 Закону домашнє насильство – це діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім'ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім'єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

 

Закон виділяє такі види домашнього насильства:

  • фізичне насильство;
  • сексуальне насильство;
  • психологічне насильство;
  • економічне насильство.

У кожному випадку домашнього насильства за захистом потрібно звертатися до правоохоронних органів. Водночас такі дії може бути кваліфіковано в межах ст. 1732 КУпАП та ст. 1261 КК України.

Однією з важливих ознак, яка характеризує об'єктивну сторону домашнього насильства і дає змогу відмежувати положення ст. 1261 КК України від положень ст. 1732 КУпАП, є систематичність відповідних діянь.

 

Постанова ККС ВС від 07.04.2020 р. у справі № 647/1931/19

Кривдника було обвинувачено в тому, що він, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, у будинку за місцем свого проживання завдав одного удару сокирою у груди своєї матері, чим спричинив їй легке тілесне ушкодження, що зумовило короткочасний розлад здоров'я. Органи досудового слідства кваліфікували дії за ст. 125 КК України.

Позиції судів першої та апеляційної інстанцій: місцевий суд закрив кримінальне провадження за цим обвинуваченням на підставі ст. 284 КПКУ через відмову потерпілої від обвинувачення. Апеляційний суд залишив ухвалу місцевого суду без змін.

ККС ВС дійшов висновку про залишення ухвал місцевого й апеляційного судів без змін.

У цій справі сторона обвинувачення стверджувала, що обвинувачений учинив злочин унаслідок раптово виниклої сварки. Суд констатував, що саме собою таке формулювання не свідчить про те, що насильство було зумовлено певним дискримінаційним ставленням до потерпілої. Також зі змісту обвинувального акта не вбачалося, що інкримінований акт агресії був одним з епізодів в атмосфері домашнього насильства, що склалася між обвинуваченим і його матір'ю.

 

Суд визначив, що посилання лише на те, що потерпілим від злочину є член сім'ї обвинуваченого, недостатньо для того, щоб стверджувати про існування ситуації домашнього насильства у значенні, яке надано цьому терміну Конвенцією Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція).

Детальніше в матеріалах видання ЮРИСТ&ЗАКОН.

 

Продукт

ЮРИСТ&ЗАКОН

Підстави

Кримінальні провадження, пов’язані з домашнім насильством: актуальна судова практика

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.266899918.1193492274.1702298888-2108357987.1564990633#/articles/EA017197

 

«Нові» процесуальні норми та «старі» кримінальні провадження. Висновки судів та перспективи їх застосування

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.266899918.1193492274.1702298888-2108357987.1564990633#/articles/EA017190

 

Наслідки надання поворотної фінансової допомоги фізичній особі без укладення письмового договору

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.266899918.1193492274.1702298888-2108357987.1564990633#/articles/EA017191

 

 

Про відповідність вимог в оформленні розписки вимогам договору позики 

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.266899918.1193492274.1702298888-2108357987.1564990633#/articles/EA017192

 

 

Про доказове значення інформації із баз даних податкових органів при оскарженні ППР

 

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.266899918.1193492274.1702298888-2108357987.1564990633#/articles/EA017193

 

Судова практика - кримінальні провадження, пов’язані з домашнім насильством

 

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.266899918.1193492274.1702298888-2108357987.1564990633#/articles/EA017196 

 

 

Дисконтування довгострокових зобов’язань: питання достойне уваги напередодні річної звітності

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.266899918.1193492274.1702298888-2108357987.1564990633#/articles/EA017194

 

 

Процесуальні строки у воєнний час

 

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.266899918.1193492274.1702298888-2108357987.1564990633#/articles/EA017195

 

НАШІ КЛІЄНТИ

  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА

© Copyright 2004-2024 - Корпорація МЕРЕЖА

introbox.net