Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 13.11.2023

13.11.2023 –19.11.2023

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Держбюджет-2024 прийнято

Всі внутрішні ресурси підуть на те, щоб вистояти та перемогти ворога - практично 50% видатків - на оборону та безпеку України. Також у бюджеті закладена індексація пенсій та зростання мінімальної зарплати.

Для підтримки бізнесу передбачено понад 40 млрд грн.

 

План по доходам збільшили на 22,2 млрд грн за рахунок збільшення в основному ПДВ з ввезених в Україну товарів, а також податку на прибуток банків, ввізного мита і рентної плати.

Основна стаття видатків - оборона. 22,1% або 1,69 трлн грн будуть спрямовані для забезпечення сил безпеки та оборони.

Передбачені також видатки на розвиток оборонно-промислового комплексу: 43 млрд грн на виробництво БПЛА, а також 43 млрд грн на виробництво боєприпасів та зброї. Кошти на сектор національної безпеки та оборони покриваються винятково внутрішніми надходженнями: податками, митними платежами, дивідендами держкомпаній, приватизацією та коштами від розміщення ОВДП.

Решта видатків потрапляють в площину дефіциту бюджету, який передбачено у сумі 1,57 трлн грн. Фінансування державного бюджету буде здійснюватися за рахунок зовнішніх запозичень (1,67 трлн грн) та розміщення ОВДП (525,9 млрд грн), а також надходжень від приватизації (4 млрд грн). З цих коштів на соціальний захист буде спрямовано майже 470 млрд грн. На підтримку ветеранів буде спрямовано вдвічі більше ніж в минулому році - майже 15 млрд грн, з них 1 млрд грн - на протезування воїнів.

Видатки державного бюджету на медицину та освіту складуть 201 млрд грн та 69 млрд грн відповідно.

Реальне зростання ВВП наразі прогнозується на рівні 4,6%. Інфляція - 9,7%. Очікується, що середньорічний курс долара складе 40,7 грн.

 

Продукт

ІПС: Законопроєкти

Підстави

Проект Закону України від 02.11.2023 № 10000 «Про Державний бюджет України на 2024 рік»

https://ips.ligazakon.net/document/JI09967I

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

2. НБУ змінив порядок дій для забезпечення безготівкових розрахунків у разі відсутності засобів зв'язку

Набула чинності постанова НБУ, якою внесено зміни до Положення про порядок дій щодо забезпечення здійснення безготівкових розрахунків, якщо немає засобів зв'язку для виконання міжбанківських платіжних операцій у національній валюті.

Зокрема, із Положення виключено норму, відповідно до якої надавач платіжних послуг у разі роботи системи автоматизації в штатному режимі та відсутності засобів зв'язку з Нацбанком виконує платіжні інструкції користувачів.

Водночас Положення доповнено розділом, яким визначено порядок дій для забезпечення здійснення безготівкових розрахунків у разі роботи системи автоматизації надавача платіжних послуг у штатному режимі та відсутності засобів зв'язку з Нацбанком.

Зокрема, надавач платіжних послуг у разі потреби виконання платіжних операцій користувачів або власних зобов'язань та за умови роботи своєї системи автоматизації у штатному режимі, але відсутності протягом операційного дня засобів зв'язку для виконання міжбанківських платіжних операцій у національній валюті формує транспортні повідомлення та зберігає їх як файли відповідно до вимог технологічної документації з питань обміну інформацією між учасником СЕП і центром оброблення СЕП (далі - ЦОСЕП), записує Файли повідомлень на спеціально виділений змінний носій інформації і доставляє його до Національного банку.

Національний банк обробляє Файли повідомлень та відображає проведені платіжні інструкції за технічним рахунком надавача платіжних послуг - безпосереднього учасника СЕП у ЦОСЕП та за його рахунком у Національному банку.

Надавач платіжних послуг - безпосередній учасник СЕП у складі програмного забезпечення модуля СЕП повинен мати засоби отримання Файлів повідомлень від ЦОСЕП зі змінного носія інформації з виконанням контролю щодо достовірності джерела інформації та цілісності інформації, що передбачено штатним режимом взаємодії з ЦОСЕП, для подальшого направлення успішно прийнятих фінансових повідомлень до власної системи автоматизації.

Надавач платіжних послуг завантажує Файли повідомлень зі змінного носія інформації у власну систему автоматизації та обробляє їх у штатному режимі. Також він повинен послідовно обробити транспортні повідомлення, які не були прийняті протягом кількох днів.

 

Продукт

ІПС: Законодавство, Ситуації для юриста

Підстави

Постанова від 01.11.2023 № 138 «Про внесення змін до Положення про порядок дій щодо забезпечення здійснення безготівкових розрахунків, якщо немає засобів зв'язку для виконання міжбанківських платіжних операцій у національній валюті»

https://ips.ligazakon.net/document/pb23191

 

Постанова від 16.12.2022 № 244 «Про затвердження Положення про порядок дій щодо забезпечення здійснення безготівкових розрахунків, якщо немає засобів зв'язку для виконання міжбанківських платіжних операцій у національній валюті»

https://ips.ligazakon.net/document/pb22281

 

Закон України від 20.05.1999 № 679-XIV «Про Національний банк України»

https://ips.ligazakon.net/document/t990679

 

Безготівкові розрахунки (загальні питання)

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI070891

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

3. ДПС оновила план перевірок бізнесу на 2023 рік

ДПС у листопаді оприлюднила оновлення затвердженого Плану-графіка проведення документальних перевірок на 2023 рік.

Зміни (станом на 6 листопада) внесли до Розділу I «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» - 976 юросіб (було - 973) та Розділ II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» - 85 юрособи (було - 88).

 

Актуальними залишаються:

Розділ ІІІ «Документальні планові перевірки фізичних осіб», який налічує 262 ФОП.

Розділ IV «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» - 29 юросіб. 

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Мистецтво оборони

Підстави

План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2023 рік від 23.12.2022

https://ips.ligazakon.net/document/dpa2409z

 

Про орган: Державна податкова служба України

https://ips.ligazakon.net/document/TO000573?hide=true

 

Умови допуску на підприємство податківців

https://ips.ligazakon.net/document/TO000570?hide=true

 

Чим загрожує податкова перевірка

https://ips.ligazakon.net/document/TO000572?hide=true

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

4. Рекомендації від АМКУ

АМКУ ухвалив рекомендаційні роз'яснення  щодо особливостей визначення товарних меж ринку за наявності ознак одноосібної або колективної влади покупця.

У Комітеті підкреслили, що антиконкурентні практики монопсоністичного характеру не є поширеними і не так добре вивчені, як ті, що пов'язані зі зловживанням монопольним становищем. Однак в останні роки ця сфера привернула до себе увагу, особливо у зв'язку з набуттям можливості мережами супермаркетів диктувати (нав'язувати) виробникам та постачальникам, включаючи фермерів та малий бізнес, власні умови провадження спільної господарської діяльності.

 

Відсутність законодавчого визначення відповідних понять не є перешкодою для притягнення до відповідальності органами АМКУ суб'єктів господарювання - домінуючих покупців за вчинення ними порушень у вигляді зловживання таким становищем.

 

У цих рекомендаційних роз'ясненнях Комітет систематизував підходи Європейської комісії та практику міжнародних судових органів (Європейського суду з прав людини, Суду Європейського союзу та Верховного суду США), а також провів паралелі з набутим в ході своєї діяльності досвідом для забезпечення правової визначеності під час доведення його органами відповідних порушень.

Зокрема, АМКУ звертає увагу, що у разі вчинення суб'єктами господарювання дій та/або бездіяльності, які можуть містити ознаки зловживання монопольним становищем на певному товарному ринку, що можуть призвести до недопущення, усунення, обмеження конкуренції або інтереси інших суб'єктів господарювання можуть бути ущемлені, що було б неможливим за умов існування значної конкуренції на ринку, до них слід застосовувати статтю 13 Закону України "Про захист економічної конкуренції", що є аналогом статті 102 Договору про функціонування Європейського Союзу.

 

Продукт

ІПС: Законодавство;  Ситуації для юристів

Підстави

Роз'яснення від 24.10.2023 № 3-рр «Щодо особливостей визначення товарних меж ринку за наявності ознак одноосібної або колективної влади покупця»

https://ips.ligazakon.net/document/FN079112

 

Закон України від 11.01.2001 № 2210-III «Про захист економічної конкуренції»

https://ips.ligazakon.net/document/T012210

 

Хартія від 30.03.2010 «Консолідовані версії Договору про Європейський Союз та Договору про функціонування Європейського Союзу (2010/С 83/01)»

https://ips.ligazakon.net/document/mu10267

 

Узгоджені дії суб'єктів господарювання (поняття, учасники)

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI090399

 

Надання інформації на запит Антимонопольного комітету

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI091145

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

5. До порядку зупинення реєстрації податкових накладних внесли зміни

Уряд вніс зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Зміни спрямовані на вдосконалення критеріїв ризиковості платника ПДВ у системі моніторингу критеріїв оцінки ступеня ризиків з урахуванням обсягу та питомої ваги його ризикових операцій з метою запобігання набуттю доброчесним платником ПДВ статусу ризикового, а також удосконалення автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків, в частині доопрацювання положень щодо ознаки безумовної реєстрації та показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку.

 

Продукт

ІПС: Законодавство, Ситуації для бухгалтера

Підстави

Постанова від 11.12.2019 № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних»

https://ips.ligazakon.net/document/kp191165

 

Закон України від 30.06.2023 № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану»

https://ips.ligazakon.net/document/T233219

 

Блокування реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SB110233

 

Відповідальність за порушення строків реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SB090313

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

 

АУДИТОРУ, БУХГАЛТЕРОВІ

 

6. Грошова допомога працівнику: що має знати роботодавець

Надання працівникам матеріальної допомоги потребує правильної ідентифікації такої допомоги – разова чи системного характеру, цільова чи нецільова. Від цього залежить порядок її відображення в бухгалтерському обліку, оподаткування і відображення у звітності. Тож видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН підготувало низку статей щодо виплати, оподаткування та відображення в звітності різних видів матеріальної допомоги.

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Разова матеріальна допомога працівнику: умови надання та податкові наслідки

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014981

 

Допомога працівнику на лікування: бухгалтерський облік й оподаткування

https://ips.ligazakon.net/document/reader/bz014982

 

Допомога на поховання працівника: умови виплати за рахунок роботодавця

https://ips.ligazakon.net/document/reader/bz014991

 

Допомога працівникам на оздоровлення: підстави, облік, податки

https://ips.ligazakon.net/document/reader/bz014983

 

Вихідна допомога працівнику: підстави нарахування та умови виплати

https://ips.ligazakon.net/document/reader/bz014992

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

7. Як прийняти нового працівника на період тимчасово відсутнього

Працівниця перебуває в декретній відпустці чи працівниці (ку) надано відпустку по догляду за дитиною до 3-х років… Випадків може бути безліч, але питання спільне одне: як прийняти нового працівника, тобто як правильно кадровику це оформити, бо по суті йдеться не про сезонну роботу. Якщо коротко алгоритм прийняття нової людини стандартний, проте з обумовкою "на період " відсутності працівника(ці), який (ка) тимчасово перебуває у відпустці, скажімо, по догляду за дитиною до 3-х років. Як тільки така людина повернеться до роботи, працівника(цю), якого був прийняли на період такої відпустки, доведеться звільнити.

Розлогіше про всі деталі – у матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Прийняття на роботу нового працівника на посаду, за якою тимчасово відсутній основний працівник

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014990

 

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

8. Вагітні можуть обирати час відпустки самостійно

Відтепер вагітні жінки за власним бажанням можуть розпочати декретну відпустку пізніше 30 тижня вагітності. Для цього достатньо подати заяву лікареві, який веде вагітність.

Нещодавно Верховна Рада ухвалила Закон № 3238-IX, згідно з яким вагітна жінка має право розпочати декретну відпустку пізніше, який реалізовуватиметься на практиці відповідно до  наказу МОЗ від 18 жовтня 2023 року № 1810, який набрав чинності 10 листопада.

 

Як було раніше:

Якщо жінка спостерігалася в лікаря під час вагітності, лікар з початком 30 тижня вагітності формував пацієнтці медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) за категорією «Вагітність та пологи», і з цієї дати жінка мала йти у декретну відпустку. На підставі цього медичного висновку формувався електронний лікарняний, який автоматично потрапляв до роботодавця. Якщо ж жінка бажала продовжити працювати, вона могла це зробити, але при цьому кількість днів відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами зменшувалася пропорційно до кількості днів, що вона продовжувала працювати. Крім того, зменшувався і розмір допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, оскільки він обумовлений фактичною тривалістю відпустки.

 

Як буде зараз:

Вагітна жінка за власним бажанням зможе після 30 тижня вагітності визначити дату початку відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Якщо вона хоче розпочати відпустку з 30 тижня вагітності, їй нічого додатково робити не потрібно - за замовчуванням медичний висновок тимчасової непрацездатності буде сформовано з 30 тижня вагітності. Але якщо жінка хоче продовжувати працювати і після 30-го тижня - вона під час першого візиту до лікаря після початку 30 тижня вагітності подає заяву лікареві, який веде її вагітність, та зазначає в ній дату, з якої має бути сформований МВТН. Якщо в неї пологи стануться до зазначеної в заяві дати, МВТН буде сформований з дати пологів. Такий процес не впливатиме на загальну тривалість МВТН і відпустки відповідно. Що, своєю чергою, не призводитиме до зменшення розміру допомоги з вагітності та пологів.

 

Стандартний строк МВТН складає 126 календарних днів, але для жінок, в яких народилося кілька дітей або були ускладнені чи передчасні пологи, цей строк продовжується ще на 14 днів. Жінка може продовжити працювати, а початок допологової відпустки перенести на більш зручний для неї період. Саме тоді і буде сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність і, відповідно, нараховуватимуться соціальні виплати. Тепер частину допологової відпустки жінка зможе перенести на післяпологовий період.

 

Продукт

ІПС:Законодавство

Підстави

Закон України від 13.07.2023 № 3238-IX

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами

 

https://ips.ligazakon.net/document/t233238

 

Наказ від 18.10.2023 № 1810

Про затвердження Змін до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я

 

https://ips.ligazakon.net/document/re40970

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

АДВОКАТУ,  ЮРИСТОВІ

 

9. Верифікація суб'єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану

Набрала чинності постанова Кабміну № 1132 «Про реалізацію експериментального проекту з верифікації суб'єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану».

Порядок визначає механізм реалізації експериментального проекту з верифікації суб'єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану (далі - експериментальний проект), що передбачає формування переліку верифікованих суб'єктів агропромислового комплексу, які здійснюють експорт товарів, що класифікуються за кодами згідно з УКТЗЕД  1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1201, 1205, 1206 00, 1507, 1512, 1514 та 2306.

Для включення до переліку експортерів необхідні  4 критерії:

  • Бути платником ПДВ на момент подання заявки на експорт і станом на 23 лютого 2022 року.
  • Не мати податкового боргу з повернення валютної виручки.
  • Щодо підприємця не складався акт ДПС про відсутність за місцем юридичної реєстрації при перевірці дотримання валютного законодавства.
  • Підприємець має документальне підтвердження від банку, з яким працює, що з 23 лютого 2022 року по 27 жовтня 2023 року він провів хоча б одну успішну експортну операцію, по якій було повернення валютної виручки.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

 Підстави

Постанова від 31.10.2023 № 1132 «Про реалізацію експериментального проекту з верифікації суб'єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану»

https://ips.ligazakon.net/document/kp231132

 

Постанова від 02.06.2021 № 573 «Про функціонування Державного аграрного реєстру»

https://ips.ligazakon.net/document/kp210573?ed=2023_08_25

 

Закон України від 19.10.2022 № 2697-IX «Митний тариф України (розділи ІІ, ІІІ)»

https://ips.ligazakon.net/document/t222697b?an=3450&ed=&dtm=&le=

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

10. Тактика і стратегія захисту у справах про порушення митних правил

Сучасний світ торгівлі й економічних відносин супроводжується низкою складних юридичних питань, зокрема у сфері митних правопорушень. Порушення митних правил може мати серйозні наслідки для компаній та фізичних осіб, включаючи значні штрафи, конфіскацію майна, репутаційні ризики, втрату часу, нервів і грошей.

Отже, вивчення та розуміння тактики і стратегії захисту у справах про порушення митних правил набуває надзвичайної важливості з огляду на глобалізаційні процеси та постійне збільшення обсягів торговельних операцій. У цьому контексті знання й розуміння ефективної стратегії і тактики захисту стає вирішальним фактором для забезпечення власної безпеки та спокою.

 

Аналіз основних ризиків

Відповідно до ст. 458 Митного кодексу України (далі – МКУ) порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений цим Кодексом та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред'явлення їх митним органом для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем або контроль за якими покладено на митні органи цим Кодексом чи іншими законами України, і за які цим Кодексом передбачено адміністративну відповідальність.

 

Адміністративна відповідальність за правопорушення, передбачені Митним кодексом України, настає у разі, якщо ці правопорушення не тягнуть за собою кримінальну відповідальність.

Відповідно до ч. 2 ст. 459 МКУ суб'єктами адміністративної відповідальності за порушення митних правил можуть бути громадяни, які на момент вчинення такого правопорушення досягли 16-річного віку, а в разі вчинення порушень митних правил підприємствами – посадові особи цих підприємств.

На підставі аналізу норм Митного кодексу України та практики, що склалася, можемо зробити умовну класифікацію осіб, щодо яких відповідно до норм МКУ може бути складено протоколи про порушення митних правил, а отже існує ризик притягнення до адміністративної відповідальності, а саме:

 

  • фізичні особи, які переміщують товари через кордон для особистого використання. Наприклад, щодо незадекларованих або неправильно задекларованих товарів, недекларування валютних цінностей, перевищення строків транзитних перевезень транспорту особистого використання тощо;

 

  • посадові особи підприємств, що здійснюють міжнародну торгівлю. Наприклад, за порушення порядку здійснення операцій з переробки товарів; переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України поза митним контролем; дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру, а також інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів, тощо;

 

  • посадові особи митного брокера. Фізичні особи, які безпосередньо здійснюють митне оформлення. І якщо вони надають неправдиві відомості під час здійснення митного оформлення чи вчиняють інші порушення, їх також може бути притягнуто до адміністративної відповідальності;

 

  • посадові особи перевізника. Посадові особи транспортних компаній або водії – підприємці, які надають послуги з перевезення вантажу. Адже особи, які здійснюють перевезення товарів через кордон, також несуть відповідальність за порушення митних правил і надання достовірної інформації про вантаж. Наприклад, переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України поза митним контролем тощо.

 

Продукт

ЮРИСТ&ЗАКОН

Підстави

Тактика та стратегія захисту у справах про порушення митних правил

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.176616301.975816804.1698321588-2108357987.1564990633#/articles/EA017100 

 

Оскарження рішення митниці в умовах воєнного стану

 

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.176616301.975816804.1698321588-2108357987.1564990633#/articles/EA017104  

 

Процедура спільного транзиту

 

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.176616301.975816804.1698321588-2108357987.1564990633#/articles/EA017103 

 

Особливості ввезення та оформлення вантажів гуманітарної допомоги

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.176616301.975816804.1698321588-2108357987.1564990633#/articles/EA017098  

 

Оскарження рішення митниці по класифікації товарів

 

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.176616301.975816804.1698321588-2108357987.1564990633#/articles/EA017099  

 

Визначення митної вартості товарів

 

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.176616301.975816804.1698321588-2108357987.1564990633#/articles/EA017101   

 

 

11. Штрафи за порушення у сфері державної реєстрації юросіб

З 7 листопада діє Порядок притягнення до відповідальності та визначення розмірів штрафів за порушення у сфері держреєстрації юридичних осіб.

Міністерство юстиції затвердило Порядок притягнення до відповідальності та порядок визначення розмірів штрафів за порушення у сфері державної реєстрації юридичних осіб.

Відповідний наказ від 13 вересня 2023 року № 3258/5 набрав чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування (7 листопада).

 

Ухвалений Порядок визначає процедуру притягнення юридичної особи, юридичної особи - резидента / фізичної особи - резидента, яка є засновником (учасником) юридичної особи та/або здійснює вирішальний вплив на її діяльність, до відповідальності та накладення штрафів за порушення у сфері державної реєстрації юридичних осіб, встановлених абзацами другим - четвертим частини четвертої статті 35 Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".

 

Згідно з наказом № 3258/5 штраф за порушення може бути накладено протягом одного року з дня виявлення порушення, але не пізніше трьох років з дня його вчинення.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

 Підстави

Наказ, Порядок від 13.09.2023 № 3258/5

Про затвердження Порядку притягнення до відповідальності та порядку визначення розмірів штрафів за порушення у сфері державної реєстрації юридичних осіб

https://ips.ligazakon.net/document/re40670

 

Закон України від 15.05.2003 № 755-IV

Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань

https://ips.ligazakon.net/document/T030755

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

 

Щодо розірвання договору оренди земельної ділянки в односторонньому порядку

Нормами законодавства не заборонено сторонам договору оренди земельної ділянки передбачити випадки його розірвання в односторонньому порядку.
https://ips.ligazakon.net/document/VSP10636

 

Щодо стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди

За наявності порушення прав працівника у сфері трудових відносин (незаконного звільнення або переведення, невиплати належних йому грошових сум тощо) відшкодування моральної шкоди на підставі статті 237-1 КЗпП України здійснюється в обраний працівником спосіб, зокрема у вигляді одноразової грошової виплати.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP10684

 

Щодо відшкодування майнової шкоди, завданої внаслідок ДТП

Якщо особа, яка завдала шкоди джерелом підвищеної небезпеки, заволоділа транспортним засобом внаслідок недбалого ставлення його власника до використання та зберігання автомобіля, обов'язок із відшкодування завданої шкоди покладається на власника (володільця) джерела підвищеної небезпеки та винуватця дорожньо-транспортної пригоди спільно.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP10687

 

Щодо позасудового звернення стягнення на предмет іпотеки

Пункт договору іпотеки, в якому його сторонами обумовлено позасудове звернення стягнення на предмет іпотеки, необхідно розуміти як іпотечне застереження, яке не потребує укладення окремого договору про застосування відповідного способу звернення стягнення на предмет іпотеки.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP10683

 

Щодо належного доказу, який би міг засвідчити належність підпису особи на письмових документах

Належним доказом, який би міг засвідчити належність підпису особи на письмових документах, є саме висновок почеркознавчої експертизи.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP10635