Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 06.11.2023

 

06.11.2023 –12.11.2023

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Набрав чинності Закон про РЕР

Йдеться про Закон № 3419, який передбачає посилення фінансового моніторингу політично значущих осіб (РЕР). Ухвалення закону про посилення фінансового моніторингу PEP – це одна з євроінтеграційних вимог та один зі структурних маяків Міжнародного валютного фонду. Тобто прийняття цього закону нам необхідне, як для отримання фінансової допомоги від МВФ, так і для рішення про початок переговорів про вступ до ЄС.

Законом передбачено:

  • що через 12 місяців після звільнення PEPа («Politically Exposed Persons», «політично значуща особа») з посади банки та інші фінансові установи мають переглянути його ризик. Якщо фінансові операції, що проводилися такою особою протягом цього часу, становили низький ризик, та якщо така особа не несе ризик, властивий PEP, суб'єкти первинного фінансового моніторингу (СПФМ) не зобов'язані вживати на постійній основі поглиблений моніторинг ділових відносин з ним (тобто встановлювати джерела статків такої особи та джерела коштів для її операцій);
  • обов'язок СПФМ надати протягом п'яти робочих днів клієнту-PEP письмові пояснення з обґрунтуванням причини відмови у здійсненні фінансових операцій або встановленні ділових відносин;
  • обов'язок національного PEP після припинення виконання ним визначних публічних функцій повідомляти банку на його запит про виконання (припинення виконання) таких функцій;
  • встановлення штрафу СПФМ у розмірі до 100 тис. неоподаткованих мінімумів (1,7 млн. грн.) за неналежне застосування ризик-орієнтованого підходу до PEP, тобто за зловживання з жорстким фінмоніторингом по відношенню до PEP - присвоєння необґрунтованого рівня ризику, безпідставна відмова від проведення фінансових операцій.      

Цей закон лишався єдиною перепоною для позитивної оцінки України з боку Єврокомісії щодо виконання умов для початку вступних переговорів. І на зустрічах з українськими посадовцями представники ЄС постійно наголошували: вони чекають на відновлення безстрокового статусу PEP з обмеженим у терміні посиленим моніторингом для абсолютної більшості з них.

Видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН  вже готує коментар до цього Закону й незабаром оновимо усі матеріали по фінмоніторингу.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" щодо політично значущих осіб" від 17.10.2023 р. № 3419-ІХ

https://ips.ligazakon.net/document/T233419

 

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

2. Затверджено Порядок класифікації та Національний перелік відходів

Уряд  затвердив Порядок класифікації відходів та Національний перелік відходів.

Рамковим Законом “Про управління відходами” введено новий поділ відходів на класи відповідно до вимог рамкової директиви ЄС. Згідно з ним відходи поділяються небезпечні і такі, що не є небезпечними. Зі вступом в дію Національного переліку відходів суб'єкти ринку проводитимуть класифікацію відходів вже за новим, аналогічним до європейського, переліком відходів (List of Waste) і відповідно до Порядку класифікації визначатимуть код з урахуванням небезпечних властивостей відходів. 

 

Загалом новим Національним переліком передбачено 20 груп та 895 видів відходів.

У новому Національному переліку як класи відходів, так і термінологія відповідають вимогам ЄС. Відмінність українського класифікатора від європейського полягає хіба що у наявності групи “Відходи, що утворились у зв'язку з пошкодженням (руйнуванням) будівель та споруд внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або проведенням робіт з ліквідації їх наслідків». Поява такої групи зумовлена необхідністю окремого обліку та управління відходами, які утворились через війну. У майбутньому ця група може бути вилучена з документу або відкоригована.

 

Національний перелік відходів буде переглядатись кожні три роки.

Для цілей оподаткування Національний перелік відходів та Порядок класифікації відходів, затверджені цією постановою, застосовуються з 1 січня 2025 року.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Ситуації для юристів

Підстави

Постанова від 20.10.2023 №1102 «Про затвердження Порядку класифікації відходів та Національного переліку відходів»

https://ips.ligazakon.net/document/kp231102

 

Закон України від 20.06.2022 № 2320-IX «Про управління відходами»

https://ips.ligazakon.net/document/T222320

 

Збирання побутових відходів

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI130217

 

Перевезення, вивезення побутових відходів

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI130211

 

Відходи

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI130120

 

Захоронення побутових відходів

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI130214

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

3. Депутати пропонують заборонити держпідтримку агровиробників

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, яким пропонується заборонити надавати державну підтримку агровиробникам, які не виконують нормативи по працевлаштуванню осіб з інвалідністю.

 

Метою цього законопроєкту є стимулювання дотримання суб'єктами агропромислового комплексу вимог щодо дотримання кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, у 4 відсотки середньооблікової чисельності штатних працівників, з врахуванням зростання загальної кількості осіб з інвалідністю, в тому числі внаслідок війни.

 

Він передбачає заборону на час дії воєнного стану та протягом трьох років з дня його припинення або скасування надавати будь-який вид державної підтримки, який передбачений Законом «Про державну підтримку сільського господарства України», суб'єктам агропромислового комплексу, які не виконують нормативи робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

 

На думку ініціаторів законопроєкту, його прийняття стимулюватиме виконання підприємствами АПК вимог щодо дотримання кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, в тому числі внаслідок війни, а також сприятиме швидшій та якіснішій реінтеграції осіб з інвалідністю у цивільне життя.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Законопроєкти;

Підстави

Проект Закону України від 24.10.2023 № 10185 «Про внесення змін до статті 18 Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" щодо стимулювання суб'єктів агропромислового комплексу у створенні робочих місць для осіб з інвалідністю, в тому числі внаслідок війни»

https://ips.ligazakon.net/document/JI10177I

 

Закон України від 24.06.2004 № 1877-IV «Про державну підтримку сільського господарства України»

https://ips.ligazakon.net/document/t041877

Сфера бізнесу

АПК

 

 

 

4. Нові правила для експорту агропродукції в умовах воєнного стану

Уряд схвалив постанову «Про реалізацію експериментального проекту з верифікації суб'єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану» від 31.10.2023 г. №1132, яка змінює правила експорту аграрної продукції.

Нові правила повинні унеможливити зловживання та порушення законодавства під час експорту агропродукції, а також захистити права агропідприємців, які дотримуються законодавства щодо експорту. Координаторами експериментального проекту, який триватиме з 1 листопада 2023 р. до 31 грудня 2024 р., є Мінагрополітики, Мінекономіки, Мінцифри, Мінфін, Держмитслужба, ДПС.

 

Буде сформований перелік верифікованих суб'єктів агропромислового комплексу, які здійснюють експорт товарів. Підприємець для включення в перелік експортерів повинен відповідати 4 критеріям:

  • бути платником ПДВ на момент подачі заявки на експорт та станом на 23 лютого 2022 року;
  • не мати податкового боргу з повернення валютної виручки.
  • щодо підприємця не складався акт ДПС про відсутність за місцем юридичної реєстрації при перевірці дотримання валютного законодавства;
  • підприємець має документальне підтвердження від банку, з яким працює, що з 23 лютого 2022 року по 27 жовтня 2023 року він провів хоча б одну успішну експортну операцію, по якій було повернення валютної виручки.

Для включення в перелік верифікованих експортерів підприємець:

  • має зареєструватись в Державному агрореєстрі (ДАР), якщо він там ще не зареєстрований;
  • отримати лист підтвердження з банку щодо проведення успішної експортної операції;
  • подати заявку в ДАР, де вказати код платника ПДВ та додати сканкопію листа з банку.

Рішення про включення в перелік експортерів буде ухвалено протягом 3 робочих днів після подачі заявки. Оновлення відомостей про агропідприємців, які включені до переліку верифікованих суб'єктів, здійснюватиметься щодня.

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Постанова Кабмін від 31.10.2023 № 1132

Про реалізацію експериментального проекту з верифікації суб'єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану

https://ips.ligazakon.net/document/kp231132

Сфера бізнесу

Агропромисловий комплекс

 

 

 

5. Штраф за неповідомлення про статус ФОП при відкритті рахунку

Податківці пояснили, чи застосовується під час воєнного стану відповідальність за неповідомлення ФОП та особами, що провадять незалежну професійну діяльність, про свій статус банку або іншій фінансовій установі, емітенту електронних грошей при відкритті рахунку/електронного гаманця.

 

Так, п. 69.1 ст. 69 ПКУ встановлено, що банки, інші фінансові установи, небанківські надавачі платіжних послуг, емітенти електронних грошей відкривають відповідні рахунки / електронні гаманці, передбачені законодавством України, зокрема, платникам податків - фізичним особам, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік в контролюючих органах.

Відповідно до п. 69.7 ст. 69 ПКУ ФОП та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані повідомляти про свій статус банки, інші фінансові установи, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей, в яких такі особи відкривають рахунки / електронні гаманці.

 

Згідно з п. 118.3 ст. 118 ПКУ неповідомлення такими особами про свій статус банку, іншій фінансовій установі, небанківському надавачу платіжних послуг / емітенту електронних грошей при відкритті рахунку / електронного гаманця, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 680 грн за кожний випадок неповідомлення.

Наразі чинним законодавством України дію п. 118.3 ст. 118 ПКУ на період дії воєнного стану в Україні не призупинено. Отже, за таке порушення застосовуються штрафні санкції.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; База податкових знань,  ЮРИСТ&ЗАКОН

Підстави

Податковий кодекс України

https://ips.ligazakon.net/document/t10_2755

 

Чи застосовується відповідальність за неповідомлення ФОП та особами, що провадять незалежну професійну діяльність, про свій статус банку або іншій фінансовій установі, емітенту електронних грошей при відкритті рахунку / електронного гаманця у період дії воєнного стану в Україні?

https://ips.ligazakon.net/document/ZN051168

 

Які вимоги для взяття на облік у контролюючих органах рахунків / електронних гаманців платників податків відкритих/закритих у банках та інших фінансових установах під час дії воєнного, надзвичайного стану в Україні?

https://ips.ligazakon.net/document/ZN050772

 

Чи відображаються в Електронному кабінеті рахунки (поточні, депозитні, кредитні тощо), відкриті самозайнятою особою у банках, інших фінансових установах, небанківських надавачів платіжних послуг України та/або на території інших держав?

https://ips.ligazakon.net/document/ZN050351

 

Камеральна перевірка "годує" податківців цілий рік

https://ips.ligazakon.net/document/EA016806

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

 

6. НКЦПФР визначила особливості документообігу з учасниками ринку в умовах воєнного стану

НКЦПФР визначила особливості документообігу в умовах воєнного стану.

Визначено, що у разі необхідності уточнення інформації щодо питань ліцензування за відповідним видом професійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках та/або у складі звітних даних здійснювати направлення документів (листів, запитів тощо) професійним учасникам ринків капіталу та організованих товарних ринків, потрібно на офіційну електронну адресу (подану відповідно до нормативно-правових актів НКЦПФР), а у випадку неможливості на офіційну поштову адресу.

 

Датою отримання професійним учасником ринків капіталу та організованих товарних ринків документів (листів, запитів тощо), відправлених на офіційну електронну адресу, є дата наступною за датою відправлення Комісією відповідних документів офіційним каналом зв'язку, а саме засобами електронної пошти.

У разі не отримання відповіді на направлені документи (листи, запити тощо), протягом строку встановлено у зазначених документів (листах, запитах тощо) вважати, що відповідь професійним учасником ринків капіталу та організованих товарних ринків не надано у встановлений строк.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Рішення від 19.10.2023 № 1173 «Щодо особливостей документообігу в умовах воєнного стану»

https://ips.ligazakon.net/document/kl230569

 

Закон України від 30.10.1996 № 448/96-ВР «Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків»

https://ips.ligazakon.net/document/z960448

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

7.  Посилення відповідальності за порушення вимог пожежної безпеки

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки».

 

Ним пропонується підвищити відповідальність за повторність вчинення адміністративного правопорушення особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, а також за використання протипожежної, аварійно-рятувальної або іншої спеціальної техніки або засобів протипожежного захисту не за призначенням.

За такі дії пропонується накладати штраф на громадян - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 - 5100 грн), а на посадових осіб та фізичних осіб-підприємців - від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 - 6800 грн).

 

Також цей законопроєкт передбачає запровадження кримінальної відповідальності за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, невиконання приписів, розпоряджень та постанов посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки або створення перешкод для їх діяльності, вчинене особою, до якої протягом року було застосовано адміністративні стягнення за такі ж порушення.

 

Таке порушення каратиметься штрафом від двох тисяч до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34000 - 85000 грн) або виправними роботами строком до одного року.

 

Продукт

ІПС: Законопроекти; Законодавство

Підстави

Проект Закону України від 23.10.2023 №10175 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки»

https://ips.ligazakon.net/document/JI10164I

 

Кодекс України про адміністративні правопорушення

https://ips.ligazakon.net/document/KD0005

 

Кримінальний кодекс України

https://ips.ligazakon.net/document/T012341

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

АУДИТОРУ, БУХГАЛТЕРОВІ

 

8. В Раді планують штрафувати за використання 1С та її нащадків

Не секрет, що наразі переважна більшість підприємств використовують або застарілі версії 1С або вже користуються її так званими нащадками. Причому мовимо не лише про бізнес, а й державні структури та їхні підприємства. Тож депутати лише на другому році повномасштабної війни вирішили покласти цьому край. Йдеться про законопроект № 10186. Ініціатива дуже правильна, однак викликають питання аспекти практичного застосування такої ініціативи, а саме:

  • як знаходитимуть ті підприємства, що використовують старі версії 1С, які вже не оновлюються, а допрацьовуються (а іноді й ні) вітчизняними програмістами;
  • як визначатимуть технічно, що код тієї чи іншої програми написано з використанням коду країни-агресорки (росії).

Тобто запитань наразі більше, аніж відповідей

Розлогіше про все – у статті видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Проєкт Закону "Про заборону продажу на території України програмного забезпечення (електронних поставок), для податкового та бухгалтерського обліку, при створенні якого використано програмний код, написаний мовою країни-агресора" від 24.10.2023 р. № 10186

https://ips.ligazakon.net/document/ji10178i

 

 

За використання "1С" та наступників можуть установити штраф: розбираємо законопроєкт

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014980

 

Сфера бізнесу

усі

 

Розмір бізнесу

усі

 

 

 

 

9. Оновлено процедуру обліку платників податків

Оновлено деякі процедури обліку платників. Так, процес обліковування відбувається з коригувань, які привніс наказ № 396 до наказу № 1588. Зміни набрали чинності 13.10.2023.

Зокрема, процедури, які стосуються відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах, доповнено аналогічними нормами щодо відкриття рахунків у небанківських надавачів платіжних послуг або електронних гаманців в емітентів електронних грошей.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Наказ Мінфіну "Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів" від 17.07.2023 р. № 396  

https://ips.ligazakon.net/document/re40562?ed=2023_07_17

 

 

Наказ Мінфіну "Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів" від 09.12.2011 р. № 1588

https://ips.ligazakon.net/document/re20300?ed=2023_07_17

 

 

Оновлено процедури обліку платників податків

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014966?from=accountant_and_law

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

10. Замовник не погоджується з фактом надання послуг: як бути виконавцеві

Нерідко бувають ситуації, коли замовник здійснив попередню оплату, виконавець сплатив ПДВ з неї та виконав послуги. Проте замовник не підписує акт і триває судова тяганина. Як же бути замовнику з обліком?

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Замовник не погоджує акт наданих послуг: що в обліку виконавця

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014972?from=accountant_and_law&hide=true

 

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

АДВОКАТУ,  ЮРИСТОВІ

 

11. Нові правила набуття громадянства – набув чинності закон

Набув чинності Закон «Про внесення змін до Законів України «Про громадянство України» та «Про забезпечення функціонування української мови як державної» щодо умов прийняття до громадянства України».

Законом передбачено складання комплексного іспиту з основ Конституції та історії України для тих, хто бажає отримати українське громадянство, а також володіння українською мовою.

 

Крім цього, також передбачено:

  • як умова прийняття до громадянства України знання основ Конституції України, історії України;
  • нові строки щодо опанування державної мови на рівні, визначеному законодавством, стосовно осіб, яких прийнято до громадянства України, як таких, що мають визначні заслуги перед Україною, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України, які в установленому законодавством України порядку проходять військову службу за контрактом у Збройних Силах України, у тому числі які нагороджені державною нагородою, які отримали посвідку на тимчасове проживання;
  • запроваджується зобов’язання для вказаних категорій осіб протягом двох років з моменту прийняття до громадянства України щодо складання іспитів з основ Конституції України, історії України та на рівень володіння державною мовою та подання документів про складання таких іспитів;
  • встановлюється, що невиконання зобов’язання про складання іспитів з основ Конституції України, історії України, на рівень володіння державною мовою вказаними категоріями осіб є підставою для втрати громадянства України;
  • уточнюються умови для прийняття до громадянства України дітей, а також на осіб, які мають стійкі психічні, інтелектуальні порушення.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

 Підстави

Закон України від 21.03.2023 № 2996-IX,

«Про внесення змін до законів України "Про громадянство України" та "Про забезпечення функціонування української мови як державної" щодо умов прийняття до громадянства України»

https://ips.ligazakon.net/document/t232996

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

12. Як війна змінила умови праці в Україні

Сучасна реальність вимагає швидких змін та адаптації законодавства до нових умов праці, що, на жаль, не завжди на користь громадян, які й так пережили випробування карантином, воєнним станом, відключеннями електроенергії та багато іншого.

 

З початком карантину через Covid-19 українці масово залишилися без роботи, зрозуміли, що потрібно адаптуватися до нових обмежень, перенавчатись, щоб працювати онлайн. Задля вирішення цих питань Кодекс законів про працю (далі – КЗпП) було змінено й доповнено новими статтями, зокрема ст. ст. 60 "Гнучкий режим робочого часу", 601 "Надомна робота", 602 "Дистанційна робота". Норми цих статей актуальні й під час воєнного стану, а тому громадянам, які працюють чи планують працювати віддалено, варто ознайомитися з ними, щоб знати свої права й обов'язки.

 

Гнучкий режим робочого часу – це форма організації праці, за якою допускається встановлювати інший режим роботи, ніж визначено правилами внутрішнього трудового розпорядку, за умови дотримання встановленої денної, тижневої чи іншої, установленої на певний обліковий період (тиждень, місяць, квартал, рік тощо), норми тривалості робочого часу. На час загрози поширення епідемії, пандемії та/або в разі виникнення загрози збройної агресії, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру гнучкий режим робочого часу можна встановлювати наказом (розпорядженням) роботодавця. З таким наказом (розпорядженням) працівника потрібно ознайомити протягом двох днів із дня його видачі, але до запровадження гнучкого режиму робочого часу.

 

Надомна робота – це форма організації праці, за якої роботу працівник виконує за місцем його проживання або в інших визначених ним приміщеннях, що характеризуються наявністю закріпленої зони, технічних засобів, необхідних для виробництва продукції, надання послуг, виконання робіт або функцій, передбачених установчими документами, але поза виробничими чи робочими приміщеннями роботодавця.

 

У разі запровадження надомної роботи робоче місце працівника є фіксованим і не може бути змінено з ініціативи працівника без погодження з роботодавцем у спосіб, визначений трудовим договором про надомну роботу. Працівник у разі неможливості виконання роботи на фіксованому робочому місці з незалежних від нього причин має право змінити робоче місце, за умови повідомлення роботодавця не менше ніж за три робочі дні до такої зміни у спосіб, визначений трудовим договором про надомну роботу.

 

Дистанційна робота – це форма організації праці, за якої роботу працівник виконує поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця, у будь-якому місці на вибір працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій. У разі запровадження дистанційної роботи працівник самостійно визначає робоче місце та несе відповідальність за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на ньому.

 

Продукт

ЮРИСТ& ЗАКОН

Підстави

Як війна змінила умови праці в Україні

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.176616301.975816804.1698321588-2108357987.1564990633#/articles/EA017084

 

 

Основні аспекти вручення документів у господарських справах за кордоном

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.176616301.975816804.1698321588-2108357987.1564990633#/articles/EA017085

 

 

Компенсація за невикористану відпустку «2023» або як зробити роботу бухгалтера ще більш нервовою, а довіру до української правової основи ще більш хиткою

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.176616301.975816804.1698321588-2108357987.1564990633#/articles/EA017086

 

Особливості зміни керівника в товариствах з обмеженою відповідальністю: покрокова процедура державної реєстрації змін, проблемні моменти та типові помилки

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.176616301.975816804.1698321588-2108357987.1564990633#/articles/EA017087

 

 

Кредитна заборгованість військовослужбовця під час воєнного стану

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.176616301.975816804.1698321588-2108357987.1564990633#/articles/EA017088

 

 

Чи застосовуються штрафи по зупинених податкових накладних, якщо платником не подані письмові пояснення та документи

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.176616301.975816804.1698321588-2108357987.1564990633#/articles/EA017089

 

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

 

Щодо умов складення електронного документу

Незалежно від того чи документ викладений на папері чи в електронному документі, він повинен бути підписаний. У разі складення електронного документу без накладення електронного підпису уповноваженою на укладення договорів посадовою особою юридичної особи, не можна вважати, що така юридична особа готова взяти на себе зобов'язання у разі прийняття пропозиції укласти договір іншим контрагентом.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP10568

 

Щодо розгляду справ про визнання необґрунтованими активів, зокрема набутих двома або більше особами, та їх стягнення в дохід держави

Законом не встановлено випадків виникнення солідарного зобов'язання для стягнення необґрунтованих активів у дохід держави чи вартості таких активів. Стаття 541 ЦК України, за відсутності окремого правового регулювання, поширюється на стягнення необґрунтованих активів у дохід держави чи вартості таких активів. 

https://ips.ligazakon.net/document/VSP10566

 

Щодо підстав для визначення додаткового строку для прийняття спадщини

Саме по собі незнання про смерть спадкодавця без установлення інших об'єктивних, непереборних, істотних труднощів на вчинення дій щодо прийняття спадщини не свідчить про поважність пропуску зазначеного строку.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP10597

 

Щодо подання електронного документу у паперовій формі

Сторона не позбавлена права подати електронний документ у паперовій формі у встановленому порядку, однак повинна зазначити про наявність у неї оригіналу такого доказу.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP10578

 

Щодо перевірки платником податків свого контрагента

Відомостями, обо