Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 09.10.2023

 

09.10.2023 –15.10.2023

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Набули чинності зміни до порядку розблокування податкових накладних

30 вересня набув чинності наказ, яким вносяться зміни до порядку розблокування податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

 

Так, зокрема, ним уточнено, що серед документів для реєстрації ПН/РК платник має надати договори, у тому числі (а не зокрема) ЗЕД-договори. Це уточнення має запобігти ситуаціям, коли від підприємства, яке не веде зовішньоекономічну діяльність, вимагали надати ЗЕД-договори.

 

Перелік документів, які може надати платник для розгляду питання про реєстрацію ПН/РК, доповнено пунктом "інші документи, що підтверджують інформацію, зазначену у ПН/РК, реєстрацію яких зупинено в Реєстрі.

Також визначено, що у разі, коли в квитанції до ПН/РК зазначено код товару/послуги згідно з УКТ ЗЕД/умовним кодом товару/ДКПП, операція за яким стала підставою для зупинення реєстрації ПН/РК, платник податку має право подати письмові пояснення та копії документів виключно до такої операції.

Крім того, відтепер подання письмових пояснень та копій документів до РК, у яких передбачено зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, має право ініціювати отримувач (покупець).

 

Продукт

ІПС: Законодавство, БУХГАЛТЕР& ЗАКОН,

Підстави

Наказ від 14.07.2023 № 394 «Про затвердження Змін до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних»

https://ips.ligazakon.net/document/re40339

 

Наказ від 12.12.2019 №520 «Про затвердження Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних»

https://ips.ligazakon.net/document/re34216

 

Блокування податкових накладних у період воєнного стану: загальні моменти

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014793

 

Блокування податкових накладних у період воєнного стану: розгляд документів і податковий кредит

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014798

 

Блокування податкових накладних у період воєнного стану: як подати документи на розблокування

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014797

 

Запитання-відповідь від 08.09.2023 «Чи застосовуються штрафні санкції за нереєстрацію в ЄРПН податкової накладної / розрахунку коригування до податкової накладної, реєстрацію яких було зупинено, якщо платником податку не подані копії документів та письмові пояснення, необхідні для прийняття контролюючим органом рішення про їх реєстрацію?»

https://ips.ligazakon.net/document/ZN051004

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

2. НБУ скасував фіксований обмінний курс

Національний банк з 3 жовтня 2023 року переходить до режиму керованої гнучкості обмінного курсу.

За цього режиму офіційний курс визначатиметься на основі курсу за операціями на міжбанківському ринку, а не встановлюватиметься директивно Національним банком відповідно до постанови Правління НБУ №18.

Водночас регулятор і далі контролюватиме ситуацію на міжбанківському валютному ринку та на постійній основі компенсуватиме структурний дефіцит іноземної валюти на ринку. Крім того, Національний банк суттєво обмежуватиме курсові коливання, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення.

Умови встановлення курсу продажу та купівлі валюти в готівковому сегменті ринку та формування банками карткового курсу не змінюються.

 

Продукт

ІПС: Законодавство, Ситуації для бухгалтера, Ситуації для юриста

Підстави

Постанова від 24.02.2022 № 18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану»

https://ips.ligazakon.net/document/pb22027

 

Воєнний стан: корисна інформація для бухгалтера

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SB100047

 

Діяльність банків, небанківських фінустанов в умовах воєнного стану

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI100854

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

3. Зміни до переліку територій бойових дій та ТОТ

Мінреінтеграції внесло зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією.

Зазначені зміни набули чинності 29 вересня 2023 року.

Сам Перелік був затверджений у грудні 2022 року та періодично оновлюється. Зміни до нього вносяться за погодженням із Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних та Київської міської військових адміністрацій.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Наказ від 22.09.2023 №254 «Про затвердження Змін до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією»

https://ips.ligazakon.net/document/Re40748

 

Наказ від 22.12.2022 №309 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією»

https://ips.ligazakon.net/document/re39004

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

4. Змінено порядок нагляду за додержанням банками та небанківськими фінустановами вимог законодавства про захист прав споживачів

НБУ актуалізував єдиний порядок здійснення нагляду за додержанням надавачами всіх фінансових послуг (банками та небанківськими фінансовими установами), надавачами обмежених платіжних послуг та колекторськими компаніями вимог законодавства України про захист прав споживачів, у тому числі на платіжному ринку.

Актуалізація зумовлена необхідністю:

  • імплементації функцій Національного банку України в частині захисту прав споживачів фінансових платіжних та обмежених платіжних послуг;
  • інтегрування в систему заходів щодо здійснення нагляду за додержанням надавачами фінансових / платіжних послуг законодавства України про захист прав споживачів фінансових послуг, додержанням вимог щодо взаємодії із споживачами та іншими особами при врегулюванні простроченої заборгованості (вимог щодо етичної поведінки).

Зокрема, НБУ здійснює безвиїзний нагляд за додержанням колекторською компанією вимог законодавства України щодо вимог етичної поведінки на підставі комплексного та всебічного аналізу.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Постанова від 28.09.2023 № 118 «Про внесення змін до Положення про здійснення Національним банком України нагляду за додержанням об'єктами нагляду законодавства України про захист прав споживачів фінансових послуг та обмежених платіжних послуг, вимог щодо взаємодії із споживачами при врегулюванні простроченої заборгованості»

https://ips.ligazakon.net/document/pb23161

 

Закон України від 12.01.2023 № 2888-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг»

https://ips.ligazakon.net/document/T232888

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

5. Уряд затвердив методологію визначення юридичною особою кінцевого бенефіціарного власника

Кабмін затвердив Методологію визначення юридичною особою кінцевого бенефіціарного власника (КБВ).

Ця Методологія поширюється на юридичних осіб приватного права, утворених і зареєстрованих у встановленому законодавством порядку, крім осіб, визначених частиною восьмою статті 51 Закону про фінмоніторинг (політичні партії, професійні спілки, творчі спілки, організації роботодавців, адвокатські об'єднання, адвокатські бюро, організації, що здійснюють професійне самоврядування у сфері нотаріату, державні органи, органи місцевого самоврядування, їх асоціації, публічні компанії, державні та комунальні підприємства, установи, організації, торгово-промислові палати тощо).

Документ встановлює етапи визначення юридичною особою КБВ або встановлення факту його відсутності, містить методи дослідження ознак вирішального впливу, правила проведення моніторингу та деякі особливості визначення КБВ.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Постанова від 19.09.2023 № 1011 «Про затвердження Методології визначення юридичною особою кінцевого бенефіціарного власника»

https://ips.ligazakon.net/document/kp231011

 

Закон України від 06.12.2019 № 361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»

https://ips.ligazakon.net/document/t190361

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

 

АУДИТОРУ, БУХГАЛТЕРОВІ

 

6. Старт з 1 жовтня РРО/ПРРО перевірок: гайд по штрафах

Відповідно до Закону № 3219 з 1 жовтня податківці мають право штрафувати за РРО/ПРРО- порушення, а не чекати закінчення війни. При цьому зазначеним Законом визначено для більшості СГ нештрафний період з 1 січня 2022 року по 1 жовтня 2023 року. Тож більшість ФОП і не тільки протягом серпня-вересня поточного року встановлювали РРО/ПРРО. І це правильно. Тепер же говоримо про відповідальність за порушення в цій сфері, оскільки не помиляється лише той, хто нічого не робить.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану" від 30.06.2023 р. № 3219-ІХ

https://ips.ligazakon.net/document/t233219

 

В очікуванні РРО/ПРРО-перевірок: що потрібно знати про штрафи

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014906

Сфера бізнесу

усі

 

Розмір бізнесу

усі

 

 

 

8. "Бенефіціарні" відомості та пояснення чергові зміни з 1 грудня

Завдяки наказу № 3265/5 оновлено процедуру надіслання вимоги про пояснення до наданих відомостей про кінцевих бенефіціарних власників, а також визначено процедуру перевірки наданих пояснень та документів щодо кінцевих бенефіціарних власників. Наказ набирає чинності з 1 грудня 2023 року, тож розлогіше про новації  –  у коментарях  видання  БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

наказ Мін'юсту "Про затвердження Порядку проведення перевірки інформації, наданої юридичною особою у поясненні та документах для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та/або структуру власності юридичної особи" від 14.09.2023 р. № 3265/5

https://ips.ligazakon.net/document/re40672

 

Бенефіціарні відомості: оновлення вимоги пояснень

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014912

 

Перевірки бенефіціарних пояснень

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014913

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

10. Декларація з податку на прибуток за 9 місяців 2023 року: коротко про головне

Мінфін регулярно вносить зміни до форми декларації з податку на прибуток , крім того, самі СГ час від часу мігрують між системами оподаткування. В результаті – є запитання щодо особливостей звітування з податку на прибуток. Тож стисло про все в статтях видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Декларація з податку на прибуток за 3 квартали 2023 року: основні моменти

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014901

 

 

Декларація з податку на прибуток за 3 квартали 2023 року: колишні "спрощенці"

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014904

 

 

Декларація з податку на прибуток за 3 квартали 2023 року: колишні "сільгоспники"

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014905

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

АДВОКАТУ,  ЮРИСТОВІ

 

11. Мін'юст затвердив дорожню карту у сфері банкрутства

Міністерством юстиції України прийнято наказ «Про затвердження Дорожньої карти щодо діяльності з розбудови потенціалу для підтримки впровадження Кодексу України з процедур банкрутства».

Мінюст виклав узгоджену позицію ключових стейкхолдерів у сфері банкрутства/неплатоспроможності щодо цілей і ключових завдань діяльності з розбудови ефективних механізмів врегулювання виконання зобов'язань через застосування процедур банкрутства на наступні три роки.

Дорожня карта, направлена на формування і реалізацію державної політики у сфері банкрутства/неплатоспроможності відповідно до кращих міжнародних порівняльних практик та принципів Європейського Союзу, посилення торговельно-економічних відносин і подальшої європейської інтеграції України.

 

Документом визначено шість розділів із визначенням цілей і завдань, які мають бути досягнуті і виконані.

Враховуючи динамічний характер сфери банкрутства та відновлення платоспроможності, що обумовлено безперервними змінами в економіці та фінансовій системі, зазначена дорожня карта може бути переглянута відповідно, у разі зміни потреб чи пріоритетів ключових стейкхолдерів.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Кодекс України з процедур банкрутства

https://ips.ligazakon.net/document/t182597

 

Наказ від 26.09.2023 № 3427/5 «Про затвердження Дорожньої карти щодо діяльності з розбудови потенціалу для підтримки впровадження Кодексу України з процедур банкрутства»

https://ips.ligazakon.net/document/MUS38583

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

12. Пробаційний нагляд

Президент України підписав закон, яким доповнюється перелік видів покарань, викладений у ст. 51 КК України. Зазначений закон набуде чинності через 6 місяців.

Новий вид покарання - пробаційний нагляд, який виступатиме основним видом покарання, яке полягатиме в обмеженні прав і свобод засудженого, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства з покладанням таких обовʼязків:

  • періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;
  • повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну свого місця проживання, роботи або навчання;
  • не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

 

Пробаційний нагляд може бути призначений лише за кримінальні проступки або злочини невеликої тяжкості.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Закон України від 23.08.2023 № 3342-IX «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань»

https://ips.ligazakon.net/document/t233342

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

13. Оновлені правила проведення публічних закупівель під час воєнного стану: що змінилося

Особливий правовий режим, воєнний стан, вніс корективи у життєдіяльність кожного українця. Правовий режим змінив звичну діяльність для всіх сфер нашого суспільства, особливо в господарській діяльності.

 

Змінилися й правила проведення публічних закупівель. Кабінет Міністрів України прийняв постанову "Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України "Про публічні закупівлі", на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування" від 12 жовтня 2022 року № 1178, або всім відому як Особливості, завдяки якій упроваджено адаптації під нову реальність. Причому Закон України "Про публічні закупівлі" залишається чинним та визначає юридичні й економічні принципи проведення закупівель товарів, робіт і послуг для вирішення потреб держави, територіальних громад й об'єднаних територіальних громад.

 

Можна зазначити основі етапи змін:

  • З кінця лютого до кінця червня 2022 року бюджетні установи мали можливість закуповувати необхідні товари й послуги безпосередньо, не подаючи звіти у системі до завершення воєнного стану. Ці правила введено з метою забезпечення швидкого й ефективного ходу закупівель оскільки, на початку повномасштабного вторгнення більшість підприємств зменшили або призупинили свою діяльність.
  • З кінця червня і до середини жовтня 2022 року замовники мали використовувати спрощені процедури закупівель, які були неускладненою версією звичайних тендерів. Раніше такі процедури використовували тільки для закупівель на невеликі суми. Однак у цих нових правилах залишалася достатня кількість обставин, щоб укладати угоди без проведення тендеру й робити це протягом 90 днів після скасування воєнного стану.
  • Із середини жовтня 2022 року уряд затвердив й урегулював процедуру проведення публічних закупівель в умовах воєнного стану.

 

Продукт

ЮРИСТ&ЗАКОН

Підстави

Оновлені правила проведення публічних закупівель під час воєнного стану: що змінилось

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.32297982.1950210187.1695611453-2108357987.1564990633#/articles/EA017021

 

Новий екзамен для фіскалів на компетентність у період воєнного стану

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.32297982.1950210187.1695611453-2108357987.1564990633#/articles/EA017014

 

Пільги з ПДВ при постачанні товарів оборонного призначення для залучених співвиконавців. Вони є чи їх немає?

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.32297982.1950210187.1695611453-2108357987.1564990633#/articles/EA017018

 

Як оскаржити рішення військово-лікарської комісії?

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.32297982.1950210187.1695611453-2108357987.1564990633#/articles/EA017019

 

Податок на репатріацію при придбанні корпоративних прав у нерезидента

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.32297982.1950210187.1695611453-2108357987.1564990633#/articles/EA017017

 

Відображення в звіті про КО безоплатно переданих зразків продукції

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.32297982.1950210187.1695611453-2108357987.1564990633#/articles/EA017020

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

 

Щодо визнання договору іпотеки недійсним на підставі наявності заборони вчиняти певні дії щодо відчуження майна

Відсутність у момент вчинення оспорюваного правочину в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відомостей про накладення арешту на спірне нерухоме майно не свідчить про відсутність будь-яких обтяжень на таке майно та право відповідача вільно ним розпоряджатися.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP10063

 

 

 

Щодо порядку звернення до суду з процесуальним електронним документом

Звернення фізичної особи до суду через офіційну електронну адресу суду з процесуальним електронним документом, який підписаний електронним цифровим підписом, є належним та правомірним способом безпосереднього звернення до суду, що ототожнюється із безпосереднім зверненням до суду через канцелярію або традиційними засобами поштового зв'язку і має кваліфікуватися саме як безпосереднє звернення до суду.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP10257

Щодо поважних причин пропуска строку на апеляційне оскарження

Сам факт запровадження воєнного стану в Україні, без обґрунтувань неможливості звернення до суду стороною саме у встановлені строки через запровадження такого, не можна вважати безумовно поважною причиною для поновлення цих строків.
https://ips.ligazakon.net/document/VSP10267

Щодо сплати судового збору у разі об'єднання позивачем вимог до кількох відповідачів в одному позові
У разі коли в позовній заяві об'єднано дві і більше вимог немайнового характеру судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.
https://ips.ligazakon.net/document/VSP10262

Щодо підсудності справ про банкрутство та справ у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство
Розгляд усіх майнових спорів, стороною в яких є боржник, з дня введення в дію 21 жовтня 2019 року КУзПБ повинен відбуватися саме і виключно господарським судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи.
https://ips.ligazakon.net/document/VSP10087