Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 02.10.2023

 

02.10.2023 –08.10.2023

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Визначено принципи проведення аукціону з продажу активів банків, що ліквідуються

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб вніс зміни до Положення щодо організації продажу активів (майна) банків, що ліквідуються.

Встановлено, що застосування того чи іншого виду аукціону, визначається у рішенні Фонду про затвердження умов продажу активів (майна).

Також визначено принципи, з урахуванням яких здійснюється проведення відкритих торгів (аукціону), а саме:

  • добросовісна конкуренція серед учасників;
  • публічність, відкритість та прозорість;
  • недискримінація учасників;
  • об'єктивне та неупереджене визначення переможця;
  • запобігання корупційним діям і зловживанням.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Рішення від 25.08.2023 № 1048 «Про внесення змін до Положення щодо організації продажу активів (майна) банків, що ліквідуються»

https://ips.ligazakon.net/document/re40665

 

Рішення від 24.03.2016 № 388 «Про затвердження Положення щодо організації продажу активів (майна) банків, що ліквідуються»

https://ips.ligazakon.net/document/re28736

 

Рішення від 14.09.2023 № 1124 «Про внесення зміни до пункту 1 рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 25 серпня 2023 року N 1048»

https://ips.ligazakon.net/document/re40710

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

2. Небанківським надавачам фінансових послуг змінять правила складання та подання звітності

НБУ пропонує зміни до Правил складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг. Звітність планують привести у відповідність до актуальних вимог законодавства згідно з міжнародними стандартами звітності та пруденційними вимогами.

 

У проекті пропонують:

  • внести зміни до переліку учасників ринку небанківських фінансових послуг, на яких розповсюджується дія Правил, а саме: перелік доповнено колекторськими компаніями та виключено з нього страхових та/або перестрахових брокерів і лізингодавців. Лізингодавці після 01.01.2024 (до набуття ними статусу фінансової установи) мають подавати звітність відповідно до вимог, установлених до фінансових компаній;
  • концептуально переглянути та оновити зміст файлів з показниками звітності. оновити пояснювальну записку до звітності страховика, водночас скасувати подання ним актуарного звіту. Також скасовано подання пояснювальної записки до звітності кредитної спілки. 

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Постанова від 25.11.2021 №123 «Про затвердження Правил складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг до Національного банку України»

https://ips.ligazakon.net/document/PB21175

 

Проект Постанови Правління Національного банку України «Про затвердження Змін до Правил складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг до Національного банку України»

https://ips.ligazakon.net/document/NT4646

 

Проект Постанови Правління Національного банку України «Про затвердження Положення про взаємодію фінансових компаній та кредитних спілок з Національним банком України щодо Кредитного реєстру Національного банку України»

https://ips.ligazakon.net/document/NT4647

 

Проект Постанови Правління Національного банку України «Про затвердження Положення про організацію та проведення інспекційних перевірок на ринках небанківських фінансових послуг»

https://ips.ligazakon.net/document/NT4648

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

3.  Нацбанк посилив вимоги до залучення комерційних агентів для надання платіжних послуг

Національний банк уточнив вимоги до залучення комерційних агентів для надання фінансових платіжних послуг.

Так, для врегулювання питання щодо переліку осіб, які можуть залучатися для надання фінансових платіжних послуг як комерційні агенти з приймання готівки, Національний банк:

  • надав право банкам залучати фізичних осіб-підприємців як комерційних агентів (раніше таке право було лише у небанківських фінустанов);
  • урегулював питання статусу осіб, які можуть залучатися для надання фінансових платіжних послуг як комерційні агенти з приймання готівки. Так, комерційним агентом з приймання готівки банку чи платіжної установи не можуть бути особи чи компанії, які отримали право на провадження діяльності з надання фінансових платіжних послуг, обмежених платіжних послуг, послуг поштового переказу та надання банкам послуг з інкасації.

Також Нацбанк уніс зміни до порядку залучення комерційних агентів, зокрема:

  • посилив вимоги до комерційних агентів, які залучатимуться для надання фінансових платіжних послуг. Зокрема, йдеться про удосконалення механізмів внутрішнього контролю за діяльністю комерційних агентів стосовно зберігання обсягів готівки, проведення її інкасації, а також переліку заходів, які застосовуватимуться до комерційних агентів у разі порушення ними вимог законодавства з питань платіжних послуг та фінансового моніторингу;
  • зобов'язав надавачів платіжних послуг перевіряти, чи немає у комерційних агентів або їхніх керівників судимості, обмеження чи заборони займатися певною діяльністю, відомості про застосування заходів впливу тощо;
  • уточнив порядок розгляду НБУ документів для реєстрації комерційних агентів, у тому числі стосовно надання регулятору додаткової інформації, документів, пояснень, потрібних для уточнення відомостей про комерційного агента.

 

Продукт

ІПС: Законодавство;

Підстави

Постанова від 18.09.2023 № 117 «Про затвердження Змін до Положення про залучення комерційних агентів для надання фінансових платіжних послуг»

https://ips.ligazakon.net/document/pb23157

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

4. Уряд оптимізував ліцензування бізнесу в сфері техзасобів зняття інформації

Кабінет Міністрів оптимізував ліцензування бізнесу в галузі виробництва чи постачання спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв'язку та інших техзасобів негласного отримання інформації.

Документ передбачає посилення контролю у цій галузі. Відтепер до заяви про отримання ліцензії підприємці повинні додавати підтвердження, що їх підприємства не контролюються резидентами держав, які здійснюють збройну агресію проти України. Також встановлюються вимоги до ділової репутації керівника підприємства чи голови виконавчого органу.

 

Зокрема, йдеться про відсутність непогашеної або незнятої судимості за кримінальне правопорушення, скоєне в сфері бізнесу чи по службі, за корисливі злочини, за тяжкі або особливо тяжкі злочини, відсутність санкцій тощо.

 

Крім того, зміни встановлюють чіткі правила ліцензування та ведення бізнесу, зокрема:

  • письмове повідомлення про проведення демонстрації спеціальних технічних засобів може надсилатися електронною поштою;
  • встановлено чіткий порядок дій підприємця, якому анульовано ліцензію, або такого, що планує подати заяву про анулювання власної ліцензії;
  • уточнено порядок узгодження з органом ліцензування переміщення спеціальних технічних засобів через митний кордон України на митну територію України і т. ін.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Постанова КМУ від 15.09.2023 № 1005 «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності, пов'язаної з розробленням, виготовленням, постачанням спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв'язку та інших технічних засобів негласного отримання інформації»

https://ips.ligazakon.net/document/KP231005

 

ЛІЦЕНЗІЙНІ УМОВИ провадження господарської діяльності, пов'язаної з розробленням, виготовленням, постачанням спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв'язку та інших технічних засобів негласного отримання інформації

https://ips.ligazakon.net/document/kp160669

 

АУДИТОРУ, БУХГАЛТЕРОВІ

 

5. Медогляд працівників: готуймось до змін із 1 жовтня

З 1 жовтня 2023 року частково змінено вимоги щодо проведення медогляду працівників, адже на заміну Закону № 4004 буде введено в дію Закон № 2573.

 

Так, обов'язкові попередні (до прийняття на роботу) та періодичні медичні огляди повинні  будуть проходити:

  • працівники суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність, пов'язану з обслуговуванням населення. Міністерство охорони здоров'я за погодженням із Держпраці має затвердити перелік таких видів діяльності;
  • працівники, зайняті на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці відповідно до Порядку № 246.

При цьому в ч. 2 ст. 45 Закону № 2573 вказано, що періодичні медичні огляди проводять за рахунок роботодавця. Тобто зобов'язань роботодавця щодо оплати попереднього (до прийняття на роботу) медичного огляду Закон № 2573 не передбачає.

 

Також у ч. 1 ст. 45 цього Закону вказано, що Міністерство охорони здоров'я має затвердити порядок організації і здійснення медоглядів. Ба більше, новацією є запровадження електронної медичної книжки в електронній системі охорони здоров'я. Тож паперові медичні книжки поступово відходять у минуле. З огляду на це роботодавцям варто уважно ставитися до питання достовірності паперової медичної книжки працівника, адже незабаром їх має бути переведено в електронний формат і, ймовірно, з деякими працівниками доведеться припиняти трудові відносини.

Докладніше– у статті видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Продукт

ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Закон України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" від 24.02.94 р. № 4004-XII

https://ips.ligazakon.net/document/t400400

 

 

Закон України "Про систему громадського здоров'я" від 06.09.2022р. № 2573-IX

https://ips.ligazakon.net/document/t222573

 

 

Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затверджений наказом МОЗ України від 21.05.2007 р. № 246.

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014892

 

 

Медогляд працівників: що зміниться з 1 жовтня 2023 року

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014892

 

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

6. Військовий облік жінок з 1 жовтня: нагадуємо

Якщо коротко, то військовому обліку підлягають насамперед жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність.

Для жінок, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, передбачено добровільне взяття на облік.

 

Продукт

 БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Військовий облік жінок із 1 жовтня 2023 року: про що слід знати роботодавцю

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014878

 

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

7. Фінансова звітність за 9 місяців

Черговий звітний період подолано, а отже час підбивати проміжні фінансові підсумки. Пропонуємо разом із виданнямБУХГАЛТЕР&ЗАКОН з'ясувати, які нюанси під час підготовки такої звітності слід узяти до уваги цього разу.

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Фінзвітність за 9 місяців 2023 року: підказки для підприємств

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014869

 

 

Фінансова та бюджетна звітність за 9 місяців 2023 року: підказки для установ

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014870

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

АДВОКАТУ,  ЮРИСТОВІ

 

8. Зміни до закону про фінмоніторинг

Верховна Рада ухвалила прийняла за основу проект Закону «Про внесення змін до Закону України про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення щодо політично значущих осіб».

Законопроектом запропоновано:

  • у термінах "діячі, які виконують публічні функції в міжнародних організаціях", "іноземні публічні діячі" та "національні публічні діячі", виключити слова "протягом останніх трьох років";
  • СПФМ повинен забезпечити належне застосування ризик-орієнтованого підходу під час обслуговування клієнтів, які є політично значущими особами, членами їх сімей та особами, пов’язаними з політично значущими особами, з метою присвоєння обґрунтованого рівня ризику, унеможливлення безпідставної відмови від здійснення фінансових операцій та/або встановлення (продовження) ділових відносин;
  • конкретизувати, що разі якщо з часу припинення виконання політично значущою особою визначних публічних функцій пройшло більше дванадцяти місяців і фінансові операції, що здійснювалися такою особою протягом цього часу, становили низький ризик, а також СПФМ не виявить ознак, що така особа несе ризику, властивого політично значущим особам, такий СПФМ не вживає (припиняє вживати) щодо неї, членів її сім’ї та осіб, пов’язаних із нею.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

 Підстави

Проект Закону України від 04.09.2023 № 9269-д «Про внесення змін до Закону України про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення щодо політично значущих осіб»»

https://ips.ligazakon.net/document/JI09875I

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

9. Особливості розрахунку дивідендів на державну частку

Державна податкова служба України у листі № 23127/7/99-00-21-02-01-07 розповіла про набрання чинності наказом Міністерства фінансів України від 04.07.2023 № 366.

 

Податковим (звітним) періодом для платників дивідендів, нарахованих на державну частку, є календарний рік, для платників частини чистого прибутку (доходу) – календарний квартал, півріччя, три квартали, рік, а також із метою забезпечення декларування частини чистого прибутку (доходу) та дивідендів на державну частку, Розрахунок за формою мають подавати за підсумками 2023 року в терміни, установлені законодавством. При цьому платники дивідендів на державну частку можуть подавати уточнюючий Розрахунок за новою формою з 01.01.2024.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Лист від 18.09.2023 № 23127/7/99-00-21-02-01-07 «Щодо набрання чинності наказом Міністерства фінансів України від 04.07.2023 N366»

https://ips.ligazakon.net/document/DPA2603

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

10. Колективні договори. Аналіз нового Закону

Ще 23 лютого 2023 року Верховна Рада прийняла довгоочікуваний Закон України "Про колективні угоди та договори" № 2937-ІХ, однак у зв'язку з воєнним станом, що діє в Україні, Закон досі не набрав чинності, оскільки його перехідними положеннями передбачено, що більшість його норм розпочнуть діяти лише через 6 місяців після припинення чи скасування воєнного стану.

 

Проте з огляду на значну кількість змін, передбачених новим Законом, та подальший вплив таких змін на відносини між роботодавцями, працівниками та профспілками, доцільно звернути увагу на нові положення вже зараз та розпочати поступову підготовку до переходу на нові умови.

Окрім загальних змін щодо видів колективних договорів та угод, змін у підході щодо визначення змісту колективних угод та договорів, а також щодо процедури колективних переговорів, Закон пропонує доволі цікаві новели й нові інститути. Також Закон урегульовує ті важливі питання, щодо яких раніше не було однозначної відповіді (наприклад, питання приєднання до сторони працівників колективного договору).

 

Визначення пріоритету дії колективних угод

Новий Закон пропонує також вирішення проблеми, з якою раніше стикалися деякі роботодавці, – щодо застосування різних колективних угод, у разі якщо підприємство підпадає одночасно під дію декількох із них.

 

Стаття 5 Закону говорить, що у випадку підпадання під дію декількох галузевих (міжгалузевих) угод застосовуватимуть саме ту з них, яка укладена за участю центральних органів виконавчої влади та репрезентативних суб'єктів сторін соціального діалогу. Положення іншої галузевої (міжгалузевої) угоди при цьому застосовуватимуть лише в тій частині, що забезпечує вищий рівень гарантій та пільг для працівників порівняно з основною угодою.

 

Продукт

ЮРИСТ І ЗАКОН

Підстави

Колективні договори. Аналіз нового Закону

 

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.32297982.1950210187.1695611453-2108357987.1564990633#/articles/EA016999

 

 

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.32297982.1950210187.1695611453-2108357987.1564990633#/articles/EA017003

 

 

Як захистити комерційну таємницю в Україні

 

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.32297982.1950210187.1695611453-2108357987.1564990633#/articles/EA017000

 

 

Конфіденційна інформація та комерційна таємниця у трудових відносинах

 

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.32297982.1950210187.1695611453-2108357987.1564990633#/articles/EA017002 

 

Укладання, зміна, розірвання трудових договорів

 

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.32297982.1950210187.1695611453-2108357987.1564990633#/articles/EA016998

 

 

Перевірки Держпраці. Як правильно підготуватись?

 

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.32297982.1950210187.1695611453-2108357987.1564990633#/articles/EA017001 

 

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

 

Про затвердження мирової угоди  з вимогами про розірвання шлюбу

Оскільки розірвання шлюбу між подружжям, яке має дітей, в імперативному порядку здійснюється лише судом, то затвердити мирову угоду з вимогами про розірвання шлюбу неможливо, вона порушує вимоги закону, що є підставою для відмови у затвердженні мирової угоди і продовження судового розгляду (пункт 1 частини п'ятої статті 207 ЦПК України).

https://ips.ligazakon.net/document/VSP10113

 

 

 

Про відповідальність командира за своїх підлеглих

Стаття 58 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України та стаття 5 Дисциплінарного статуту покладають на командира відповідальність перед державою за виховання підпорядкованих йому військовослужбовців та за дотримання ними військової дисципліни. Така відповідальність може виражатися, у тому числі, і в дисциплінарній відповідальності командира за дії підлеглих йому військовослужбовців.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP10214

Щодо умов здійснення аудіозапису судового засідання

Якщо аудіозапис судового засідання на технічних носіях, що є в матеріалах кримінального провадження, має короткострокове переривання фіксації ходу судового засідання в частині змісту показань свідка, однак такий недолік не перешкоджає суду та учасникам провадження сприймати зміст показань цього свідка та досліджених доказів, а також перевірити правильність і повноту їх відображення, то це не свідчить про істотне порушення вимог кримінального процесуального законодавства.
https://ips.ligazakon.net/document/VSP10170

Щодо порядку звільнення керівника товариства

Якщо товариство не укладало з директором трудового договору (контракту), то між директором та товариством не виникає спір стосовно припинення такого правочину. Відтак неправильними є застосування у спірних правовідносинах норм КЗпП України, зокрема статті 38 цього Кодексу, яка визначає порядок розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP10130

Щодо поширення особою фото в соціальній мережі в інтернеті без обмеження кола користувачів

Поширення (розміщення) особою фото в соціальній мережі в інтернеті без обмеження кола користувачів, які можуть переглядати це фото, є публічним показом фото, який здійснює ця особа самостійно. Тож використання таких фото іншими особами є правомірним, адже попереднє поширення (розміщення) у соціальній мережі було публічним і за згодою особи, яка своїми діями зробила таку інформацію відкритою.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP10098