Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 04.09.2023

 

04.09.2023 – 10.09.2023

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Нагадуємо: в Україні скасовано карантин

Постановою Кабміну № 651 з 1 липня карантин в Україні. Це означає, що  відновлюються правила оподаткування, які були змінені чи призупинені до 01.07.2023 та/або до завершення дії карантину.

 ПДВ

  • Скасовується встановлений п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій з ввезення на митну територію України та/або операцій з постачання на митній території України товарів за Переліком № 224.
  • Припиняється дія п. 72 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, згідно з яким операції, передбачені п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ та/або пп. 197.1.15  ПКУ, що здійснювалися громадськими об'єднаннями та/або благодійними організаціями під час карантину, не включалися ними при обрахунку загальної суми для цілей обов'язкової реєстрації платником ПДВ.
  • Відновлюється оподаткування ПДВ за ставкою 20 % операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України пального (бензинів моторних, важких дистилятів, скрапленого газу, біодизелю, палива моторного альтернативного, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД, визначеними п. 41 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ, нафти або нафтопродуктів сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00) (крім випадків, коли такі товари відповідно до Кодексу оподатковуються ПДВ за ставкою 0 %) за п.82 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ

 Акцизний податок

  • Щодо ставок акцизного податку
  • Відновлюються базові ставки акцизного податку, встановлені пп.  215.3.4 ПКУ, а саме:
    • на бензини моторні, інші нафтопродукти – 213,50 євро за 1000 літрів;
    • на важкі дистиляти – 139,50 євро за 1000 літрів;
    • на паливо моторне альтернативне – 162 євро за 1000 літрів.
  • Щодо відвантаження спирту етилового для виробництва дезінфекційних засобів

Податок на прибуток

Для платників податку на прибуток підприємств припиняється застосування різниць, визначених Кодексом, щодо зменшення фінансового результату до оподаткування на суму доходу, включеного до складу доходів звітного періоду за правилами бухгалтерського обліку у вигляді:

  • отриманої одноразової компенсації суб'єктам господарювання відповідно до Закону України "Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2";
  • списаних штрафних санкцій і пені відповідно до пункту 23 та списаного податкового боргу відповідно до п. 24 та пп. 26.2 підрозділу 10 розділу XX ПКУ.

 

Скасовується тимчасовий порядок відвантаження спирту етилового для виробництва дезінфекційних засобів.

Починають застосовуватися до виробників лікарських засобівзагальні вимоги щодо особливостей оподаткування, цільового використання та погашення податкових векселів, які встановлені ст. 229 ПКУ при виробництві дезінфекційних засобів, з використанням спирту етилового, який оподатковується за ставкою 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту.

 

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Постанова Кабміну "Про відміну на всій території України карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" від  27.06.2023 № 651

https://ips.ligazakon.net/document/KP230651

 

 

Закон України "Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" від 04.12.2020 р. № 1071-IX

https://ips.ligazakon.net/document/t201071?an=1

 

 

Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, затверджений постановою Кабміну від 20.03.2020 р. № 224

https://ips.ligazakon.net/document/KP200224

 

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

2. Дію Закону про "інвестиційних нянь" розширять

Рада підтримала у першому читанні внесення змін в Закон про "інвестиційні няні" та розширення його дії.

Відповідним законопроєктом передбачається:

  • запровадження часткової компенсації вартості будівництва об'єктів суміжної інфраструктури;
  • розширення сфер, у яких може реалізуватися інвестиційний проект із значними інвестиціями (інформація та електронні комунікації, операції з нерухомим майном, виробництво енергоефективних будівельних матеріалів, кліматичного обладнання та обладнання систем опалення, вентиляції, кондиціонування, гарячого водопостачання);
  • можливості інвестору розпочати реалізацію проекту до укладання спеціального інвестиційного договору та внести інвестиції на передпроєктні роботи в обсязі 25 % від вартості загального розміру значних інвестицій;
  • зменшення межі розміру значних інвестицій, вкладених в об'єкти інвестування до укладання спеціального інвестиційного договору (з 20 до 12 млн. грн) та кількості нових робочих місць (з 80 до 50);
  • встановлення часових можливостей для доопрацювання, а не повернення поданих інвестором документів та спеціального інвестиційного договору (не більше 2 місяців).

 

 

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Законопроєкти; БУХГАЛТЕР І ЗАКОН; Вісник МСФЗ

Підстави

Закон України від 17.12.2020 № 1116-IX "Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні"

https://ips.ligazakon.net/document/t201116

 

Проект Закону України від 10.04.2023 № 8138 "Про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні""

https://ips.ligazakon.net/document/JI08258I

 

Декларацію з податку на прибуток "перезавантажили": з'явився додаток ОВ

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014471

 

Як захищають значних інвесторів

https://ips.ligazakon.net/document/FZ002509

Сфера бізнесу

Усі

 

 

3. Увага: колективні договори

Новий Закон "Про колективні угоди та договори"є євроінтеграційним та має на меті підвищення ролі колективно-договірного регулювання трудових відносин та посилення захисту прав працівників і роботодавців.

Він передбачає розширення складу сторін колективних переговорів, що дозволить залучити до соціального діалогу і новостворені профспілки. На рівні підприємства, установи чи організації право на укладення колективного договору матимуть всі без винятку працівники і роботодавці, зокрема фізичні особи.

 

Також Законом визначається порядок застосування роботодавцем умов колективних угод у випадках, коли він зобов'язаний враховувати положення угод різного рівня (територіального, галузевого, локального тощо) та встановлюється взаємозв'язок між нормами колективних угод галузевого і територіального рівня.

Закон "Про колективні угоди та договори" узгоджується з положеннями Європейської соціальної хартії, а також директив 23 та 533 ЄС. У процесі розробки він був узгоджений сторонами соціального діалогу (профспілками і роботодавцями) та експертами Міжнародної організації праці.

Закон набере чинності через шість місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану, крім пункту 5 Прикінцевих положень, який вже чинний.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Законопроєкти; Ситуації для бухгалтерів

Підстави

Закон України від 23.02.2023 № 2937-IX "Про колективні угоди та договори"

https://ips.ligazakon.net/document/T232937

 

Хартія від 03.05.1996 № ETS № 163 "Європейська соціальна хартія (переглянута)"

https://ips.ligazakon.net/document/MU96397

 

Колективний договір

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SB080282

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

4. Кримінальна відповідальність за  перешкоджання діяльності фінансовим контролерам

 За невиконання посадовою особою законних вимог органу державного фінансового контролю, його посадових осіб, створення штучних перешкод у їх роботі, у тому числі недопущення до проведення заходів державного фінансового контролю, перевірок на місцях (інспектуваннях) –  штраф від однієї тисячі до двох тисяч нмдг (17000 – 34000 грн) або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від двох до п'яти років.

За ті самі діяння, вчинені повторно або в умовах дії воєнного стану – штраф від двох тисяч до трьох тисяч нмдг (34000 – 51000 грн) або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від двох до п'яти років або обмеженням волі на строк до трьох років.

 

Саме таку відповідальність планують закріпити у Кримінальному кодексі України законопроєктом "Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за перешкоджання діяльності органу державного фінансового контролю", зареєстрованим у ВРУ.

Продукт

 ІПС: Законопроєкти

Підстави

Проект Закону України 17.04.2023 № 9215  

Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за перешкоджання діяльності органу державного фінансового контролю

https://ips.ligazakon.net/document/ji09125i

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

АУДИТОРУ, БУХГАЛТЕРОВІ

 

5. Блокування податкових накладних: вкотре про головне

Можна вічно дивитись вічно на вогонь, воду й не лише як працює інша людина, а й як Мінфін "покращує" блокування податкових накладних. І це без перебільшення, бо як мінімум раз на місяць "покращують"  процедуру блокування ПН/РК. Так, лише запрацювали постанови Кабміну № 574 та 603 аж незабаром очікуємо на набрання чинності через 2 тижні після публікації наказу № 394.

Тож про усі деталі з урахуванням майбутніх змін  – у темі номера видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Продукт

ІПС: Законодавство;  БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Постанова Кабміну "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 р. № 1165" від 02.06.2023 р. № 574 

https://ips.ligazakon.net/document/kp230574

 

 

Постанова Кабміну "Про внесення змін до пункту 5 додатка 1 до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних" від 16.06.2023 р. № 603

https://ips.ligazakon.net/document/kp230603

 

 

наказ Міністерства фінансів України "Про затвердження Змін до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних" від 14.07.2023 р. № 394.

https://ips.ligazakon.net/document/re40339

 

 

Блокування податкових накладних у період воєнного стану: загальні моменти

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014793

 

 

Блокування податкових накладних у період воєнного стану: критерії безумовної реєстрації

https://ips.ligazakon.net/document/reader/bz014794

 

Блокування податкових накладних у період воєнного стану: особливості подання таблиці даних платника ПДВ

https://ips.ligazakon.net/document/reader/bz014795

 

Блокування податкових накладних у період воєнного стану: якщо платника зарахували до ризикових

https://ips.ligazakon.net/document/reader/bz014796

 

Блокування податкових накладних у період воєнного стану: як подати документи на розблокування

https://ips.ligazakon.net/document/reader/bz014797

 

Блокування податкових накладних у період воєнного стану: розгляд документів і податковий кредит

https://ips.ligazakon.net/document/reader/bz014798

 

Блокування податкових накладних у період воєнного стану: адміністративне оскарження рішення регіональної комісії

https://ips.ligazakon.net/document/reader/bz014815

 

Блокування податкових накладних у період воєнного стану: судове оскарження рішень про відмову в реєстрації

https://ips.ligazakon.net/document/reader/bz014816

Сфера бізнесу

усі

 

Розмір бізнесу

усі

 

 

 

6. Воєнний стан продовжено: кадрово-зарплатні нюанси

17 серпня 2023 року набрали чинності Закон № 3275 та Указ № 451, унаслідок чого воєнний стан продовжено на 90 діб до 05 години 30 хвилин 16 листопада 2023 року. З огляду на зазначене роботодавці мають урахувати, що це може вплинути на робочий час і час відпочинку працівників.

Розлогіше – у статті видання  БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Продукт

ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Закон України "Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" від 27.07.2023 р. № 3275-IX

https://ips.ligazakon.net/document/t233275

 

 

Указ Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" від 26.07.2023 р. № 451/2023

https://ips.ligazakon.net/document/u451_23

 

 

Робочий час і відпочинок в умовах воєнного стану: що змінюється у серпні та жовтні 2023 року

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014823

 

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

7. Мінфін змінив форму декларації акцизного податку та Порядок її заповнення

Наказом Мінфіну від 28.07.2023 р. № 414 (з урахуванням змін, внесених наказом від 18.08.2023 р. № 444) були внесені зміни до форми декларації акцизного податку і Порядку заповнення та подання декларації з акцизного податку. Передусім змінили назву форми: замість «декларація акцизного податку» надалі фігуруватиме «декларація з акцизного податку».

 

Звертаємо увагу, що у формі декларації та додатків до неї слова «ініціали та прізвище» замінили словами «власне ім'я, прізвище», а слова «банківський рахунок» замінили словами «рахунок у банку / небанківському надавачу платіжних послуг». Змін зазнали і форми деяких інших документів, зокрема, акцизна накладна форми "П", акцизна накладна форми "С", розрахунок їхнього коригування тощо.

 

У Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, також слова «банківську установу» замінили на «банк / небанківського надавача платіжних послуг», а слова «прізвище, ім'я, по батькові» замінили словами «прізвище, ім'я, по батькові (за наявності)».

Зазначені накази набирають чинності з дня опублікування.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Наказ від 28.07.2023 № 414  

Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України

https://ips.ligazakon.net/document/RE40452

 

Наказ від 18.08.2023 № 444 

Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 28 липня 2023 року N 414

https://ips.ligazakon.net/document/RE40521

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

8. З 1 вересня застосовуються нові форми декларації з ПДВ та уточнюючого розрахунку

1 серпня 2023 набрав чинності наказ Мінфіну від 17 травня 2023 року № 256, яким внесено зміни до форми податкової звітності з податку на додану вартість та Порядку їх заповнення і подання, затверджених наказом Мінфіну від 28 січня 2016 року № 21.

 

Відповідно до положень пункту 46.6 статті 46 Податкового кодексу нові форми декларацій (розрахунків) застосовуються для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення. Таким чином, застосування форми податкової декларації з податку на додану вартість, з урахуванням змін, внесених наказом Мінфіну № 256, починається з 1 вересня 2023 року, тобто починаючи із звітного (податкового) періоду за серпень 2023 року.

 

Також, починаючи з 1 вересня 2023 року, за оновленою формою подається уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Наказ від 17.05.2023 № 256 

Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України

https://ips.ligazakon.net/document/RE40161

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

 

 

АДВОКАТУ,  ЮРИСТОВІ

 

9. Реєстрація електронного кабінету в ЄСІТС

Вже майже місяць, як набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» (набрав чинності 21.07.2023), яким запроваджено процесуальні наслідки для сторін у судових справах з числа осіб, які зобов'язані зареєструвати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно - телекомунікаційній системі, але не зареєстрували його.

За даними Вищої ради правосуддя значна кількість осіб, для яких реєстрація в ЄСІТС є обов'язковою, досі не зареєстрували електронний кабінет у зазначеній системі, що унеможливлює електронний обмін документами із судом, передусім надсилання повідомлень про засідання та процесуальних документів.

Питання стосується наступних категорій: адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування, суб'єкти господарювання державного та комунального секторів економіки та особи, які провадять клірингову діяльність.

 

Продукт

ІПС: Законодавство;

Підстави

Закон України від 29.06.2023 № 3200-IX 

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами

 

https://ips.ligazakon.net/document/T23_3200

 

 

10. Посилення захисту прав інтелектуальної власності.

У квітні цього року набрав чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності", який направлений на імплементацію до національного законодавства положень Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їх державами-членами, з іншої сторони.

Зокрема, Закон передбачає можливість:

  • вилучення з цивільного обороту товарів, виготовлених або введених у цивільний оборот з порушенням права інтелектуальної власності, та знищення таких товарів за рахунок особи, яка вчинила порушення;
  • вилучення з цивільного обороту матеріалів та знарядь, які використовувалися переважно для виготовлення товарів з порушенням права інтелектуальної власності, або вилучення та знищення таких матеріалів та знарядь за рахунок особи, яка вчинила порушення";
  • застосування разової грошової виплати замість застосування способів захисту права інтелектуальної власності, встановлених пунктами 3 та/або 4 цієї частини. Застосування разової грошової виплати здійснюється за заявою відповідача, за умови що право інтелектуальної власності порушено відповідачем ненавмисно і без недбалості та що застосування способів захисту, встановлених пунктами 3 і 4 цієї частини, є неспівмірним шкоді, заподіяній позивачеві. Розмір разової грошової виплати визначається судом як розмір винагороди, яка була б сплачена за надання позивачем дозволу на використання права інтелектуальної власності, щодо якого виник спір, і обґрунтовано задовольняє позивача".

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Закон України від 20.03.2023 № 2974-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності"

https://ips.ligazakon.net/document/T232974

 

Двостороння угода від 27.06.2014 "Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони"

https://ips.ligazakon.net/document/MU14097

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

11. Нюанси застосування рахунків-фактур (інвойсів)

Мінфін пояснив, що визначення первинного документа й перелік його обов'язкових реквізитів законодавством врегульовано; вони відповідають концептуальним підходам формування інформації в бухгалтерському обліку, принципам ведення бухгалтерського обліку та положенням міжнародних стандартів фінансової звітності й національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

Для цілей бухгалтерського обліку оформлений із дотриманням вимог законодавства рахунок-фактура (інвойс) може бути підставою для відображення в бухгалтерському обліку господарської операції з постачання товарів, робіт (послуг) без складання акта приймання-передавання, з урахуванням вимог цивільного й господарського законодавства щодо питань, пов'язаних із виконанням договірних зобов'язань, а також належним чином оформлених договорів тільки в разі оплати такого рахунку-фактури (інвойсу), що підтверджено відповідними документами (платіжне доручення, розрахунковий чек, касовий чек, розрахункова квитанція, виписка з карткового рахунку, квитанція до прибуткового касового ордера тощо).

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Лист від 24.03.2023 № 41010-06-5/7983 "Про застосування рахунків-фактур (інвойсів)"

https://ips.ligazakon.net/document/ MF23020

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

12. Податкові ризики в бізнесі – як управляти ними та мінімізувати

Бізнес та ризик завжди ходять парою у світі підприємництва. Навіть законодавче визначення підприємницької діяльності свідчить, що підприємництво – це діяльність, яку ведуть на власний ризик. Наукова література містить декілька класифікацій ризиків із різних підстав та залежно від видів діяльності. До основних ризиків підприємництва належать такі: виробничий, комерційний, фінансовий та репутаційний ризик.

У системному бізнесі менеджмент воліє керувати всіма процесами комерційної діяльності. Керівники, які націлені на ефективне прийняття бізнес-рішень, прагнуть не ігнорувати або уникати ризиків, а здійснюють заходи щодо їх прогнозування та зниження до мінімально можливого рівня.

Левову частку серед ризиків у підприємницькій діяльності становлять податкові ризики. Які можуть бути наслідки податкових ризиків для компанії?

 

 

 

 

Фінансові наслідки

Найбільш очевидним наслідком податкових ризиків є фінансові втрати. Підприємство може зазнати фінансових втрат у вигляді донарахування йому податків та зборів, пені, штрафів за результатами податкової перевірки. Такі грошові втрати виникають через порушення суб'єктом господарювання податкового законодавства, розбіжностей між платником податків і податковим органом у трактуванні податкового законодавства, які можуть стати для господарюючого суб'єкта дійсним збільшенням податкового тягаря.

 

Репутаційні наслідки

Порушення податкового законодавства може вплинути на репутацію компанії. А в деяких особливо серйозних випадках неправильна податкова політика на підприємстві може стати причиною притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб. Якщо ж підприємство вже має суперечки щодо донарахування податків із контролюючими органами або, ще гірше, відкрито кримінальне провадження проти належних осіб компанії стосовно ухилення від сплати податків, підприємство несе репутаційні ризики.

Детальніше на цю тему у матеріалах видання ЮРИСТ&ЗАКОН.

Продукт

ЮРИСТ& ЗАКОН

Підстави

Податкові ризики в бізнесі – як управляти ними та мінімізувати

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA016581?bl=

 

Переплата за договором як безпідставно набуте/збережене майно

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA016583?bl=

 

Як уникнути ЗЕД пені за порушення терміну надходження імпортованого товару

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA016584?bl=

 

Е-резидентство. Ризики та переваги. Чи запрацює нововведення?

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA016585?bl=

 

Ризики укладання договорів дистанційно

https://uz.ligazakon.net/#/articles/ EA016586?bl=

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

 

Щодо розміру судового збору за подання позову про звернення стягнення на іпотечне майно

Зміст позовної вимоги про звернення стягнення на майно ґрунтується на наявності грошових вимог позивача до відповідача на підставі окремого договору, наслідком задоволення таких вимог та виконання судового рішення є припинення грошових вимог позивача. Отже, позовні вимоги про звернення стягнення на іпотечне майно мають вартісну оцінку, носять майновий характер і розмір ставок судового збору за їх подання визначається за вимогами ст. 4 Закону України "Про судовий збір", виходячи з розміру грошових вимог позивача, на задоволення яких спрямовано позов

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09387

 

Щодо умов добросовісності набувача

Частину першу статті 10 та частину другу статті 12 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" слід розуміти так, що необхідною умовою добросовісності набувача є відсутність в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна відомостей про обтяження цього рухомого майна, і в такому разі набувач презюмується добросовісним. 

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09386

 

Щодо правомірності проведення апеляційного розгляду без участі особи, до якої застосовано примусові заходи медичного характеру

Якщо обвинувачена особа страждає на психічне захворювання і не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, проведення апеляційного розгляду без її участі, не можна визнати істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону в розумінні положень ст. 412 КПК, що перешкодило чи могло перешкодити суду ухвалити законне та обґрунтоване судове рішення.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09369

 

Щодо умов застосування факсимільного підпису для оформлення правочинів

Для застосування факсимільного підпису для оформлення правочинів, вчинення інших господарських операцій, необхідна письмова згода сторін, яка може виражатись, зокрема, в укладеній між сторонами письмовій угоді, в якій погоджується використання факсиміле і зразки справжнього та факсимільного підписів посадових осіб або представників сторін договору чи іншого документу.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09347

 

Щодо права суду застосовувати заборону виїзду за межі України як спосіб забезпечення позову

В цивільному процесуальному законодавстві відсутня правова норма, яка б надавала суду повноваження в порядку, передбаченому статтями 149-150 ЦПК України, застосувати заборону виїзду за межі України як спосіб забезпечення позову.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09366