Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 17.08.2023

 

17.08.2023 –24.08.2023

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Затверджено новий перелік лікарських засобів, заборонених до рекламування

МОЗ затвердив оновлений Перелік лікарських засобів, заборонених до рекламування, які відпускаються без рецепта. Перелік налічує 513 найменувань лікарських засобів відповідних форм випуску та виробників.

 

При визначенні лікарських засобів, рекламування яких заборонено, застосовуються критерії затверджені наказом Міністерства охорони здоров'я України. Рішення про віднесення лікарського засобу до лікарських засобів, рекламування яких заборонено, приймається за наявності хоча б однієї з таких умов:

  • відпуск лікарського засобу здійснюється тільки за рецептом лікаря;
  • лікарський засіб містить наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори;
  • торговельна назва лікарського засобу та/або міжнародна непатентована назва (МНН) та форма випуску готового лікарського засобу така ж, як і лікарського засобу, рекламування якого заборонено;
  • застосування лікарського засобу може викликати синдром звикання, що зазначено в інструкції для медичного застосування, крім лікарських засобів для зовнішнього (місцевого) застосування;
  • лікарський засіб застосовується виключно для лікування жінок у період вагітності та годування груддю;
  • лікарський засіб застосовується виключно для лікування дітей до 12 років та інші.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування,  що на цей момент ще не сталося.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Ситуації для юристів; Судова практика

Підстави

Наказ від 18.07.2023 № 1295 «Про затвердження Переліку лікарських засобів, заборонених до рекламування, які відпускаються без рецепта»

https://ips.ligazakon.net/document/re40358

 

Наказ від 06.06.2012 № 422 «Про деякі питання заборони рекламування лікарських засобів»

https://ips.ligazakon.net/document/re21501

 

Реклама ліків

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI070689

 

Постанова від 06.11.2018 № 910/18025/17 «Верховний Суд. Касаційний господарський суд»

https://ips.ligazakon.net/document/C006650

Сфера бізнесу

Рекламний бізнес, фармацевтика

Розмір бізнесу

Усі

 

 

2. Оновлено критерії визначення підприємств для бронювання працівників

Набув чинності наказ Мінекономіки, яким оновлено Критерії визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для галузей національної економіки:

  • зміни щодо середньої зарплати.
  • зміни щодо підтвердження провадження діяльності на відповідних територіях.
  • новий критерій (перелік критеріїв доповнено протимінною діяльністю (надання послуг та/або виконання робіт з гуманітарного розмінування території України).

 

 

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Ситуації для юристів

Підстави

Наказ від 14.06.2023 № 5496 «Про затвердження Змін до Критеріїв визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для галузей національної економіки»

https://ips.ligazakon.net/document/RE40249

 

Наказ від 17.02.2023 № 952 «Про затвердження Критеріїв визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для галузей національної економіки»

https://ips.ligazakon.net/document/re39452

 

Визначення підприємств такими, що мають важливе значення для галузі економіки

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI070404

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

3. Поновлено строки видачі дозвільних документів

Уряд постановою від 8 серпня № 828, яка набирає чинності 25 серпня, поновив строки надання адміністративних послуг і видачі документів дозвільного характеру, скасувавши свою постанову № 165, яка зупиняла строки надання адміністративних послуг на час воєнного стану в Україні, крім строків надання адміністративних послуг у сферах державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державної реєстрації актів цивільного стану та строки видачі дозвільними органами документів дозвільного характеру (крім надання адміністративних послуг у сфері будівництва).

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Про поновлення строків надання адміністративних послуг і видачі документів дозвільного характеру та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України

https://ips.ligazakon.net/document/kp230828

 

Про зупинення строків надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру

https://ips.ligazakon.net/document/kp220165

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

4. Уряд визначив правила надання послуг з управління побутовими відходами

Кабмін затвердив Правила надання послуги з управління побутовими відходами та типові договори про надання послуги з управління побутовими відходам.

Правила визначають механізм надання такої послуги у містах, селищах і селах суб'єктами господарювання усіх форм власності.

Суб'єкти господарювання, які здійснюють операції із збирання та перевезення побутових відходів, визначаються органами місцевого самоврядування на конкурсних засадах. Може бути визначено декілька суб'єктів господарювання за територіальним принципом та/або за видами побутових відходів (змішані, великогабаритні, ремонтні, небезпечні).

Суб'єкти господарювання, які здійснюють відновлення та видалення побутових відходів, визначаються органами місцевого самоврядування відповідно до регіонального та місцевих планів управління відходами.

Діяльність з відновлення або видалення побутових відходів провадиться з отриманням дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів. У випадках, визначених законом, суб'єкти господарювання зобов'язані мати ліцензії на провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Ситуації для юристів

Підстави

Постанова від 08.08.2023 № 835 «Про затвердження Правил надання послуги з управління побутовими відходами та типових договорів про надання послуги з управління побутовими відходами»

https://ips.ligazakon.net/document/kp230835

 

Наказ від 13.06.2023 № 489 «Про затвердження Правил компостування біовідходів їх утворювачами на присадибних, дачних і садових ділянках»

https://ips.ligazakon.net/document/Re40327

 

Постанова від 07.05.2022 № 556 «Деякі питання подання декларації про відходи»

https://ips.ligazakon.net/document/KP220556

 

Відходи

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI130120

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

5. У Раді пропонують встановити адмінвідповідальність за зловживання податківцями під час перевірок

Для посадових осіб податкових органів пропонують встановити адміністративну відповідальність за порушення порядку здійснення податкового контролю.

Відповідним законопроєктом пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею, якою встановити відповідальність за порушення порядку здійснення податкового контролю  у вигляді штрафу на посадових (службових) за:

  • прийняття незаконного рішення, а так само вчинення незаконних діянь (дій або бездіяльності) посадовою (службовою) особою контролюючого органу, що призвели до безпідставної відмови в набутті, а так само до безпідставної втрати особою статусу платника податку або платника одного з податків, набуття та/або анулювання (втрата) якого відбувається за рішенням контролюючого органу;
  • невнесення або несвоєчасне внесення посадовою (службовою) особою контролюючого органу даних до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування та/або порушення строків початку проведення камеральної перевірки;
  • прийняття посадовою (службовою) особою контролюючого органу рішення про використання майна як джерела погашення грошового зобов'язання або податкового боргу платника податків;
  • перешкоджання посадовою (службовою) особою контролюючого органу звільненню майна особи з-під режиму тимчасового затримання;
  • незаконне застосування посадовою (службовою) особою контролюючого органу арешту майна або коштів на рахунках;
  • безпідставне внесення посадовою (службовою) особою контролюючого органу даних про наявність податкового боргу платника податків або несвоєчасне внесення чи невнесення даних про відсутність податкового боргу платника податків;
  • порушення посадовою (службовою) особою контролюючого органу встановлених законом строків проведення виїзних перевірок.

За зупинення реєстрації ПН/РК платника податку в ЄРПН з порушенням встановленого Кабінетом Міністрів України порядку, а також протиправну відмова в реєстрації - штраф на голову комісії регіонального або центрального рівня від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Законопроєкти; Мистецтво оборони

Підстави

Кодекс України про адміністративні правопорушення

https://ips.ligazakon.net/document/KD0005

 

Податковий кодекс України

https://ips.ligazakon.net/document/t10_2755

 

Проект Закону України від 08.08.2023 № 9590 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження відповідальності за порушення порядку здійснення податкового контролю»

https://ips.ligazakon.net/document/ji09704i

 

Про орган: Державна податкова служба України

https://ips.ligazakon.net/document/TO000573

 

Оскарження рішень, прийнятих за результати проведення податкової перевірки

https://ips.ligazakon.net/document/TO000582

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

АУДИТОРУ, БУХГАЛТЕРОВІ

 

6.Планові податкові перевірки з 1 серпня 2023 року: для кого не діє мораторій

Закон 3219 привніс чимало змін, зокрема, й щодо планових перевірок, адже ми регулярно спостерігаємо як податківці оновлюють свій план-графік.

За Законом 3219 з 1 серпня вони це робитимуть щомісяця. Проте сам факт оновлення плану-графіка є обов’язком податківців і це не означає , що вони прийдуть, бо більшості платників таки планові перевірки не загрожують. Про усі деталі – в статті видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Продукт

ІПС: Законодавство;  БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану" від 30.06.2023 р. № 3219-ІХ.

https://ips.ligazakon.net/document/t233219?ed=2023_06_30

 

 

План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2023 рік від 23 грудня 2022 року

 

https://ips.ligazakon.net/document/dpa2409z

 

 

Планові податкові перевірки з 1 серпня 2023 року: для кого не діє мораторій

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014783?from=accountant_and_law&hide=true

 

Сфера бізнесу

усі

 

Розмір бізнесу

усі

 

 

 

7. Черговий раз про індексацію зарплати

Видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН вже неодноразово писало про призупинення нарахування інлексації зарплати в 2023 році. Проте запитання постійно надходять. Якщо коротко:

  • законодавчої вимоги індексувати зарплату в 2023 році немає (Закон № 2170), але немає й заборони продовжувати нарахування індексації;
  • якщо підприємство бажає продовжити нараховувати індексацію, то потрібно таке рішення закріпити в розпорядчому документі.

Про решту нюансів -  дізнавайтесь із матеріала видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Закон України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" від 03.11.2022 р. № 2710-IX.

https://ips.ligazakon.net/document/t222710?ed=2023_06_29

 

 

Індексація заробітної плати: чи нараховувати у 2023 році

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014781

 

 

У 2023 році – без індексації зарплати: що слід урахувати

https://ips.ligazakon.net/document/reader/bz014256

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

8. Особа з інвалідністю на підприємстві: що мають знати кадровик і бухгалтер

Передусім нагадаємо, що норматив на працевлаштування осіб з інвалідністю ніхто не відміняв. Тож працівники – особи з інвалідністю, мають такі самі права, як і інші наймані особи. Їм надають гарантії щодо зайнятості й охорони праці в порядку, передбаченому законодавством про працю. Роботодавець під час працевлаштування особи з інвалідністю має право отримувати від працівника документи, які підтверджують стан його здоров'я. Водночас заборонено укладати трудовий договір з особою, якій запропонована робота, протипоказана медичним висновком за станом здоров'я. Розлогіше – у статті видання  БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Працівник – особа з інвалідністю: кадрово-зарплатні акценти для роботодавця

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014791

 

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

АДВОКАТУ,  ЮРИСТОВІ

 

9. Проект щодо відновлення розгляду справ щодо дисциплінарної відповідальності суддів.

Верховна  Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо негайного відновлення розгляду справ стосовно дисциплінарної відповідальності суддів» . Проектом запропоновано встановити, що в період дії воєнного стану призначення особи на посаду керівника служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя, його заступника, дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя здійснюється на підставі конкурсу. Особи, які претендують на зайняття зазначених посад, подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, щодо них також проводиться

спеціальна перевірка, передбачена Законом України "Про запобігання корупції, а також перевірка, передбачена Законом України "Про очищення влади".

Крім того, Закон передбачає відновлення розгляду справ щодо дисциплінарної відповідальності суддів, та усунення окремих неузгодженостей, що містяться в чинній процедурі здійснення дисциплінарного провадження щодо судді.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

 Підстави

Проект Закону України, Карта проходження проекту від 09.08.2023 № 9261,

«Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення розгляду справ стосовно дисциплінарної відповідальності суддів та забезпечення роботи Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя»

https://ips.ligazakon.net/document/JI09193I

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

10. Розширено  перелік видів діяльності, яку може здійснювати нотаріус

Мінюст наказом № 2765/5 «Про внесення змін до Правил професійної етики нотаріусів України» вніс зміни до  розділу  «Діяльність, несумісна з професією нотаріуса».

Змінами розширено  перелік видів діяльності, яку може здійснювати нотаріус. Зокрема, перелік доповнено такими видами діяльності, як виконання функції медіатора та реєстрація підписувачів згідно із законодавством у сфері електронних довірчих послуг.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Наказ від 02.08.2023 № 2765/5,

«Про внесення змін до Правил професійної етики нотаріусів України»

https://ips.ligazakon.net/document/re40357

 

Закон України від 02.09.1993 № 3425-XII,

«Про нотаріат»

https://ips.ligazakon.net/document/t342500?an=605790&ed=2023_06_09

 

Наказ від 07.06.2021 № 2039/5,

«Про затвердження Правил професійної етики нотаріусів України»

https://ips.ligazakon.net/document/re36381?an=104

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

11. Медіація в контексті вирішення спорів

Поступове наближення нашої держави до фундаментально закріплених десятиліттями в країнах Європейського союзу норм та стандартів, зокрема й тих, що виникають у правовій сфері, зумовлює необхідність гармонізації українського законодавства та приведення його у відповідність до цих самих норм і стандартів.

Одним із найбільш усталених стандартів країн ЄС є застосування методів медіації під час вирішення різноманітного роду спорів, що виникають між конфліктуючими сторонами. Говорячи про стан речей щодо застосування медіації під час вирішення спорів в Україні, варто зазначити, що до 2021 року, а саме до моменту прийняття Закону України "Про медіацію", інститут медіації був не врегульований нормативно та здебільшого був аматорським об'єднанням однодумців, які всіляко намагалися проштовхнути ідею застосування медіації під час вирішення спорів, наводячи успішні приклади цивілізованих країн.

 

Відповідно, прийняття 16 листопада 2021 року Закону України "Про медіацію" стало знаковою подією, яка нарешті перевела інститут медіації в правове поле та на законодавчому рівні встановила правовий статус медіатора, урегулювала відносини, пов'язані зі здійсненням медіації та процедурою її проведення.

 

З огляду на викладене вище вважаємо за необхідне здійснити змістовний аналіз Закону України "Про медіацію" (далі – Закон про медіацію), виокремивши при цьому його позитивні та негативні моменти (які потребують подальшого вирішення), а також те, яким чином вони можуть впливати або впливають на успішне вирішення спорів.

 

Перше, що привертає увагу, це невеликий обсяг нормативно-правового акта (усього 21 стаття, уміщена в 3 розділах, без урахування 4 розділу – прикінцевих та перехідних положень), і це наштовхує на думку, що не всі моменти, пов'язані з медіацією, були охоплені правовими нормами. Проте, як кажуть: "стислість – сестра таланту", а тому відповідний фактор не є безумовним показником того, що закон є неякісним.

 

Продукт

ЮРИСТ&ЗАКОН

Підстави

Медіація в контексті вирішення спорів

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.141310450.151513838.1692002680-2108357987.1564990633#/articles/EA016893?highlight=false

 

Спеціальний трибунал для покарання злочину агресії проти України

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.141310450.151513838.1692002680-2108357987.1564990633#/articles/EA016896

 

Арбітражна угода та її основні умови. Арбітражне застереження

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.141310450.151513838.1692002680-2108357987.1564990633#/articles/EA016892

 

 

Міжнародний суд ООН: роль у сучасному світі

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=ips_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.141310450.151513838.1692002680-2108357987.1564990633#/articles/EA016890?highlight=false

 

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

12. Чи може листування у месенджерах бути доказом у справі: правова позиція Великої Палати ВС

Повідомлення (з додатками), відправлені електронною поштою чи через застосунки-месенджери, є електронним доказом, який розглядається та оцінюється судом відповідно до ст. 86 ГПК України за своїм внутрішнім переконанням у сукупності з іншими наявними в матеріалах справи доказами.

При цьому слід враховувати, що суд може розглядати електронне листування між особами в месенджері (як і будь-яке інше листування) як доказ у справі лише в тому випадку, якщо воно дає можливість суду встановити авторів цього листування та його зміст. Відповідні висновки щодо належності й допустимості таких доказів, а також обсягу обставин, які можливо встановити за їх допомогою, суд робить у кожному конкретному випадку з урахуванням усіх обставин справи за своїм внутрішнім переконанням.

До такого висновку дійшла Велика Палата Верховного Суду у постанові від 21 червня 2023 року у справі № 916/3027/21.

Продукт

ІПС: Законодавство; VERDICTUM

 

Кодекс господарський процесуальний від 06.11.1991 № 1798-XII

https://ips.ligazakon.net/document/T_179800

 

Постанова від 21.06.2023 № 916/3027/21 Верховний Суд. Велика Палата

https://verdictum.ligazakon.net/document/112088045

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

 

Щодо оспорювання батьківства спадкоємцями чоловіка, який записаний після своєї смерті батьком дитини

Спадкоємці (дружина, батьки та діти) чоловіка, який записаний після своєї смерті батьком дитини, можуть оспорювати його батьківство, якщо він не знав або не міг знати про вагітність жінки, з якою такий чоловік перебував у шлюбі, згідно з частиною третьою статті 137 СК України, яка підлягає застосуванню на підставі аналогії закону.
https://ips.ligazakon.net/document/VSP09805

Щодо визначення часових меж реалізації працівником права на звернення до суду за захистом його порушених прав

Невиплата звільненому працівникові всіх сум, що належать йому від власника або уповноваженого ним органу, є триваючим правопорушенням, а отже, працівник може визначити остаточний обсяг своїх вимог лише на момент припинення такого правопорушення, яким є день фактичного розрахунку.
https://ips.ligazakon.net/document/VSP09793

Щодо визначення поняття виконуючий обов'язки директора

Керівник це загальне поняття, яке вказує на особу що має функції управління, директор (генеральний директор), - індивідуально визначена посада. Під поняття "керівник підприємства" підпадають особи що виконують обов'язки організаційно-розпорядчі (керівництво трудовим колективом, ділянкою роботи, виробничою діяльністю окремих працівників на підприємствах, в установах, організаціях, незалежно від форми власності) чи адміністративно-господарські (обов'язки з управління або розпорядження державним майном). Відтак, індивідуально визначені посади підприємства як то "виконуючий обов'язки директора підприємства" та "директор (генеральний директор) підприємства" підпадають під загальне поняття "керівник підприємства".

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09804

 

 

 

 

 

Щодо можливості виправлення засудженої без відбування покарання та звільнення її від відбування покарання з випробуванням

Під час вирішення питання про можливість виправлення засудженої без відбування покарання та звільнення її від відбування покарання з випробуванням беруться до уваги тяжкість злочину, особа винного та інші обставини справи.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09775

 

Щодо юрисдикції спору з трудових правовідносин між позивачем - фізичною особою та відповідачем, щодо якого порушено провадження у справі про банкрутство

Спір з трудових правовідносин між позивачем - фізичною особою та відповідачем, щодо якого порушено провадження у справі про банкрутство до 19.01.2013, підлягає розгляду за правилами цивільного судочинства. У той же час існування ухвали суду цивільної юрисдикції про закриття провадження у справі, у зв'язку із непідсудністю тотожного спору цивільному суду, вимагає їх дослідження для правильного вирішення спору належним судом.
https://ips.ligazakon.net/document/VSP09772