Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 13.07.2023р.

 

13.07.2023 – 19.07.2023

 

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Частково набув чинності Закон про відпустки та виплати військовим

30 червня набув чинності Закон, яким визначено, що під час дії воєнного стану військовослужбовцям строкової військової служби протягом календарного року надається відпустка загальною тривалістю 30 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Така відпустка надається протягом календарного року частинами не більше 15 календарних днів, за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців строкової військової служби відповідного підрозділу.

Громадяни України, призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які раніше не проходили військову службу в Збройних Силах України, інших військових формуваннях, проходять курс базової загальновійськової підготовки тривалістю не менше ніж один місяць.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Закон України від 28.06.2023 № 3161-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань, пов'язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану»

https://ips.ligazakon.net/document/t233161

 

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

2. Підписано Закон "Про захист прав споживачів"

Президент підписав Закон «Про захист прав споживачів», прийнятий Верховною Радою 10 червня.

У цьому Законі, зокрема:

  • актуалізовано визначення та терміни, приведено їх у відповідність до умов сучасного бізнесу, в тому числі щодо електронної комерції (інтернет-торгівлі);
  • передбачено запровадження Єдиного державного веб-порталу для споживачів у сфері електронної комерції (Портал е-покупець);
  • передбачено створення автоматизованої системи перевірених продавців - інформаційної системи, яка є складовою частиною Порталу е-покупець;
  • визначено права споживача у разі придбання непридатного чи небезпечного харчового продукту;
  • запроваджено обмеження доступу до веб-сайту суб'єкта господарювання за зверненням Держпродспоживслужби до провайдера у разі порушення законодавства таким суб'єктом господарювання.

 

Продукт

ІПС: Законопроєкти; Мистецтво оборони

Підстави

 Закон України від 10.06.2023 № 3153-IX «Про захист прав споживачів»

https://ips.ligazakon.net/document/t233153

 

Основні нормативно-правові акти (захист споживачів)

https://ips.ligazakon.net/document/TO000636?hide=true

 

Як уникнути перевірок і порушень? (захист споживачів)

https://ips.ligazakon.net/document/TO000614?hide=true

 

Порушення і викрути з боку перевіряючих (захист споживачів)

https://ips.ligazakon.net/document/TO000616?hide=true

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

3. Набув чинності Закон "Про управління відходами"

Закон регулює відносини, пов'язані із запобіганням утворенню та з управлінням відходами, що утворюються в Україні, а також з управлінням відходами, що перевозяться через територію України, вивозяться за її межі та ввозяться в Україну з метою відновлення, у тому числі рециклінгу.

Зокрема, встановлено, що розширена відповідальність виробника встановлюється законом щодо виробників продукції, у результаті споживання/використання якої утворюються відходи упаковки, електричного та електронного обладнання, батарей і акумуляторів, транспортних засобів, знятих з експлуатації, мастил (олив), шин, текстилю тощо, та запроваджується, у тому числі шляхом створення систем розширеної відповідальності виробника відповідно до вимог та порядку, визначених законом.

 

Організація, яка виконує зобов'язання з розширеної відповідальності від імені виробника (далі - організація розширеної відповідальності виробника):

  • забезпечує утворювачів відходів послугами з приймання та збирання відходів, що утворилися внаслідок використання продукції;
  • забезпечує досягнення встановлених законодавством цільових показників щодо збирання, підготовки відходів до повторного використання та рециклінгу або іншого відновлення відходів;
  • повинна мати достатню фінансову та організаційну спроможність для виконання таких зобов'язань;
  • забезпечує щорічне проведення зовнішнього незалежного аудиту фінансової звітності відповідно до законодавства та оприлюднює відповідні аудиторські звіти;
  • оприлюднює інформацію про стан досягнення цільових показників щодо збирання, підготовки відходів до повторного використання та рециклінгу або іншого відновлення;
  • оприлюднює інформацію про своїх засновників та членів, розмір фінансових внесків, сплачених виробниками на одиницю або на тонну виробленої продукції, введеної в обіг, процедуру відбору суб'єктів господарювання, що надають послуги із збирання та оброблення відходів;
  • проводить роз'яснювальну та просвітницьку роботу серед населення, у тому числі в закладах освіти, щодо управління відходами від продукції, на яку поширюється розширена відповідальність виробника.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Ситуації для юристів;

Підстави

Закон України від 20.06.2022 № 2320-IX «Про управління відходами»

https://ips.ligazakon.net/document/T222320

 

Ліцензування діяльності зі здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI071517

 

Класифікатор відходів

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI080950

 

Сортування відходів

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI130215

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

 

 

4. З 11 липня в Україні заборонено рекламу тютюнових виробів та електронних сигарет, а також введено обмеження продажу тютюнових виробів

З 11 липня набувають чинності норми Закону , якими внесено чимало змін до антитютюнового законодавства. Зокрема, забороняється будь-яка реклама електронних сигарет та рідин у мережі Інтернет, соціальних чи інших цифрових мережах та проведення заходів з безоплатної роздачі, у тому числі для маркетингових досліджень та дегустації.

Забороняється спонсорство теле-, радіопередач, театрально-концертних, спортивних та інших заходів, публікацій у друкованих виданнях та інших медіа, на веб-сайтах з використанням знаків для товарів та послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, електронні сигарети, заправні контейнери, рідини, що використовуються в електронних сигаретах, пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння.

Реклама будь-яких товарів або послуг не повинна містити зображення тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, рідин.

Законом також забороняється виробництво (крім виробництва для експорту), оптова і роздрібна торгівля та імпорт для реалізації на території України:

  • сигарет, у яких рівні викидів нікотину, смоли та монооксиду вуглецю в диму однієї сигарети перевищують: нікотину - 1 міліграм, смоли - 10 міліграмів, монооксиду вуглецю - 10 міліграмів
  • тютюнових виробів, що містять певні добавки.

Продукт

ІПС: Законодавство;

Підстави

Закон України від 16.12.2021 № 1978-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну»

https://ips.ligazakon.net/document/T211978

 

Кодекс України про адміністративні правопорушення

https://ips.ligazakon.net/document/kd0005

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

5. З 1 жовтня виробникам нехарчової продукції не потрібно буде отримувати висновок державної сан-епідем експертизи

В Україні З 1 жовтня 2023 року наберуть чинності окремі положення нового Закону про систему громадського здоров'я , які скасують необхідність отримувати Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи виробниками та імпортерами нехарчової продукції.

Попри це та необхідність підтверджувати відповідність продукції вимогам зазначених технічних регламентів, в українському законодавстві, а саме в Законі № 4004-XII, який був прийнятий ще в 1994 році та скасовується 1 жовтня нормами Закону № 2573-IX, залишались норми щодо необхідності отримання ще й Висновку санітарно-епідеміологічної експертизи.

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Закон України від 06.09.2022 № 2573-IX «Про систему громадського здоров'я»

https://ips.ligazakon.net/document/T222573

 

Закон України від 24.02.1994 № 4004-XII «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»

https://ips.ligazakon.net/document/T400400

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

АУДИТОРУ, БУХГАЛТЕРОВІ

 

6. Незабаром запрацюють оновлені зміни до процедури перевірок Фінмоніторинга

НКЦПФР оновила порядок дотримання фінмоніторингового законодавства учасниками ринку. Тож сьогодні пропонуємо ознайомитися з оновленою процедурою.

Передусім коригування регулятор розпочав власне з назви та термінологічного апарату для приведення їх у відповідність до формулювань законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Що ж власне до самої процедури контролю, то наразі вона виглядає так.

Контроль провадиться у вигляді виїзних та безвиїзних перевірок, які своєю чергою поділяються на планові та позапланові.

Розлогіше про усі новації – в коментарі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Продукт

ІПС: Законодавство;  БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

рішення НКЦПФР "Про внесення змін до рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17 липня 2015 року № 1038" від 08.05.2023 р. № 459  

https://ips.ligazakon.net/document/re40175?ed=2023_05_08

 

 

Фінмоніторинговий контроль НКЦПФР

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014703?from=accountant_and_law&hide=true

Сфера бізнесу

усі

 

Розмір бізнесу

усі

 

 

7. Скорочення обсягів та кількості працівників під час війни: чи є загроза нарахуванню податкової амортизації

Нерідко наші клієнти задаються запитанням : чи можуть фіскальні органи поставити під сумнів наявність достатньої кількості трудових ресурсів на підприємстві для обсягу виробленої продукції та правомірність нарахування амортизації всього виробничого обладнання?

Теоретично так, але про всі нюанси дізнавайтесь із матеріала видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

Продукт

 БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Скорочення обсягів та кількості працівників під час війни: чи є загроза нарахуванню податкової амортизації

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014701?from=accountant_and_law&hide=true

 

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

8. Працевлаштування осіб з інвалідністю: оновлені нюанси

Передусім нагадаємо, що у 2023 році роботодавців було звільнено від подання до Фонду соціального захисту інвалідів звіту про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю (звіту за формою № 10-ПОІ). Тож роботодавці цей звіт за 2022 рік уже не подавали (про ці й інші зміни ми повідомляли в публікації "Скасування звіту за формою № 10-ПОІ та облік відомостей про трудову діяльність: що змінив Закон № 2682").

Однак скасування "інвалідної" звітності не означає звільнення від дотримання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю (див. "Працевлаштування осіб з інвалідністю: норматив у 2023 році діє!"). Адже, попри оновлення ст. 19 Закону № 875, як і раніше, передбачено обов'язковість виконання роботодавцями (зокрема й фізичних осіб) нормативу:

  • у розмірі 4 % середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік – для роботодавців, у яких працює понад 25 осіб;
  • у кількості одного робочого місця – для роботодавців, у яких працює від 8 до 25 осіб.

Відповідно, дотримання цих приписів роботодавцями перебуває під держконтролем і за порушення продовжує діяти відповідальність. До того ж і в цій частині також нещодавно було проведено оновлення (постанова № 553).

Отже, яка  процедура дотримання "інвалідного" нормативу сьогодні  - дізнавайтесь із статті видання  БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Продукт

 БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Працевлаштування осіб з інвалідністю: нормативи, звітність, контроль

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014699

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

9. Військовий облік на підприємстві: відповіді на актуальні запитання

Військовий облік на підприємства викликає багато запитань, оскільки теорія не завжди межую ідеально з практикою. Тож відповіді на проблемні запитання надані в матеріалах виданняБУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Правила ведення військового обліку на підприємстві: де розміщувати та кого й коли ознайомлювати

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014688?from=accountant_and_law&hide=true

 

Повідомлення до ТЦК СП про прийнятого працівника

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014686?from=accountant_and_law&hide=true

 

Зовнішні сумісники підприємства: чи потрібно вести військовий облік

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014682?from=accountant_and_law&hide=true

 

Виклик працівника до ТЦК СП: працівник відмовляється отримати повістку

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014681?from=accountant_and_law&hide=true

 

Військовий облік: працівник відмовляється надати військовий квиток

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014680?from=accountant_and_law&hide=true

 

Військовий облік: порядок звіряння облікових даних працівників

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014679?from=accountant_and_law&hide=true

 

Посадова інструкція інспектора з кадрів, відповідального за ведення військового обліку: шаблон для користування

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014690?from=accountant_and_law&hide=true

 

Посадова інструкція інспектора з військового обліку: шаблон для користування

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014689?from=accountant_and_law&hide=true

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

 

 

АДВОКАТУ,  ЮРИСТОВІ

 

10. До Кримінального кодексу готуються зміни щодо посилення відповідальності за підкуп судді, присяжного, експерта та свідка

В Парламенті зареєстровано законопроєкт № 9438 "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за корупційні кримінальні правопорушення у сфері правосуддя".

Пропонується доповнити Особливу частину Кримінального кодексу України розділом XVII-А Корупційні кримінальні правопорушенні у сфері правосуддя, який складається із статей 370-1 “Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди судді чи присяжному”, 370-2 “Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди суддею чи присяжним”, 370-3 “Вплив на прийняття судового рішення суддею, присяжним”, 370-4 “Підкуп експерта, спеціаліста” та 370-5 “Підкуп свідка”.

 

Продукт

ІПС: Законопроєкти

Підстави

Проект Закону України від 29.06.2023 № 9438 

«Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за корупційні кримінальні правопорушення у сфері правосуддя»

https://ips.ligazakon.net/document/ji09473i

 

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

11. Свобода договору та штрафні санкції

Згідно зі ст. 3 Цивільного кодексу України свобода договору є загальною засадою цивільного законодавства.

Свобода договору закріплена у статтях 6 і 627 ЦК України, відповідно до яких сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

 

Свобода договору є одним з основних принципів цивільного права, який дозволяє сторонам самостійно встановлювати умови своїх угод на основі взаємної згоди. Однак разом зі свободою договору постає необхідність захисту інтересів сторін у разі порушення зобов'язань. Відповідно, штрафні санкції є інструментом, який забезпечує виконання договірних зобов'язань та додає юридичної ваги угоді.

 

З одного боку, штрафні санкції можуть забезпечити ефективність договірного відношення. Вони стимулюють сторони до дотримання умов угоди та запобігають невиконанню або недобросовісному виконанню зобов'язань. Штрафи можуть бути фінансовими, матеріальними або іншими формами санкцій, які встановлюються сторонами в договорі. Вони сприяють створенню відповідального підходу до угоди та забезпечують реальну втрату для порушника. Таким чином, штрафні санкції можуть знижувати ризик порушення договору та сприяти добросовісному виконанню зобов'язань.

 

З іншого боку, штрафні санкції можуть стати джерелом несправедливості та надмірного обмеження свободи договору. Іноді сторона, яка порушила зобов'язання, може потрапити у складну фінансову ситуацію або зазнати непередбачуваних обставин, через які виконання угоди стає неможливим або недоцільним. У таких випадках штрафні санкції можуть стати непропорційними та завдати значних збитків порушнику. Це може призвести до нерівності між сторонами угоди й порушити принципи справедливості та рівноправ'я. Крім того, недбале використання штрафів може призвести до зловживання сторонами своїм більш вигідним становищем.

Отже, важливо знайти баланс між захистом і обмеженням у використанні штрафних санкцій. Це можна здійснити шляхом дотримання певних принципів. Передусім санкції повинні бути пропорційними порушенню і розумно відповідати вартості й характеру договору. Важливо враховувати можливості сторін та потенційні наслідки порушення зобов'язань.

 

Продукт

ЮРИСТ&ЗАКОН

Підстави

Свобода договору та штрафні санкції

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA016805?bl=

 

Нові штрафи. Які ризики з’явились у платників податків

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA016808?bl=

 

Про зміни в термінах зберігання документів та яким чином це пов’язано з податковими перевірками

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA016809?bl=

 

Працевлаштування осіб з інвалідністю. Звітності нема, а штрафи є!

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA016810?bl=

 

Законні підстави для відмови від допуску платником податкового органу до фактичної перевірки (застосування пп. 80.2.5 п. 80.2 ст. 80 ПК України)

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA016811?bl=

 

Врегулювання в договорі положень щодо наслідків оскарження рішень про відмову в реєстрації ПН

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA016812?bl=

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

 

Щодо поєднання в одному позові вимоги припинення права на частку в спільному майні іншого співвласника з вимогою про визнання за собою права власності на цю частку

Одночасне поєднання конструкції позову співвласника майна про припинення права на частку в спільному майні іншого співвласника та визнання за собою права власності на цю частку є недопустимим.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09651

 

Щодо кола осіб, які мають права подати заяву про визнання особи недієздатною

У розумінні частини третьої статті 296 ЦПК України всі рідні брати та сестри, незалежно від того повнорідні вони чи неповнорідні, є близькими родичами, а отже мають право подати заяву про визнання брата (сестри) недієздатними.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09662

 

Щодо належного повідомлення про розгляд справи

Направлення судом кореспонденції за зазначеною позивачем у позовній заяві адресою, за якою відповідач не проживає або не зареєстрований, не можна вважати належним повідомленням про розгляд справи. Таке порушення норм процесуального права є обов'язковою підставою для скасування рішення суду першої інстанції.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09658

 

 

Щодо визначення майна, яке може бути витребувано

Велика Палата Верховного Судувідступила від висновку ВСУ  про те, що витребувати можна лише індивідуально визначене майно або майно, яке виділено в натурі.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09645

 

Щодо впливу рішення прокурора про скасування постанови слідчого, якою досудове розслідування зупинялося, на строки такого розслідування

У разі скасування прокурором постанови про зупинення кримінального провадження строк із дня винесення відповідної постанови слідчого до дня її скасування прокурором включається у строки досудового розслідування.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09666