Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 06.07.2023р.

 

06.07.2023 – 13.07.2023

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. ВРУ прийняла скандальний законопроєкт 8401

Щоправда потім його було заблоковано, що по суті не дає права спікеру ВР на підписання документа. Проте слідкуємо за розвитком подій. Попередньо маємо таку інформацію.

 

Всі зміни, передбачені цим законом, набувають чинності з 1 серпня 2023 р.

Скасовується система 2% єдиного податку, врегульовуються відповідні перехідні положення на інші системи оподаткування.

Мораторій на документальні перевірки залишається чинним, з урахуванням такого:

  • дозволеними залишаються документальні позапланові перевірки за окремими підставами їх проведення;
  • планові перевірки до кінця воєнного стану проводяться виключно щодо суб'єктів господарювання у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції, у сфері грального бізнесу, та тих, які надають фінансові, платіжні послуги.

До кінця воєнного стану в разі, якщо платник сплатить донараховану за результатом перевірки суму податків чи ЄСВ протягом 30 днів – він звільняється від штрафів і пені, нарахованих на таку суму.

У період з 1 серпня 2023 р. і до кінця воєнного стану встановлюється мораторій на проведення документальних перевірок з питань сплати ЄСВ.

Платники податків звільняються від відповідальності за порушення в сфері застосування РРО, вчинені у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, а також за порушення в сфері сплати ЄСВ, вчинені з початку воєнного стану й до 1 серпня 2023 р. "Технічний борг" в електронному кабінеті не враховуватиметься під час визначення можливості платника продовжувати перебування на спрощеній системі.

Зберігається право добровільної сплати ЄП для прифронтових територій (у тому числі територій можливих бойових дій).

Платники податків звільняються від фінансової відповідальності за порушення у сфері застосування РРО (окрім як під час торгівлі підакцизними товарами), якщо вони вчинені на прифронтових територіях (у тому числі на територіях можливих бойових дій).

До платників податків на прифронтових територіях (у тому числі на територіях можливих бойових дій) не вживатимуться заходи з погашення податкового боргу.

ФОП-платникам ЄП без ПДВ надається можливість вказувати в розрахункових документах назви товарів (послуг) за спрощеною формою.

 

Продукт

ІПС: Законопроєкти

Підстави

проєкт Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії правового режиму воєнного стану" від 31.01.2023 р. № 8401.

https://ips.ligazakon.net/document/ji08694i?ed=2023_01_31

 

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

 

2. В Україні з 1 липня скасовано карантин

З 1 липня діє постанова Уряду № 651, якою скасовано з 1 липня карантин в Україні. Що це означає?

Означає це те, що  з 1-го липня відновлюються правила оподаткування, які були змінені чи призупинені до 01.07.2023 та/або до завершення дії карантину.

 

 І. ПДВ

Скасовується встановлений п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій з ввезення на митну територію України та/або операцій з постачання на митній території України товарів за Переліком № 224.

 

Припиняється дія п. 72 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, згідно з яким операції, передбачені п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ та/або пп. 197.1.15  ПКУ, що здійснювалися громадськими об'єднаннями та/або благодійними організаціями під час карантину, не включалися ними при обрахунку загальної суми для цілей обов'язкової реєстрації платником ПДВ.

 

Відновлюється оподаткування ПДВ за ставкою 20 % операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України пального (бензинів моторних, важких дистилятів, скрапленого газу, біодизелю, палива моторного альтернативного, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД, визначеними п. 41 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ, нафти або нафтопродуктів сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00) (крім випадків, коли такі товари відповідно до Кодексу оподатковуються ПДВ за ставкою 0 %) за п.82 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ

 

 ІІ. Акцизний податок

Відновлюються базові ставки акцизного податку, встановлені пп.  215.3.4 ПКУ, а саме:

  • на бензини моторні, інші нафтопродукти – 213,50 євро за 1000 літрів;
  • на важкі дистиляти – 139,50 євро за 1000 літрів;
  • на паливо моторне альтернативне – 162 євро за 1000 літрів.

Скасовується тимчасовий порядок відвантаження спирту етилового для виробництва дезінфекційних засобів.

 

Починають застосовуватися до виробників лікарських засобів загальні вимоги щодо особливостей оподаткування, цільового використання та погашення податкових векселів, які встановлені ст. 229 ПКУ при виробництві дезінфекційних засобів, з використанням спирту етилового, який оподатковується за ставкою 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту.

 

ІІІ. Податок на прибуток

Для платників податку на прибуток підприємств припиняється застосування різниць, визначених Кодексом, щодо зменшення фінансового результату до оподаткування на суму доходу, включеного до складу доходів звітного періоду за правилами бухгалтерського обліку у вигляді:

  • отриманої одноразової компенсації суб'єктам господарювання відповідно до Закону України "Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2";
  • списаних штрафних санкцій і пені відповідно до пункту 23 та списаного податкового боргу відповідно до п. 24 та пп. 26.2 підрозділу 10 розділу XX ПКУ.

 

 

 

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Постанова Кабміну "Про відміну на всій території України карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" від  27.06.2023 № 651

https://ips.ligazakon.net/document/KP230651

 

 

Закон України "Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" від 04.12.2020 р. № 1071-IX

https://ips.ligazakon.net/document/t201071

 

 

Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, затверджений постановою Кабміну від 20.03.2020 р. № 224

https://ips.ligazakon.net/document/KP200224

 

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

3. В Україні спростили порядок сертифікації насіння

Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал.

Документ розроблено для виконання євроінтеграційних зобов'язань України щодо вдосконалення процедури оцінки відповідності насіння і садивного матеріалу при визначенні їх сортових якостей. Зокрема, спрощення умов ведення насінництва та розсадництва, а також реалізації конкурентної політики під час польового оцінювання як складової процедури сертифікації.

 

Постанова передбачає:

  • надання можливості агропідприємцям укладати договір про надання послуг із польового оцінювання насіннєвих посівів або насаджень безпосередньо з незалежним (приватним) аудитором (агрономом-інспектором) без залучення державного органу із сертифікації;
  • встановлення вимоги до аудитора дотримуватися конфіденційності щодо інформації, яку він отримує під час виконання робіт, та його незалежності від комерційних та інших інтересів суб'єкта насінництва та розсадництва;
  • встановлення персональної відповідальності аудитора за достовірність відомостей, внесених до виданих актів польового оцінювання та актів бракування насіннєвих посівів і насаджень багаторічних рослин.

 

Продукт

ІПС: Законодавство;

Підстави

Постанова від 24.06.2023 № 637 «Про внесення змін до Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал»

https://ips.ligazakon.net/document/KP230637

 

Постанова від 21.02.2017 №97 «Про затвердження Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал»

https://ips.ligazakon.net/document/kp170097

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

4. Рада ухвалила Закон про запровадження електронної марки акцизного податку

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт , яким передбачається запровадження з 1 січня 2026 року електронної марки акцизного податку.

Запровадження е-марки надає можливість:

  • відстежувати рух алкоголю, тютюнових виробів, рідин для електронних сигарет від виробника/імпортера до кінцевого споживача;
  • контролювати повноту і своєчасність сплати сум акцизного податку за такі товари;
  • кожен громадянин зможе ідентифікувати продукцію та перевірити легальність походження товару.

 

Крім того, електронна системи обігу підакцизних товарів, створення якої передбачається законопроєктом, забезпечить електронну взаємодію між державними органами та суб'єктами господарювання:

обтяжливий процес замовлення паперових марок акцизного податку піде в минуле;

система ще на етапі замовлення розрахує та виставить рахунок до сплати в частині сум акцизного податку за замовлені марки.

 

Продукт

ІПС: Законопроєкти; Законодавство

Підстави

Проект Закону України від 29.06.2023 №8287 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України у зв'язку із запровадженням електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах»

https://ips.ligazakon.net/document/JI08518I

 

Податковий кодекс України

https://ips.ligazakon.net/document/t10_2755

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

 

 

 

5. Рада спростила виробництво крафтових спиртних напоїв

Верховна Рада ухвалила у цілому законопроєкт щодо спрощення умов виробництва дистилятів суб'єктами малого підприємництва.

Метою цього проєкту Закону є приведення чинного законодавства в сфері виробництва та обігу спиртних напоїв і дистилятів у відповідність до вимог законодавства ЄС, а також пом'якшення регулювання в цій сфері для суб'єктів малого підприємництва.

Ним, зокрема, передбачається:

  • чітке визначення малих виробників дистилятів та встановлення чітких вимог до їх матеріально-технічної бази;
  • надання права малим виробникам дистилятів подавати звіт про обсяги виробленої і реалізованої продукції щоквартально (замість щомісяця);
  • зменшення штрафу за неподання або неправильне подання такої звітності (з 17 500 до 1 020 грн);
  • зменшення вартості ліцензії на оптову торгівлю спиртними напоями для малих виробників дистилятів з 500 тисяч грн до 30 тисяч грн.

Також дозволяється використання усіх спиртних дистилятів, вироблених із сільськогосподарської продукції, для виробництва алкогольних напоїв.

Крім того, законопроєктом скасовується положення щодо обов'язкової сертифікації спирту, дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв.

Продукт

 Законопроєкти

Підстави

Проект Закону України від 29.06.2023 №5762 «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов виробництва дистилятів суб'єктами малого підприємництва»

https://ips.ligazakon.net/document/JI05711I

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

АУДИТОРУ, БУХГАЛТЕРОВІ

 

6. Із 8 липня запрацюють чергові блокувальні зміни

Уряд постійно вносить зміни до "блокувальної нормативки й цього разу зробив це двічі. Так, спочатку була прийнята Постанова№ 574, яка набере чинності 08.07.2023, а потім виявилось, що не все врахували, тож прийняли Постанову № 603, яка набрала чинності 20.06.2023. Сказати, що дійсно прийняті новації полегшать життя платникам ПДВ – категорично не можна, оскільки нечітко прописані норми завжди(!!) дають привід податківцям у буквальному розумінні знущатись/ заважати працювати бізнесу. Цього разу відбулось так само.

Розлогіше про усі блокувальні новації – в коментарі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Продукт

ІПС: Законодавство;  БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Постанова Кабміну "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 р. № 1165" від 02.06.2023 р. № 574

https://ips.ligazakon.net/document/kp230574?ed=2023_06_02

 

 

Постанова Кабміну "Про внесення змін до пункту 5 додатка 1 до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних" від 16.06.2023 р. № 603

https://ips.ligazakon.net/document/kp230603?ed=2023_06_16

 

 

Оновлене блокування ПН/РК: чергові "новації" від Уряду

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014671

 

7. Нова форма авансового звіту

Завдяки Наказу № 239 оновлено форму авансового звіту, щоправда станом на 03.07.2023 наказ не набрав чинності. Про те, що змінилось – дізнавайтесь із коментаря  видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

Продукт

 ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

наказ Мінфіну "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 28 вересня 2015 року № 841" від 09.05.2023 р. № 239  

https://ips.ligazakon.net/document/re40093?ed=2023_05_09

 

 

Нова форма авансового звіту

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014687

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

8. Відрядження за кордон під час війни

Завдяки Закону № 2888 з 1 квітня 2023 року було змінено вимоги до підтвердження використання підзвітних сум. Про новації ми раніше писали в коментарі  "Нові правила використання підзвітних коштів". Тож тему номера видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН ми присвятили повному й системному підзвітному обліку в рамках згаданих новацій, а саме щодо відряджень за кордон де є певні нюанси.

 

Продукт

ІПС:Законодавство;  БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг" від 12.01.2023 р. № 2888-IX.

https://ips.ligazakon.net/document/t232888

 

 

 

Відрядження за кордон у воєнний час: організаційні моменти

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014661

 

 

Відрядження за кордон у воєнний час: податковий облік

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014662

 

 

Відрядження за кордон у воєнний час: бухгалтерський облік

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014663

 

 

Відрядження за кордон у воєнний час: розрахунок мультивалютною КПК

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014664

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

9. Військовий облік на підприємстві: відповіді на актуальні запитання

Військовий облік на підприємства викликає багато запитань, оскільки теорія не завжди межую ідеально з практикою. Тож відповіді на проблемні запитання надані в матеріалах виданняБУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Правила ведення військового обліку на підприємстві: де розміщувати та кого й коли ознайомлювати

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014688

 

 

Повідомлення до ТЦК СП про прийнятого працівника

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014686

 

 

Зовнішні сумісники підприємства: чи потрібно вести військовий облік

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ01468e

 

 

Виклик працівника до ТЦК СП: працівник відмовляється отримати повістку

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014681

 

 

Військовий облік: працівник відмовляється надати військовий квиток

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014680

 

 

Військовий облік: порядок звіряння облікових даних працівників

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014679

 

 

Посадова інструкція інспектора з кадрів, відповідального за ведення військового обліку: шаблон для користування

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014690

 

 

Посадова інструкція інспектора з військового обліку: шаблон для користування

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014689

 

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

АДВОКАТУ,  ЮРИСТОВІ

 

10. Реєстрація е-кабінету в єдиній судовій системі

Верховною Радою прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами».

 

Змінами доповнюються ГПК України, КАС України та ЦПК України наступними положеннями:

  • змінити термін «офіційна електронна адреса в ЄСІТС» на «електронний кабінет в ЄСІТС», що сприятиме правильному розумінню цього інструменту учасниками судового розгляду;
  • поширити обов’язок реєстрації електронного кабінету в ЄСІТС для всіх юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців;
  • у разі звернення до суду особою, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не виконала свого обов’язку, документи такої особи будуть залишатися судом без руху або повертатися, не приймаючись до розгляду судом, в залежності від виду процесуальногодокумента;
  • встановити такий обов’язковий реквізит для всіх заяв по суті справи, інших процесуальних заяв, клопотань, як зазначення в тексті відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету;
  • забезпечити можливість для сторони направляти документи через ЄСІТС іншим учасникам справи, у разі наявності в них електронного кабінету.

 

Адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи повинні зареєструвати електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційнокомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), яка забезпечує обмін процесуальними документами, протягом тридцяти днів з дати опублікування цього Закону. Фізичні особи – підприємці будуть реєструвати електронні кабінети в ЄСІТС протягом чотирьох місяців з дня набрання чинності цим Законом.

 

 

 

 

Продукт

ІПС: Законопроєкти;

Підстави

Проект Закону України, від 04.11.2022 № 7574-д,

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі представниками правничих професій, юридичними особами та фізичними особами - підприємцями»

https://ips.ligazakon.net/document/ji08226i

 

11. Мінюст роз'яснив нюанси проведення держреєстрації прав на нерухоме майно

Міністерство юстиції з метою формування єдиної практики застосування законодавства у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно повідомляє, що наразі в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно забезпечено можливість проведення реєстраційних дій відповідно до Закону України "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому".

 

На сьогодні у Державному реєстрі прав реалізовано проведення реєстраційних дій щодо таких типів об'єктів нерухомого майна як:

  • закінчений будівництвом об'єкт;
  • об'єкт будівництва;
  • майбутній об'єкт нерухомості.

 

Реєстрація речових прав чи обтяжень таких прав на відповідні об'єкти можлива виключно у разі існування таких об'єктів в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (далі - ЄДЕССБ) та присвоєння їм ідентифікатора. Так, первинна державна реєстрація спеціального майнового права на майбутні об'єкти нерухомості, проводиться виключно на підставі відомостей, отриманих з ЄДЕССБ, одночасно щодо об'єкта будівництва і всіх майбутніх об'єктів нерухомості.

 

У разі звернення за проведенням державної реєстрації прав вперше у зв'язку з реалізацією Закону України "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому" державному реєстратору прав на нерухоме майно на підставі наданого номера документа (Заяви) необхідно одержати такий документ шляхом інформаційної взаємодії Державного реєстру прав та ЄДЕССБ. При цьому звертаємо увагу, що залишається незмінною сама процедура подання заяви для державної реєстрації прав (1 заява - 1 об'єкт) та сукупність як юридичних, так і технічних дій, що мають бути проведені в Державному реєстрі прав (прийняття рішення, відкриття розділу тощо).

 

Продукт

ІПС: Законодавство;; ЮРИСТ&ЗАКОН;

Підстави

Закон України від 15.08.2022 № 2518-IX,

«Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому»

https://ips.ligazakon.net/document/t222518 

 

Лист від 20.06.2023 № 79778/8.4.1/32-23,

«Щодо проведення державної реєстрації прав на нерухоме майно»

https://ips.ligazakon.net/document/mus38275?an=1

 

Схеми фінансування будівництва

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA016602?bl=t222518&hide=true 

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

12. Договір NDA: що це таке і чому варто його укладати

Зберігання чужих таємниць зазвичай є негласним виявом поваги один до одного. Проте у професійній сфері ніхто не покладається на моральні якості інших, а тому прагнуть формалізувати зобов'язання щодо конфіденційності. Одним з інструментів для цього є укладення договору про нерозголошення, або NDA (Non-disclosure agreement). Цей договір вимагає особливо обережного ставлення до інформації, що є законно визначеною, як конфіденційна. Він створює юридичне зобов'язання утримуватися від розголошення такої інформації третім особам.

Під час підписання договору про нерозголошення (NDA) учасники зобов'язуються не передавати або не розголошувати будь-які дані, які вони отримали в процесі своєї роботи, третім особам. Якщо таку "таємницю" розкривають, постраждала сторона, яка надала інформацію, має право вимагати компенсації за порушення умов договору.

Договори про конфіденційність чітко визначають, яка інформація вважається приватною і яка може бути розкрита публічно. Такі угоди визначають класифікацію різних типів інформації, а також те, що може бути оприлюднено і що повинно залишитися конфіденційним.

 

Традиційно контракт NDA укладають компанії для юридичного захисту ідей, знань, інформації про технічне забезпечення, інновацій, програмних продуктів, інших об'єктів інтелектуальної власності, бази клієнтів тощо.

Можна умовно виділити декілька видів NDA-договорів:

 

  • Універсальний NDA. Цей вид NDA є загальним і використовуваним у різних ситуаціях. Він установлює загальні правила й обмеження щодо розголошення будь-якої конфіденційної інформації між сторонами.
  • NDA співробітництва. Цей вид використовують, коли сторони співпрацюють над спільним проєктом чи бізнесом і вони повинні обмінюватися конфіденційною інформацією для здійснення спільної діяльності.
  • NDA під час найму. Цей вид укладають між роботодавцем і працівником або контрактними співробітниками. Він забороняє працівникам розголошувати конфіденційну інформацію про компанію або клієнтів, з якими вони мають справу під час виконання своїх обов'язків.
  • NDA під час продажу бізнесу. Цей вид NDA використовують, коли власник бізнесу розглядає можливість продажу свого підприємства. Це дозволяє потенційним покупцям ознайомитися з конфіденційною інформацією про бізнес, але зобов'язує їх зберігати дану інформацію в таємниці.
  • NDA з підрядниками або постачальниками. Цей вид використовують, коли компанія наймає підрядника або постачальника для виконання робіт або постачання товарів і вимагає, аби конфіденційна інформація, обмінювана між сторонами, була захищена.

 

Продукт

 ЮРИСТ&ЗАКОН;

Підстави

Договір NDA: що це таке і чому варто його укладати

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=360_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.115760206.995293921.1688303272-2108357987.1564990633#/articles/EA016789

 

Повноваження на підписання договорів

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=360_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.115760206.995293921.1688303272-2108357987.1564990633#/articles/EA016790?highlight=false

 

Невиконання умов трудового договору щодо виплати заробітної плат

https://uz.ligazakon.net/?utm_source=360_ligazakon_net&utm_medium=menu_burger&_ga=2.115760206.995293921.1688303272-2108357987.1564990633#/articles/EA016795

 

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

Щодо застосування позовної давності 

Cуд застосовує позовну давність лише тоді, коли є підстави для задоволення позовної вимоги. Перш ніж застосувати позовну давність, суд має з'ясувати та зазначити в судовому рішенні, чи порушено право або охоронюваний законом інтерес позивача, за захистом якого той звернувся до суду. 

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09618

 

Щодо моменту виникнення в особи права власності на автомобіль

Автомобіль є рухомою річчю; за загальним правилом, право власності на рухому річ виникає з моменту передання майна. За допомогою такого універсального регулятора приватних відносин як договір його сторони можуть в договорі самі визначити момент виникнення права власності на рухому річ. Правила частини четвертої статті 334 ЦК України застосовуються до нерухомих речей.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09622

Щодо підроблення акта державного виконавця

Акт державного виконавця щодо перевірки майнового стану боржника, на підставі якого складено постанову про повернення виконавчого документа стягувачу у виконавчому провадженні, є офіційним документом, а тому підроблення цього документа державним виконавцем слід кваліфікувати за ст. 366 КК.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09642

 

Щодо порушення недоторканності житла

Потерпілим від порушення недоторканості житла або іншого володіння (ст. 162 КК) може бути не лише юридичний власник житла або іншого володіння, а й особа, яка фактично ним користується

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09628

 

Щодо встановлення ознак складу злочину, передбаченого ст. 408 "Дезертирство"

Для встановлення ознак складу злочину, передбаченого ст. 408 "Дезертирство" КК, судам належить досліджувати та брати до уваги докази, які підтверджують наявність у військовослужбовця мети ухилитися від військової служби.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09632