Корпорація МЕРЕЖА
Змінено порядок розрахунку лікарняних та декретних
Пропонуємо Вашій увазі матеріал із електронного аналітичного
щотижневика  «БУХГАЛТЕР & ЗАКОН» (№28, від  13.07.2015р.).
З питань тестування та підключення видання «БУХГАЛТЕР & ЗАКОН»
звертайтесь за тел.: (032) 240-30-34.

 

ДОКУМЕНТ:

постанова Кабміну "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. № 1266" від 26.06.2015 р. № 439

 

КОМУ ЧИТАТИ:

роботодавцям

 

ЩО СТАЛОСЯ:

викладено в новій редакції Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням

 

НАБИРАЄ ЧИННОСТІ:

з 04.07.2015 року

 

Викладено у новій редакції Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою Кабміну від 26.09.2001 р. № 1266 (далі – Порядок № 1266).
 
Нова редакція суттєво змінила порядок розрахунку соцстрахівських виплат (лікарняних, декретних, виплат на випадок безробіття), які розраховуються відповідно до Порядку № 1266.
 
Порядок обчислення соцстрахівських виплат

 

Згідно з новим Порядком сума страхових виплат та оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця обчислюється шляхом множення суми денної виплати (а для лікарняних – розмір денної виплати встановлюється у відсотках середньоденної заробітної плати залежно від страхового стажу) на кількість календарних днів, що підлягають оплаті.
Отже, всі види страхових виплат, включаючи лікарняні, нині оплачуються за календарні дні.
 
Порядок обчислення середньоденної зарплати
 
Середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нарахований єдиний соціальний внесок та/або страхові внески, на кількістькалендарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.
Для військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та інших осіб, які отримують грошове забезпечення, календарні дні тимчасової непрацездатності і відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами з розрахункового періоду не виключаються.
 
В оновленому Порядку № 1266 виключено розділ щодо визначення виплат, з яких обчислюється середня заробітна плата. Адже нині до розрахунку включаються всі виплати (заробітна плата, дохід, грошове забезпечення), на які нарахований єдиний соціальний внесок.
 
Розширено перелік поважних причин, які є підставою для виключення з розрахункового періоду невідпрацьованих днів. Нині поважними причинами є:
  • тимчасова непрацездатність;
  • відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами;
  • відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком;
  • відпустка без збереження заробітної плати (нова поважна причина).
Отже, розрахунковим періодом з набранням чинності коментованої постанови є 12 календарних місяців, замість 6 календарних місяців. Крім того, для обчислення середньоденної заробітної плати дохід за розрахунковий період ділиться на календарні дні, а не на кількість відпрацьованих робочих днів, як це було раніше для обчислення лікарняних та декретних.
 
Особливості визначення розрахункового періоду та середньої зарплати
 
Новим Порядком визначено, що якщо застрахована особа перебувала у трудових відносинах менше 12 календарних місяців за останнім основним місцем роботи, розрахунковий період визначається за фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа).
У разі коли застрахована особа перебувала у трудових відносинах менше ніж календарний місяцьза останнім основним місцем роботи, розрахунковий період визначається за фактично відпрацьований час (календарні дні) перед настанням страхового випадку (п. 27 Порядку № 1226).
 
Якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа з поважних причин не мала заробітку або страховий випадок настав у перший день роботи, середня зарплата визначається виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на день настання страхового випадку.
 
Якщо тарифна ставка (посадовий оклад) не встановлюється, розрахунок проводиться виходячи з розміру мінімальної заробітної плати (або її частини), встановленого законом на день настання страхового випадку (п. 28 Порядку № 1266).
 
Також змінами передбачено, що якщо протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування застрахована особа має страховий стаж менше шести місяців, середня заробітна плата визначається для розрахунку:
  • допомоги по тимчасовій непрацездатності (крім нещасних випадків на виробництві), оплати перших п'яти днів за рахунок коштів роботодавця – виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної заробітної плати, встановлений законом у місяці настання страхового випадку;
  • допомоги по вагітності та пологах – виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище двократного розміру мінімальної заробітної плати та не менше за розмір мінімальної заробітної плати, встановлений законом у місяці настання страхового випадку. 
Людмила Гайдукевич ,
експерт ЛІГА:ЗАКОН
 
Законодавтво, пов'язане із цією статтею, консультації
та коментарі податкових органів -
все це Ви знайдете у системах ЛІГА:ЗАКОН.