Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 30.06.2023р.

 

30.06.2023 – 06.07.2023

 

УСІМ!!!

 

1. Кінець карантину

Кабмін прийняв постанову від 27.06.2023 № 651 «Про відміну на всій території України карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»,  яка передбачає відміну з 24 години 00 хвилин 30 червня 2023 р. на всій території України карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Постанову сьогодні офіційно опубліковано https://ips.ligazakon.net/document/KP230651

 

 

КЕРІВНИКОВІ

 

2. Україна застосовуватиме однакові з ЄС правила класифікації товарів

Кабінет Міністрів ухвалив постанову «Про внесення змін до Порядку ведення Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності».

Документ розроблено Міністерством фінансів для забезпечення імплементації до українського законодавства положень правових актів ЄС в частині урахування підходів до класифікації окремих товарів згідно з Комбінованою номенклатурою ЄС.

Прийнятою постановою Уряду також доручено Держмитслужбі забезпечити:

  • оприлюднення переліку діючих рішень щодо класифікації товарів згідно з Комбінованою номенклатурою ЄС, передбачених у відповідних актах права ЄС на день прийняття цієї постанови, за умови, що такі рішення не суперечать положенням Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів, та актуалізувати його не рідше ніж раз на квартал;
  • підготовку та оприлюднення інформації щодо відповідності кодів товарів, зазначених у відповідних актах права ЄС, кодам чинної версії товарної номенклатури УКТЗЕД;
  • доопрацювання відповідного програмного забезпечення.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Постанова від 21.05.2012 № 428 «Про затвердження Порядку ведення Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України»

https://ips.ligazakon.net/document/KP120428

 

Конвенція від 14.06.1983 «Міжнародна конвенція про Гармонізовану систему опису та кодування товарів»

https://ips.ligazakon.net/document/mu83k01r

 

Закон України від 19.10.2022 № 2697-IX «Про Митний тариф України»

https://ips.ligazakon.net/document/t222697

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

 

 

3. НБУ знову зобов'язав банки перевіряти заставне майно

Нацбанк продовжує поступове відновлення дії призупинених з початку запровадження воєнного стану вимог Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями.

Зокрема, відновлюються вимоги щодо здійснення банками періодичної переоцінки та перевірки наявності та стану майна, отриманого в заставу.

 

Так, з 31 липня 2023 відновлюється відлік строків для проведення перевірки наявності та стану майна, отриманого в заставу. Відновлення відліку здійснюватиметься поступово і не поширюватиметься на майно на територіях, де ведуться бойові дії, на тимчасово окупованих територіях або, якщо за судженням банку здійснення такої перевірки несе загрозу безпеці життю та здоров'ю перевіряючих.

 

Відновлення відліку строків для проведення переоцінки застави передбачено з 31 серпня 2023 року та не залежить від статусу території, на якій знаходиться застава. Такий відлік стосується об'єктів, які приймаються банками до розрахунку кредитного ризику, і забезпечить узгодженість підходів до оцінки кредитного ризику за пруденційними підходами та МСФЗ.

Також уточнено окремі вимоги щодо зберігання банками на кореспондентських рахунках коштів у зв'язку із застосуванням спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) відповідно до Закону "Про санкції".

 

Крім того, розширено перелік активних операцій з пов'язаними з банком особами, на які не поширюється заборона, встановлена від початку запровадження в Україні воєнного стану. Такий перелік доповнено операціями з надання забезпечених гарантій на внутрішньому ринку України та гарантій на підставі контргарантій материнських банків.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Ситуації для бізнесу;

Підстави

Постанова від 30.06.2016 № 351 «Про затвердження Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями»

https://ips.ligazakon.net/document/pb16098

 

Постанова від 23.06.2023 № 83 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України»

https://ips.ligazakon.net/document/pb23109

 

Наказ від 22.12.2022 № 309 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією»

https://ips.ligazakon.net/document/re39004

 

Закон України від 14.08.2014 № 1644-VII «Про санкції»

https://ips.ligazakon.net/document/t141644

 

Уведення санкцій Україною

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SX160054

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

 

 

 

4. Президент підписав Закон про відновлення великої приватизації

Президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації діяльності Фонду державного майна України, вдосконалення управління державним майном та підвищення ефективності санкційної політики», яким відновлюється велика приватизація (останню версію прийнятого тексту чекаємо).

 

Крім відновлення великої приватизації, новий Закон також передбачає ряд важливих норм, що стосуються роботи Фонду держмайна. Так, Голова ФДМУ отримає право самостійно призначати та звільняти заступників, а 12 регіональних відділень - окремих юросіб стануть структурними підрозділами Фонду.

Також цим Законом вносяться зміни в роботу із підсанкційним майном. Підсанкційне майно за рішенням ВАКС буде передаватися ФДМУ, який самостійно прийматиме управлінські рішення щодо нього (приватизація, продаж, оренда чи управління). Всі отримані кошти будуть направлятися до Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Крім того, Закон:

  • встановлює заборону займати посади керівників держпідприємств та членів наглядових рад підсанкційним особам та громадянам країн-агресорів;
  • скасовує процедуру погодження директорів держпідприємств, які знаходяться в управлінні ФДМУ, з місцевою владою;
  • усуває обмеження щодо строку договорів оренди державного майна на період дії воєнного стану.

Основні положення Закону вступають в силу з наступного дня після його офіційного опублікування, а норми щодо підсанкційного майна - через три місяці після цього.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Ситуації для юриста

Підстави

Проект Закону України від 30.05.2023 №8250 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації діяльності Фонду державного майна України, вдосконалення управління державним майном та підвищення ефективності санкційної політики»

https://ips.ligazakon.net/document/JI08449I

Сфера бізнесу

Усі

 

 

5. Набули чинності зміни до Ліцензійних умов провадження охоронної діяльності

21 червня набули чинності зміни до Ліцензійних умов провадження охоронної діяльності.

Так, Ліцензійні умови провадження охоронної діяльності доповнені новими нормами, що стосуються персоналу охорони.

 

Зокрема, перелік документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії, доповнено відомостями про проходження особою служби у військовому резерві або перебування її у військовому оперативному резерві територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військової частини), що зазначені у військовому квитку, контракті, довідці з територіального центру комплектування та соціальної підтримки (додається копія відповідного документа), крім осіб, які не підлягають призову під час мобілізації.

Також зазначені відомості ліцензіат зобов'язаний отримати від осіб при прийняття на роботу до суб'єкта охоронної діяльності.

 

 

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Ситуації для юриста

Підстави

Постанова від 18.11.2015 № 960 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження охоронної діяльності»

https://ips.ligazakon.net/document/kp150960

 

Постанова від 18.04.2023 № 341 «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження охоронної діяльності»

https://ips.ligazakon.net/document/KP230341

 

Ліцензування діяльності з надання послуг, пов'язаних з охороною власності, послуг з охорони громадян

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI071488?bl=kp150960

Сфера бізнесу

Усі

 

 

6. Зміни до Порядку зупинення реєстрації податкових накладних

Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних в частині критеріів ризиковості платника податку на додану вартість (Додаток 1).

Змінами встановлено відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку у разі відсутності у платника податку - юридичної особи відкритих рахунків у банківських установах, крім рахунків в органах Казначейства, шляхом доповнення інформацією щодо відсутності відкритих рахунків у небанківському надавачу платіжних послуг.

Таким чином, після набуття чинності цим документом, платник ПДВ - юридична особа вважатиметься ризиковим при відсутності у нього відкритих рахунків у банку / небанківському надавачу платіжних послуг.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; Ситуації для бухгалтера; ЮРИСТ І ЗАКОН

Підстави

Постанова від 16.06.2023 № 603 «Про внесення змін до пункту 5 додатка 1 до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних»

https://ips.ligazakon.net/document/KP230603

 

Постанова від 11.12.2019 № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних»

https://ips.ligazakon.net/document/kp191165

 

Блокування реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SB110233

 

Відповідальність за порушення строків реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SB090313

 

Подання скарги на рішення про блокування податкових накладних

https://ips.ligazakon.net/document/EA016611

 

Визначення податковим органом вичерпного переліку документів за критерієм ризиковості

https://ips.ligazakon.net/document/EA016546

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

 

АУДИТОРУ, БУХГАЛТЕРОВІ

 

7. Із 8 липня запрацюють чергові блокувальні зміни

Уряд постійно вносить зміни до "блокувальної нормативки й цього разу зробив це двічі. Так, спочатку була прийнята Постанова№ 574, яка набере чинності 08.07.2023, а потім виявилось, що не все врахували, тож прийняли Постанову № 603, яка набрала чинності 20.06.2023. Сказати, що дійсно прийняті новації полегшать життя платникам ПДВ – категорично не можна, оскільки нечітко прописані норми завжди(!!) дають привід податківцям у буквальному розумінні знущатись/ заважати працювати бізнесу. Цього разу відбулось так само.

Розлогіше про усі блокувальні новації – в коментарі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Продукт

ІПС: Законодавство;  БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Постанова Кабміну "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 р. № 1165" від 02.06.2023 р. № 574

https://ips.ligazakon.net/document/kp230574?ed=2023_06_02

 

 

Постанова Кабміну "Про внесення змін до пункту 5 додатка 1 до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних" від 16.06.2023 р. № 603

https://ips.ligazakon.net/document/kp230603?ed=2023_06_16

 

 

Оновлене блокування ПН/РК: чергові "новації" від Уряду

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014671?from=accountant_and_law&hide=true&number_no=no

Сфера бізнесу

усі

 

Розмір бізнесу

усі

 

 

 

8. Чи буде електронна ТТН з 1 серпня 2023 року обов'язковою

Поки що немає таких передумов, тож усім зацікавленим можна на певний період часу видихнути.

Усі деталі та аргументи - в матеріалі виданняБУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Чи буде електронна ТТН з 1 серпня 2023 року обов'язковою

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014676?from=accountant_and_law&hide=true

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

АДВОКАТУ,  ЮРИСТОВІ

 

9. Нові правила внесення до ЄРАУ інформації про нового адвоката

Рада адвокатів рішенням від 20.05.2023 № 64 «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру адвокатів України» змінила правила внесення до Єдиного реєстру адвокатів України інформації про нового адвоката.

Для внесення відомостей до ЄРАУ адвокат в день отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та складання присяги зобов'язаний подати до ради адвокатів регіону, яка видала йому свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю, заяву про внесення відомостей про нього до ЄРАУ та сплатити щорічний внесок адвоката на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування.

До заяви мають бути додані:

  • копія свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю;
  • копія свідоцтва про складення кваліфікаційного іспиту;
  • документ, що підтверджує адресу робочого місця.

У разі неподання заяви про внесення відомостей до ЄРАУ у визначений строк, рада адвокатів регіону протягом трьох робочих днів з дня прийняття присяги адвокатом та видачі свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю вносить відомості до Єдиного реєстру адвокатів України стосовно такого адвоката за наявною в раді інформацією, окрім відомостей щодо адреси його робочого місця.

 

Продукт

ІПС: Законодавство;

Підстави

Рішення від 20.05.2023 № 64 «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру адвокатів України»

https://ips.ligazakon.net/document/MUS38261

 

Рішення від 22.08.2022 № 74 «Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру адвокатів України в новій редакції»

https://ips.ligazakon.net/document/MUS37727

 

10. Переведення ФОП на загальну систему оподаткування. Скасування пільгової ставки 2 %

Суб'єкти господарювання, які перебувають на третій групі спрощеної системи оподаткування, будуть переведені на загальну систему оподаткування з 1 липня після анулювання пільгової 2-відсоткової ставки, що була запроваджена після введення воєнного стану. Автоматичне переведення стосується ФОП третьої групи, які з першого дня ведення діяльності оподатковувалися під 2-відсотковою ставкою.

 

Дехто навіть може не здогадуватися, що перебуває на льготній системі оподаткування з першого дня. Орган ДПС міг зареєструвати суб'єкта господарювання автоматично як платника зі зменшеного податку від першого дня державної реєстрації.

 

Після завершення дії спеціального режиму оподаткування фізичні особи – підприємці ймовірно будуть переведені на загальну систему оподаткування, а не на ставку в 5 %.

Рекомендуємо звернутися до центру обслуговування платників податку для уточнення інформації щодо ставки, на якій перебуває суб'єкт господарювання, щоб уникнути непередбачуваних нарахувань (18 % – податок на доходи фізичних осіб; 1,5 % – військовий збір; 22 % – єдиний соціальний внесок), або ж самостійно на сайті ДПС замовити довідку про сплату єдиного податку з електронного кабінету платника.

За умови, якщо у виписці дата застосування ставки 2 % збігається з датою переходу на спрощену систему оподаткування – платник перебуває на зменшеній ставці з дня держреєстрації. Більш детально читайте в матеріалі видання ЮРИСТ&ЗАКОН від 22.06.2023

Продукт

ІПС: Законодавство; ЮРИСТ&ЗАКОН;

Підстави

Переведення ФОП на загальну систему оподаткування. Скасування пільгової ставки 2 %

https://uz.ligazakon.net/?&_ga=2.48455329.663912019.1687769631-2108357987.1564990633#/articles/EA016778

 

Чи існує вибір бажаної системи оподаткування після скасування ЄП 2 %?

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA016780  

 

Оподаткування працівників і гіг-спеціалістів резидента Дія Сіті

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA016661

Сфера бізнесу

Усі

 

 

11. Внесення змін до актових записів цивільного стану, складених компетентними органами російської федерації та республіки білорусь"

Міністерство юстиції України у листі № 75326/8.4.2/32-23 пояснило нюанси внесення змін до актових записів цивільного стану, складених компетентними органами російської федерації та республіки білорусь.

 

Під час розгляду клопотань про внесення змін до актових записів цивільного стану, складених на території російської федерації та республіки білорусь, у відносинах з якими зупинено дію Конвенції, застосовується встановлений законодавством механізм внесення змін до актових записів цивільного стану, складених компетентними органами іноземних держав, з якою Україною не укладено договору про правову допомогу та правові відносини у цивільних і сімейних справах, а свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану та інші видані компетентними органами цих держав документи, подання яких є обов'язковим, приймаються під час воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення або скасування без додаткового засвідчення незалежно від дати їх видачі.

 

Продукт

ІПС: Законодавство;

Підстави

Лист від 12.06.2023 № 75326/8.4.2/32-23 «Щодо внесення змін до актових записів цивільного стану, складених компетентними органами російської федерації та республіки білорусь»

https://ips.ligazakon.net/document/MUS38239?ed=2023_06_12

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

 

Щодо умов проведення перевірки з ініціативи суб'єкта господарювання

Перевірка з ініціативи суб'єкта господарювання може проводитися з будь-яких причин, але за його волевиявленням і добровільно. Покладення на ліцензіата обов'язку ініціювати перевірку суперечить принципу добровільності такої перевірки, перетворює право на перевірку на юридичний обов'язок.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09611

 

Щодо підстав для зміни або розірвання договору в судовому порядку

Право особи на звернення до суду для внесення змін у договір (чи його розірвання) у передбаченому законом випадку відповідає статті 16 ЦК України, способам, передбаченим нею (зміна чи припинення правовідношення) та не може ставитися в залежність від поінформованості про позицію іншої сторони чи волевиявлення іншої сторони.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09607

 

Щодо стягнення збитків за порушення порядку реєстрації податкової накладної

Факт відсутності реєстрації податкових накладних у ЄРПН через нездійснення контрагентом за договором відповідних дій або через відмову податкового органу у їх реєстрації є достатнім доказом протиправної поведінки відповідача, порушення ним господарського зобов'язання - наданої ним гарантії того, що контрагент за договором матиме право на користування податковим кредитом у розмірі суми ПДВ, який визначено договором у складі ціни.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09604

 

Про право жінки, яка є внутрішньо переміщеною особою, на виплату допомоги по вагітності та пологах

Право застрахованої особи на отримання допомоги по вагітності та пологах передбачено законом, а положення підзаконного нормативно-правового акта, яким передбачено строки, в межах яких може бути надано таку допомогу застрахованим особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, обмежує можливість реалізації такого права, що суперечить принципу верховенства права.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09597

 

Щодо юрисдикції спору про припинення трудового договору одноосібного виконавчого органу (директора) товариства з обмеженою відповідальністю

Спір щодо припинення трудового договору одноосібного виконавчого органу (директора) товариства з обмеженою відповідальністю є спором, який виник із корпоративних відносин, оскільки стосується реалізації загальними зборами цього товариства їхньої компетенції щодо формування виконавчого органу та припинення його повноважень. Тому такий спір пов'язаний із управлінням юридичною особою та належить до юрисдикції господарського суду.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09609