Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 26.04.2023р.

 

26.04.2023 – 02.05.2023

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Розширено критерії для бронювання військовозобов'язаних працівників

Мінагрополітики розширило критерії з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.

Так, з 18 квітня 2023 року до таких підприємств можуть бути віднесені також селекційні компанії та постачальники насіння овочевих та польових культур.

Зокрема, один з Критеріїв доповнено такими положеннями:

  • підприємство, яке є постачальником насіння овочевих та/або польових культур і представляє та діє в інтересах суб'єкта прав по більш ніж 100 сортам рослин у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні - що підтверджується довіреністю або договором доручення із суб'єктом прав;
  • підприємство, яке є постачальником насіння овочевих та/або польових культур та об'ємів ввезення такого насіння в Україну за річний період з 01 січня 2022 року по 31 грудня 2022 року на більш ніж 40 млн гривень - що підтверджується довідкою про ввезення за підписом керівника підприємства, у якій вказується найменування продукції (насіння), код УКТ ЗЕД, митна вартість, дата та номер митної декларації.

Продукт

ІПС: Законодавство; ЮРИСТ&ЗАКОН; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Наказ від 21.02.2023 № 223 «Про затвердження Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період»

https://ips.ligazakon.net/document/re39386

 

Лист від 13.02.2023 № 2704-12/5941-09 «Щодо бронювання працівників підприємств»

https://ips.ligazakon.net/document/ME230007

 

Постанова від 27.01.2023 № 76 «Деякі питання реалізації положень Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час»

https://ips.ligazakon.net/document/KP230076

 

Офіційні роз'яснення від Мінекономіки

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA016464

 

Бронювання військовозобов'язаних у 2023 році: умови та порядок

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014380

 

Військовий облік – 2023: нові вимоги, про які слід знати роботодавцям

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014330

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

2. Планується заборона продажу новітніх тютюнових виробів

У Раді запропонували посилити заходи щодо зменшення вживання тютюнових виробів серед населення.

Законопроєктом пропонують заборонити виробництво (крім виробництва для експорту), оптову і роздрібну торгівлю та імпорт для реалізації на території України:

  • новітніх тютюнових виробів з характерним запахом та/або смаком диму;
  • новітніх тютюнових виробів, що містять смако-ароматичні добавки у будь-яких компонентах, таких як фільтр, папір, упаковка, капсула або мають будь-які технічні характеристики, що дозволяють змінювати запах чи смак сигарет, тютюну для самокруток або інтенсивність диму.

Однією із цілей якого є забезпечення здорового способу життя та сприяння благополуччю для всіх у будь-якому віці. Завданням цієї цілі є зниження поширеності тютюнокуріння серед населення з використанням інноваційних засобів інформування про негативні наслідки тютюнокуріння (індикатор - зменшити до 2025 року кількості курців в Україні до рівня 15%).

Продукт

ІПС: Законопроєкти; Законодавство

Підстави

Указ від 30.09.2019 № 722/2019 «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року»

https://ips.ligazakon.net/document/U722_19

 

Резолюція від 25.09.2015 № 70/1 «Резолюція 70/1, прийнята Генеральною Асамблеєю Організації Об'єднаних Націй "Перетворення нашого світу: Порядок денний в галузі сталого розвитку на період до 2030 року"»

https://ips.ligazakon.net/document/mu15167

 

Проект Закону України від 20.04.2023 № 9227 «Про внесення змін до Закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" щодо заборони новітніх тютюнових виробів, що містять смако-ароматичні добавки»

https://ips.ligazakon.net/document/JI09139I

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

3. Новації пенсійної реформи для роботодавців

У Верховній раді зареєстрували законопроєкт, метою якого є надання громадянам можливості вже з 1 січня 2023 року формувати обов'язкові особисті пенсійні накопичення, за рахунок яких вони у майбутньому одержать додаткове, до їх пенсій із солідарної системи, джерело пенсійних виплат.

Законопроектом передбачається встановити обов'язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років та обов'язкову сплату роботодавцями пенсійних внесків на користь таких найманих працівників.

Продукт

ІПС: Законопроєкти

Підстави

Проект Закону України від 17.04.2023 № 9212 «Про накопичувальне пенсійне забезпечення»

https://ips.ligazakon.net/document/JI09122I

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

4. Компенсація ЄСВ роботодавцям за працевлаштування на нові робочі місця

Уряд затвердив порядки надання компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов'язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) за створення нових робочих місць та за прийом на роботу офіційно зареєстрованих безробітних.

З 1 січня 2024 року запрацює механізм виплати компенсації у розмірі 50% фактичних витрат сплаченого ЄСВ за кожну особу, працевлаштовану на нове робоче місце, за місяць, за який він сплачений.

Компенсація виплачуватиметься роботодавцям, які працевлаштовують працівників шляхом укладення трудового договору та протягом року виплачують їм заробітну плату в розмірі не менше трьох мінімальних зарплат.

Продукт

ІПС: Законодавство; Ситуації для бухгалтерів; Ситуації для юристів

Підстави

Постанова від 18.04.2023 № 338 «Деякі питання надання роботодавцям компенсації єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за працевлаштування на нові робочі місця»

https://ips.ligazakon.net/document/KP230338

 

Закон України від 05.07.2012 № 5067-VI «Про зайнятість населення»

https://ips.ligazakon.net/document/t125067

 

Компенсація роботодавцям частини фактичних витрат, пов'язаних зі сплатою ЄСВ за кожну особу, працевлаштовану на нове робоче місце

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SB130016

 

Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SI110980

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

https://ips.ligazakon.net/document/kp230383

 

 

5. Дію карантину продовжено

Постановою Кабміну продовжено режим надзвичайної ситуації в єдиній державній системі цивільного захисту, а також карантин на всій території України до 30 червня 2023 року через COVID-19.

Продукт

ІПС: Законодавство;

Підстави

Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 25 березня 2020 р. N 338 і постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. N 1236

https://ips.ligazakon.net/document/kp230383

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

6. Готуються заходи щодо зниження тиску правоохоронних органів на бізнес

Зареєстрованим у ВРУ законопроєктом № 9211, про зміни до Кримінального процесуального кодексу, планується знизити тиск та надмірне втручання правоохоронних органів в діяльність українського бізнесу та стимулюватимуть розвиток цифрової економіки.

 

Серед основних запропонованих змін:

  • заборона вилучення будь-яких предметів без відповідної ухвали суду;
  • у разі вилучення техніки власник отримає право на копіювання інформації, що надасть можливість працювати на інших пристроях;
  • адвокати і власники техніки зможуть знімати обшук на відео;
  • слідчий зобов'язаний обґрунтувати в суді приналежність техніки чи електронного пристрою до злочину;
  • при арешті майна третьої особи прокурор зобов'язаний довести доцільність продовження арешту після закінчення двох місяців;
  • обов'язок прокурора - скасувати арешт майна одночасно з винесенням постанови слідчого про закриття кримінального провадження. Якщо цього не відбулось, то власник може подати скаргу на дії прокурора;
  • збільшено строк звернення з клопотанням про арешт з 48 до 72 годин та підвищено вимоги до обґрунтування отримання дозволу на обшук;
  • збільшено строк розгляду слідчим суддею питання про обшук до 3 днів та ін.

 

Продукт

ІПС: Законопроєкти

Підстави

Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо уточнення окремих положень з метою забезпечення захисту прав учасників кримінального провадження

https://ips.ligazakon.net/document/JI09121I

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

АУДИТОРУ, БУХГАЛТЕРОВІ

 

7. Помилково отримані кошти на поточний рахунок: коли повернути та що з податковим обліком

Досить поширена ситуація, коли підприємство отримує помилково кошти від іншої юрособи на поточний рахунок і потім виникає запитання коли ж їх повернути, оскільки  прямої норми саме для юросіб чинне законодавство не містить, проте логічно виходити зі строків, що встановлені для банків. Розлогіше про все – у статтях видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Помилково отримані кошти: коли повернути і як це вплине на податковий облік

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014537

Сфера бізнесу

усі

 

Розмір бізнесу

усі

 

 

 

8. Президент підписав Закон про обмін інформацією про рахунки та збільшення строків зберігання первинки

21 квітня Президент підписав Закон України  "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки" від 20.03.2023 р. № 2970-IX.

Цим документом зокрема, збільшується з 3 до 5 років строк зберігання суб'єктами господарювання первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності та документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків.

 

Крім того, основні положення закону встановлюють:

  • функції та права контролюючих органів для забезпечення отримання інформації, необхідної для обміну, відповідно до Стандарту CRS;
  • вимоги для фінансових агентів застосовувати правила Стандарту CRS під час здійснення належної комплексної перевірки фінансових рахунків та подавати до ДПС інформацію про фінансові рахунки власників рахунків, які є податковими резидентами інших юрисдикцій – партнерів з обміну інформацією;
  • вимоги щодо мінімального строку зберігання документів та порядку надання контролюючому органу таких документів деякими суб’єктами господарської діяльності; 
  • порядок отримання інформації для податкових цілей контролюючим органом відповідно до Стандарту CRS та на запит від компетентного органу іноземної юрисдикції на підставі міжнародного договору;
  • ефективний механізм контролю щодо дотримання вимог Стандарту CRS фінансовими агентами.

Текст Стандарту CRS українською та англійською мовами розміщено на вебсторінці Мінфіну.

Продукт

 ІПС:Законодавство

Підстави

Закон України  "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки" від 20.03.2023 р. № 2970-IX 

https://ips.ligazakon.net/document/T232970

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

9. Як правильно подарувати нерухомість фізособі

Під час війни багато людей втратили й продовжують втрачати житло. Нерідко власники бізнесу намагаються допомогти таким людям. Тож як це зробити без штрафних наслідків – дізнавайтесь зі статей видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Договір дарування нерухомості фізособі: правові аспекти

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014536

 

Договір дарування нерухомості фізособі: податковий облік

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014539

 

Договір дарування нерухомості фізособі: бухгалтерський облік

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014540

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

10. Помилкові податкові накладні: позбувайтесь правильно

Не помиляється лише той, хто взагалі нічого не робить. Так, зокрема й з помилковими податковими накладними. Як це зробити з урахуванням діючих норм законодавства та роз’яснень податківців -  розповість стаття видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Помилкові податкові накладні: як позбутись

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014511

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

АДВОКАТУ,  ЮРИСТОВІ

 

11. Складання та проведення кваліфікаційного іспиту – є зміни

Набрав чинності наказ Міністерства юстиції, яким внесено зміни до Порядку допуску осіб до складання кваліфікаційного іспиту та проведення кваліфікаційного іспиту Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату.

 

Відповідно до змін особа, яка має намір складати кваліфікаційний іспит, не пізніше ніж за двадцять календарних днів до дня проведення кваліфікаційного іспиту особисто подає до відповідного територіального органу Міністерства юстиції за зареєстрованим або задекларованим місцем свого проживання (місцем взяття на облік внутрішньо переміщеної особи) заяву на ім'я начальника територіального органу Міністерства юстиції про внесення до Комісії подання про її допуск до складання кваліфікаційного іспиту. Заява підлягає реєстрації в установленому порядку.

 

У період дії воєнного або надзвичайного стану особа, яка має намір складати кваліфікаційний іспит, подає заяву до будь-якого територіального органу Міністерства юстиції незалежно від зареєстрованого або задекларованого місця свого проживання (місця взяття на облік внутрішньо переміщеної особи).

Зразок екзаменаційних завдань та перелік тестових питань теоретичної частини електронного анонімного тестування розміщується на офіційному вебсайті Міністерства юстиції України.

 

Ситуаційні завдання та практичні завдання практичної частини електронного анонімного тестування, варіанти відповідей на тестові питання теоретичної частини та ситуаційні завдання, практичні завдання практичної частини електронного анонімного тестування оприлюдненню не підлягають.

Також установлено, що у період дії воєнного або надзвичайного стану кваліфікаційний іспит може бути розпочатий не раніше 08:00 та повинен бути закінчений не пізніше 22:00.

 

У разі зупинення електронного анонімного тестування результати виконання кожного виконаного етапу електронного анонімного тестування зберігаються в системі.

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Наказ від 14.04.2023 № 1356/5 «Про затвердження Змін до Порядку допуску осіб до складання кваліфікаційного іспиту та проведення кваліфікаційного іспиту Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату»

https://ips.ligazakon.net/document/re39691

 

Наказ від 28.07.2011 № 1905/5 «Про затвердження Порядку допуску осіб до складання кваліфікаційного іспиту та проведення кваліфікаційного іспиту Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату»

https://ips.ligazakon.net/document/re19664

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

12. Зміни до Кодексу з процедур банкрутства

Набрав чинності Закон № 2971-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», який вносить зміни до Кодексу з процедур банкрутства, а також до Закону «Про приватизацію державного і комунального майна».

Заяви (позовні заяви) учасників провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) або інших осіб у спорах, стороною в яких є боржник, розглядаються в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) за правилами спрощеного позовного провадження.

Позивач має право в позовній заяві заявити мотивоване клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Якщо суд за результатами розгляду клопотання позивача дійде висновку про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, він зазначає про це в ухвалі про відкриття провадження у справі.

У разі якщо господарський суд, розглядаючи в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) спір про стягнення з боржника грошових коштів, встановить, що позивачем у такому спорі подано у справі про банкрутство (неплатоспроможність) боржника заяву з грошовими вимогами до боржника, господарський суд залишає такий позов без розгляду.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Закон України від 20.03.2023 № 2971-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»

https://ips.ligazakon.net/document/t232971

 

Кодекс з процедур банкрутства

https://ips.ligazakon.net/document/T182597

 

Закон України від 18.01.2018 № 2269-VIII «Про приватизацію державного і комунального майна»

https://ips.ligazakon.net/document/t182269

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

13. Особливості залучення коштів для будівництва об'єктів за Законом № 2518-ІХ

Законом № 2518-ІХ "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому" визначено особливості цивільного обороту об'єктів незавершеного будівництва і майбутніх об'єктів нерухомості з метою гарантування речових прав на такі об'єкти.

 

Зокрема, зазначений Закон:

  • вводить нового суб'єкта будівництва – девелопера та передбачає вимоги до договору, за яким замовник будівництва може залучити девелопера;
  • передбачає нові об'єкти цивільного обороту – майбутні об'єкти нерухомості (далі – МОН), якими є неподільні об'єкти незавершеного будівництва, подільні об'єкти незавершеного будівництва та майбутні об'єкти нерухомості;
  • закріплює 4 виключних способи інвестування у всі види будівництва; та
  • створює правовий механізм гарантування добудови об'єктів.
  • У контексті способів залучення коштів фізичних та юридичних осіб Закон № 2518 змінив попередній підхід, що відповідні кошти можуть залучатися в будь-який спосіб, не заборонений законодавством, та визначив чотири виключні шляхи фінансування житлового та нежитлового будівництва:
  • укладення договорів купівлі-продажу неподільного об'єкта незавершеного будівництва або МОН (далі – ДКП МОН);
  • укладення договорів про участь у фонді фінансування будівництва (далі – ФФБ);
  • емісія цільових корпоративних облігацій; та
  • емісія сертифікатів фондів операцій з нерухомістю.

Детальніше у матеріалах підготовленого номера видання ЮРИСТ&ЗАКОН.

 

Продукт

ЮРИСТ&ЗАКОН

Підстави

Особливості залучення коштів для будівництва об'єктів за Законом №2518-ІХ

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA016607

 

Особливості державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA016598

 

Витребування майна з чужого незаконного володіння

https://uz.ligazakon.net/#/articles/ЕА016600

 

Замовник та Девелопер - особливості правовідносин

https://uz.ligazakon.net/#/articles/ЕА016601

 

Схеми фінансування будівництва

https://uz.ligazakon.net/#/articles/ЕА016602

 

Переваги Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва

https://uz.ligazakon.net/#/articles/ЕА016603

 

Нюанси витребування майна з чужого незаконного володіння

https://uz.ligazakon.net/#/articles/ЕА016605

 

Обрання ефективного способу захисту речових прав

https://uz.ligazakon.net/#/articles/ЕА016606

 

Практика ВС щодо набуття права власності на об'єкти нерухомості

https://uz.ligazakon.net/#/articles/ЕА016604

 

Спори щодо державної реєстрації прав та їх обтяжень

https://uz.ligazakon.net/#/articles/ЕА016599

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

 

Щодо скасування судового рішення на підставі окремої думки судді

Висловлювання суддею, в тому числі апеляційного суду, окремої думки не є безумовною підставою для скасування судового рішення.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09398

 

Щодо перетину державного кордону в умовах воєнного стану на підставі військового квитка з відміткою про зняття з військового обліку

Факт зняття з військового обліку на підставі п. п. 6 п. 6 ст. 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" не є підставою (у передбачених законом випадках) для виїзду за кордон у період введення на території України воєнного стану.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09423

 

Щодо оплати вимушеного прогулу при затримці виконання рішення про поновлення на роботі працівника

У випадку затримки виконання рішення про поновлення на роботі факт подальшого скасування цього рішення в апеляційному порядку не позбавляє особу права на отримання середнього заробітку або різниці в заробітку за час затримки виконання рішення та, відповідно, не звільняє роботодавця від обов'язку здійснити таку виплату.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09450

 

Щодо поділу об'єкта незавершеного будівництва

У разі неможливості поділу незакінченого будівництвом будинку суд може визнати право за сторонами спору на будівельні матеріали і конструктивні елементи будинку або з урахуванням конкретних обставин залишити його одній зі сторін, а іншій присудити компенсацію.

Визнаючи при цьому право власності на матеріали чи обладнання, суд у своєму рішенні має зазначити (назвати) ці матеріали чи обладнання.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP09427

 

Про граничні терміни надання працівнику відпустки без збереження заробітної плати

Примусове відправлення працівників у відпустки без збереження заробітної плати є грубим порушенням законодавства про працю, за що роботодавця в установленому порядку має бути притягнено до відповідальності.
https://ips.ligazakon.net/document/VSP09448