Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 23.02.2023р.

 

23.02.2023 –  01.03.2023

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1.  Затв ерд жений   Мі нреінтег рац ії   перелі к   територі й,   на   як их  в еду тьс я   бойов і   ді ї,   не   зас тос ов у єтьс я   д ля

 под атк ов их пі ль г  - ДПС

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, розроблений на виконання постанови Кабміну № 1364 від 06.12.2022 та затверджений наказом Мінреінтеграції, не може застосовуватися для цілей оподаткування.

 

Затверджений Мінреінтеграції перелік територій не може застосовуватися для цілей оподаткування, оскільки згідно з ПКУ ключовою умовою можливості застосування платниками особливостей оподаткування є перелік територій, визначений саме Кабінетом Міністрів України.

 

Ще у березні 2022 року Законом № 2142-ІХ було внесено зміни до ПК, якими тимчасово, по 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю, екологічний податок  та  податок  на  нерухоме  майно,  відмінне  від  земельної  ділянки  на  територіях,  на  яких  ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями росії, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Ук раї нськ им к ом паніям  бу д е д осту пне с трахування  і нв ес тиц і й ві д в оєнних  ризиків

Законопроектом № 9015 «Про внесення змін до Закону  України "Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності" щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків» пропонується усунути прогалини у Законі про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності, що обмежують можливість страхування вітчизняних інвестицій Експортно-кредитним агентством, в тому числі в умовах військових дій та повоєнного відновлення.

Проєкт  передбачає,  що страхування  прямих  інвестицій,  в  тому  числі  страхування  інвестицій  в  Україні  від ризиків, які можуть бути спричинені збройною агресією, бойовими діями та/або тероризмом, здійснюється


 

 

виключно за умови спрямування таких інвестицій на створення об'єктів та інфраструктури, необхідної для розвитку переробної промисловості та експорту товарів (робіт, послуг) українського походження.

Законопроект  пропонує рішення  проблеми  через  Експортно-кредитне  агентство  (ЕКА).  Зараз  воно  страхує експортні контракти і має право страхувати інвестиції з України в інші країни. Пропонуєтьс розширити його мандат на страхування інвестицій в Україну.

 

Після прийняття закону і затвердження необхідних нормативних актів Кабміном і Нацбанком, український інвестор зможе звернутись безпосередньо в ЕКА, або в один з банків чи страхову компанію, які співпрацюють з ЕКА, і оформити страховку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.  Нац банк  запров ад ив  дод атк ові  в имог и  д о  у часник ів  ринку  небанк івс ьких  фі нанс ов их  пос луг

Національний банк України впроваджує додаткові вимоги до діяльності страховиків, кредитних спілок, а також надавачів фінансових послуг, які здійснюють діяльність з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі.

 

 Що до  ст раховик ів

Для страховиків установлюються додаткові обмеження на окремі види прийнятних активів, що враховуються для виконання нормативів.

Пом'якшено вимоги до страховика в частині нерухомого майна:

     придбаного   до   24   лютого   2022  року  та  втраченого,  пошкодженого  або  знищеного   внаслідок негативного впливу військової агресії рф проти України;

         розташованого на територіях ведення активних бойових дій або тимчасово окупованих територіях. Якщо   наявність  такого  майна  спричинила  невиконання  нормативів  страховиком,  Національний  банк  не застосовуватиме до нього заходів впливу.

Виконання нових вимог до прийнятних активів страховики мають забезпечити до 30 червня 2023 року. У разі порушення нормативів, починаючи з цієї дати, Національним банком можуть бути застосовані заходи впливу. Додатково для страховиків у зв'язку із запровадженням МСФЗ 17 "Страхові контракти" пропонується уточнити порядок розрахунку складових нормативів. Розрахунок складових нормативів має здійснюватися відповідно до даних регуляторної звітності, установлених Правилами складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг до Національного банку України, затверджених постановою Правління НБУ від 25 листопада 2021 року № 123.

 

 Що до  к редит них  спіло к  та  інших  у часник ів  ринку  небанківськ их  фінансо вих  по слу г

Уточненими вимогами до регулювання діяльності інших надавачів фінансових послуг передбачено, зокрема, таке:


 

 

     з  метою посилення  нагляду  та  недопущення  негативних  тенденцій  на  ринку кредитної  кооперації уточнено,  що  заходи  впливу не  застосовуються до  кредитних  спілок лише  в  разі, якщо  відповідні порушення спричинені негативним впливом військової агресії рф проти України;

     використання в роботі НБУ нового переліку Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України ведення активних бойових дій та тимчасово окупованих рф територій України;

     визначено особливий порядок тимчасового припинення діяльності надавачів фінансових послуг, які здійснюють діяльність з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі, або їх відокремлених чи структурних підрозділів на період перебування таких надавачів, їх підрозділів на території бойових дій або тимчасово окупованих територіях.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Постанова від 15.02.2023 № 8 «Про внесення змін до

постанови Правління Національного банку України від

06 березня 2022 року N 39»

https://ips.ligazakon.net/document/PB23016

 

Наказ,Перелік      від      22.12.2022      №      309      «Про

затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися)  бойові  дії  або  тимчасово  окупованих Російською Федерацією»

https://ips.ligazakon.net/document/re39004

 

Постанова від 25.11.2021 № 123 «Про затвердження

Правил  складання та  подання звітності учасникамиринку  небанківських фінансових  послуг  доНаціонального банку України»

https://ips.ligazakon.net/document/pb21175

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

 

4.  Депутати  пропонують  д озв олити  змі нюв ати  ці ни  в  д ог ов орах  про  заку пів лю

У  Верховній  Раді  зареєстровано законопроєкт  про  внесення  зміни  до  розділу  Х  "Прикінцеві  та  перехідні положення" Закону "Про публічні закупівлі" щодо можливості змінення умов договору про закупівлю.

Цим  законопроєктом  пропонується  надати  можливість  сторонам,  обґрунтовано  та  за  взаємною  згодою, змінити ціну договору про закупівлю, що укладений в період з 01 липня 2020 року по 24 лютого 2022 року. Варто зазначити, що збільшення ціни сумарно не повинно перевищувати 50 відсотків ціни, передбаченої в такому договорі закупівлі при його укладанні.

Протягом трьох робочих днів з дня внесення сторонами таких змін, замовник повинен оприлюднити повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю, зміни до договору про закупівлю, кошторисну документацію у новій редакції, а також висновок експертної організації, який був підставою для внесення відповідних змін до істотних умов договору

 

Продукт

ІПС: Законопроєкти; ІПС:Загальне законодавство

Підстави

Проект Закону України від 17.02.2023 № 9027 «Про

внесення зміни до розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про публічні закупівлі" щодо можливості змінення умов договору про закупівлю»

https://ips.ligazakon.net/document/JI08788I

 

Закон України від 25.12.2015 № 922-VIII «Про публічні

https://ips.ligazakon.net/document/t150922


 

 

 

закупівлі»

 

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

5. Поточну м од ель  "зеленог о" т арифу  пропонують  замі нити  нов ою

У   Верховній   Раді   зареєстрували   два   урядових   законопроєкти,   які   можуть   змінити   умови   підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії генеруючими установками споживачів. Поточну модель "зеленого" тарифу пропонують замінити новою - Net Billing, яка буде орієнтована на покриття власного споживання.

Net billing (чистий продаж) дозволяє споживачам, які виробляють електроенергію з відновлюваних джерел енергії,   отримувати   грошовий   кредит   за   надлишок   відпущеної   в   мережу   електричної   енергії   та використовувати його в наступний розрахунковий період, коли виробництво менше споживання.

Проектом  пропонується запровадити  систему  net billing  та  надати  можливість  споживачу, який  встановив

генеруючу установку, призначену для виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії, споживати електричну енергію на власному об'єкті, якщо зазначена генеруюча установка має інше місцерозташування, проте приєднана до електричних мереж одного й того ж оператора системи розподілу що й  споживач,  і  знаходиться  на  території  здійснення  діяльності  відповідного  постачальника  універсальних послуг.

 

Проєктами пропонується запровадити реєстр видачі, використання та припинення дії гарантії походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії. Видавати гарантії буде НКРЕКП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.Бронюв ання  прац ів ник ів :  Мі нек оном ік и  над ало  ро з’я с нення  щ од о  за с тосув ання  поряд ку  та  к ритері їв

 в изначення  під приємс тв  к ритично  в ажлив им и

Постановою Кабміну № 76 затверджено Порядок та критерії визначення підприємств, установ і організацій, які є   критично   важливими   для   функціонування   економіки   та   забезпечення   життєдіяльності   населення   в особливий період в цілях бронювання військовозобов`язаних працівників.

 

Визначення підприємства критично важливим здійснюється за умови відповідності трьом з семи критеріїв. Одним з критеріїв, який підлягає підтвердженню, є загальна сума податків, зборів, платежів, нарахованих, утриманих  та  сплачених  до  державного  і  місцевих  бюджетів,  крім  митних  платежів,  протягом  звітного податкового року, яка має перевищує еквівалент 1,5 млн. євро, визначений за середньозваженим офіційним


 

 

курсом НБУ за той самий період, що підтверджується довідкою контролюючого органу, в якому на обліку перебуває підприємство.

 

Ще одним з критеріїв, що підлягає підтвердженню, є відсутність заборгованості із сплати ЄСВ, що підтверджується   довідкою   про   відсутність   заборгованості   з   платежів,   контроль   за   справлянням   яких покладено  на  контролюючі  органи,  або  витягом  з  інформаційної  системи  органів  ДПС  щодо  статусу розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами, засвідченим керівником підприємства.

Однак при зверненні підприємств за отриманням таких довідок органи податкової служби масово відмовляли підприємствам, аргументуючи відсутністю форм довідок та відповідного порядку їх оформлення та видачі.

 

Для цілей підтвердження статусу критично важливого підприємства необхідно надавати інформацію про загальну суму нарахованих та сплачених до зведеного бюджету податків, зборів, платежів:

         за платником в цілому по Україні;

         за період, який розпочинається 01 січня 2022 року і закінчується 31 грудня 2022 року.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Постанова від 27.01.2023 № 76 «Деякі питання реалізації  положень Закону  України  "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час»

https://ips.ligazakon.net/document/kp230076

 

Наказ   від   13.01.2004   №   5   «Про   затвердження

Інструкції зі статистики заробітної плати»

https://ips.ligazakon.net/document/REG8713

 

Лист   від   13.02.2023   №   2704-20/5959-01   «Щодо

порядку та критеріїв визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період»

https://ips.ligazakon.net/document/ME230005

 

Бронювання       військовозобов'язаних      на       період

мобілізації

https://ips.ligazakon.net/document/situation-

doc/SI140447

 

Бронювання військовозобов'язаних у 2023 році: умови

та порядок

https://ips.ligazakon.net/document/BZ014380

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

 А У ДИТ О РУ, Б У ХГАЛТ ЕРО ВІ

 

7. Пов ід ом лення про в иплату  лік арняних і д ек ретних потрі бно под ав ати з 1  січня  20 23

Перехід соцвиплат від ФСС до ПФУ спричинив чимало проблем. Тож з 1 січня 2023 року страхувальники повинні подавати повідомлення про виплату коштів застрахованим особам.

Попри те, що починаючи з 2023 року Фонд соцстраху передав свої функції до ПФУ та наразі перебуває у процесі припинення, усе ж таки подавати повідомлення необхідно до того фонду, від якого надійшли кошти, тобто щодо коштів, отриманих до 1 січня 2023 року, – до Фонду соцстраху, щодо коштів, отриманих із 1 січня цього року – до ПФУ.


 

 

Наразі на сайті ПФУ ще відсутня можливість подання такого повідомлення в електронній формі, оскільки відповідний сервіс не налаштовано. Також подати повідомлення в електронній формі до Фонду соцстраху вже неможливо.

За роз'ясненням ФСС роботодавці можуть звернутись безпосередньо до відділення відповідного фонду (ПФУ)

або надіслати документ рекомендованим листом. Повідомлення складають за формою, наведеною в додатку

2 до Порядку № 12.

Розлогіше про це в матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Продукт

ІПС: ЗАКОНОДАВСТВО; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Порядок    фінансування    страхувальників    для

надання           матеріального           забезпечення

застрахованим особам у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та  окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затверджений постановою    правління    Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 р. № 12.

https://ips.ligazakon.net/document/fn044142

 

Роз'яснення ФСС

https://ips.ligazakon.net/document/fn076482

 

Повідомлення     про     виплату     лікарняних     і

декретних: чи подавати з 1 січня 2023 року

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014412

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

усі

 

 

 

 

8. Декларац ія  з  под атку на прибут ок за 20 22  рік : шпарг алк а д ля бу хг алтера  ( д опов нено)

Наближаються терміни подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2022 рік. Форма самої декларації постійно змінюється у зв’язку з законодавчими змінами, проте залишається незмінним той факт, що декларацію з податку на прибуток за 2022 рік подають усі платники податку на прибуток, зокрема й новостворені (зареєстровані у 2022 році), а також усі юридичні особи, які у 2022 році перейшли на загальну систему оподаткування зі сплатою податку на прибуток. Отже, тему двох номерів видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН присвячено саме декларації з податку на прибуток.

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Декларація з податку на прибуток за 2022 рік:

загальні моменти

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014382

 

Декларація з податку на прибуток за 2022 рік:

додатки МПЗ та МПЗ-З

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014383

 

Декларація з податку на прибуток за 2022 рік:

додаток ДІЯ

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014384

 

Декларація з податку на прибуток за 2022 рік:

облік збитків

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014394

 

Декларацію з податку на прибуток за 2021 рік

подаємо у 2023-му: яку форму використовувати

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014411


 

 

 

Уточнили декларацію з податку на прибуток за

2021      рік      зі      збільшенням      податкового

зобов'язання: чи нараховувати "самоштраф"

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014410

 

Декларація з податку на прибуток за 2022 рік:

загальні моменти виправлення помилок

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014403

 

Декларація з податку на прибуток за 2022 рік:

особливості виправлення помилок

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014404

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

 

9. Складання та ведення списків військовозобов'язаних на підприємстві: особливості - 2023

За новими правилами військового обліку, які діють з 5 січня 2023 року, до обов'язків роботодавців належить складання списків персонального військового обліку за формою, наведеною в додатку 5 до Порядку № 1487. Також  інформацію  про  чисельність  призовників,  військовозобов'язаних  і  резервістів  потрібно  вносити до відомості  оперативного  обліку  призовників,  військовозобов'язаних  та  резервістів,  яку  складають  за формою,  визначеною  в додатку  12  до  Порядку  №  1487,  і  зберігають  разом  зі  списками  персонального військового обліку (п. 33 Порядку № 1487).

Усі деталі з прикладами складання в статті видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Продукт

ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Порядок   організації   та   ведення   військового

обліку   призовників,   військовозобов'язаних   та резервістів, затверджений постановою КМУ від

30.12.2022 р. №1487

https://ips.ligazakon.net/document/kp221487

 

Складання             та             ведення             списків

військовозобов'язаних на підприємстві: вимоги-

2023

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014401

Сфера бізнесу

усі

 

Розмір бізнесу

усі

 

 

 

 

10. Неприбутковий звіт за 2022 рік

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Неприбутковий     звіт     –     2022:     складають

підприємства

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014405

 

Неприбутковий     звіт     –     2022:     складають

бюджетні установи

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014406

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Неприбуткові

 

 

Так само як і платники податку на прибуток, мають звітувати податківцям і неприбуткові організації, які внесені до відповідного реєстру. Тож допоможуть із цього питання статті видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.


 

 

11. Коли пом илк а под аткі вц ів  зв і ль няє в ід  пок арання  за недопуск д о  перев і рк и

Відмова платника податків від проведення документальної або фактичної перевірки за наявності законних підстав для її проведення або від допуску посадових осіб контролюючого органу може спричинити досить істотні негативні  наслідки  для такого  платника: п.  94.2  ПКУ зараховує такі дії  до  підстав  для застосування адміністративного арешту майна.

Утім застосування такого арешту часто не відбувається через процедурні помилки податківців. Тож разом із виданням БУХГАЛТЕР&ЗАКОН пропонуємо розібратися в цій процедурі, а також у визначених законом строках на виконання окремих її етапів і з практикою застосування судами наслідків їх порушень.

 

Продукт

ІПС: ЗАКОНОДАВСТВО; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №

2755-VI

https://ips.ligazakon.net/document/t10_2755

 

Помилка податкової як підстава звільнення від

покарання за недопуск до перевірки

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014402

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

 

АДВОКАТУ,  ЮРИСТОВІ

 

12.  Мінюс т  онов ив  перелі к  нотаріус ів , які в у м ов ах в оєнног о стану в чиняють  нотарі аль ні  д ії

Продукт

ІПС:Загальне законодавство

Підстави

Наказ від 08.02.2023 № 527/5,

«Про внесення змін до переліку нотаріусів, якими в

умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна»

https://ips.ligazakon.net/document/MUS37866

Розмір бізнесу

НАШІ КЛІЄНТИ

  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА

© Copyright 2004-2024 - Корпорація МЕРЕЖА

introbox.net