Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 08.02.2023р.

 

08.02.2023 – 14.02.2023

 

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Зменшено штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних

8 лютого набуває чинності Закон від 12 січня 2023 року N 2876, який передбачає зміни для покращення ситуації з податковими накладними.

Так, тимчасово, на період воєнного стану та протягом 6 місяців після його припинення реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних здійснюється з урахуванням таких граничних строків:

  • для ПН/РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до 5 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;
  • для ПН/РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 18 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;
  • для РК, складених постачальником товарів/послуг до ПН, що складена на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, - протягом 18 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем).

Також зменшено штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних. Вони встановлюються у такому розмірі:

  • 2% суми ПДВ (було 10%), зазначеної в ПН/РК, - у разі порушення строку реєстрації до 15 календарних днів;
  • 5% суми ПДВ (було 20%), зазначеної в ПН/РК, - у разі порушення строку реєстрації від 16 до 30 календарних днів;
  • 10% суми ПДВ (було 30%), зазначеної в ПН/РК, - у разі порушення строку реєстрації від 31 до 60 календарних днів;
  • 15% суми ПДВ (було 40%), зазначеної в ПН/РК, - у разі порушення строку реєстрації від 61 до 365 календарних днів;
  • 25% суми ПДВ (було 50%), зазначеної в ПН/РК, - у разі порушення строку реєстрації на 366 і більше календарних днів.

Крім того, збільшено час роботи електронних сервісів податкових органів - з 8 до 20 години, а операційний день, на який припадатиме граничний строк реєстрації податкових накладних, триватиме з 0:00 до 24:00 годин.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Закон України від 12.01.2023 № 2876-IX 

Про внесення змін до розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо відновлення обмеження перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування

 

https://ips.ligazakon.net/document/t232876

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

2. Новий Порядок бронювання військовозобов’язаних  - алгоритм дій

Нагадуємо, що набрала чинності постанова «Деякі питання реалізації положень Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний чаc», якою затверджено Порядок бронювання військовозобов'язаних за списком військовозобов'язаних під час дії воєнного стану.

Додатково до детальної інформації щодо основних положень Порядку, про які ми вже писали, пропонуємо ознайомитися з підготовленими алгоритмами дій щодо цього питання.

Продукт

ІПС: Законодавство; Алгоритми дій для бізнесу; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Постанова від 27.01.2023 № 76 

Деякі питання реалізації положень Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час

https://ips.ligazakon.net/document/KP230076

 

Загальний порядок бронювання військовозобов'язаних

https://ips.ligazakon.net/document/business_schema/BX000103?q=

 

Отримання статусу критично важливого підприємства та бронювання працівників

https://ips.ligazakon.net/document/business_schema/BX000104?q=

 

Бронювання військовозобов'язаниху 2023 році: умови та порядок

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014380

 

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

АУДИТОРУ, БУХГАЛТЕРОВІ

 

3.Збитки під час війни: як оцінити

Під час війни бізнес зазнає величезних збитків і наразі постає питання:  як правильно їх оцінити? Справа дійсно непроста, тож допоможе розібратись у діючий нормативці стаття видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Як підприємству оцінити збитки від війни: освоюємо методику

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014371

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

4. Мінімальне податкове зобов"язання для єдинників 4 групи

Для платників єдиного податку 4-ї групи серед низки найактуальніших є питання обчислення мінімального податкового зобов'язання (МПЗ) у 2023 році, адже саме вони є найбільшою цільовою аудиторією цього податкового нововведення.

Водночас доброю новиною є те, що до платників податків не застосовують штрафних санкцій у разі визначення податкових зобов'язань з урахуванням мінімального податкового зобов'язання за 2022 рік. Але це не звільняє від обов'язку в частині обчислення МПЗ і подання відповідної звітності.

Відзвітуватись потрібно до 20 лютого 2023 року. Тож запитань із цього приводу чимало й допоможе розібратись видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Розрахунок мінімального податкового зобов'язання для платників єдиного податку 4-ї групи (юридичних осіб)

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014358

 

Мінімальне податкове зобов'язання для ФОП – платників єдиного податку 4 групи

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014374

 

 

Мінімальне податкове зобов’язання: як враховувати НГО земельної ділянки

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014379

 

Сфера бізнесу

агро

 

Розмір бізнесу

усі

 

 

 

5. Працевлаштування осіб з інвалідністю: норматив ніхто не скасував

У 2023 році роботодавці не зобов'язані подавати звіт № 10-ПОІ за 2022 рік, оскільки з 06.11.2022 унесені зміни до ч. 3 ст. 18 Закону № 875 відповідно до Закону № 2682 і скасовано обов'язок для роботодавців у частині подання до Фонду соціального захисту інвалідів звіту про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю.

Водночас, як і раніше, у ст. 19 Закону № 875 передбачено збереження нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю:

• у розмірі 4 % середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік – для роботодавців, у яких працює понад 25 осіб;

• у кількості одного робочого місця – для роботодавців, у яких працює від 8 до 25 осіб.

Як і раніше, для тих роботодавців, які не виконуватимуть норматив, Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю надсилатиме розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв'язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік. Розрахунок здійснюватиметься до 10 березня в автоматизованому режимі й надсилатиметься у формі електронного документа через електронний кабінет роботодавця на веб-порталі електронних послуг ПФУ.

 Детальніше у матеріалі від БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

Продукт

ІПС:Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю" від 18.10.2022 р. № 2682-ІХ

https://ips.ligazakon.net/document/t222682

 

Закон України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" від 21.03.1991 р. № 875-XII

https://ips.ligazakon.net/document/t087500

 

Працевлаштування осіб з інвалідністю: норматив у 2023 році діє!

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014361

Розмір бізнесу

Усі

Сфера бізнесу

Усі

 

 

 

6. Як відзвітувати з податку на нерухомість в умовах війни

До 20 лютого 2023 року платникам податків потрібно подати декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки , тож  БУХГАЛТЕР&ЗАКОН висвітлило нюанси її заповнення та подання, зокрема, зважаючи на реалії війни.

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Звітуємо та сплачуємо податок на нерухомість в умовах війни

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014376

 

 

Нерухомість або ж земля потрапляє під "звільняючі" норми – звітність усе одно подайте

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014372

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

АДВОКАТУ,  ЮРИСТОВІ

 

 

7. Питання відповідальності за правопорушення, котрі військовослужбовці можуть вчинити під час несення військової служби

Набув чинності Закон № 2839-IX "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці".

 

Завданням Закону є гармонізація чинного законодавства між Кримінальним кодексом України та Кодексом України про адміністративні правопорушення у питаннях відповідальності за правопорушення, котрі військовослужбовці можуть вчинити під час несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці.

 

Внесення змін до інших законодавчих актів покликано логічною наслідковістю для трудових гарантій, за кримінальне правопорушення, вчинене військовослужбовцем. Так, Кодекс законів про працю доповнено положенням, яким визначено, що гарантії, передбачені ч. 2 і 3 ст. 119 Кодексу, не поширюються на осіб, які визнані винними у вчиненні кримінальних правопорушень проти встановленого порядку несення військової служби (військових кримінальних правопорушень) під час особливого періоду і вирок стосовно яких набрав законної сили.

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Закон України від 13.12.2022 № 2839-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці»

https://ips.ligazakon.net/document/T222839

 

 

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

8. Ділова репутація: судова практика захисту

Завдяки розвитку соціальних мереж і цифрових технологій кожен може бути почутим і стати відомим. У цьому є свої плюси, адже з'явились додаткові й потужні ресурси для просування свого бренду, але ці ресурси можуть і потопити його раз і назавжди. Такий стан речей відбувається навіть тоді, коли споживач постійно купує товар компанії і не має жодних претензій до його якості. Саме негативна репутація дуже сильно б'є по рівню прибутків компаній і може навіть призвести до їх банкрутства. Особливо це стало помітно під час військової агресії рф після 24 лютого 2022 року.

До прикладу, нещодавно у пресі було зазначено, що ТМ "Bonduelle" зазнала економічного бойкоту з боку українських супермаркетів через повідомлення у пресі про забезпечення російських окупаційних військ продукцією цього бренду російським підрозділом компанії. Компанія вже дала офіційне спростування, але вона не пішла з ринку рф, тому в Україні продовжує зазнавати гонінь.

Таких прикладів можна назбирати тисячі, тому  пропонуємо розібратись із поняттям "ділова репутація" та судовою практикою щодо її захисту.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

ЕА016396

ЕА016390

ЕА016398

 

ЕА016399

 

ЕА016392

ЕА016391

ЕА016397

ЕА016400

ЕА016395

 

ЕА016393

ЕА016394

Ділова репутація: судова практика захисту

Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу

Договори у сфері господарських відносин: ключові моменти на які варто звернути увагу

Ризики при укладенні угод із контрагентами. На що варто звернути увагу?

Як урегулювати спір у досудовому порядку

Внесення змін до ТОВ

Тактика захисту ділової репутації юридичної особи

Реєстрація ТОВ та його структурних підрозділів

Практика вирішення спорів у сфері господарських правовідносин

Стягнення боргів по оплаті за товари, роботи, послуги

Штрафні санкції за невиконання зобов’язань. Судова практика.

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

9. Висновки судів щодо обов'язковості визначення податковим органом вичерпного переліку документів за критерієм ризиковості здійснення операцій

У цій публікації розглянемо висновки судів у справі № 380/9411/21 щодо обов'язковості визначення податковим органом переліку документів, наданих платником за критерієм ризиковості здійснення операцій (справи щодо оскарження платниками рішень про відмову в реєстрації податкових накладних).

У квитанціях про зупинення реєстрації ПН, які платник отримав через електронний кабінет, було зазначено про підставу зупинення їх реєстрації – відповідність господарських операцій платника, указаних в ПН, Критеріям ризиковості здійснення операцій.

Обґрунтовуючи позов, платник зазначив, що в отриманих квитанціях про зупинення реєстрації ПН містилася інформація про відповідність господарських операцій Критерію ризиковості та запропоновано надати повідомлення і копії документів, що підтверджують інформацію про операції, відображені в ПН. Зокрема, платник до пояснень надав договори та первинні документи як на придбання товару, так і на його подальшу реалізацію.

У поясненнях щодо різниці в показниках придбаного та реалізованого товару платник зазначив, що це пов'язано з особливістю здійснення таких господарських операцій.

Натомість у рішеннях про відмову в реєстрації ПН, прийнятих комісією регіонального рівня за результатами розгляду наданих платником документів, не наведено конкретного переліку документів, які повинен був надати платник для прийняття рішення про реєстрацію ПН, але не надав, або які документи не відповідають нормам податкового законодавства / інформації щодо проведених операцій.

Суд першої інстанції позов платника задовольнив, оскільки разом із позовом було надано до суду копії договорів і первинних документів, які в сукупності підтверджують придбання товару та його подальшу реалізацію і стосуються господарських операцій, відображених у ПН.

Апеляційний суд за апеляційною скаргою податкового органу рішення суду попередньої інстанції скасував, прийняв нове рішення, яким відмовив у задоволенні позову.

Не погоджуючись із вказаним рішенням апеляційного суду, платник подав касаційну скаргу на відповідне судове рішення. За результатами розгляду справи постановою касаційного суду рішення апеляційного суду скасовано, а рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Касаційний суд зазначив, що в постановах ВС від 18.11.2021 р. (справа № 380/3498/20) та від 20.01.2022 р. (справа № 140/4162/21) містяться висновки, що чинними актами податкового законодавства визначено вичерпний перелік правових підстав для прийняття рішення про відмову в реєстрації ПН.

З огляду на викладені висновки Верховного Суду, у цій категорії справ суди повинні оцінювати передусім обставини визначення податковим органом конкретного вичерпного переліку документів, які пропонується надати платнику та які є необхідними для прийняття рішення про реєстрацію ПН в ЄРПН, а потім оцінювати документи, надані платником щодо проведеної господарської операції відповідно до переліку документів, визначеного податковим органом. Разом із тим платники не повинні нехтувати обов'язком щодо надання документів до комісії регіонального рівня і надавати їх у максимально повному обсязі для очевидної ідентифікації й аналізу господарської операції.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

ЕА016402

 

 

Висновки судів щодо обов'язковості визначення податковим органом вичерпного переліку документів за критерієм ризиковості здійснення операцій

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

 

Щодо використання поділу спільного майна подружжя для уникнення сплати боргу боржником

Поділ спільного майна подружжя не може використовуватися учасниками цивільного обороту для уникнення сплати боргу боржником або виконання судового рішення про стягнення боргу.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP08732

 

Щодо провокації злочину

Для встановлення факту провокації злочину визначальним є з'ясування питань: чи були дії правоохоронних органів активними, чи мало місце з їх боку спонукання особи до вчинення злочину, наприклад прояв ініціативи у контактах з особою, повторні пропозиції, незважаючи на початкову відмову особи, наполегливі нагадування; чи було би скоєно злочин без втручання правоохоронних органів.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP08735

 

 

Щодо скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію права власності

Задоволення вимоги про скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію права власності може призвести до відновлення порушених прав особи без застосування додаткових способів захисту, таких як поновлення права власності (за умови, якщо суд, задовольнивши таку позовну вимогу, вирішить тим самим спір про право, наявний між сторонами).

https://ips.ligazakon.net/document/VSP08694

 

Про повідомлення по телефону секретарем судового засідання захисника про призначення апеляційного розгляду

Повідомлення по телефону секретарем судового засідання захисника про призначення апеляційного розгляду та висловлення захисником зобов'язання особисто повідомити обвинуваченого про день, час і місце судового розгляду є неналежним та недостатнім засобом для вирішення питання про проведення апеляційного розгляду без участі захисника й обвинуваченого і свідчить про порушення права обвинуваченого на захист.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP08691

 

Про неналежного цивільного відповідача у кримінальному провадженні

Якщо між обвинуваченим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 286 КК, та підприємством, установою чи організацією було укладено договір підряду (надання послуг з виконання функцій водія), відповідно до якого обвинувачений зобов'язувався надавати послуги з перевезення на автомобілі замовника, то такі відносини не є трудовими, а тому власник такого автомобіля є неналежним цивільним відповідачем у кримінальному провадженні.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP08680