Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 17.11.2022р.

 

17.11.2022 – 23.11.2022

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Генератори, акумулятори та трансформатори звільнили від ПДВ та ввізного мита

До Переліку товарів, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита, додано наступні позиції:

  • обладнання та пристрої для фільтрування або очищення води;
  • електрогенераторні установки;
  • трансформатори (крім товарів цивільної авіації);
  • акумулятори електричні, включаючи сепаратори для них, прямокутної (в тому числі квадратної) або будь-якої іншої форми;
  • електрична апаратура для комутації або захисту електричних кіл чи для приєднання до електричних кіл або в електричних колах;
  • з'єднувачі для оптичних волокон, волоконно-оптичних джгутів або кабелів;
  • пульти, панелі, розподільні щити;
  • ізолятори.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Постанова від 09.11.2022 № 1260 «Про внесення змін до переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита»

https://ips.ligazakon.net/document/KP221260

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

2. З січня 2023 року діятиме оновлена форма податкової декларації про майновий стан і доходи

Міністерство фінансів внесло зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи. Документ набере чинності з 01 січня 2023 року.

Змінами передбачається викладення у новій редакції форми податкової декларації про майновий стан і доходи та інструкції до неї.

Слід зазначити, що форма декларації отримала нові додатки:

Додаток Ф4 - розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного (податкового) року об'єкта(ів) нерухомого та/або рухомого майна;

Додаток МПЗ - розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання за податковий (звітний) рік, що розраховується фізичним особами - підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) - власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Наказ від 17.05.2022 № 143 «Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи»

https://ips.ligazakon.net/document/RE37929

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

3. Уряд планує встановити гарантійну частку при будівництві нерухомого майна

Міністерство економіки підготував проєкт постанови Кабінету Міністрів «Про встановлення мінімального розміру гарантійної частки будівництва об'єктів нерухомого майна».

Проєктом постанови пропонується встановити мінімальний розмір гарантійної частки будівництва об'єктів нерухомого майна у відсотковому відношенні до сукупної (загальної) площі майбутніх об'єктів нерухомості у подільному об'єкті незавершеного будівництва (черзі/пусковому комплексі) відповідно до проектної документації на будівництво у розмірі:

  • 10 відсотків - для міст Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова;
  • 5 відсотків - для інших населених пунктів.

У разі прийняття, постанова набуде чинності з дня її опублікування.

 

Продукт

ІПС: Законопроєкти

Підстави

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України “Про встановлення мінімального розміру гарантійної частки будівництва об’єктів нерухомого майна»

https://ips.ligazakon.net/document/ nt4628

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

4. Розширено перелік підстав для позапланових перевірок банків

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб оновив Положення про порядок проведення перевірок учасників ФГВФО, зокрема доповнив перелік підстав для проведення позапланової перевірки банку новою підставою "необхідність визначення рівня ризику банку як учасника Фонду у процесі проведення стрес-тестування системи гарантування вкладів фізичних осіб".

Документ набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

 

родукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Рішення від 06.10.2022 № 795 «Про внесення змін до Положення про порядок проведення перевірок учасників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб»

https://ips.ligazakon.net/document/re38647

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

БУХГАЛТЕРОВІ

 

5. Валютний нагляд в умовах воєнного стану

Це особливе питання, оскільки наразі переважна більшість підприємств працюють за  експорно- імпортними контрактами. І тут важливо дотримуватись строків не лише в розрахунках, а й при списанні інвалютної заборгованості.  Тож в допомогу – стаття видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Особливості здійснення валютного нагляду під час воєнного стану

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014174

 

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

6. Унесено зміни до законодавчих актів щодо працевлаштування осіб з інвалідністю та формування інформації в Реєстрі застрахованих осіб

Із 6 листопада 2022 року набув чинності Закон № 2682, який уніс низку змін до законодавчих актів щодо працевлаштування осіб з інвалідністю та формування інформації в Реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. Так, зокрема,  скасовано обов'язок для роботодавців у частині подання до Фонду соціального захисту інвалідів звіту про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю (звіту за формою № 10-ПОІ). Тож роботодавці не зобов'язані будуть подавати цей звіт за 2022 рік.

Однак слід зважати на те, що відміна цього обов'язку не звільняє роботодавців (у тому числі фізичних осіб) від виконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. В оновленій ст. 19 Закону № 875 передбачено збереження нормативу:

  • у розмірі 4 відсотки середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік – для роботодавців, у яких працює понад 25 осіб;
  • у кількості одного робочого місця – для роботодавців, у яких працює від 8 до 25 осіб.

Крім того, низку змін внесено до ч. 2 ст. 20 Закону про ЄСВ стосовно наповнення Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування персоніфікованими відомостями. Основна мета внесених змін – повний перехід на електронну форму ведення обліку щодо трудової діяльності застрахованих осіб.

Розлогіше про усі зміни – в статті видання  БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Продукт

ІПС: ЗАКОНОДАВСТВО; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю" від 18.10.2022 р. № 2682-ІХ.

https://ips.ligazakon.net/document/t222682

 

 

Закон України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" від 21.03.91 р. № 875-XII

https://ips.ligazakon.net/document/t087500

 

Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 р. № 2464-VI

https://ips.ligazakon.net/document/t102464

 

 

Скасування звіту за формою № 10-ПОІ та облік відомостей про трудову діяльність: що змінив Закон № 2682

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014189

 

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

7. Доходи фізосіб – власників сільгосппродукції: особливості оподаткування в 2022 році

У 2022 році неодноразово було змінено правила оподаткування доходів фізичних осіб, які вони отримали від продажу власної сільськогосподарської продукції. Для податкових агентів – суб'єктів, які придбавають таку продукцію у фізосіб, важливо враховувати ці зміни. Тож "як?" та "відколи?" - в матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Доходи фізосіб – власників сільгосппродукції: як оподатковувати у 2022 році

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014184

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

усі

 

 

 

ЮРИСТОВІ

 

8. Вихід на роботу під час тимчасової непрацездатності

Фонд соціального страхування України у листі № 2913-11-1 пояснив нюанси надання допомоги по тимчасовій непрацездатності у випадку, коли працівник під час тимчасової непрацездатності, засвідченої листком непрацездатності, виходить на роботу.

 

У випадку коли працівник (застрахована особа) під час тимчасової непрацездатності, засвідченої листком непрацездатності, працював протягом усього періоду тимчасової непрацездатності або його частини, комісія (уповноважений) зі страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності страхувальника повинна прийняти рішення щодо відмови в призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності такому працівнику за період виходу на роботу під час тимчасової непрацездатності, а також розглянути питання щодо відмови в призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності за дні тимчасової непрацездатності, які тривають з дня такого виходу на роботу й до завершення страхового випадку, у зв'язку з порушенням застрахованою особою обов'язку.

 

Продукт

ІПС : Загальне законодавство

 

Підстави

Лист від 14.12.2021 № 2913-11-1,

«Щодо надання допомоги по тимчасовій непрацездатності у випадку, коли працівник під час тимчасової непрацездатності, засвідченої листком непрацездатності, виходить на роботу»

https://ips.ligazakon.net/document/FN075186

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

9. "Вічнозелені" патенти під час воєнного стану – чому вони небезпечні для економіки України

Патентне законодавство переважної більшості країн світу в регулюванні строку охорони базується на двох принципах:

  • чітко визначено 20-річний строк охорони (що, наприклад, підтверджується статтею 33 Угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності; ст. 63 Європейської патентної конвенції);
  • детально врегульовано винятки щодо надання додаткового строку охорони винаходів (як його описано, зокрема, у статті 220 Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом).

 

Додатковий строк понад очікувані 20 років має на меті захист інтересів власників винаходів, що стосуються виключно фармацевтичної та агрохімічної сфер. Мова про сертифікати додаткової охорони, які "компенсують" правовласнику час, що минає між поданням заявки на винахід та одержанням дозволу на продаж препарату, захищеного патентом.

 

Примітно, що одним із мотивів реформи патентного законодавства 2020 року були зміни, спрямовані на гармонізацію національного законодавства із законодавством ЄС, що передбачає, зокрема, упровадження правових механізмів для боротьби з так званими "вічнозеленими" патентами, що зазвичай блокують вільну конкуренцію на відповідних ринках.

 

Для досягнення таких цілей Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформи патентного законодавства", наприклад, було розширено перелік об'єктів, на які не поширюється правова охорона, як-то хірургічні чи терапевтичні способи лікування людини або тварини, способи діагностики організму людини або тварини; процеси клонування людини; процеси змінювання через зародкову лінію генетичної ідентичності людей тощо. Окремо передбачено, що нові форми відомого з рівня техніки лікарського засобу, у тому числі солі, складні ефіри, прості ефіри, композиції, комбінації та інші похідні, поліморфи, метаболіти, чисті форми, розміри часток, ізомери можуть бути визнані такими, що явно випливають із рівня техніки.

Докладніше - читайте в матеріалах видання ЮРИСТ&ЗАКОН від 10.11.2022

Продукт

ЮРИСТ&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

EA016182

 

EA015450

 

EA015938

"Вічнозелені" патенти під час воєнного стану – чому вони небезпечні для економіки України

Огляд української та міжнародної судової практики з питань ІР

Загальні підходи до судового захисту прав інтелектуальної власності: ефективність і належність обраного способу захисту

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

 

10. Розірвання шлюбу в умовах воєнного стану

Для того щоб зрозуміти, наскільки питання розірвання шлюбу актуальне, достатньо зайти в єдиний реєстр судових рішень і подати запит "про розірвання шлюбу", у полі "форма судового рішення" обрати "рішення" і побачити результат. Зокрема, лише за жовтень 2022 року прийнято вже більше 17 тисяч рішень щодо розірвання шлюбу. І це лише шлюби, які було розірвано в судовому порядку, який, звичайно, не є єдиним.

В інтернеті вже досить багато матеріалів на цю тему, не хочеться повторюватись, тому спробуємо висвітлити не лише способи розірвання шлюбу, а й надати практичні поради, з урахуванням дії воєнного стану та пов'язаних із цим особливостей. Звертаємо увагу, що йдеться лише про розірвання шлюбу між громадянами України, без урахування особливостей інтернаціональних шлюбів.

 

На які фактори необхідно звернути увагу, обираючи спосіб розірвання шлюбу.

Насамперед – це наявність спільних неповнолітніх дітей. Якщо діти є, навіть за наявності згоди подружжя щодо розірвання шлюбу справу має вирішувати суд.

Далі – наявність згоди між подружжям щодо розірвання шлюбу. Якщо обоє згодні, тоді:

  • подружжя без дітей може звернутись до органів ДРАЦС чи до консульських установ України;
  • для подружжя з дітьми – до суду, але зі спільною заявою подружжя про розірвання шлюбу.

Якщо згоди немає, то тільки в суді, і тільки в позовному порядку, незалежно від наявності дітей.

Коли зі способом визначились, необхідно зрозуміти, куди саме звертатись, і щодо цього питання війна внесла корективи.

Зокрема, якщо для розірвання шлюбу в органах ДРАЦС раніше потрібно було звернутись до органу ДРАЦС за місцем проживання одного з подружжя (звісно, якщо подружжя проживало не за однією адресою), то тепер відповідно до змін до Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні – до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану. Також можна подати заяву до центрів надання адміністративних послуг.

Продукт

ІПС : Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

EA016176

EA016179

 

EA016178

EA016180

EA016181

 

"Розірвання шлюбу в умовах воєнного стану

Спадщина & кредит. Чи успадковуються кредитні зобов’язання та як не платити за чужими боргами?

Актуальні способи розірвання шлюбу у війну

Судова практика у спорах про визначення місця проживання дитини

Спори щодо визначення місця проживання дитини & актуальна судова практика

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

 

Щодо юрисдикції спору про заміну сторони виконавчого провадження

Заява про заміну сторони виконавчого провадження, подана щодо виконавчого провадження, відкритого на виконання виконавчого напису нотаріуса, не повинна розглядатись у порядку адміністративного судочинства, а підлягає вирішенню в порядку цивільного судочинства.

https://ips.ligazakon.net/document/view/VSP08437

 

 

 

 

Щодо права на обов'язкову частку у спадщині

При визначенні розміру обов'язкової частки у спадщині враховуються всі спадкоємці за законом першої черги, увесь склад спадщини. За згодою особи, яка має право на обов'язкову частку у спадщині, належна їй частка визначається з майна, не охопленого заповітом. У разі незгоди ця частка визначається з усього складу спадщини.

https://ips.ligazakon.net/document/view/VSP08442

 

Щодо початку перебігу позовної давності за вимогою про застосування наслідків нікчемного правочину

Початок перебігу за вимогою про застосування наслідків нікчемного договору іпотеки, яка пред'явлена заінтересованою особою (не стороною нікчемного договору іпотеки), починається з наступного дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

https://ips.ligazakon.net/document/view/VSP08446

 

Щодо грошових вимог податкового органу до боржника, який визнаний банкрутом

Якщо вимоги податкового органу виникли на підставі податкових повідомлень-рішень після визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, вони підлягають відхиленню на підставі частини першої статті 59 КУзПБ.

https://ips.ligazakon.net/document/view/VSP08471

 

Щодо видачі дубліката нотаріально посвідченого договору

Заміна у цьому зобов'язанні первісних кредитора та/чи боржника означає, що посвідчення договору вчинене і стосовно нових кредитора та/чи боржника, які є сторонами у відповідному зобов'язанні за цим договором. Тому ці нові кредитор і/або боржник мають право на отримання від нотаріуса дубліката нотаріально посвідченого договору, у зобов'язанні за яким вони є сторонами.

https://ips.ligazakon.net/document/view/VSP08435