Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 12.10.2022р.

 

12.10.2022 – 18.10.2022

 

 

КЕРІВНИКОВІ

 

 

1. Запроваджено держрегулювання цін на на ліки, що закуповуються за бюджетні кошти

Уряд ухвалив зміни до ряду своїх актів щодо референтного ціноутворення на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти.

Реферування цін дозволить покращити доступ до них пацієнтів та зменшити витрати лікарень на закупівлю препаратів, які входять до Національного переліку лікарських засобів, оскільки з початку війни спостерігається зростання цін на лікарські засоби, іноді – необґрунтоване.

 

Відповідно до прийнятої постанови:

  • запроваджується державне регулювання цін шляхом встановлення граничних оптово-відпускних цін на основі референтного ціноутворення на лікарські засоби, що зареєстровані в Україні, а також: включені до Національного переліку, щодо яких проведена державна оцінка медичних технологій, за результатами якої лікарські засоби також можуть закуповуватись за кошти державного бюджету;
  • затвердження МОЗ реєстру граничних оптово-відпускних цін на зазначені лікарські засоби, а також затвердження порядку розрахунку граничних оптово-відпускних цін на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти та підлягають референтному ціноутворенню.

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо референтного ціноутворення на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти»

Постанова від 25.03.2009 № 333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення»

Постанова від 02.07.2014 № 240 «Питання декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби»

Постанова від 23.12.2020 № 1300 «Про затвердження Порядку проведення державної оцінки медичних технологій»

https://ips.ligazakon.net/document/nt4626

 

 

 

https://ips.ligazakon.net/document/kp090333

 

 

https://ips.ligazakon.net/document/KP140240

 

 

https://ips.ligazakon.net/document/KP201300

Сфера бізнесу

Медицина, фармацевтика

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

2. Застрахований бізнес звільнили від перевірок ДСНС

Рада ухвалила в цілому Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перших кроків дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності.

 

Прийнятий законопроєкт передбачає звільнення підприємства із середнім та/або незначним ступенем ризику від проведення планових перевірок техногенної та пожежної безпеки за наявності полісу страхування відповідальності.

Якщо суб'єкти господарювання з середнім і незначним ступенем ризику укладуть договір страхування своєї відповідальності перед третіми особами, які можуть постраждати від діяльності цих суб'єктів, проведення перевірок відкладається на 6 - 10 років. У разі настання аварії або пожежі, страховик, який застрахував таку відповідальність, виплачуватиме відшкодування потерпілим для компенсації їх збитків.

 

Розмір страхової суми за договором страхування відповідальності встановлюється в такому договорі за домовленістю сторін з урахуванням результатів аудиту пожежної та техногенної безпеки і не може становити для суб'єктів господарювання:

  • із середнім ступенем ризику - менше 3 тисяч мінімальних заробітних плат;
  • із незначним ступенем ризику - менше 2 тисяч мінімальних заробітних плат.

Тобто бізнесу потрібно буде провести аудит пожежної безпеки та оформити страхування. Потім повідомити ДСНС про наявність страхування та на період дії договору звільнитися від планових пожежних перевірок.

 

Продукт

ІПС: Законопроєкти

ІПС: Мистецтво оборони

Підстави

Проект Закону України від 06.10.2022 №3361 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перших кроків дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності»

«Про орган: Держслужба з надзвичайних ситуацій»

Чим загрожує перевірка Держслужби з надзвичайних ситуацій

Навіщо прийшли (Держслужба з надзвичайних ситуацій)

Що можуть зробити (Держслужба з надзвичайних ситуацій)

Оскарження приписів та рішень Держслужби з надзвичайних ситуацій

https://ips.ligazakon.net/document/JI01887I

 

 

 

 

https://ips.ligazakon.net/document/TO000765

 

https://ips.ligazakon.net/document/TO000686

 

https://ips.ligazakon.net/document/TO000756

 

https://ips.ligazakon.net/document/TO000758

 

https://ips.ligazakon.net/document/TO000693

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

 

 

3. Переказ коштів за кордон – нові можливості щодо бізнесу

Підприємства отримали можливість переказувати кошти на рахунки своїх підрозділів та філій за кордоном за умови одночасного дотримання низки умов:

  • у межах загальної суми коштів, що були переказані цією юридичною особою - резидентом протягом 2021 року для утримання його філій. Протягом одного календарного місяця дозволяється переказувати не більше 1/4 частини від цієї суми;
  • за рахунок власних коштів в іноземній валюті юридичної особи - резидента;
  • через один банк. Зміну банку, що обслуговує ці операції, дозволяється проводити на підставі письмового звернення клієнта до банку, до якого переводиться на обслуговування клієнт;
  • виключно з метою фінансування витрат на утримання його філій, представництв та інших відокремлених підрозділів без створення юридичної особи за кордоном.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Постанова Правління НБУ від 29.09.2022 № 211

Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року N 18

 

https://ips.ligazakon.net/document/pb22239

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

 

4. Рада ухвалила Закон про виведення з ринку системно важливого банку

Верховна Рада підтримала Закон щодо особливостей виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану. Закон прийнято одразу за основу та у цілому.

 

Законопроєкт передбачає наступні нововведення:

  • надання Мінфіну права за пропозицією НБУ брати участь у виведенні з ринку системно важливого банку з підстав, які настали під час воєнної агресії рф проти України;
  • націоналізація системно важливого банку відбуватиметься через процедуру віднесення банку до категорії неплатоспроможних, однак не потребуватиме докапіталізації з боку держави. Продаж банку за 1 грн буде проводитись незалежно від фактичного розміру регулятивного капіталу банку на день прийняття НБУ відповідного рішення;
  • Фонд гарантування вкладів не здійснюватиме зміну розміру статутного капіталу неплатоспроможного системно важливого банку, деномінацію акцій такого банку, у тому числі не буде проводити обмін грошових зобов'язань банку на акції додаткової емісії;
  • замість обміну вкладів на акції з наступним їх викупом державою запроваджується припинення зобов'язань банку перед контролерами та власниками істотної участі у такому банку, а також підсанкційними особами з наступним зарахуванням коштів за цими зобов'язаннями у дохід банку (також збільшується капітал банку);
  • відшкодування вартості акцій акціонерам (у разі її перевищення 1 грн за висновком аудиторської компанії) буде можливим тільки після компенсації збитків Україні росією і виключно за рахунок таких коштів.

 

Прогнозується, що прийняття цього Закону та його реалізація забезпечить підтримку стабільності банківської системи та безперервність надання банківських послуг в умовах воєнного стану для збереження інтересів клієнтів банків.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Проект Закону України від 06.10.2022 № 8069 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо особливостей виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану»

https://ips.ligazakon.net/document/JI08140I

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

5. Оновлено правила реєстрації юридичних осіб та ФОП

Закон № 2255-ІХ щодо удосконалення механізму протидії рейдерству передбачає поступове набрання чинності його положеннями. Частина нововведень набула чинності з 26.09.2022 року. Серед них - зміни в реєстраційних діях щодо бізнесу, так змінами детально унормовується проведення окремих реєстраційних дій в ЄДР без участі державного реєстратора, в автоматичному режимі, з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

 

В такому режимі може проводитися державна реєстрація:

  • ФОП;
  • змін до відомостей про ФОП;
  • припинення підприємницької діяльності ФОП, крім державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП у зв'язку з її смертю, оголошенням померлою або визнанням безвісно відсутньою;
  • створення юридичної особи на підставі модельного статуту;
  • змін до відомостей про юридичну особу, що проводиться виключно на підставі відомостей, зазначених керівником юридичної особи у заяві, та не потребує рішення учасників юридичної особи;
  • змін до відомостей про юридичну особу, що потребує рішення учасників юридичної особи (крім рішень щодо розміру статутного (складеного) капіталу, розміру часток у статутному (складеному) капіталі, складу учасників чи керівника юридичної особи), - за умови одностайного прийняття рішення такими учасниками, що підтверджується їх кваліфікованими електронними підписами;
  • рішення про припинення юридичної особи або про відміну рішення про припинення юридичної особи, прийнятого її учасниками або відповідним органом юридичної особи, - за умови одностайного прийняття рішення такими учасниками чи відповідним органом юридичної особи, що підтверджується їх кваліфікованими електронними підписами.

 

Для проведення державної реєстрації фізична особа, керівник чи засновники юридичної особи використовують засоби електронної ідентифікації з високим рівнем довіри.

Під час проведення в такому порядку державної реєстрації в режимі реального часу програмним забезпеченням ЄДР встановлюватиметься наявність (відсутність) заборони вчинення реєстраційних дій та/або у разі державної реєстрації ФОП - відсутність у ЄДР відомостей про ФОП.

За відсутності таких відомостей програмне забезпечення ЄДР забезпечує проведення державної реєстрації.

У разі наявності відповідних відомостей у ЄДР фізична особа, керівник чи засновники (учасники) юридичної особи інформуються про це.

Реєстраційна дія в ЄДР, проведена в автоматичному режимі, вважається дією технічного адміністратора ЄДР та може бути оскаржена до суду або до Міністерства юстиції.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; ІПС: Консультації;  ЮРИСТ&ЗАКОН

Підстави

Закон України від 12.05.2022 № 2255-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству»

«Зміни правил реєстрації юросіб та ФОП: новації Закону № 2255-IX»

«Загроза рейдерства. Заходи, яких вживає держава для протидії рейдерству»

«Захист власності та протидія аграрному рейдерству»

«Рейдерські захоплення під час воєнного стану. Як протистояти?»

«Рейдерські атаки: як розпізнати та як протидіяти?»

«Протидія аграрному рейдерству в умовах воєнного стану»

https://ips.ligazakon.net/document/T222255

 

 

https://ips.ligazakon.net/document/DG220125

 

https://ips.ligazakon.net/document/EA016064

 

https://ips.ligazakon.net/document/EA015798

 

https://ips.ligazakon.net/document/EA015796

 

https://ips.ligazakon.net/document/EA015781

 

https://ips.ligazakon.net/document/EA015779

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

БУХГАЛТЕРОВІ

 

6. Бенефіціарні новації

Тут головним ньюсмейкером став Закон № 2571, який набирає чинності з 29.12.12.2022 р.

 

Так, зокрема, збільшиться коло щасливчиків, яких не стосуватиметься "бенефіціарна епопея", серед яких:

  • політичні партії, структурні утворення політичних партій;
  • професійні спілки, їх об'єднання, організації профспілок, передбачені статутом профспілок та їх об'єднань;
  • творчі спілки, місцеві осередки творчих спілок;
  • організації роботодавців, їх об'єднання;
  • адвокатські об'єднання, адвокатські бюро;
  • організації, що здійснюють професійне самоврядування у сфері нотаріату;
  • державні органи, органи місцевого самоврядування, їх асоціації;
  • публічні компанії;
  • державні та комунальні підприємства, установи, організації:
  • торгово-промислові палати;
  • державні пенсійні фонди;
  • житлово-будівельні кооперативи, дачні (дачно-будівельні) кооперативи, садівничі та гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства), об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, асоціації власників житлових будинків;
  • унесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій сільськогосподарські кооперативи, сільськогосподарські кооперативні об'єднання;
  • відокремлені структурні підрозділи зі статусом юридичної особи (крім відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації).

 

Крім того, передано у відання Держфінмоніторингу питання регулювання ключових процедур. Тож, тепер слід очікувати на перезатвердження форми розкриття структури власників та порядку її подання.

А ще збільшуються штрафи за "бенефіціарні порушення" з 29.12.2022 - від однієї до двадцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000 – 340 000 грн), наразі - від 1000 до 3000 НМДГ (17000 – 51000 грн).

Докладніше про усі новації- в коментарі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

Продукт

ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення регулювання кінцевої бенефіціарної власності та структури власності юридичних осіб" від 06.09.2022р. № 2571-IX

https://ips.ligazakon.net/document/T222571

 

 

Бенефіціарні новації

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014114

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

7. Готуємось до подання зарплатної звітності за ІІІ квартал

Нагадаємо, що р за ІІІ квартал звітність подають за формою Податкового розрахунку без урахування змін, унесених наказом № 215, оскільки згідно п. 46.6 ПКУ за оновленою формою Податковий розрахунок подають за звітний (податковий) період – четвертий квартал 2022 року, тобто не пізніше ніж 9 лютого 2023 року (див. лист ДПСУ від 19.08.2022 р. № 9372/7/99-00-24-03-01-07).

 

Про решту нюансів докладніше розповість видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Продукт

ІПС: ЗАКОНОДАВСТВО; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Наказ Мінфіну "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 04 липня 2022 року № 189" від 25.07.2022 р. № 215

https://ips.ligazakon.net/document/RE38171

 

 

лист ДПС від 19.08.2022 р. № 9372/7/99-00-24-03-01-07

https://ips.ligazakon.net/document/DPA2335

 

 

Складаємо Податковий розрахунок за ІІІ квартал 2022 року: що слід урахувати

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014112

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

усі

 

 

 

8. Cписання безнадійної дебіторки в умовах війни

Цілком життєва ситуація: Підприємство-продавець – ТОВ на загальній системі оподаткування, платник ПДВ позивається до покупця у зв'язку з тим, що він не оплатив поставлений товар. Суд постановою від 26.01.2022 р. визнав покупця банкрутом і відкрив процедуру з його ліквідації строком на 12 місяців.

Коли та на підставі яких документів підприємство-продавець має право списати у своєму обліку дебіторську заборгованість покупця?

Чи впливає на цю ситуацію воєнний стан в Україні?

Ні, не впливає. Усі аргументи та процедура у матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Списання безнадійної дебіторки: чи є поправка на війну

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014107

 

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

усі

 

 

 

ЮРИСТОВІ

 

9. Нові повноваження Держпраці

Набрала чинності постанова КМУ від 30.09.2022 № 1103 «Про внесення змін до пункту 4 Положення про Державну службу України з питань праці». Зокрема, постановою розшерено перелік повноважень Держпраці.

 

Так, тепер Держпраці може анулювати раніше видані дозволи та ліцензії з підстав, визначених законами України, та у разі застосування до суб'єкта господарювання санкції, передбаченої пунктом 6 частини першої статті 4 Закону України "Про санкції",

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

kp221103

Постанова від 30.09.2022 № 1103,

«Про внесення змін до пункту 4 Положення про Державну службу України з питань праці»

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

10. Які підстави для притягнення судового експерта до дисциплінарної відповідальності?

Розглянемо справу № 640/27721/20 від 30.08.2022 р., у якій досліджували питання наявності підстав для притягнення судового експерта до такого роду відповідальності.

 

Процедуру притягнення судового експерта до дисциплінарної відповідальності визначено Положенням про Центральну експертно-кваліфікаційну комісію при Міністерстві юстиції України та атестацію судових експертів, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 03.03.2015 р. № 301/5. Відповідно до ст. 14 Закону України "Про судову експертизу" судовий експерт на підставах і в порядку, передбачених законодавством, може бути притягнутий до юридичної відповідальності.

Проте, як зауважує Суд, ні в цій статті, ні у законі в цілому не передбачено діяння, які є дисциплінарними правопорушеннями, та відповідальність за них.

 

Відповідно до п. 22 ст. 92 Конституції України виключно законами України визначаються засади цивільно-правової відповідальності; діяння, які є злочинами, адміністративними або дисциплінарними правопорушеннями, та відповідальність за них. Закону, який би передбачав відповідальність експерта за вчинення дисциплінарного правопорушення під час здійснення ним експертної діяльності, немає.

Положення про Центральну експертно-кваліфікаційну комісію при Міністерстві юстиції України та атестацію судових експертів № 301/5 з огляду на вимоги Конституції України не може підміняти закон, який би визначав склад правопорушення як підставу притягнення особи до дисциплінарної відповідальності та заходи державно-примусового впливу на його вчинення.

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

VSP08211

Правова позиція від 30.08.2022 № 640/27721/20, «Про відсутність підстав для притягнення судового експерта до дисциплінарної відповідальності»

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

 

11. Примусове вилучення об'єктів, які належать рф та її резидентам: зміни в законодавстві

У зв'язку з повномасштабним вторгненням 24.02.2022 російської федерації на територію України держава намагається розробити систему засобів боротьби із загрозами національним інтересам та національній безпеці. Одним із таких засобів є вилучення майна держави-агресора та її резидентів, що дасть змогу певною мірою відновити порушені економічні інтереси громадян України, українського суспільства в цілому та держави. У зв'язку з цим прийнято низку законів у сфері примусового відчуження та вилучення об'єктів російської федерації та її резидентів в умовах воєнного стану для поліпшення економічної безпеки, територіальної цілісності України.

Докладніше - читайте в матеріалі видання ЮРИСТ&ЗАКОН від 06.10.2022

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

EA016101

Примусове вилучення об'єктів, які належать рф та її резидентам: зміни в законодавстві

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

 

Щодо визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину

Факт видачі спадкоємцю свідоцтва про право власності в порядку спадкування на спадкове майно, право на яке має інший спадкоємець, або видача свідоцтва особі, яка не має прав на спадщину, доводить порушення прав та інтересів особи і саме тому перебіг позовної давності необхідно пов'язувати із фактом видачі свідоцтва про право на спадщину другому із спадкоємців (чи особі, яка не є спадкоємцем), а у разі якщо особа, права та інтереси якої порушені видачою такого свідоцтва, доведе, що про існування такого свідоцтва, яким порушуються його права, йому стало відомо пізніше, то перебіг позовної давності варто пов'язувати саме з таким моментом.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP08269

 

Про закриття кримінального провадження судом апеляційної інстанці

Скасування апеляційним судом виправдувального вироку та закриття кримінального провадження щодо виправданого у зв'язку з його смертю не відповідає вимогам КПК.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP08262

 

Про відмежування шахрайства від цивільно-правових деліктів

Шахрайство (ст. 190 КК) слід відмежовувати від цивільно-правових деліктів з урахуванням того, що отримання майна з умовою виконання зобов'язання може бути кваліфіковано як шахрайство, якщо встановлено, що винна особа вже в момент заволодіння цим майном мала на меті його привласнити, а зобов'язання - не виконувати.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP08248

 

Щодо захисту прав кредитора та іпотекодержателя майна

Вимога про скасування реєстраційних дій, вчинених державним реєстратором у ЄДР на виконання судового рішення, про скасування запису про державну реєстрацію юридичної особи, створеної внаслідок злиття двох юридичних осіб, є неналежним способом захисту прав кредитора та іпотекодержателя майна такої юридичної особи. Захист його майнових прав має здійснюватися поза межами провадження з оскарження реєстраційних дій шляхом ініціювання окремого позову.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP08264

 

Щодо обов'язкових ознак домашнього насильства

Обов'язковою ознакою кримінального правопорушення, передбаченого ст. 126-1 КК, є систематичність вчинення насильства, тобто повторюваність його епізодів протягом певного часу, з огляду на що будь-які попередні епізоди домашнього насильства входять до предмета доказування обвинувачення за ст. 126-1 КК.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP08245