Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 28.09.2022р.

 

28.09.2022 – 04.10.2022

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Ухвалено Закон, що вносить зміни до оподаткування на ринку нерухомості

Верховна Рада ухвалила в цілому Закон, яким вносяться зміни до Податкового Кодексу у частині оподаткування операцій з об'єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому.

Закон передбачає наступні нововведення:

  • звільнення від сплати ПДФО операцій із продажу житла та інших об'єктів будівництва, у тому числі незавершених, якщо майнове право на них зареєстровано на користь покупця та за них сплачено хоча б частково. ПДФО сплачуватиметься з різниці між сумами купівлі та продажу;
  • запровадження касового методу (податок стягується лише за наявності доходу) для забудовників та девелоперів для визначення податкових зобов'язань з ПДВ щодо операцій з об'єктами нерухомості, які будуть збудовані у майбутньому;
  • включення до переліку операцій з «першого постачання житла» також операції з купівлі-продажу неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта житлової нерухомості.

Продукт

ІПС: Законодавство

ІПС: Законопроекти

Підстави

Податковий кодекс України

Постанова від 30.08.2022 № 2545-IX «Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об'єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому»

Проект Закону України від 20.09.2022 №7683 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об'єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому»

https://ips.ligazakon.net/document/T10_2755

https://ips.ligazakon.net/document/t222545

 

 

 

 

 

https://ips.ligazakon.net/document/ji07925i

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

2. Парламент врегулював питання аудиторської діяльності

Верховна Рада ухвалила в цілому Закон щодо удосконалення правових засад провадження аудиторської діяльності в Україні.

Його метою є удосконалення правових засад аудиту фінансової звітності, аудиторської діяльності в Україні та регулювання відносин, що виникають під час її здійснення, а також гармонізація національного законодавства у цій сфері з вимогами європейського законодавства.

Закон передбачає низку нововведень, зокрема:

  • уточнення вимог до аудитора та аудиторської фірми, а також до умов надання аудиторських послуг;
  • імплементація норм європейського законодавства, зокрема щодо забезпечення однозначності змісту аудиторського звіту, недопущення впливу регуляторів на зміст аудиторського звіту в частині аудиту фінансової звітності, удосконалення положень щодо інформації, яка наводиться в аудиторському звіті за результатами обов'язкового аудиту фінансової звітності підприємства;
  • удосконалення положень щодо особливостей проведення обов'язкового аудиту та аудиту підприємств, що становлять суспільний інтерес, відповідно до вимог європейського законодавства, зокрема щодо тривалості завдання з обов'язкового аудиту фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес, а також запровадження норм щодо забезпечення прозорості та сприяння ефективності діяльності аудиторських комітетів або органів (підрозділів), на які покладаються відповідні функції;
  • удосконалення норм щодо порядку атестації аудиторів з метою зменшення вартості проведення іспитів і підвищення якості підготовки екзаменаційних завдань;
  • уточнення положень щодо процедури контролю якості аудиторських послуг, професійної відповідальності аудиторів та суб'єктів аудиторської діяльності, а також порядку дисциплінарного провадження тощо.

Продукт

ІПС: Законопроєкти

Підстави

Проект Закону України від 20.09.2022 № 6245-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правових засад провадження аудиторської діяльності в Україні»

https://ips.ligazakon.net/document/JI08081I

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

3. Рада повернула акцизи на пальне

Верховна Рада підтримала в цілому законопроект про повернення оподаткування пального. Закон встановлює акцизи у розмірі:

  • бензин 100€/ 1000 літрів
  • дизель 100€/ 1000 літрів
  • біопаливо 100€/ 1000 літрів
  • газ 52 €/ 1000 літрів

При цьому було внесено три зміни до редакції проєкту до другого читання:

  • прибрали пільгу на 5 років для біопалива. Тепер буде: біопаливо та біодизель теж акциз 100€/ 1000 літрів (раніше до другого читання пропонувалось ставку 26€/ 1000 літрів та біодизеля 18€/ 1000 літрів на 5 років);
  • зробили пільгу для палива на потреби Міноборони. Для військових акциз буде 0€/ 1000 літрів. Ця пільга буде діяти виключно для Міноборони на період воєнного та надзвичайного стану.
  • технічна зміна, через прийняття 20 вересня в цілому законопроекту №7732 про зміни оподаткування ренти на видобуток газу, відповідну правку теж прибрали.

Все інше залишилося без змін, зокрема, ПДВ для всього залишається на рівні 7%.

Продукт

ІПС: Законопроєкти

Підстави

Проект Закону України від 21.09.2022 № 7668-д «Про внесення змін до розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо ставок акцизного податку на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану»

Проект Закону України від 20.09.2022 № 7732 «Про внесення змін до підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування природного газу»

https://ips.ligazakon.net/document/JI07975I

 

 

 

 

 

https://ips.ligazakon.net/document/JI08020I

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

4. Роботодавцям компенсують частину витрат на оплату праці або ЄСВ за працевлаштування деяких категорій безробітних

Верховна Рада прийняла у цілому законопроект № 6067, який запроваджує компенсації роботодавцям частини витрат на оплату праці або єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за працевлаштування деяких категорій зареєстрованих безробітних, зокрема молоді.

Також Закон має сприяти працевлаштуванню довгострокових безробітних шляхом надання компенсації роботодавцям витрат ЄСВ.

 

Зокрема, суб'єктам малого підприємництва, які працевлаштовують зареєстрованих безробітних строком не менше ніж на два роки на нові робочі місця, компенсуються фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за місяць, за який він сплачений. Загальна тривалість виплати компенсації становить 12 місяців.

 

Роботодавцю, який працевлаштовує зареєстрованого безробітного, компенсуються 50 відсотків мінімальної заробітної плати за відповідну особу за місяць. Компенсація надається за працевлаштування зареєстрованих безробітних із числа осіб:

  • віком до 25 років, які сумарно мають страховий стаж не більше 12 місяців;
  • віком до 35 років - на перше робоче місце;
  • звільнених із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби - на перше робоче місце після такого звільнення.

Загальна тривалість виплати компенсації становить не більше шести місяців, за умови збереження гарантій зайнятості особи протягом періоду, що перевищує виплати у два рази.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Проект Закону України від 21.09.2022 № 6067 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці»

https://ips.ligazakon.net/document/view/JI05994I

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

БУХГАЛТЕРОВІ

 

5. Збільшення мінімальної зарплати з 1 жовтня

Згідно ст. 8 Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" від 02.12.2021 р. № 1928-ІХ з 1 жовтня 2022 року мінімальна заробітна плата збільшиться з 6500 грн до 6700 грн. В ІПС уже оновлені відповідні довідники.

На що вплине таке підвищення допоможе розібратися Ситуація для бухгалтера.

 

Продукт

ІПС: Законодавство;Ситуації длябухгалтера; Довідники

 

Закон України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" від 02.12.2021 р. № 1928-ІХ

https://ips.ligazakon.net/document/t211928

 

 

Ситуація для бухгалтера "Мінімальна заробітна плата"

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SB080372

 

Довідник Розмір мінімальної заробітної плати

https://ips.ligazakon.net/document/SH000004

 

Довідник  Застосування мінімальної заробітної плати

https://ips.ligazakon.net/document/SH000369

 

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

6. Військовий облік на підприємстві

Наказом Міноборони № 259 (набрав чинності 23.09.2022)  відтерміновано строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік - до 1 жовтня 2023 року. Водночас у ч. 5 ст. 34 Закону про військову службу передбачено, що персональний облік призовників, військовозобов'язаних і резервістів за місцем їхньої роботи покладено на керівників підприємств, установ, організацій. А в п. 36 Порядку № 921 уточнено, що підприємства, установи й організації ведуть персональний облік призовників і військовозобов'язаних за місцем їхньої роботи, у тому числі на умовах трудового договору (контракту, угоди) строком більш як три місяці.

Тож працевлаштування осіб, на яких відповідно до законодавства України поширюються вимоги щодо виконання військового обов'язку, автоматично покладає на роботодавця певні зобов'язання.

Про усі деталі військового обліку на підприємстві в умовах війни розповість видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Продукт

ІПС: ЗАКОНОДАВСТВО; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" від 25.03.92 р. № 2232-XII

https://ips.ligazakon.net/document/t223200

 

 

Наказ Міноборони Про внесення зміни до наказу Міністерства оборони України від 07 лютого 2022 року N 35 від 06.09.2022 р. № 259

https://ips.ligazakon.net/document/RE38378

 

Військовий облік на підприємстві в умовах воєнного стану: вимоги та відповідальність

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014083

 

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

усі

 

 

 

7. Готуємось до подання фінзвітності за 9 місяців 2022 року

На тлі триваючої війни черговий фінзвітний 9-місячний період завершується. Це означає, що час підбивати проміжні фінансові підсумки. Пропонуємо з'ясувати, які нюанси під час підготовки такої звітності слід узяти до уваги цього разу зі статті видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Фінзвітність за 9 місяців 2022 року: порядок подання з поправкою на війну

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014075

 

 

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

 

 

8. Звітуйте та сплачуйте податки вчасно разом з Календарем бухгалтера

В системах ЛІГА:ЗАКОН вже доступний Календар бухгалтера на ІV квартал 2022 року.

Модуль Календар бухгалтера допоможе правильно планувати подання звітів і сплату податків з урахуванням встановлених законодавством строків, а також допоможе оперативно отримати дані для обліку робочого часу.

З календаря бухгалтера можна перейти безпосередньо до форми звітності, ознайомитися з нормативними документами, алгоритмами заповнення та ситуаціями для бухгалтера, які в свою чергу містять добірку аналітичних матеріалів стосовно заповнення та подання звітності. 

Зорієнтуватись у нових формах допоможе помітка "NEW" в Календарі бухгалтера

Продукт

ІПС: Календар бухгалтера 

Підстави

Календар бухгалтера

https://ips.ligazakon.net/calendar/accountant

 

Модуль Календар бухгалтера

https://ips.ligazakon.net/calendar/accountant

 

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

усі

 

 

 

ЮРИСТОВІ

 

9. Адаптація законодавства до конвенції щодо вибору суду

Верховна Рада прийняла Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції про угоди про вибір суду.

Внесення змін до законодавства має на меті забезпечення виконання в Україні Конвенції про угоди про вибір суду. Змінами пропонується ввести положення щодо можливості визначення підсудності справи з іноземним елементом угодою сторін. Також пропонується передбачити порядок реалізації права учасників правовідносин з іноземним елементом щодо укладення угод про вибір суду.

 

Продукт

ІПС: Законопроєкти, Законодавство

Підстави

Проект Закону України від 13.12.2021 № 5120,

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції про угоди про вибір суду»

https://ips.ligazakon.net/document/JI04411I

 

Конвенція від 30.06.2005 ,

«Конвенція про угоди про вибір суду»

https://ips.ligazakon.net/document/MU05404

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

10. Загроза рейдерства

На тлі останніх військових успіхів Збройних Сил України у війні з росією, яким радіють мільйони українців й увесь цивілізований світ, важливо зазначити, що війну буде складно виграти, якщо не підкріплювати військові перемоги перемогами на економічному фронті.

 

Ще до початку воєнних дій серед основних загроз для бізнесу в Україні українські та зарубіжні експерти виділяли постійні зміни в податковій та регуляторній політиці держави, зміни у законодавстві, яке регулює порядок ведення бізнесу, та непривабливий інвестиційний клімат як наслідок негативної дії перелічених вище факторів. Ну й куди ж без корупції в правоохоронних та судових органах, яка завжди була та є гальмом реформ і позитивних змін.

Докладніше, про методи запобігання рейдерству-читайте в матеріалі видання ЮРИСТ&ЗАКОН від 22.09.2022

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

ЕА016064

 

ЕА016051

 

ЕА016055

 

ЕА016050

 

ЕА016052

ЕА016057

Загроза рейдерства. Заходи, які вживаються державою для протидії рейдерству.

Запобігання ризикам і мінімізація їх під час укладання договорів із контрагентами

Актуальні ризики для топменеджерів. Як захистити власників від кримінальної відповідальності?

Захист власників і топменеджерів від кримінального переслідування

Відшкодування шкоди, завданої бізнесу внаслідок війни

Due diligence контрагентів та договорів

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

 

Щодо стягнення судових витрат з особи, яка звільнена від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності

Якщо особа звільняється від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК у зв'язку із закінченням строків давності, процесуальні витрати, понесені органом досудового розслідування та пов'язані зі здійсненням кримінального провадження, в тому числі й витрати на проведення експертизи, не стягуються з особи, кримінальне провадження щодо якої закрито на цій підставі, а відносяться на рахунок держави, окрім витрат, пов'язаних, зокрема, із залученням експерта стороною захисту.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP08199

 

Щодо підстав для відмови в задоволенні вимог кредитора

Відсутність у спадкоємця свідоцтва про право на спадщину сама по собі не може бути підставою для відмови в задоволенні вимог кредитора.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP08142

 

Щодо оспорювання свого батьківства

Законодавець обмежив право особи, записаної батьком дитини, на оспорювання свого батьківства, зокрема, якщо в момент реєстрації себе батьком дитини вона знала, що не є її батьком, або не могла про це не знати.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP08103

 

Про обов'язок роботодавця повідомляти працівника про зміну хоча б одного з параметрів праці, встановлених у графіках змінності (графіках роботи) підприємства

Режим роботи, який встановлюються колективним договором за домовленістю з працівником та з урахуванням вимог законодавства про працю, а також графіки змінності, графік роботи підприємства як складові елементи режиму його роботи - одні з істотних умов праці, які встановлюють час початку та закінчення роботи, тривалість перерв для відпочинку і харчування, тривалість і порядок чергування змін. 

https://ips.ligazakon.net/document/VSP08130

 

Про визнання недійсною державної реєстрації авторського права

Вимога про визнання недійсною державної реєстрації авторського права не є належним способом захисту прав, оскільки право на твір виникає з моменту його створення.
https://ips.ligazakon.net/document/VSP08149