Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 14.09.2022р.

14.09.2022 – 20.09.2022

 

КЕРІВНИКОВІ

 

До відома: рішення Уряду на які чекаємо (тексти ще не оприлюднено)

Уряд ухвалив наступні рішення:

  • додав виробництво та торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами, паливом, зберігання палива до переліку бізнесів, які в умовах воєнного стану не можуть розпочинати діяльність на принципах декларування. Відтепер всі ці види діяльності можуть провадитися лише на підставі ліцензії;

 

  • передбачив можливість подовження на два місяці чинних відстрочок від призову на військову службу для військовозобов'язаних під час мобілізації та на воєнний час. Йдеться про відстрочки, надані рішеннями Міністерства економіки в березні - квітні, термін дії яких спливає у вересні - жовтні цього року. Рішення щодо продовження відстрочки на строк до двох місяців може бути прийнято Мінекономіки лише один раз.

 

2. Обмінникам пропонують сплачувати податок на прибуток щомісячно у розмірі трьох мінзарплат

Рада ухвалила за основу законопроєкт, яким пропонують запровадити авансовий внесок з податку на прибуток підприємств за структурні підрозділи небанківських фінансових установ, які здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі.

За несплату авансового внеску з податку на прибуток фінустанови притягуватимуть до відповідальності у вигляді штрафу в розмірах, визначених статтею 124 ПКУ. Тобто при затримці до 30 календарних днів включно - у розмірі 5% погашеної суми податкового боргу; при затримці більше 30 календарних днів - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу. За умисну несплату - 25 % від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов'язання.

 

Продукт

ІПС: Законопроєкти; ІПС: Законодавство; ІПС: Запитання-відповідь, ЮРИСТ І ЗАКОН

Підстави

Проект Закону України від 07.09.2022 № 7655 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати авансових внесків з податку на прибуток підприємств за структурні підрозділи, які здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі»

https://ips.ligazakon.net/document/JI07883I

 

 

 

 

 

 

Податковий кодекс України

https://ips.ligazakon.net/document/T10_2755

 

Запитання-відповідь від 19.01.2022 «Яка відповідальність передбачена за порушення правил сплати (перерахування) узгоджених сум грошових зобов'язань?»

https://ips.ligazakon.net/document/ZN048393

 

Стаття від 29.07.2021 №30 «Обставини, що звільняють від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень»

https://ips.ligazakon.net/document/EA014977

Сфера бізнесу

Фінансовий сектор

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

3. Захист прав інвесторів будівництва за новим Законом

15 серпня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому».

Зафіксовано нові підходи до рекламування будівництва, визначено істотні умови договору купівлі-продажу майбутнього об'єкта, передбачена відповідальність для забудовника, можливість інвестора в односторонньому порядку розірвати договір і тому подібні гарантії.

Серед основних нововведень закону можна виділити:

  • Нові визначення термінів
  • Девелопери будівництва повинні будуть реєструвати спеціальне майнове
  • Встановлено спосіб гарантування інвесторам прийняття будинку в експлуатацію
  • Передбачено можливість інвесторів продавати спеціальне право на об'єкт без згоди девелопера будівництва
  • Інвестори матимуть право в односторонньому порядку розірвати договір купівлі-продажу майбутнього об'єкта нерухомості (перший продаж) у разі порушення терміну прийняття в експлуатацію більше ніж на 6 місяців
  • Накладення на девелопера будівництва штрафу за не розкриття інвестору інформації про будівництво багатоквартирного будинку

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Закон України від 15.08.2022 № 2518-IX «Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому»

https://ips.ligazakon.net/document/T222518

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

4. Зміни в оподаткуванні волонтерської діяльності

3 вересня набрав чинності Закон № 2520-ІХ щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності, яким внесено зміни до Податкового кодексу України, зокрема:

Звільнено від оподаткування кошти, які збиралися фізичною особою на свій особистий розрахунковий рахунок для виплати благодійної допомоги на користь платників податків, зазначених у п.п. «в» п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 ПКУ.

До прийняття Кабінетом Міністрів України порядку підтвердження статусу осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України у період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, з метою не включення до оподатковуваного доходу фізичних осіб - платників податку доходів, отриманих у вигляді цільової або нецільової благодійної допомоги, статус таких осіб визначається самостійно надавачами цільової або нецільової благодійної допомоги.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Закон України від 15.08.2022 № 2520-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України»

https://ips.ligazakon.net/document/T222520

 

 

 

 

 

Кодекс податковий від 02.12.2010 № 2755-VI «Податковий кодекс України (ред. з 01.01.2017)»

https://ips.ligazakon.net/document/t10_2755

 

Закон України від 19.04.2011 № 3236-VI,
«Про волонтерську діяльність»

https://ips.ligazakon.net/document/t113236

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

БУХГАЛТЕРОВІ

 

5. Запрацював механізм пільгового оподаткування благодійної допомоги, виплачуваної благодійниками на користь членів сімей поранених і загиблих учасників бойових дій

З 02.09.2022 набув чинності Закон № 2516, яким унесено зміни до ПКУ в частині пільгового оподаткування благодійної допомоги, виплачуваної благодійниками на користь членів сімей поранених і загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройній агресії та забезпеченні національної безпеки України.

 

Так, в оновленому пп. "в" пп. 165.1.54 ПКУ сказано, що не підлягає оподаткуванню ПДФО сума благодійної допомоги, виплаченої (наданої) благодійниками, зокрема й благодійниками – фізичними особами, у порядку, визначеному Законом № 5073, на користь членів сімей учасників бойових дій – військовослужбовців (резервістів, військовозобов'язаних).

 

Також не підлягає оподаткуванню сума допомоги на користь членів сімей працівників підприємств, установ, організацій, сил цивільного захисту, які залучені (були залучені) і беруть (брали) безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії російської федерації, перебуваючи безпосередньо в районах проведення бойових дій та в період здійснення бойових дій.

Однак не все так просто, як здається, тож про усі деталі розповість видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Продукт

ІПС: ЗАКОНОДАВСТВО; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройній агресії та забезпеченні національної безпеки України" від 15.08.2022 р. № 2516-IX.

https://ips.ligazakon.net/document/t222516

 

 

Закон України "Про благодійну діяльність та благодійні організації" від 05.07.2012 р. № 5073-VI.

https://ips.ligazakon.net/document/t125073

 

 

Виплата благодійної допомоги членам сім'ї учасника бойових дій: нові пільги з ПДФО та ВЗ

 

https://ips.ligazakon.net/document/BZ014060

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

усі

 

6. Як нарахувати відпускні коли в розрахунковому періоді був простій, неповний робочий час та відпустка без збереження зарплати

Такий "букет" для бухгалтерів під час війни – досить часте явище. Тож допоможе матеріал видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

У розрахунковому періоді – простій, неповний робочий час та відпустка без збереження зарплати: як нараховувати відпускні

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014058

 

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

7. Чи може резидент Дія Сіті порушити зарплатний критерій?

Може, але тоді доведеться платити ЄСВ у розмірі 22% із виплачених доходів, а не в розмірі мінімального страхового внеску.

Усі деталі в матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Продукт

 БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Чи може резидент Дія Сіті порушити зарплатний критерій?

https://ips.ligazakon.net/documen/BZ014050

 

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

ЮРИСТОВІ

 

8. Постійні представництва в контексті трансфертного ціноутворення

Відносини, які виникають у сфері трансфертного ціноутворення, урегульовано ст. 39 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). І в цьому контексті хочеться знову порушити тему господарських операцій (зокрема, внутрішньогосподарських розрахунків) між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні, які відповідно до пп. "ґ" пп. 39.2.1.1 ПКУ є контрольованими операціями (з урахуванням вартісного критерію обсягів таких операцій, що перевищує 10 млн грн) та ціноутворення під час здійснення яких підлягає обґрунтуванню за принципом "витягнутої руки" відповідно до правил трансфертного ціноутворення.

З 2021 року нерезиденти зобов'язані зареєструватися в податковому органі як платники податку на прибуток. Невиконання цієї вимоги (у разі встановлення такого факту під час перевірки) передбачає штраф у розмірі 100 тис. грн й адміністративний арешт активів нерезидента (поки не буде виконано вимогу щодо його реєстрації).

 

Методологія застосування принципу "витягнутої руки" для аналізу отриманого прибутку постійного представництва відрізняється від методології, яку використовують для звичайного незалежного підприємства.

Так, під час функціонально-ризикового аналізу контрольованих операцій незалежного підприємства увагу акцентують на відповідності юридичної форми окремої операції її економічній суті. Водночас аналізують договори, первинні документи, дані бухгалтерського обліку та фактичну поведінку сторін, досліджують наявність ділової мети у проведених контрольованих операціях.

 

Натомість під час розгляду контрольованих операцій між нерезидентом та його постійним представництвом спочатку визначають характер діяльності, яку здійснює кожна зі сторін: основну (відповідає стратегічній комерційній цілі діяльності підприємства; істотна й важлива); підготовчу (сприяє та передує початку основної діяльності нерезидента на території України); допоміжну (відбувається одночасно з основною діяльністю та забезпечує процес її провадження). На цьому етапі визначають істотність і важливість функцій представництва щодо підприємства-нерезидента. Представництво переважно виконує допоміжну або підготовчу функції ціноутворення. Більш детально читайте в матеріалі видання ЮРИСТ&ЗАКОН від 08.09.2022

 

Як шукати в продук

ті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

EA016017

 

EA016009

 

EA016010

EA016011

 

EA016014

EA016015

EA016016

Постійні представництва у сфері трансфертного ціноутворення

Зупинення перебігу строку на подання платником пояснень для розблокування ПН під час воєнного стану

Податкова реформа "10-10-10", – що може змінитись?

Ризик перекваліфікації некомерційного представництва в постійне представництво EA016011

Контроль за нерезидентами у зв’язку із війною в Україні

Право на податковий кредит - нюанси закону 2260

Про подання уточнюючих розрахунків до декларацій за період до лютого 2022 року 

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

9. Що потрібно знати про вивезення валютних цінностей за кордон

Немало громадян нашої держави протягом життя змогли накопичити певні грошові активи. Дехто їх конвертував в іноземну валюту.

Утім з уведенням воєнного стану в Україні актуальними стали такі питання:

  • які умови вивезення валютних цінностей за кордон;
  • за яким курсом відбувається перерахунок вартості валютних цінностей у євро;
  • яку саме декларацію потрібно заповнювати в разі вивезення валютних цінностей.

 

Умови вивезення валютних цінностей за кордон залежать від сумарної вартості готівкової валюти та банківських металів, які фізична особа збирається вивезти за межі України. І тут читачам потрібно запам'ятати цифру 10 тис. євро. Адже якщо сума готівкової валюти й вартість банківських металів не перевищує в еквіваленті 10 тис. євро, тоді фізична особа вивозить їх за межі України без письмового декларування митному органу. У разі ж коли сума готівкової валюти й вартість банківських металів дорівнює або перевищує в еквіваленті 10 тис. євро, вивести її за кордон можна лише за умови письмового декларування митному органу в повному обсязі.

 

 За яким курсом відбувається перерахунок вартості валютних цінностей в євро? Чи потрібно особі, яка декларує валютні цінності, подавати ще якісь підтвердні документи до декларації? - читайте в матеріалі видання ЮРИСТ&ЗАКОН від 08.09.2022

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

ЕА016013

 

Що потрібно знати про вивезення валютних цінностей за кордон

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

 

Щодо сплати аліментів біологічним батьком, якщо дитину всиновив інший чоловік

Сімейне законодавство України не передбачає обов'язку батька за походженням, чия дитина усиновлена іншим чоловіком, утримувати таку дитину до досягнення нею повноліття.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP08187

 

Щодо зміни істотних умов праці шляхом введення контрактної форми трудового договору замість безстрокового

Оскільки істотні умови праці є оціночним поняттям у трудовому праві, Верховний Суд зазначає, що введення контрактної форми трудового договору є зміною істотних умов праці.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP08188

 

Щодо укладання договору в електронному вигляді

Укладання договору в електронному вигляді через інформаційно-комунікаційну систему можливе за допомогою електронного підпису лише за умови використання засобу електронного підпису усіма сторонами цього правочину. В іншому випадку електронний правочин може бути підписаний сторонами електронним підписом одноразового ідентифікатора та/або аналогом власноручного підпису (факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, іншого аналога власноручного підпису) за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідних аналогів власноручних підписів

https://ips.ligazakon.net/document/VSP07916

 

Щодо кваліфікації дій співучасників

У разі інкримінування співучасникам, кожен з яких виконав частину об'єктивної сторони крадіжки, такої кваліфікаційної ознаки, як вчинення кримінального правопорушення за попередньою змовою групою осіб, не має значення технічний розподіл ролей між ними. Дії таких співучасників належить кваліфікувати лише за статтею Особливої частини КК без посилання на ст. 27 КК.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP07815

 

Щодо ознак тяжкого тілесного ушкодження

Висновок щодо віднесення тілесних ушкоджень, отриманих потерпілим, до категорії тяжких за ознакою непоправності знівечення обличчя повинен зробити орган досудового розслідування або суд на підставі висновку судового медичного експерта та з урахуванням загальноприйнятих уявлень про зовнішній вигляд людини.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP07818