Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 07.09.2022р.

 

07.09.2022 – 13.09.2022

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Спрощення порядку надання інформації про бенефіціарів

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому один з важливих євроінтеграційних законопроєктів - про спрощення порядку подання інформації, необхідної для проведення фінансового моніторингу.

Закон спрямований на спрощення подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності юридичними особами, що вноситься до ЄДР, прискорення перевірки поданих відомостей, створення системи методологічної допомоги юридичним особам при визначенні кінцевих бенефіціарних власників та структури власності.

 

Так, юридичні особи зобов'язані підтримувати відомості про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності в актуальному стані, повідомляти державного реєстратора про зміни протягом 30 робочих днів з дня їх виникнення та подавати державному реєстратору документи, що підтверджують зазначені зміни.

Повідомлення про зміну інформації подається у паперовій або електронній формі.

За неподання, несвоєчасне подання, порушення порядку подання або подання держателю Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань недостовірної інформації, передбаченої цим Законом, передбачено штраф у розмірі до 20 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 тис. грн).

 

Продукт

ІПС: Законопроєкти

Підстави

Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення порядку подання інформації, необхідної для проведення фінансового моніторингу

ПРОЄТ ЗАКОНУ УКРАЇНИ від 18.11.2021 р. N 6320

https://ips.ligazakon.net/document/JI06434I

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

2. Доступ військоматів до інформації про транспортні засоби підприємств

Набрав чинності Закон щодо військово-транспортного обов'язку, яким  передбачається, що територіальні органи Міністерства внутрішніх справ України щокварталу подаватимуть до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки відомості про реєстрацію (перереєстрацію), переобладнання та зняття з обліку транспортних засобів, які перебувають у власності підприємств, установ та організацій і можуть бути призначені для задоволення потреб Збройних Сил та інших військових формувань в особливий період.

 

До прийняття Закону підприємства були зобов'язані під час кожної реєстраційної операції з транспортним засобом, який перебуває у їх власності, звертатися до місцевого військового комісаріату та отримувати довідку про постановку на облік (зміну облікових даних) - прийняття Закону дозволить оптимізувати та спростити процес взаємодії військових комісаріатів з підприємствами в частині виключення останніх з процесу інформаційного обміну в питанні обліку транспортних засобів.

 

 

 

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

«Про внесення змін до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

https://ips.ligazakon.net/document/t222513

 

Закон України від 21.10.1993 № 3543-XII Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

https://ips.ligazakon.net/document/t354300

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

3. Особливості держреєстрації юросіб та речових прав на нерухомість в умовах воєнного стану

Мін’юст оновив деякі умови державної реєстрації юридичних осіб та речових прав на нерухоме майно, що розташоване на тимчасово окупованій території України та державною реєстрацією юридичних осіб, зокрема уточнено:

  • що в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його припинення або скасування державна реєстрація права власності та інших речових прав на нерухоме майно, місцезнаходженням якого є АР Крим, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Харківська, Херсонська області, місто Севастополь, проводиться незалежно від місцезнаходження такого майна;
  • що в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його припинення або скасування:
    • державна реєстрація юрособи та громадського формування, місцезнаходженням яких є АР Крим, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Харківська, Херсонська області, місто Севастополь, проводиться незалежно від місцезнаходження такої юрособи та громадського формування;
    • державна реєстрація юросіб - релігійних громад, місцезнаходженням яких є місто Київ або Київська область, проводиться уповноваженими суб'єктами державної реєстрації міста Києва та Київської області.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Наказ від 30.08.2022 № 3642/5 Про внесення змін до наказів Міністерства юстиції України від 28 березня 2016 року N 898/5 та від 25 листопада 2016 року N 3359/5

https://ips.ligazakon.net/document/re38316

 

 

 

 

Наказ від 28.03.2016 року N 898/5 Про врегулювання відносин, пов'язаних з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно, що розташоване на тимчасово окупованій території України

https://ips.ligazakon.net/document/re28598

 

Наказ від 25.11.2016 № 3359/5 Про врегулювання відносин, пов'язаних з державною реєстрацією юридичних осіб та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, в межах декількох адміністративно-територіальних одиниць

https://ips.ligazakon.net/document/re29658

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

 

БУХГАЛТЕРОВІ

 

4. Затверджено Порядок підтвердження неможливості виконання податкового обов'язку

Не можеш подати звіт чи сплатити податки? Подай звіт… Саме така ідеологія закладена у пп.69.1 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ. Проте сам алгоритм і процедуру мав давно затвердити Мінфін через прийняття відповідного порядку. Що нарешті й було зроблено наказом № 225. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування, що заплановано на 06.09.2022 р. Отже, з цієї дати, ті СГ, які не мають можливість виконання податкового обов'язку мають подати відповідну заяву  та перелік підтвердних документів  за наказом № 225 до 30 вересня 2022 року.

 

Якщо немає можливості до 30 вересня подати таку заяву – це потрібно зробити не пізніше 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платника податків.

Докладніше – в коментарі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Продукт

ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Наказ Мінфіну "Про затвердження Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов'язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України, та переліків документів на підтвердження" від 29.07.2022 № 225

https://ips.ligazakon.net/document/RE38303

 

 

Подай звіт про те, що не можеш його подати, або Про Порядок підтвердження (не)можливості виконання податкового обов'язку

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014053

 

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

5. Перспективи повернення податкового періоду з квартального на місячний

Верховна Рада 6 вересня 2022 р. прийняла за основу проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб».

Проектом пропонується внести зміни до статей 51, 170, 172-174 та 176 ПКУ в частині зміни податкового періоду з квартального на місячний для подання платниками податків, у тому числі податковими агентами, платниками єдиного внеску, контролюючим органам податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, сум утриманого з них податку та сум нарахованого єдиного внеску.

Текст законопроєкту буде ще доопрацьований, поки що прийнято тільки «за основу».

Продукт

ІПС: Законопроєкт

Підстави

Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб

https://ips.ligazakon.net/document/JI06117I

Сфера бізнесу

Усі

 

 

6. Припинення для фізособи статуса податкового резидента України

Це питання турбує багатьох працівників, які через війну покинули  України та знайшли кращу долю за кордоном. То що ж потрібно зробити якщо є загроза подвійного оподаткування?

Відповідь – у матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Як припинити статус податкового резидента України

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ014037

 

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

ЮРИСТОВІ

 

7. Адаптація митного законодавства України до митного законодавства ЄС

На четвертому році незалежності України та на другому році існування сучасного ЄС наша держава підписала Угоду про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами.

Сторони в Угоді, зокрема, погодили зближення української митної системи з митною системою Співтовариства.

Задля розвитку ідей більш тісної співпраці у 2002 – 2004 роках прийнято закони України, якими затверджено відповідну Концепцію та Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу.

 

Адаптацією прийнято вважати поетапне прийняття і впровадження нормативно-правових актів України, розроблених з урахуванням законодавства Європейського Союзу, яке складається з: Міжнародних Договорів щодо заснування Європейського Співтовариства, починаючи з 1957 року, регламентів, директив, рішень та інших актів нормативного характеру, які приймають інститути Європейського Союзу, рішень Суду Європейського співтовариства, у яких надано офіційне тлумачення відповідних правових норм.

 

Чинна Концепція передбачає серед іншого надання пріоритету в наближенні українських нормативних актів до відповідних законодавчих актів Європейського Союзу, що сприятиме створенню сучасної податкової та митної систем.

У червні 2022 року Україні надано статус кандидата на вступ до ЄС. Разом із цим залишаються вимоги щодо подальшої адаптації митного законодавства, як було зазначено в Додатку XV до Глави 5 Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Ця тема детально розкрита в матеріалах видання ЮРИСТ&ЗАКОН від 01.09.2022

 

Як шукати в продукті

ІПС:ЮРИСТ&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

ЕА015990

 

ЕА015994

ЕА015995

 

ЕА015996

ЕА015992

ЕА015991

ЕА015993

ЕА015997

Адаптація митного законодавства України до митного законодавства ЄС

Актуальні питання щодо гуманітарної допомоги в умовах війни

Порядок пропуску через митний кордон гуманітарної допомоги в умовах війни

Боротьба з контрабандою в Україні

Загальний огляд митної системи у часи війни

Ввезення гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану

Повернення товарів, які вилучаються митними органами та перебувають на їх збереженні під час провадження справи про порушення митних правил

Судова практика у спорах з порушення митного законодавства

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

8. Окремі питання грошового забезпечення військовослужбовців

У зв'язку з початком зухвалого повномасштабного вторгнення рф на територію України перед керівництвом нашої держави постало складне питання щодо необхідності запровадження дієвого механізму фінансової підтримки осіб, які беруть активну участь у захисті нашої Батьківщини.

28 лютого 2022 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 168 "Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім'ям під час дії воєнного стану».

Постанова визначає два окремі види виплат:

  • додаткова винагорода розміром до 30000 гривень – із можливістю її збільшення до 100000 грн;
  • одноразова грошова допомога в розмірі 15000000 гривень.

 

Постанова встановлює, що правом на отримання додаткової винагороди в розмірі до 30000 гривень наділені військовослужбовці, які на період дії воєнного стану:

  • несуть службу в межах територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій, або перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Виплату додаткової винагороди в розмірі до 30000 гривень здійснюють пропорційно в розрахунку на місяць (крім осіб рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби, яким таку винагороду виплачують пропорційно часу проходження служби в розрахунку на місяць).

 Більш детально читайте в матеріалі видання ЮРИСТ&ЗАКОН від 01.09.2022

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:ЮРИСТ&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

ЕА016000

ZN049253

 

ZN049084

 

DG220070

 

 

Окремі питання грошового забезпечення військовослужбовців

Чи є об'єктом оподаткування військовим збором сума грошового забезпечення, отриманого військовослужбовцями?

Чи має право на податкову знижку військовослужбовець, який отримує грошове забезпечення?

На який період оформлюється увільнення мобілізованих працівників, які виконували сезонні роботи або за строковим трудовим договором?

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

9. Затверджено нову форму Типового договору про створення та функціонування індустріального парку

Мінекономіки затвердило форму Типового договору про створення та функціонування індустріального парку.

Договір укладається між ініціатором створення та вибраною згідно з законодавством юрособою, яка після підписання цього договору набуває статусу керуючої компанії.

Договір укладається і підписується у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу.

Строк дії договору встановлюється в межах строку, на який створено індустріальний парк та може бути змінений за згодою сторін теж у межах строку, на який створено індустріальний парк.

Одностороння відмова від виконання зобов'язань за цим договором не допускається. У разі порушення зобов'язань за цим договором сторона, яка його порушила, несе відповідальність, визначену договором та/або законом.

Усі спори вирішуються шляхом переговорів і консультацій між сторонами. У разі неможливості досягнення згоди сторін у процесі переговорів - в судовому порядку.

Невід'ємною частиною договору є:

  • рішення ініціатора про створення індустріального парку;
  • бізнес-план індустріального парку;
  • концепція індустріального парку, схвалена ініціатором.

 

Продукт

ІПС: Законодавство

Підстави

Наказ від 20.07.2022 № 2202 Про затвердження форми Типового договору про створення та функціонування індустріального парку

https://ips.ligazakon.net/document/re38290

 

 

 

 

Закон України від 21.06.2012 № 5018-VI Про індустріальні парки

https://ips.ligazakon.net/document/t125018

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

 

Щодо підстав припинення іпотеки

Договір іпотеки за своєю природою не є договором поруки, яка є окремим видом забезпечення виконання зобов'язань. До правовідносин, що виникли з договору іпотеки, не можуть застосовуватися за аналогією норми, які регулюють підстави припинення інших видів забезпечення виконання зобов'язання, незалежно від ступеня їх подібності.

https://ips.ligazakon.net/document/vsp08028

 

Щодо умов, за яких податкова накладна може бути допустимим доказом для встановлення факту постачання товару покупцю та його прийняття ним

Податкова накладна (залежно від фактичних обставин певної справи) може бути допустимим доказом, на підставі якого суд установлює факт постачання товару покупцю та його прийняття ним, якщо сторона, яка заперечує факт поставки, вчинила юридично значимі дії: зареєструвала податкову накладну; сформувала податковий кредит за вказаною господарською операцією з контрагентом тощо.

https://ips.ligazakon.net/document/vsp08029

 

Щодо проведення оцінки майна - об'єкта нерухомості

Проведення оцінки майна - об'єкта нерухомості повинно здійснюватися з обов'язковим призначенням для оцінки суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання відповідно до положень абзацу другого частини третьої статті 57 та статті 20 Закону N 1404-VIII на підставі постанови виконавця

https://ips.ligazakon.net/document/VSP07975

 

Щодо наслідків включення до договору споживчого кредиту плати за послуги банку, які повинні бути безоплатними

Враховуючи те, що позивачу встановлено щомісячну плату за послуги банку, які за законом повинні надаватись безоплатно, Велика Палата дійшла висновку про те, що положення пунктів кредитного договору щодо обов'язку позичальника сплачувати плату за обслуговування кредиту щомісячно в терміни та у розмірах, визначених графіком щомісячних платежів за кредитним договором, є нікчемними.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP07977

 

Щодо отримання дозволу органів опіки і піклування для передачі на реалізацію майна дитини в межах виконавчого провадження

Для вирішення питання отримання відповідного дозволу органів опіки і піклування для передачі на реалізацію майна дитини в межах виконавчого провадження саме виконавець має звертатися до вказаного органу, який повинен визначати найкращий захист прав неповнолітніх дітей.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP07858