Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 13.07.2022р.

 

13.07.2022 – 19.07.2022

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Митне оформлення товарів та транспортних засобів

Митне оформлення товарів та транспортних засобів, ввезення яких на митну територію України відбулося після набрання чинності Законом № 2325, здійснюється на загальних підставах.

 

Державна  митна служба у листі № 08-1/15-01-03/7/3617 проінформувала щодо  митного оформлення товарів та транспортних засобів.

Розмір фінансової гарантії визначається митним органом виходячи з суми митних платежів, що підлягає сплаті при випуску товарів для вільного обігу на митній території України або при вивезенні товарів за межі цієї території у митному режимі експорту.

Враховуючи те, що у разі ввезення товарів на митну територію України обов'язок зі сплати митних платежів виникає з моменту фактичного ввезення цих товарів на митну територію України, сума грошового забезпечення розраховується з огляду на розмір податків, які підлягають сплаті при випуску товарів у вільний обіг.

 

Продукт

ІПС:Законодавство

Підстави

Лист від 30.06.2022 № 08-1/15-01-03/7/3617,

«Про інформування [щодо митного оформлення товарів та транспортних засобів]»

 

https://ips.ligazakon.net/document/MK220049

 

Закон України від 21.06.2022 № 2325-IX,

«Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування»

 

https://ips.ligazakon.net/document/T222325

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

2. Уряд спростив процедури у будівництві в умовах воєнного стану

Кабінет Міністрів спростив дозвільні та реєстраційні процедури у будівництві в умовах воєнного стану. Це сприятиме пришвидшенню здійснення робіт з капітального ремонту та реконструкції пошкоджених будинків, а також будівництву нових.

Постановою № 722 від 24.06.2022, зокрема, передбачаються наступні зміни на період дії воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення чи скасування:

  • у разі розроблення та завантаження в Єдину державну електронну систему у сфері будівництва (ЄДЕССБ) сертифікованим архітектором або інженером-проектувальником схеми намірів забудови земельної ділянки, будівництво індивідуальних житлових, садових, дачних будинків, а також інших будівель та споруд не вище 2 поверхів, може відбуватися без будівельного паспорта відповідно до містобудівної документації на місцевому рівні або цільового призначення земельної ділянки;
  • надання уповноваженим органом містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки або прийняття рішення про відмову має відбуватись протягом 10 робочих днів з дня реєстрації заяви. В іншому випадку проектування об'єкта будівництва здійснюється без отримання містобудівних умов та обмежень, відповідно до містобудівної документації на місцевому рівні та обмежень у використанні земель, визначених Законом України «Про охорону культурної спадщини»;
  • проектна документація подається замовником на погодження органу охорони культурної спадщини через ЄДЕССБ, який має розглянути її та надати відповідь щодо погодження або обґрунтованої відмови протягом 30 днів. У разі ненадання відповіді протягом 30 днів погодження проектної документації вважається погодженим за замовчуванням;
  • проведення контрольного геодезичного знімання перед прийняттям в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта не здійснюється під час реставрації, капітального ремонту будинку, будівлі, споруди, які після прийняття об'єкта в експлуатацію є самостійними об'єктами нерухомого майна.

 

Також, на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення або скасування дозволяється переносити строки виконання окремих видів робіт з оздоблення фасадів та благоустрою території, за виключенням транспортних проїздів та пішохідних комунікацій.

Замовник будівництва робить відповідний запис в декларації або акті готовності об'єкта до експлуатації, зокрема, зазначає види робіт з оздоблення фасадів та благоустрою території, які переносяться, та визначає кінцеву дату, до якої роботи будуть виконані.

Зареєстровані повідомлення про початок виконання будівельних робіт та видані дозволи на виконання будівельних робіт, видані з урахуванням цієї постанови, є чинними до завершення будівництва.

 

Продукт

ІПС:Законодавство

Підстави

Постанова КМУ,

Деякі питання здійснення дозвільних та реєстраційних процедур у будівництві в умовах воєнного стану

https://ips.ligazakon.net/document/KP220722

 

Закон України,

Про охорону культурної спадщини

https://ips.ligazakon.net/document/T001805

Сфера бізнесу

Будівництво

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

3. Перелік товарів критичного імпорту скасували

Кабмін скасував критичний імпорт на товари - зокрема, назву постанови Кабміну № 153 від 24.02.2022 «Про перелік товарів критичного імпорту» змінили на «Про окремі питання щодо забезпечення здійснення імпорту» й затвердили перелік послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано Національному банку забезпечити здійснення переказів.

Визнано такими, що втратили чинність критерії визначення товарів критичного імпорту в умовах воєнного стану.

 

Продукт

ІПС:Законодавство

Підстави

Постанова від 07.07.2022 № 761

Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2022 р. N 153 та визнання таким, що втратив чинність, пункт 1 постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2022 р. N 289

https://ips.ligazakon.net/document/kp220761

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

 

4. Виробництво та продаж тютюновмісних виробів для електричного нагрівання підлягають ліцензуванню

З 1 липня 2022 року встановлено, що тютюнові вироби  це сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання, жування чи нагрівання.

На тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням поширюються вимоги Закону № 481 щодо:

  • ліцензування їх виробництва, оптової та роздрібної торгівлі;
  • атестації виробництва на відповідність вимогам, що встановлені чинними законодавчими актами України щодо забезпечення життя та здоров'я людей, охорони навколишнього природного середовища, повного технологічного циклу виробництва тютюнових виробів, а також відповідність санітарним, пожежним, екологічним нормам і правилам;
  • притягнення до відповідальності за порушення норм Закону.

Продукт

ІПС:Законодавство

Підстави

Закон України,

Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального

 

https://ips.ligazakon.net/document/Z950481

 

Закон України,

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження обігу підакцизних товарів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння та посилення контролю за продажем таких товарів

https://ips.ligazakon.net/document/T201019

 

 

БУХГАЛТЕРОВІ

 

5. Про бенефіціарні питання в умовах війни (доповнено)

Розкриття кінцевих власників бізнесу і у довоєнний час було непростим питанням, а з наближенням липневого "дедлайну" знову актуалізувалося. Тож розібратись із цим питанням у період воєнного стану допоможуть  матеріали видань БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та ВІСНИК МСФЗ, ситуації для бухгалтера та консультації особистого експерта.

Продукт

ІПС: СИТУАЦІЇ ДЛЯ БУХГАЛТЕРА;  КОНСУЛЬТАЦІЇ ОСОБИСТОГО ЕКСПЕРТА;

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН;  ВІСНИК МСФЗ

 

Бенефіціарні питання воєнного часу

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ013896

 

 

Бенефіціарні відомості: коли подавати й підтверджувати

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ013902

 

 

Бенефіціарний бенефіс

https://fz.ligazakon.net/#/articles/hot/FZ002796

 

Розкриття інформації про кінцевих бенефіціарних власників юридичних осіб

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SB090268?bl=

 

 

Розкриття бенефіціарів під час воєнного стану: що варто знати бізнесу

 

 https://ips.ligazakon.net/document/view/DG220130

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

6. Триває звітна кампанія, зокрема, з податку на прибуток

Наразі маємо ситуацію коли не усі відзвітували з податку на прибуток не лише за І квартал 2022 року, а й загалом за 2021 рік плюс потрібно звітувати за І півріччя 2022 року.

Тож вам допоможуть ситуації для бухгалтера та модуль Форми, бланки ІПС, а також матеріали видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Продукт

ІПС: Ситуації для бухгалтера; Форми, бланки; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Декларація з податку на прибуток підприємств. Порядок заповнення

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SB080713

 

 

Декларація з податку на прибуток підприємств. Порядок оформлення та подання

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SB090462

 

 

Звітність з податку на прибуток підприємств. Звітні періоди та строки подання

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SB090459

 

 

Податкова декларація з податку на прибуток підприємств [квартальна: за півріччя 2022 р.; річна: за 2022 р.]

https://ips.ligazakon.net/document/ZX006889

 

 

Упродовж кварталу прибутковець перейшов на ЄП 2 % та повернувся назад: як подавати прибуткову декларацію

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ013919

 

Декларація з податку на прибуток в умовах війни: як відзвітувати за 2021 рік та І квартал 2022 р.

 

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ013925

 

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

усі

 

 

 

7. Грошовий переказ SWIFT на рахунок ФОП

Із початком війни чимало ФОПів, які співпрацюють з іноземними контрагентами, отримали неприємну звістку: банки контрагентів тимчасово призупинили платежі, що здійснюють на рахунки банків, зокрема України. Закономірно, таких підприємців цікавить: як у межах правового поля, без порушення законодавства і податкових втрат отримувати зароблене. Відповідь – у матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Продукт

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Підстави

Неможливо отримати SWIFT: як ФОПу узаконити дохід із-за кордону

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ013923

 

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

малий

 

 

 

ЮРИСТОВІ

               

8. Усе, що треба знати про земельний податок

1. Зобов'язання щодо сплати земельного податку для юридичних і фізичних осіб

Земельний податок справляють із власників земельних ділянок, земельних часток (паїв) і постійних землекористувачів (пп.14.1.72 ПКУ).

Власниками земельних ділянок є юридичні та фізичні особи (резиденти, нерезиденти), які набули права власності на землю в Україні. Окрім того, власниками земельних ділянок є територіальні громади та держава щодо земель комунальної та державної власності.

Об'єктом оподаткування земельним податком є земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, і земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Отже, відповідно до норми ПКУ плата за землю є обов'язковим платежем, який справляють у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.

2. Термін сплати земельного податку та передбачена відповідальність у разі порушення правил сплати для юридичних осіб

Нормою п. 286.2 ПКУ визначено, що платники самостійно обчислюють суму плати за землю щороку станом на 1 січня й не пізніше за 20 лютого поточного року подають до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями.

Базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік (п. 285.1 ПКУ).

Пунктом 287.3 ПКУ встановлено, що податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене в податковій декларації на поточний рік, платник податку має сплачувати рівними частками за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Більш детально читайте в матеріалі видання ЮРИСТ&ЗАКОН від 07.07.2022

 

Продукт

ЮРИСТ&ЗАКОН; ІПС: База податкових знань

Підстави

Усе, що треба знати про земельний податок

 

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA015855

 

ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

https://ips.ligazakon.net/document/T10_2755

 

Запитання-відповідь від 28.03.2022 ,

«За які земельні ділянки ЮО - платники ЄП четвертої групи повинні сплачувати земельний податок?»

https://ips.ligazakon.net/document/ZN048780

 

Запитання-відповідь від 19.04.2022 ,

«Чи можуть СГ обчислювати земельний податок погодинно, якщо вони надають в орендну приміщення на неповний робочий день (кілька годин на тиждень або день)?»

https://ips.ligazakon.net/document/ZN048943

 

Запитання-відповідь від 05.04.2022 ,

«Як справляється плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) у випадку смерті власника (землекористувача) за період до дати оформлення прав власності (користування) спадкоємцями та з якого часу спадкоємці набувають обов'язку щодо сплати плати за землю?»

https://ips.ligazakon.net/document/ZN048808

Сфера бізнесу

Усі

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

9. Огляд судової практики ККС ВС за січень – травень 2022 року

В опублікованому огляді судової практики за січень - травень 2022 року  ККС ВС звернув увагу на такі проблеми кримінального права:

  • зарахування/незарахування в межах кримінального провадження строку тримання особи в слідчому ізоляторі чи в іншому місці попереднього ув'язнення, що застосовувався до особи в межах попереднього кримінального провадження;
  • розмежування розбою, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, і розбою, вчиненого організованою групою;
  • вирішення того, чи є носіння, зберігання, придбання, передача або збут без передбаченого законом дозволу одного патрона малозначним діянням.

Окрім цього, ККС ВС висловився з приводу таких питань кримінального процесуального права України:

  • чи підлягає розширеному тлумаченню ст. 77 КПК України, яка передбачає підстави для відводу прокурора, слідчого, дізнавача;
  • чи відповідає вимогам КПК України доручення прокурора про здійснення досудового розслідування у зв'язку з його неефективністю слідчому підрозділу вищого рівня в межах того ж органу досудового розслідування;
  • чи є обов'язковим ухвалення постанови про залучення до участі в огляді спеціаліста;
  • чи може бути арешт, накладений у межах кримінального провадження, заходом забезпечення позовів, поданих у межах інших видів судочинства;
  • чи підлягає апеляційному оскарженню ухвала слідчого судді про роз'яснення судового рішення або відмову в його роз'ясненні;
  • чи передбачено КПК України повернення апеляційної скарги скаржнику на стадії перевірки ухвали слідчого судді;
  • чи може потерпілий відмовитися від обвинувачення на стадії виконання вироку;
  • чи може особа, щодо якої вирішувалося питання про застосування примусових заходів медичного характеру, особисто подавати апеляційну скаргу.

 

Продукт

ІПС: Загальне законодавство

Підстави

Огляд судової практики Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду (актуальна практика)

https://ips.ligazakon.net/document/VSS00882

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

 

Щодо поділу спільної власності подружжя

Умова шлюбного договору про непоширення на майно, набуте подружжям за час шлюбу, положень статті 60 СК України прямо дозволена законом (частина друга статті 97 СК України) і тому сама по собі жодним чином не може свідчити про порушення таким шлюбним договором прав іншого з подружжя.

https://ips.ligazakon.net/document/vsp07733

 

Про підстави для визнання податкового боргу безнадійним

Установлення причиново-наслідкового зв'язку між обставинами непереборної сили з виникненням податкового боргу (тобто визнання його безнадійним) є компетенцією суб'єкта владних повноважень за результатами розгляду заяви платника.

https://ips.ligazakon.net/document/vsp07730

 

Щодо встановлення наявності підстав для визнання заповіту недійсним

Наявність підстав для визнання заповіту недійсним має встановлюватися судом на момент його вчинення.

https://ips.ligazakon.net/document/vsp07723

 

Щодо належних відповідачів у справі за позовом про визнання недійсним договору

У справі за позовом заінтересованої особи про визнання недійсним договору як відповідачі мають залучатись усі сторони правочину, а тому належними відповідачами є сторони оспорюваного договору, а не одна з них.

https://ips.ligazakon.net/document/vsp07718

 

 

 

Щодо повернення виконаного за недійсним правочином у разі, коли тільки одна із сторін здійснила його виконання

Для повернення виконаного за недійсним правочином у разі, коли тільки одна із сторін здійснила його виконання, правила статті 216 ЦК України не застосовуються, а повернення виконаного здійснюється на підставі положень глави 83 "Набуття, збереження майна без достатньої правової підстави" ЦК України.

https://ips.ligazakon.net/document/vsp07718