Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 01.06.2022р.


01.06.2022 – 07.06.2022

КЕРІВНИКОВІ

1. Пільги на шляху до перегляду
У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування» № 7418.
Законопроєкт передбачає скасування з 1 липня цього року пільг при ввезенні фізлицами на територію України транспортних засобів (податком на додану вартість, акцизним податком та митом). Скасовується також, зокрема, звільнення від оподаткування ПДВ операцій з ввезення товарів на митну територію України у митному режимі імпорту суб'єктами господарювання, які зареєстровані платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи.
Також передбачено зміни щодо вимог перебування на єдиному податку за ставкою 2%. Зокрема, дозволять бути єдинниками на пільговій ставці 2% суб'єктам господарювання, які здійснюють імпорт автомобілів легкових, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів. Якщо приймуть, то зміни мають запрацювати з дня, наступного за днем опублікування закону.
Продукт ІПС: Законопроєкти
Підстави Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування https://ips.ligazakon.net/document/JI07487I
Сфера бізнесу Усі
Розмір бізнесу Усі

2. Прогресивна шкала ПДФО та ЄСВ з 1 липня
У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 7406 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо підтримки роботодавців та працівників в умовах воєнного стану» щодо зменшення податкового навантаження на роботодавців в умовах воєнного часу, який передбачає –
введення прогресивної ставки оподаткування доходів, нарахованих платнику у формі заробітної плати (включаючи усі види виплат), у зв'язку з трудовими відносинами:
• якщо доходи не перевищують п'ять мінімальних зарплат плат за календарний місяць - 9 %
• якщо доходи перевищують п'ять, але не перевищують десять - 18 % та застосовується до суми перевищення над базою оподаткування;
• якщо доходи перевищують десять мінімальних зарплат - 25 % та застосовується до суми перевищення над базою оподаткування.
Схожим чином пропонується врегулювати питання ЄСВ на аналогічну базу нарахування:
• якщо сума зарплати не перевищує п'ять мінімальних зарплат, внесок становить -11 %, але не нижче розміру мінімального страхового внеску;
• якщо сума зарплати перевищує п'ять мінімальних зарплат, але не перевищує десять - 22 % та застосовується до суми перевищення над базою;
• якщо сума перевищує десять мінімальних зарплат – 29 % та застосовується до суми перевищення над базою нарахування.
Вище описані норми планується ввести в дію з 1 липня 2022 року до кінця воєнного стану


Продукт ІПС: Законопроєкти
Підстави Про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування https://ips.ligazakon.net/document/JI07462I
Сфера бізнесу Усі
Розмір бізнесу Усі

3. Нацбанк врегулював умови застосування е-підпису та е-печатки в платіжній сфері
Нацбанк врегулював умови застосування електронного підпису та електронної печатки в платіжній сфері. Відповідні зміни містить постанова Правління Національного банку України від 18 травня 2022 року № 100 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України", що набуло чинності 25 травня 2022 року.
Тепер норми, що діють у банківській системі України під час оформлення та зберігання електронних документів, пов'язаних із вчиненням правочинів, поширюватимуться і на платіжні організації платіжних систем та їх учасників (операторів, клієнтів), що дасть змогу зменшити непродуктивні витрати та підвищити швидкість і якість обслуговування клієнтів.
Зокрема, Національний банк:
• визначив види електронного підпису та електронної печатки, які застосовуються платіжними установами;
• установив вимоги щодо застосування кожного з видів електронного підпису та електронної печатки;
• врегулював процес створення та зберігання електронних документів платіжними установами.
Продукт ІПС: Законодавство
Підстави Постанова Національного банку України від 18.05.2022 № 100 Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України
https://ips.ligazakon.net/document/PB22122
Сфера бізнесу Усі
Розмір бізнесу Усі


4. Стандартні печатки ще більш необов’язкові
Незважаючи на загальне правило про добровільність використання печаток залишаються закони, що роблять відбиток печатки обов’язковим реквізитом документів.
Урядом зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами- підприємцями» № 7407, яким
пропонується норму щодо проставляння відбитка печатки виключити у Законі України «Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності» та у Законі України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки».

Продукт ІПС:Законопроєкти
Підстави Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами - підприємцями https://ips.ligazakon.net/document/JI07466I
Сфера бізнесу Усі
Розмір бізнесу Усі


БУХГАЛТЕРОВІ

5. Відновлено реєстрацію податкових накладних та подання звітності
Набув чинності Закон № 2260 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану", яким передбачено:
• відновлення обов’язку платників податків, у яких є можливість виконувати свої податкові обов’язки, в частині дотримання термінів реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН, подання податкової звітності, сплати податків;
• тимчасово, за податкові періоди лютий, березень, квітень, травень 2022 року за операціями з придбання товарів/послуг, за якими в ЄРПН постачальниками не зареєстровано ПН/РК, платники податку: включають до складу податкового кредиту суми ПДВ на підставі наявних у платника первинних документів. Платники ПДВ зобов’язані забезпечити до 15 липня 2022 року реєстрацію ПН/РК, граничний термін реєстрації яких припадає на періоди з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності цього закону, та уточнити (привести у відповідність) податковий кредит, задекларований платниками на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, з урахуванням даних ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН.
• у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо, платники податків звільняються від передбаченої цим Кодексом відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.
• платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності цього закону за таких умов:
 реєстрація ПН/РК до 15 липня 2022 року,
 подання податкової звітності до 20 липня 2022 року;
 сплати податків та зборів у строк не пізніше 31 липня 2022 року.
• платники податків, у яких відновилась можливість виконувати свої податкові обов’язки, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливості платника податків, звільняються від відповідальності за умови реєстрації ПН/РК, подання звітності, сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з першого дня місяця наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків.
• платники єдиного податку за ставкою 2 % звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня переходу таких платників на єдиний податок за ставкою 2 %, за умови виконання ними таких податкових обов’язків щодо реєстрації ПН/РК, подання звітності, сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування єдиним податком за ставкою 2 %.
• у разі самостійного виправлення платником податків у податкових періодах до 20 липня 2022 року, з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов'язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пунктом 50.1 ПКУ та пені.
• платники ПДВ, тимчасово, до припинення або скасування воєнного стану, не мають права на подання уточнюючих розрахунків до податкових декларацій, передбачене пунктом 50.1 ПКУ, за звітні (податкові) періоди до лютого 2022 року із показниками на зменшення податкових зобов’язань та/або декларування суми бюджетного відшкодування ПДВ.
Крім того, відновлено документальні та камеральні перевірки, а також бюджетне відшкодування ПДВ.
Про усі нюанси застосування буде проінформовано у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Продукт ІПС: Законодавство
Підстави Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану" від 12.05.2022 р. № 2260-IX. https://ips.ligazakon.net/document/T222260
Відновлено реєстрацію ПН/РК в ЄРПН і не тільки: чергові зміни до ПКУ https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ013845
Поновлено перебіг строків: запобігаємо утворенню податкових боргів https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ013847
Сфера бізнесу Усі
Розмір бізнесу Усі


5. Мінфін оновив окремі НП(С)БО та Інструкцію № 291
В частині Інструкції № 291 були унесені уточнення:
• субрахунок 107 "Тварини" слід використовувати для обліку тварин, які не пов'язані із сільськогосподарською діяльністю;
• субрахунок 108 відтепер має назву "Багаторічні насадження та плодоносні рослини". Його використовують для обліку багаторічних насаджень, які не пов'язані із сільськогосподарською діяльністю, а також плодоносних рослин.
Крім того, з'явились уточнення до:
• НП(С)БО 7
• НП(С)БО 29
• НП(С)БО 30
Розлогіше про усі зміни в коментарі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Продукт ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН
Підстави наказ Мінфіну "Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку" від 21.04.2022 р. № 119
наказ Мінфіну "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 21 квітня 2022 року № 119" від 12.05.2022 р. № 138

Біоактиви та ОЗ: з'явилися оновлення у НП(С)БО й Інструкції № 291
https://ips.ligazakon.net/document/RE37832

 

https://ips.ligazakon.net/document/RE37858

 

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ013834
Сфера бізнесу Усі
Розмір бізнесу Усі


6. Про обов'язковість токенів можна забути, щонайменше до кінця війни
Кабмін відтермінував обов'язкове використання електронного підпису на захищеному носії на період дії воєнного стану та протягом 6 місяців із дня його припинення
Головна новація постанови № 617: на період дії воєнного стану та протягом 6 місяців із дня його припинення можна користуватися будь-якими електронними підписами – як звичайними ЕЦП, так і КЕП.
Тобто обов'язкове використання електронного підпису на захищеному носії (зокрема, токені) переноситься вже на період "після завершення війни". Відповідні зміни внесено до профільної постанови Кабміну № 300.

Продукт ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН
Підстави Постанова КМУ від 24.05.2022 № 617
Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 березня 2022 р. N 300

Про обов'язковість токенів можна забути, щонайменше до кінця війни
https://ips.ligazakon.net/document/KP220617

 

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ013844
Сфера бізнесу Усі
Розмір бізнесу Усі


HR-ФАХІВЦЮ

7. Звільнення працівника із застосуванням засобів дистанційного зв’язку
Питання трудових відносин під час воєнного стану регулюються не тільки звичним Кодексом законів про працю, а й Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Відповідно до частини третьої статті 29 КЗпП ознайомлення працівників з наказами (розпорядженнями), повідомленнями, іншими документами роботодавця щодо їхніх прав та обов'язків допускається з використанням визначених у трудовому договорі засобів електронного зв'язку. У такому разі підтвердженням ознайомлення вважається факт обміну відповідними електронними документами між роботодавцем та працівником.
Процедура обміну документами може відбуватися наступним чином:
• працівник має кваліфікований електронний підпис (КЕП), яким підписує будь-яку заяву, в тому числі про звільнення та надсилає її роботодавцю;
• у відповідь - роботодавець надсилає працівнику наказ, підписаний, у тому числі з використанням КЕП.
Однак, варто враховувати, що така процедура оформлення трудових відносин має бути чітко врегулювана відповідними актами підприємства.

Ще є варіант - спрощений обмін документами через засоби електронного зв'язку. Сам алгоритм ґрунтується на тому, що в період дії воєнного стану порядок організації кадрового діловодства та архівного зберігання кадрових документів у районах активних бойових дій роботодавець може визначити самостійно, за умови забезпечення ведення достовірного обліку виконуваної працівником роботи та обліку витрат на оплату праці (стаття 7 Закону).

Для фіксації доведення інформації або документів до відома працівника можна основуватися за аналогією закону на нормах «Порядку фіксації доведення інформації або документів до відома державного службовця шляхом використання засобів телекомунікаційного зв'язку», затвердженого постановою № 1042 за 2019 р.

У разі виникнення трудового спору суд оцінюватиме докази надані сторонами справи, у тому числі документи, де зафіксована процедура обміну електронними документами між роботодавцем та працівником із урахуванням відповідних нюансів. При відсутності такого закріплення великі шанси, що працівник може виграти спір.
Зокрема, про це йде мова у постанові Верховного Суду від 3 грудня 2018 року у постанова № 686/21222/16-ц, відповідно до якої за відсутності попередньої згоди сторін трудових правовідносин на обмін офіційними документами засобами електронного зв'язку, такі документи мають подаватися у паперовій формі з оригінальним підписом автора документу, оскільки направлення заяви засобами електронного зв'язку не дає можливості іншій стороні встановити справжнє волевиявлення заявника.

Продукт ІПС: Законодавство; ВЕРДИКТУМ
Підстави Кодекс Законів про працю України
Закон України від 15.03.2022 № 2136-IX
Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану
Постанова КМУ від 11.12.2019 № 1042
Про затвердження Порядку фіксації доведення інформації або документів до відома державного службовця шляхом використання засобів телекомунікаційного зв'язку
Постанова Верховного суду від 03.12.2018 № 686/21222/16-ц
https://ips.ligazakon.net/document/KD0001?an=901951

https://ips.ligazakon.net/document/T222136


https://ips.ligazakon.net/document/KP191042

 

 

https://verdictum.ligazakon.net/document/78297268


8. Зберігання трудових книжок під час війни
Війна визначає для роботодавців особливі умови, які великою мірою стосуються зберігання документів, зокрема трудових книжок.
Державна служба України з питань праці у своїх роз'ясненнях зазначила, що видавати працівникам трудові книжки, які зберігаються у роботодавця, підстав немає. В той же час, відсутні підстави відмовити працівнику у видачі такої трудової книжки на його вимогу. Таку вимогу бажано оформити у вигляді заяви.
Більш детально ці питання у наведеному роз’яснені.

Продукт ІПС: Законодавство
Підстави Роз'яснення від 23.05.2022
Як повинні зберігатися трудові книжки під час війни та чи потрібно їх роздавати на руки?
https://ips.ligazakon.net/document/MUS37022
Сфера бізнесу Усі
Розмір бізнесу Усі


ЮРИСТОВІ

9. Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану
Постановою Кабінету Міністрів України від 27.05.2022 № 634 визначені основні правила та нюанси орендних правовідносин у сфері державного та комунального майна з урахуванням умов воєнного стану.

Продукт ІПС: Законодавство
Підстави Постанова КМУ від 27.05.2022 № 634
Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану
https://ips.ligazakon.net/document/KP220634
Сфера бізнесу Усі
Розмір бізнесу Усі


10. Удосконалення механізму протидії рейдерству
Офіційно опублікований Закон щодо удосконалення механізму протидії рейдерству від 12.05.2022 № 2255-IX та відповідно набирає чинності через два місяці, крім окремих положень.
Законом змінено норми багатьох законів та кодексів, що регулюють відносини у сфері нерухомого майна.

Зокрема, серед важливих нововведень - подовження строків проведення реєстраційних дій та надання інформації з Державного реєстру прав з двох до п'яти робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви. Також передбачено, що органи державної влади, підприємства, установи та організації зобов'язані не пізніше трьох робочих днів з дня отримання відповідного запиту державного реєстратора безоплатно надати запитувану інформацію в паперовій та (за можливості) в електронній формі.

Також відповідно до змін плата за користування земельною ділянкою державної чи комунальної власності, визначена в договорах про надання права користування чужою земділянкою для сільсьгоспотреб (емфітевзис) або права користування чужою земділянкою для забудови (суперфіцій), укладених на земельних торгах, не може бути зменшена за згодою сторін протягом строку дії договору, а також у разі його поновлення.

Власники нерухомого майна має право встановити (скасувати) вимогу нотаріального посвідчення договору (внесення змін до договору), предметом якого є таке майно чи його частина, крім випадків, якщо відповідно до закону такий договір підлягає нотаріальному посвідченню. Встановлення (скасування) вимоги є одностороннім правочином, що підлягає нотаріальному посвідченню. Така вимога є обтяженням речових прав на нерухоме майно та підлягає державній реєстрації в порядку, визначеному законом.

Продукт ІПС: Законодавство
Підстави Закон України від 12.05.2022 № 2255-IX,
«Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству» https://ips.ligazakon.net/document/T222255
Сфера бізнесу Усі
Розмір бізнесу Усі

11. Посівна кампанія під час воєнного стану: державне регулювання
Повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України й початок активних бойових дій мали всі шанси поставити під загрозу посівну кампанію – 2022 та, як наслідок, продовольчу безпеку України. Так, експерти стверджують, що ця посівна кампанія є найважчою, оскільки аграрії стикнулися з низкою проблем:
• зупинення експорту,
• блокування логістики,
• відсутність обігових коштів,
• перебої з постачанням сільськогосподарської техніки й обладнання,
• брак кадрів,
• відсутність палива та добрив тощо.

Однак гравці аграрного ринку, будучи у складних умовах, розпочали-таки свою "битву за врожай", адже аграрний тил не менш важливий для країни, а проведення посівної – взагалі одна з її стратегічних цілей.
Глава держави, Парламент, Уряд і профільне Міністерство, дбаючи про продовольчу безпеку не лише України, а й інших країн світу (наша держава є експортером сільськогосподарської продукції до понад 190 країн світу, а за окремими позиціями (ячмінь, кукурудза) входить до п'яти найбільших експортерів), ухвалили низку вкрай важливих владних рішень, які максимально спростили умови проведення посівної, про що читайте детальніше в цій статті спеціально для LIGA ZAKON в номері видання ЮРИСТ&ЗАКОН від 26.05.2022.

Продукт ЮРИСТ&ЗАКОН
Підстави Посівна кампанія під час воєнного стану: державне регулювання https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA015744?bl=
Сфера бізнесу Агропромисловий сектор
Розмір бізнесу Усі


12. Вивіска не є рекламою
Вивіска не є рекламою у разі розміщення на ній одного з видів інформації: зареєстроване найменування особи, знаки для товарів і послуг, що належать цій особі, вид її діяльності та ін., а не їх сукупність. На таку особливість щодо визначення реклами звернув увагу Касаційний адміністративний суд у справі № 814/2539/14.
Спірним у цій справі було вирішення питання чи підпадає розміщена на будівлі вивіска з позначенням «Аптека низьких цін» під критерії поняття реклами.
КАС дійшов висновку, що реклама — це інформація, а вивіска (табличка) — спосіб розміщення інформації. Вивіска (табличка) може мати як рекламний характер, так і інформаційний. Різниця полягає у змісті інформації, а не способі її представлення. Відповідно, КАС визначив, що «суд першої інстанції дійшов правильного висновку, що встановлені Інспекцією зображення є інформаційною вивіскою - знак для товарів і послуг, тобто не є рекламою у відповідності до ч. 6 ст. 9 Закону України "Про рекламу", та не потребує отримання відповідного дозволу».

Продукт ВЕРДИКТУМ
Підстави Постанова від 02.08.2018 № 814/2539/14 Верховний Суд. Касаційний адміністративний суд https://verdictum.ligazakon.net/document/75673507

Сфера бізнесу Рекламна діяльність
Розмір бізнесу Усі

13. Безоплатні послуги поштового зв’язку судам загальної юрисдикції у проєкті
Зареєстрований проєкт Закону України «Про поштовий зв'язок» щодо забезпечення безперебійного функціонування судової влади» від 25.05.2022р. № 7397
Проєктом Закону пропонується внести зміни до Закону України "Про поштовий зв’язок" шляхом доповнення статті 15 частиною восьмою, в якій передбачається, що до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в складі всіх модулів національний оператор безоплатно надає послуги поштового зв’язку судам загальної юрисдикції.

Продукт ІПС:Законопроєкти
Підстави Проект Закону України від 22.05.2022 № 7397
Про внесення змін до Закону України "Про поштовий зв'язок" щодо забезпечення безперебійного функціонування судової влади
https://ips.ligazakon.net/document/JI07450I
Сфера Поштовий зв’язок, судова влада


14. Контроль за концентрацією суб'єктів господарювання у зв'язку з військовою агресією рф проти України
Зареєстрований проект Закону України «Про внесення змін до розділу X "Прикінцеві положення" Закону України "Про захист економічної конкуренції" (щодо контролю за концентрацією суб'єктів господарювання у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України)» від 24.05.2022р. № 7402.

Проєктом Закону пропонується вести зміну до розділу Х «Прикінцеві положення» Закону України «Про захист економічної конкуренції» доповнивши його окремими нормами щодо особливостей застосування його положень, а саме, в період дії правового режиму воєнного стану положення частини другої статті 22 цього Закону не застосовуються:
• до процедури набуття підприємствами, установами, організаціями, що належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, господарськими товариствами, 50 і більше відсотків часток (акцій, паїв) у статутних капіталах яких належить державі, господарськими товариствами, 50 і більше відсотків часток (акцій, паїв) яких належать господарським товариствам, частка держави у яких становить 100 відсотків, або їх підконтрольними суб’єктами безпосереднього або опосередкованого контролю над одним або кількома суб’єктами господарювання чи частинами суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері енергетики та житлово-комунальних послуг, якщо метою набуття контролю є недопущення виникнення або усунення наслідків надзвичайних ситуацій або збоїв у тепло-, енерго-, електро-, водопостачанні або водовідведенні або постачанні природного газу;
• до процедури примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів, яка здійснюється відповідно до Закону України “Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів.

Продукт ІПС:Законопроєкти
Підстави ПРОЕКТ ЗАКОНУ УКРАЇНИ
від 24.05.2022 р. N 7402
Про внесення змін до розділу X "Прикінцеві положення" Закону України "Про захист економічної конкуренції" (щодо контролю за концентрацією суб'єктів господарювання у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України) https://ips.ligazakon.net/document/JI07458I


СУДОВА ПРАКТИКА

Щодо зверненні стягнення на жиле приміщення, яке придбане за кредитні кошти
Виселення з іпотечного житла, набутого частково за кредитні, а частково за власні кошти, без надання іншого житла не допускається
https://ips.ligazakon.net/document/VSP05824

Щодо оскарження ухвали суду першої інстанції про збільшення розміру (уточнення) позовних вимог
Ухвала суду про відмову у прийняті заяви про збільшення позовних вимог може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду
https://ips.ligazakon.net/document/VSP06857

Щодо розгляду справ, в яких відповідачем є філія чи представництво
Справи, в яких відповідачем є філія чи представництво, не підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства у зв'язку з відсутністю сторони, до якої пред'явлено позов, що унеможливлює вирішення цивільного спору
https://ips.ligazakon.net/document/VSP06315

Щодо стягнення заборгованості за договором банківського вкладу у разі запровадження в банку тимчасової адміністрації
Запровадження в банку тимчасової адміністрації та початок процедури його ліквідації не забороняють задовольнити позов до такого банку про стягнення з нього коштів на користь вкладника у спорі щодо виконання зобов'язань за договором банківського вкладу, строк якого закінчився до введення в банку тимчасової адміністрації.
https://ips.ligazakon.net/document/view/VSP05949

Щодо фіксування проведення інспекційного відвідування засобами аудіо-, фото- та відеотехніки
У інспекторів праці є право фіксувати проведення інспекційного відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин засобами аудіо-, фото- та відеотехніки.
https://verdictum.ligazakon.net/document/98889084