Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 17.05.2022р.


17.05.2022 – 23.05.2022


ВОЄННИЙ СТАН – ДО ВІДОМА

Закон про ленд-ліз на захист демократії України від 2022 року
https://ips.ligazakon.net/document/MU22010

КЕРІВНИКОВІ

1. Вилучення об'єктів будівництва та спецтехніки на потреби армії
В умовах воєнного стану вилученню може підлягати будь-яке майно фізичних осіб і підприємств, зокрема нерухомість, авто, об'єкти незавершеного будівництва та спецтехніка з будівельних майданчиків. Водночас застосуванню підлягає особлива процедура переходу права власності до держави з відшкодуванням вартості.
Рішення про вилучення об'єктів майна має право ухвалювати тільки військове командування ЗСУ чи територіальної оборони. Якщо в регіоні немає бойових дій, таке рішення потребує узгодження з місцевою радою.
Якщо рішення військового командування немає, усі дії будь-яких осіб щодо вилучення майна будуть незаконні. У разі їх учинення потрібно викликати поліцію. За можливості бажано зробити фото- та відеофіксацією подібних неправомірних дій.
Як шукати в продукті/модулі – ІПС:Загальне законодавство

Пошук за іменем файла EA015717
BZ013615
QA015475

QA019100 Вилучення об'єктів будівництва та спецтехніки на потреби армії
Пальне для потреб армії: що з акцизом в умовах воєнного стану
«Як документально оформити вилучення автомобіля в період мобілізації для потреб армії?»
«Які відомості необхідно зазначити в акті приймання-передачі транспортних засобів, залучених під час мобілізації для потреб армії?»
Сфера бізнесу Усі
Розмір бізнесу Усі


2. Рада проголосувала за відновлення реєстрації ПН/РК та перевірок бізнесу
Народні депутати підтримали в цілому законопроєкт № 7360, яким вносяться зміни до Податкового кодексу України, а саме:
• відновлюється податковий обов'язок платників податків, у яких є можливість виконувати свої податкові обов'язки, в частині дотримання термінів реєстрації ПН та РК в Єдиному реєстрі податкових накладних, подання податкової звітності, сплати податків;
• відновлення камеральних та документальних перевірок податкової звітності;
• відновлення відшкодування сум ПДВ з бюджету.

Також на період воєнного стану та протягом 12 місяців після його припинення, митне оформлення та першу державну реєстрацію транспортних засобів за відповідними кодами здійснюватимуть за умови:
• їх відповідності екологічним нормам не нижче рівня «ЄВРО-3»
• що такі транспортні засоби ввозяться на митну територію України юридичними особами для власного використання та не можуть бути відчужені такими особами протягом 1095 днів з дня їх першої державної реєстрації в Україні.
Дія цього положення не поширюється на транспортні засоби, які походять або ввозяться з рф, рб та тимчасово окупованих територій України.

Крім того, платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування єдиним податком за ставкою 2%, звільнять від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов'язків за певних умов.

Як шукати в продукті/модулі ІПС:Законопроєкти; Законодавство
Мистецтво оборони
Пошук за іменем файла ji07387i

 

t10_2755
TO000573
TO000570
TO000572
TO000566 Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану
Податковий кодекс України
Про податкову службу України
Умови допуску на підприємство податківців
Чим загрожує податкова перевірка
Алгоритм дій при отриманні письмового запиту від податківців
Сфера бізнесу Усі
Розмір бізнесу Усі


3. Новації у питаннях трудових відносин
Прийняті та чекають підписання та опублікування законопроєкти щодо трудових відносин, зокрема:

 законопроєкт № 5371, яким створено умови договірного режиму регулювання трудових відносин для малого та середнього бізнесу й фіксація його основним засобом регулювання цих відносин.

В межах вільного трудового договору сторони на власний розсуд врегульовують свої стосунки: система та режиму оплати, працевлаштування та звільнення, робочий час, тривалості робочого тижня, відпустки та вихідних тощо.

Такий договірний режим встановлюється за умов, якщо роботодавець не є юридичною особою публічного права, а є суб'єктом малого або середнього бізнесу з кількістю працівників не більше 250 осіб, а також цей режим може застосовуватись до трудових відносин, що виникають між роботодавцем і працівником, заробітна плата якого становить понад 8 мінімальних заробітних плат на місяць (на сьогодні це понад 52 тисячі грн).

 законопроєкт № 7251:
• запровадження додаткової підстави для звільнення працівника - неможливість забезпечувати працівникові умови праці, внаслідок бойових дій;
• скорочення терміну додаткової відпустки для учасників бойових дій із 14 до 7 календарних днів;
• уточнено, що тривалість робочого часу у період воєнного стану може бути збільшена до 60 годин на тиждень для працівників, зайнятих на об'єктах критичної інфраструктури;
• змінено порядок надання щорічної основної відпустки працівника, якщо вона становить більше ніж 24 календарних дні;
• визначено, що призупинення дії трудового договору треба оформлювати наказом та надсилати на погодження військово-цивільній адміністрації.
• органи Держпраці у період дії воєнного стану можуть здійснювати позапланові перевірки з питань виявлення неоформлених трудових відносин та умов призупинення трудового договору.

Як шукати в продукті/модулі ІПС:Законопроєкти

Пошук за іменем файла JI04876I

 

JI07237I Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність
Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин
Сфера бізнесу Усі
Розмір бізнесу Усі


4. Здійснення державного контролю нехарчової продукції тимчасово припинили
Кабмін постановою від 3 травня 2022 р. № 550 вирішив тимчасово, до припинення або скасування воєнного стану в Україні, припинити здійснення митними органами державного контролю нехарчової продукції.

Як шукати в продукті/модулі ІПС:Законодавство
Ситуації для бізнесу
Пошук за іменем файла kp220550

SI070725 Постанова КМУ «Про припинення здійснення державного контролю нехарчової продукції в умовах воєнного стану»
Проведення перевірок у період воєнного стану
Сфера бізнесу Усі
Розмір бізнесу Усі


БУХГАЛТЕРОВІ

5. Допомога по безробіттю: нові правила регулювання у сфері зайнятості
07.05.2022 набув чинності Закон № 2220, яким унесено зміни до законодавства з метою врегулювання проблем у сфері зайнятості, що виникли через збройну агресію рф. Так, зокрема врегульоване питання постановки в центрі зайнятості внутрішньо переміщених осіб, які не мали можливості розірвати трудовий договір через бойові дії.

Така особа має право припинити такий трудовий договір в односторонньому порядку для набуття статусу безробітного. Для цього вона може подати до центру зайнятості за новим місцем проживання заяву на ім'я роботодавця про припинення трудового договору. Центр зайнятості має повідомити про це роботодавця, Пенсійний фонд і територіальний орган Державної податкової служби (будь-яким засобом комунікації). Датою звільнення буде день, наступний за днем подання такої заяви.

Усі деталі на цю тему у статті видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН і сервісу ІНТЕРБУХ "Допомога по безробіттю: нові правила регулювання у сфері зайнятості"

Як шукати в продукті/модулі ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН; ІНТЕРБУХ
Пошук за іменем файла t222220

 

BZ013809
Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану" від 21.04.2022 р. № 2220-IX.
Допомога по безробіттю: нові правила регулювання у сфері зайнятості

Сфера бізнесу - усі
Розмір бізнесу усі


6. "Особливі" єдинники, що сплачують 2% від обороту, мають свою декларацію
Наказ № 124 набрав чинності 06.05.2022 р.
Усі деталі нової декларації в коментарі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН і сервісу Інтербух " У платників ЄП за ставкою 2 % з'явилась своя декларація"
Також допоможе ситуація для бухгалтера Спрощена система оподаткування з особливостями та модуль Форми, бланки із готовою формою декларації.

Як шукати в продукті/модулі ІПС: Законодавство;Ситуації для бухгалтера; Форми, бланки; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН
Пошук за іменем файла re37831


SB130013
ZX006909


BZ013800
наказ Мінфіну "Про затвердження форми податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні" від 26.04.2022 р. № 124
Спрощена система оподаткування з особливостями
Податкова декларація платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні [зі звіту за квітень 2022 року]
У платників ЄП за ставкою 2 % з'явилась своя декларація
Сфера бізнесу - усі
Розмір бізнесу усі


7. Індекс інфляції за квітень 2022 року – 103,1 %
За даними Держстату індекс споживчих цін (індекс інфляції) за квітень 2022 року - 103,1 %.
Довідники для індексації заробітної плати та розрахунку компенсації з урахуванням нового індексу інфляції вже доступні в модулі ДОВІДНИКИ.
Докладніше про порядок індексації грошових доходів громадян можна дізнатись із ситуації для бухгалтера "Індексація заробітної плати: основні положення" https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SB080370
Розрахувати суму індексації допоможе КАЛЬКУЛЯТОР ІНДЕКСАЦІЇ
Читайте також статтю видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН "Розмір індексації більший за суму підвищення: як обраховувати суму індексації"

Як шукати в продукті/модулі ІПС: ситуації для бухгалтера; довідники; калькулятор індексації; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН
Пошук за іменем файла
SH202200
SH000850
SB080370


bz011601 Довідники:
для індексації заробітної плати
для розрахунку компенсації заробітної плати
ситуація для бухгалтера "Індексація заробітної плати: основні положення"
КАЛЬКУЛЯТОР ІНДЕКСАЦІЇ https://ips.ligazakon.net/calculator/zp
Розмір індексації більший за суму підвищення: як обраховувати суму індексації
Сфера бізнесу - усі
Розмір бізнесу усі


ЮРИСТОВІ

8. Особливості нотаріального посвідчення довіреностей на білому аркуші
Мінюст у листі від 11.05.2022 № 35302/37.5/11-22 «Щодо вчинення нотаріальних дій без використання спеціальних бланків нотаріальних документів» пояснив, що до Мін'юсту почали надходити звернення від нотаріусів та громадян зі скаргами, що на пунктах пропуску через державний кордон України не приймаються нотаріально посвідчені документи, зокрема довіреності, викладені на білих аркушах паперу.
Нотаріальні дії в умовах воєнного стану вчиняються з урахуванням постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 N 164 "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану".

Постановою запроваджено можливість вчинення окремих нотаріальних дій без використання спеціальних бланків нотаріальних документів на білих аркушах паперу з нанесеними на них за допомогою комп'ютерної техніки реквізитами нотаріуса: зображення Державного Герба України, прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності), найменування державної нотаріальної контори (для державного нотаріуса), назва нотаріального округу (для приватного нотаріуса), номер свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю, адреса робочого місця, номер телефону, адреса електронної пошти.

Для перевірки дійсності довіреності, посвідченої на білих аркушах паперу, заінтересована особа звертається з її копією до відповідного нотаріуса, який зобов'язаний протягом двох робочих днів видати довідку про підтвердження або спростування посвідчення ним такої довіреності. Звісно, вчинення вищевказаних нотаріальних дій з використанням спеціальних бланків нотаріальних документів не є порушенням вимог законодавства, однак нотаріусам в умовах воєнного стану було рекомендовано заощаджувати спеціальні бланки з метою їх витрачання для більш важливих нотаріальних дій.

Отже, нотаріально посвідчені довіреності, викладені на білих аркушах паперу з дотриманням положень Постанови, є дійсними та можуть без обмежень використовуватися повіреними для реалізації повноважень, наданих такими довіреностями.

Як шукати в продукті/модулі – ІПС:Загальне законодавство

Пошук за іменем файла mus36949

 

kp220164 Лист від 11.05.2022 № 35302/37.5/11-22,
«Щодо вчинення нотаріальних дій без використання спеціальних бланків нотаріальних документів»
Постанова від 28.02.2022 № 164,
«Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану»
Сфера бізнесу Усі
Розмір бізнесу Усі

9. Фінмоніторинг вкладів громадян умовно скасовано
Верховна Рада змінила правила фінансового моніторингу на період воєнного стану умовно.
Про повне скасування процедур фінансового моніторингу для готівкових вкладів громадян сьогодні зовсім мова не йде, зокрема:
• якщо клієнт – фізична особа вносить на свій поточний рахунок кошти готівкою на суму, яка дорівнює чи перевищує 400 тис. грн і не надає на вимогу банку документи на підтвердження походження коштів – банк джерела походження коштів дійсно не встановлює;
• проте вільно розпоряджатися такими коштами, походження яких не перевірене, не вийде. Видати такі кошти готівкою чи переказати їх можна лише: 1) на спецрахунки Нацбанку для підтримки ЗСУ та/або гуманітарної допомоги українцям, постраждалим від дій рф; 2) для придбання облігацій внутрішньої державної позики "Військові облігації";
• банк відновить можливість переказу чи зняття внесених коштів після припинення чи скасування воєнного стану, але лише після встановлення джерел походження коштів.

Як шукати в продукті/модулі – ЮРИСТ&ЗАКОН

Пошук за іменем файла EA015709 Фінмоніторинг вкладів громадян скасовано умовно
Сфера бізнесу Усі
Розмір бізнесу Усі


СУДОВА ПРАКТИКА/ПРАВОВІ ПОЗИЦІЇ

Щодо можливості визначення у договорі розміру процентів за користування чужими грошовими коштами у календарних днях
Сторони мають право викласти умови договору щодо способу обчислення процентів за користування грошовими коштами (за один день чи за календарний рік), на власний розсуд у спосіб, який є найбільш зрозумілим та прийнятним саме для них.
https://ips.ligazakon.net/document/view/VSP07005

Щодо повернення апеляційної скарги, яка містить образливі висловлювання
Скарга або заява, яка містить нецензурну лексику, що свідчить про зловживання процесуальними правами, є неприйнятною та підлягає поверненню заявнику.
https://ips.ligazakon.net/document/VSP07318

Щодо визнання електронного листа електронним документом.
Роздруківка електронного листування не може вважатись електронним документом (копіями електронних документів) в розумінні ч. 1 ст. 5 Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг", відповідно до якої електронний документ - документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов'язкові реквізити документа. Зокрема, електронний підпис є обов'язковим реквізитом електронного документа, що використовується для ідентифікації автора та/або підписування електронного документа іншим суб'єктами електронного документообігу. Накладанням електронного підпису завершується створення електронного документа.
https://ips.ligazakon.net/document/VSP06079


Щодо підстав для зменшення розміру аліментів.
Перебування на утриманні непрацездатних батьків не є достатньою підставою для зменшення розміру аліментів без підтвердження погіршення майнового стану платника аліментів.
https://ips.ligazakon.net/document/VSP06080

Щодо врахування доходів співвласників у спорах про визнання нерухомого майна об'єктом спільної сумісної власності
Набуття майна на праві спільної сумісної власності не може зменшувати частку будь-кого із співвласників внаслідок отримання ним меншого доходу.
https://ips.ligazakon.net/document/VSP06110