Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 04.05.2022р.

04.05.2022 – 10.05.2022

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Пролонгація договору оренди земельної ділянки

Набув чинності Закон № 2145-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану". Так, під час дії воєнного стану земельні відносини регулюються з огляду на особливості, визначені саме цим Законом. Передбачені Законом зміни здебільшого стосуються регулювання саме орендних відносин.

 

Серед іншого змінено й правила пролонгації договору оренди. Зокрема, вважаються поновленими на 1 рік без волевиявлення сторін відповідних договорів і без унесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно договори оренди, строк яких закінчився після введення воєнного стану, щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Тобто під час дії воєнного стану автоматично пролонгуються на 1 рік без волевиявлення сторін договори оренди, строк користування земельними ділянками щодо яких закінчився після введення воєнного стану.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

T222145

Закон України від 24.03.2022 № 2145-IX,

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану»

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

2. Увага - правила роботи працівників держпідприємств на період воєнного стану

Кабмін установив, що на період воєнного стану для працівників суб'єктів господарювання державного сектору економіки може запроваджуватися дистанційна робота за наявності організаційної і технічної можливості для виконання їх обов'язків. Для керівників також може запроваджуватися дистанційна робота, за наявності можливості забезпечення належної роботи відповідного суб'єкта господарювання.

 

Робота працівників, членів виконавчого органу та керівників суб'єктів господарювання за межами України допускається лише у разі службового відрядження, оформленого в установленому порядку.

 

У разі перебування працівників в робочий час поза межами робочого місця в Україні, без відповідного рішення, або перебування в робочий час за кордоном, за винятком перебування у відрядженні, оформленому в установленому порядку, до них може бути застосоване дисциплінарне стягнення.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

kp220481

Постанова від 26.04.2022 № 481 Деякі питання організації роботи працівників суб'єктів господарювання державного сектору економіки на період воєнного стану

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

 

3. Перспектива нових податкових новацій

Зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо окремих податків і зборів у період воєнного, надзвичайного стану» № 7311 від 24.04.2022 р. яким

плануються зміни до Податкового та Митного кодексів України, а також деяких інших законів України, зокрема, пропонується:

  • встановити можливість та порядок оформлення відшкодування сум ПДВ облігаціями внутрішньої державної позики
  • врегулювати деякі питання благодійної допомоги;
  • збільшити розмір військового збору з 1,5 до 3 відсотків;
  • врегулювати питання проведення камеральних перевірок на період дії воєнного, надзвичайного стану;
  • відновити перебіг строків, визначених Податковим кодексом України та зупинених на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, зокрема в частині дотримання строків подання звітності, та інші.

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Законопроєкти

Пошук за іменем файла

JI07324I

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо окремих податків і зборів у період воєнного, надзвичайного стану» № 7311 від 24.04.2022

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

4. Спрощення процедури отримання статусу безробітного

Верховна Рада прийняла Закон № 2220-IX від 21.04.2022 р. (законопроект № 7275) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо деяких питань функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в період воєнного стану», який спрощує отримання статусу безробітного та соціальних виплат для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), а також осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, або територіях де ведуться бойові дії.

Правила, які встановлюються цим законом, будуть діяти на період воєнного стану та 180 днів після його закінчення.

Зокрема, звертаємо увагу на наступні моменти, передбачені законопроєктом:

  • у разі втрати частини заробітної плати/доходу внаслідок зупинення/скорочення виробництва продукції/надання послуг допомогу по частковому безробіттю можуть отримати наймані працівники та ФОП;
  • виплата допомоги по безробіттю може здійснюватися без особистого відвідування безробітним територіального органу Державної служби зайнятості;
  • максимальний розмір виплат становить 1,5 мінімальні заробітні плати станом на 1 січня календарного року;
  • статус безробітного надається з першого дня реєстрації особи у центрі зайнятості, а допомога по безробіттю призначається з першого дня отримання статусу безробітного;
  • в умовах війни виплата допомоги громадянам, які виїхали за кордон, припиняється у разі перебування за кордоном понад 30 днів.

Закон підписано Головою ВРУ та передано на підпис Президенту України.

 

Крім цього, 29 квітня Кабмін прийняв постанову, яка додатково спрощує порядок реєстрації безробітних під час воєнного стану, зокрема надає право отримати статус безробітного за відсутності повного пакету передбачених документів.

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Законопроєкти

Пошук за іменем файла

JI07265I

 

 

 

 

 

Кр220509

Проект Закону України від 11.04.2022 р. N 7275

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань функціонування сфер зайнятості та загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в період воєнного стану

Постанова Кабміну від 29.04.2022 № 509

Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 р. № 334

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

БУХГАЛТЕРОВІ

 

5. Змінено Порядок № 100

Уряд уніс наступні зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати, врахувавши особливості воєнного часу:

  • з розрахункового періоду, під час якого обчислюється середня зарплата, виключається час, за який відсутні дані про нараховану заробітну плату працівника внаслідок бойових дій;
  • якщо період, за який нараховано премію чи іншу заохочувальну виплату, працівником відпрацьовано частково, під час обчислення середньої заробітної плати враховується сума у розмірі не більше фактично нарахованої суми премії чи іншої заохочувальної виплати.

Правильний розрахунок середньої зарплатні необхідний, щоб розраховувати належні працівникам виплати, зокрема, "відпускні" і компенсації за невикористані відпустки, суми виплат у разі службових відряджень, збережений середній заробіток за період військової служби, виплати за вимушений прогул тощо.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Законопроєкти

Пошук за іменем файла

Kp220486

Постанова Кабінету Міністрів України від 26.04.2022 № 486 «Про внесення змін до Порядку обчислення середньої заробітної плати»

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

6. Як документувати гуманітарну допомогу

В умовах воєнного стану не усі про це знають, тож розібратися допоможе стаття видання від БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Як шукати в продукті/модулі

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН  

Пошук за іменем файла

BZ013781

Документальне оформлення гуманітарної допомоги

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

7. Не сплачено єдиний податок під час воєнного стану: чи буде пеня

Ні, нараховувати пеню не будуть. Усі аргументи в матеріалі видання  БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Як шукати в продукті/модулі

 

 БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

BZ013700

Не сплачено єдиний податок під час воєнного стану: чи буде пеня

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

Малий, середній

 

8. Фінзвітність за І квартал 2022 року: складаємо та подаємо в умовах війни

Надважкий І квартал 2022 року завершився, а отже час з'ясувати, яким чином під час війни скласти й подати квартальну фінзвітність. Тож у статті " Фінзвітність за І квартал 2022 року: складаємо та подаємо в умовах війни" від БУХГАЛТЕР&ЗАКОН пропонуємо розглянути як загальні питання звітності, так і питання впливу війни на звітний процес.

 

Як шукати в продукті/модулі

 

 БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

BZ013756

 

Фінзвітність за І квартал 2022 року: складаємо та подаємо в умовах війни

Пошук одним рядком

Фінансова звітність

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

Великий, середній

 

9. Простій на підприємстві

У період воєнного стану надходить дуже багато запитань щодо простою на підприємстві. Ми зібрали усю необхідну інформацію у матеріалі від БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Як шукати в продукті/модулі

 

 БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

BZ013769

 

Простій на підприємстві: усе про оформлення й оплату

Пошук одним рядком

простій

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

ЮРИСТОВІ

 

10. Нотаріальні дії під час воєнного стану

Кабмін прийняв постанову № 480 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо діяльності нотаріусів та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану»

Документом визначено особливості вчинення нотаріальних дій в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його припинення або скасування.

 

Також рекомендуємо ознайомитися із наказом Мін’юсту від 03.05.2022 р. № 1760/5 "Про затвердження переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна".

 

До вказаного переліку включені державні та приватні нотаріуси України, які перебувають на своїх робочих місцях та фактично здійснюють нотаріальну діяльність, а також відповідають критеріям, встановленим відповідною постановою Кабміну. Перелік сформовано за результатами опрацювання заяв нотаріусів, поданих у перші два дні з дня набрання чинності постановою, та щодо яких наявна вся необхідна інформація.

 

Перелік містить застереженням про заборону вчинення певними нотаріусами окремих нотаріальних дій.

Нотаріуси, включені до переліку із застереженням про заборону вчинення ними окремих нотаріальних дій, мають право вчиняти виключно нотаріальні дії щодо цінного майна, на які не поширюються такі застереження.

Перелік буде постійно оновлюватися.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

kp220480

 

 

 

 

mus36930 

 

 

Постанова КМУ від 19.04.2022 № 480,

«Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо діяльності нотаріусів та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану»

наказ Мін’юсту від 03.05.2022 р. № 1760/5

Про затвердження переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

              

 

11. Що робити з повісткою, яку вручили на блокпосту або на вулиці?

Що робити з повісткою, яку вручили на блокпосту або на вулиці? Якщо відповідно до повістки, отриманої на блокпості, не прийти, то максимум що може бути ?

 

Так, справді, нерідко в засобах масової інформації повідомляють про факти вручення військовозобов'язаним повісток не лише за адресою місця проживання або місця роботи, але й на вулиці, блокпостах або в готелях чи супермаркетах. З огляду на це постає питання щодо законності вручення повісток у такий спосіб і відповідальності, яка може настати, якщо повістку було отримано, але вимоги, зазначені в ній, не виконано.

Передусім законодавство не містить вимоги про те, що повістку потрібно вручати лише за адресою місця реєстрації (проживання) військовозобов'язаного або місця його роботи, і взагалі не визначає місця вручення повісток.

 

Водночас у п. 33 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2016 р. № 921, установлено, що виконавчі органи міських рад здійснюють оповіщення зазначених у розпорядженні призовників і військовозобов'язаних за місцем їх проживання під їхній особистий підпис у картках первинного обліку.

Таке місце проживання може бути як адресою місця реєстрації, так і адресою місця фактичного проживання.

 

Тобто обов'язок вручення повісток лише за місцем проживання поширюється тільки на виконавчі органи міських рад, а тому інші суб'єкти, уповноважені на вручення повісток, можуть здійснювати оповіщення військовозобов'язаних і в іншому місці, зокрема на вулиці, блокпості, у готелі або супермаркеті.

 

Детальніше на ці та інші питання з цього приводу в матеріалах видання ЮРИСТ&ЗАКОН

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:ЮРИСТ&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

EA015683

 

EA015672

EA015554

EA015680

Що робити з повісткою, яку вручили на блокпосту або на вулиці?

Рекомендації для військовозобов'язаних

Про виплату заробітної плати мобілізованому працівнику

Що буде, якщо не стати на облік?

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА/ПРАВОВІ ПОЗИЦІЇ

 

Щодо законності відмови у відкритті банківського рахунку через відсутність у клієнта номера телефона

Номер телефону не відноситься до даних, що ідентифікують особу, а його відсутність у клієнта не може бути підставою для відмови у відкритті банківського рахунку, оскільки положення законодавства, що регулюють спірні правовідносини, не містить такого застереження.

https://verdictum.ligazakon.net/document/98368182

 

Щодо повернення авансу

Оскільки договору купівлі-продажу, який би за своєю формою та змістом відповідав вимогам законодавства між сторонами укладено не було, а вони лише домовилися укласти такий договір у майбутньому, то передана позивачкою грошова сума є авансом, який підлягав поверненню, а не завдатком.

 

Враховуючи наведене та положення статті 570 ЦК України суди дійшли правильних висновків про те, що сума, яка названа в розписках завдатком, фактично є авансом, оскільки сторонами не дотримано умов, визначених статтею 570 ЦК України, а саме не укладено договору купівлі-продажу на виконання якого передано кошти. Сума грошових коштів, що за своєю правовою природою є авансом, підлягає поверненню особі, яка їх сплатила, незалежно від того, з вини якої сторони не відбулося укладення договору.

https://verdictum.ligazakon.net/document/97771767

 

Щодо повідомлення учасника ТОВ про намір продати частку 

Порушення порядку повідомлення учасника про намір продати частку не завжди означає порушення його переважного права на придбання частки. 

Якщо суди встановили, що учасник сам відмовився від реалізації свого переважного права, то така відмова свідчить про обізнаність учасника з наміром продати частку і відсутність намірів її придбати. Відповідно, переважне право учасника на придбання частки не порушено.

https://ips.ligazakon.net/document/view/VSP05881

 

Щодо зверненні стягнення на жиле приміщення, яке придбане за кредитні кошти

Виселення без надання іншого житлового приміщення відбувається у тому разі, якщо саме це житлове приміщення було придбане за кредитні кошти. У разі, якщо за кредитні кошти було набуто інший об'єкт цивільних прав (частку в праві спільної часткової власності), а не житлове приміщення в цілому, що передано в іпотеку, то виселення без одночасного надання іншого постійного жилого приміщення не допускається.

https://ips.ligazakon.net/document/VSP05824

 

Щодо визнання незаконним пункту договору про встановленя штрафу за односторонню відмову від договору. 

Встановлення штрафу за односторонню відмову від договору суперечить сутності неустойки, оскільки її встановлення не допускається за правомірну відмову від виконання зобов'язання або односторонню відмову від договору.

https://verdictum.ligazakon.net/document/96484121