Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 10.11.2021р.

 

 

10.11.2021 - 16.11.2021

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. До 15 листопада можна відмовитись від проведення комплексних перевірок

Суб'єкт господарювання має право відмовитися від проведення комплексного планового заходу державного нагляду (контролю) шляхом письмового звернення до Служби в термін до 15 листопада 2021 року.

У такому разі перевірка такого суб'єкта господарювання проводиться у дати, встановлені річними планами органів державного нагляду (контролю).

Починаючи з 15 листопада по 1 грудня 2021 року контролюючі органи будуть затверджувати свої річні плани вже з урахуванням дат, встановлених Планом здійснення комплексних заходів на 2022 рік.

Звертаємо увагу, що Закон «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» забороняє внесення змін до річних планів здійснення заходів державного нагляду (контролю), крім випадків зміни найменування суб'єкта господарювання та виправлення технічних помилок.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Законодавство

Мистецтво оборони

Пошук за іменем файла

T070877

 

TO000986

Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності

Плани перевірок органів держнагляду на 2021 рік

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

2. Податківці нагадали, для кого РРО є обов’язковим з 1 січня 2022 року

З 1 січня 2022 року є обов'язковим застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки.

Відповідно до вимог п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України реєстратори розрахункових операцій або ПРРО не мають застосовувати платники єдиного податку першої групи.

Податківці звертають увагу підприємців платників єдиного податку ІІ-ІV груп на необхідності завчасної реєстрації РРО чи програмних реєстраторів розрахункових операцій у контролюючих органах з метою дотримання вимог чинного законодавства України.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Законодавство

Ситуації для бухгалтерів

БУХГАЛТЕР І ЗАКОН

Пошук за іменем файла

t102755

KP021315

 

DPA2088

 

SB080216

SB081118

SB081045

BZ013345

BZ013349

Податковий кодекс України

Про затвердження Положення про Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій

Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій

Сфера застосування РРО та ПРРО

Проведення розрахунків через РРО (алгоритм)

Інтернет-торгівля: розрахунки

Інтернет-торгівля: організаційні моменти

Інтернет-торгівля: коли можна не застосовувати РРО / ПРРО та платіжні термінали

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

БУХГАЛТЕРОВІ

 

3. З 8 листопада окремі керівники мають відсторонювати від роботи невакцинованих працівників

Із 8 листопада 2021 року набирає чинності новий п. 416 постанови КМУ № 1236, яким, зокрема, передбачено зобов'язання керівників державних органів (державної служби) і керівників підприємств, установ та організацій відсторонювати від роботи (виконання робіт) працівників і державних службовців, які відмовляються (ухиляються) від проведення таких щеплень. Зміни внесено постановою КМУ від 20.10.2021 р. № 1096.

Однак дія п. 416 постанови № 1236 стосується лише обмеженого кола працівників, хоча питання допуску до роботи працівників без щеплень є актуальним і для роботодавців небюджетної сфери. Йдеться про працівників: 

  • центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів, 
  • місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів,
  • закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності. 

 

Працівники вказаних організацій, які станом на 8 листопада 2021 року  не мають хоча б одного щеплення проти COVID-19, відсторонюються від роботи без збереження заробітної плати до моменту отримання щеплення.

Важливо, що не можуть бути відстороненими від роботи працівники, які мають протипоказання до вакцинації та надали відповідний медичний висновок, виданий закладом охорони здоров’я. Відсьогодні таку довідку можна отримати у сімейного лікаря. 

 

Працівники, які отримали принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19, не можуть бути відстороненими від роботи, оскільки вже не йдеться про ухилення або відмову від вакцинації. 

 

Тож докладніше про те,  якими положеннями законодавства мають керуватися роботодавці при відстороненні від роботи невакцинованих працівників дізнайтесь з матеріалів видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та сервісу ІНТЕБУХ

 

Як шукати в продукті/модулі

 ІПС: Законодавство; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН; ІНТЕБУХ

Пошук за іменем файла

КР201236

 

 

 

 

 

Интербух

 

BZ013347

 

постанова Кабміну "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" від 09.12.2020 р. № 1236.

Працівники без щеплень проти COVID-19: підстави для відсторонення від роботи

https://interbuh.com.ua/ua/documents/ib/12264/144260

Працівники без щеплень проти COVID-19: підстави для відсторонення від роботи

Пошук одним рядком

COVID-19, працівники без щеплень

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

4. Електронні лікарняні

Формування системи е-лікарняних вийшло на фінішну пряму. Тож як працює ця система можна дізнатись із коментарів видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

 

Як шукати в продукті/модулі

 

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

BZ013337

BZ013338

Електронні лікарняні: що нового в процедурі та строках

Електронні лікарняні: як подати заявку до ФСС

Пошук одним рядком

 

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

5. Зміни у Класифікаторі професій

З 25 жовтня 2021 року набрала чинності Зміна № 10 до Класифікатора професій, яка була затверджена наказом Мінекономіки від 25.10.2021 р. № 810.

 

Роботодавцям слід звернути увагу на ці зміни, адже штатний розпис має містити зокрема назву посади та код відповідно до Класифікатора професій, як щодо основних працівників та сумісників, так і щодо вакантних посад. Також при поданні даних про трудові відносини із фізичними особами у звітності щодо ЄСВ (додаток 5 до Розрахунка), роботодавці подають інформацію про професійну назву роботи та код відповідно до Класифікатора професій.

 

Суть змін, внесених до Класифікатора професій, зокрема полягає у приведенні вимог щодо рівня освітньої кваліфікації по відповідним професіям у відповідність до положень Закону № 1556. Зокрема у ч. 1 ст. 5 цього Закону вказано, що підготовка фахівців з вищою освітою здійснюється за відповідними освітніми програмами на таких рівнях вищої освіти:

• початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

• перший (бакалаврський) рівень;

• другий (магістерський) рівень;

• третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень.

 

Розлогіше про це у коментарі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН "Зміни у Класифікаторі професій: на що звернути увагу"

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Законодавство;БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

ME210861

FIN57776

 

T141556

 

 

 

BZ013340

Зміна № 10 до Класифікатора професій, затверджена наказом Мінекономіки від 25.10.2021 р. № 810

 

Національний класифікатор України ДК 003:2010 "Класифікатор професій", затверджений наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327.

Закон України "Про вищу освіту" від 01.07.2014 р. № 1556-VII.

Зміни у Класифікаторі професій: на що звернути увагу

Пошук одним рядком

Зміни у Класифікаторі професій

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

 

6. Єдинник надав заборонену для спрощенців послугу, але оплату отримав на загальній системі: які податкові наслідки

Ситуація: ФОП – єдинник групи 2 у першому півріччі 2021 року надав послуги загальносистемнику. Із 1 липня 2021 року він і сам перейшов на загальну систему оподаткування. Оплата від загальносистемника за надані послуги надійшла вже у III кварталі 2021 року (тобто будучи на загальній системі).

Чи призведе це до якихось негативних наслідків для ФОП?

 

В описаній ситуації підприємець порушив норми ПКУ. Однак може бути так, що жодних негативних наслідків за це й не настане. Усі аргументи та відповідь на це питання у статті сервісу ІНТЕРБУХ "Єдинник надав заборонену для спрощенців послугу, але оплату отримав на загальній системі: які податкові наслідки"

 

Як шукати в продукті/модулі

ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

 

https://interbuh.com.ua/ua/documents/ib/12264/144261

Сфера бізнесу

 

усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

ЮРИСТОВІ

 

7. ВС про втручання у право власності особи

В адміністративній справі № 160/674/19 громадянка, яка зареєстрована фізичною особою – підприємцем, звернулася до суду з позовною заявою до виконавчого комітету міської ради та Інспекції з питань благоустрою цієї міськради через ухвалення рішення щодо знесення декількох тимчасових споруд та їх демонтажу й знищення. Також вона просила повернути непошкодженими тимчасові споруди або стягнути їх вартість із відповідачів.

 

На підтвердження права власності на тимчасові споруди й місць розташування кіосків позивач надала договори купівлі-продажу, акти встановлення зовнішніх меж земельної ділянки, договори оренди на право розміщення кіоску. Актом установлення зовнішніх меж земельної ділянки в натурі, на якій фактично розміщено кіоск (оренда), підтверджено проведення встановлення в натурі меж земельної ділянки. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що оскаржувані рішення й дії відповідачів є протиправними, оскільки демонтовані тимчасові споруди розміщено не самовільно, про що свідчать договори про використання об'єктів благоустрою.

 

Колегія суддів наголосила, що відповідно до Конституції України держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності й господарювання; усі суб'єкти права власності рівні перед законом; права й свободи людини та громадянина захищає суд; суди ухвалюють судові рішення іменем України, і вони є обов'язковими до виконання на всій її території; обов'язковість рішень суду є однією з основних засад судочинства (частина 4 статті 13, частина 1 статті 55, стаття 1291, пункт 9 частини 2 статті 129).

 

У цій справі предметом дослідження була правомірність рішення суб'єкта владних повноважень, зокрема, у контексті дотримання ним під час його ухвалення положень статті 376 Цивільного кодексу України, у тому числі з урахуванням конституційних гарантій права власності (стаття 41 Конституції України). Втручання держави у право власності особи є виправданим, якщо його здійснюють із метою задоволення "суспільного", "публічного" інтересу, під час визначення якого ЄСПЛ надає державам право користуватися "значною свободою (полем) розсуду". Втручання держави у право на мирне володіння майном може бути виправдано за наявності об'єктивної необхідності у формі суспільного, публічного, загального інтересу, який може охоплювати інтерес держави, окремих регіонів, громад чи сфер людської діяльності. Також ВС ВС зазначив, що держорган зобов'язаний також дотримуватися встановленої ним процедури проведення демонтажу, надавши особі можливості самостійно звільнити тимчасові споруди від матеріальних цінностей і перенести ці споруди в інше місце.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

C019715

Постанова від 08.07.2021 № 160/674/19,К/9901/18291/21,

«Верховний Суд. Касаційний адміністративний суд»

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

               

 

8. Електронна трудова книжка: суть, зміст і порядок використання

З червня 2021 року почав діяти Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі" від 05.02.2021 р. № 1217-IX, який передбачає впровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі.

 

Відповідно до Закону № 1217-IX облік трудової діяльності працівника здійснюють в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування у порядку, визначеному Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

 

Електронна трудова книжка – це відомості, які внесені до персональної електронної облікової картки застрахованої особи в Реєстрі застрахованих осіб та відображають інформацію про трудову діяльність особи (відомості про прийняття на роботу, присвоєння, зміну, позбавлення розряду, рангу, класу, звання, категорії, проходження стажування, переведення на іншу роботу, підстави звільнення), у т. ч. за період до 1 січня 2004 року.

 

Електронні трудові книжки забезпечують:

  • поступову відмову від паперового документообігу;
  • зменшення витрат часу на паперову роботу;
  • спрощення доступу до інформації – як роботодавцю, так і самому працівнику;
  • зменшення негативних ризиків втрати паперової трудової книжки та її подальшого відновлення.

 

Про суть, зміст, нюанси ведення та оформлення е-трудової читайте в матеріалі ЮРИСТ&ЗАКОН від 04.11.2021

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

ЮРИСТ&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

ЕА015203

 

ЕА015197

ЕА015199

 

ЕА015200

 

ЕА015202

 

ЕА015205

 

ЕА015206

ЕА015207

ЕА01520

Електронна трудова книжка. Суть, зміст та порядок використання

Електронна трудова книжка або нездійсненна мрія кадровика

Цифрове робоче місце (Digital workplace) як віртуальний еквівалент фізичного робочого місця

Електронне кадрове діловодство – вимога часу чи примха моди на електронні документи?

Електронний лікарняний (Листок непрацездатності): нові правила

Робоче місце для дистанційного працівника: чи є місце для дискусй?

Особливості запровадження гнучкого режиму робочого часу

Надомна vs Дистанційна робота

Трудові спори: аналіз цікавих рішень Верховного суду

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

 

Щодо звільнення від сплати судового збору у спорах, які виникають між вкладниками банку та Фондом гарантування вкладів

Дія частини третьої статті 22 Закону України "Про захист прав споживачів" не поширюється на спори, які виникають між вкладниками банку та Фондом під час здійснення останнім владних управлінських функцій, а тому немає підстав для звільнення позивача від сплати судового збору.

https://verdictum.ligazakon.net/document/100704610

 

 

Щодо можливості звернення до суду в електронній формі

 

Учасник справи вправі обрати зручний для нього спосіб звернення до суду як у паперовій формі із скріпленням власноручним підписом, так і шляхом надсилання заяви (позовної заяви, скарги) в електронному вигляді через систему "Електронний суд" із використанням власного електронного цифрового підпису без необхідності подання паперового примірника.

https://verdictum.ligazakon.net/document/98000103

 

Щодо обов'язку власника підприємства чи уповноваженого ним органу працевлаштувати працівника при скороченні чисельності або штату

 

Роботодавець зобов'язаний запропонувати працівнику, який вивільнюється, всі наявні вакансії та роботи, які може виконувати працівник, тобто ті посади, які відповідають кваліфікації працівника. Реалізація зазначеного обов'язку повинна відбуватися з урахуванням принципу рівності трудових прав громадян і не може бути обумовлена виключно розсудом роботодавця.

https://verdictum.ligazakon.net/document/100428392