Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 06.10.2021р.

 

06.10.2021 – 11.10.2021

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Зміна правил продажу алкоголю.

ДПС надало відповіді на запитання стосовно необхідності з 1 жовтня 2021 року зазначати у фіскальному чеку цифрове значення штрихованого коду марки акцизного податку на алкогольні напої, за умови що такі алкогольні напої (строк придатності яких на дату продажу не минув) марковані акцизними марками старого зразка.

Чи буде відсутність такого реквізиту вважатись порушенням чинного законодавства та чи вважаються алкогольні напої, марковані марками старого зразка немаркованими.

Зокрема, обов'язок зазначати цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої розповсюджується на суб'єктів господарювання всіх організаційно - правових форм без виключення.

 

У разі зміни зразка марок акцизного податку вже закуплені марки попереднього зразка застосовуються у виробництві алкогольних напоїв та тютюнових виробів до їх повного використання, а марковані такими марками алкогольні напої та тютюнові вироби знаходяться в обігу до їх повної реалізації, в межах терміну придатності для споживання.

 

В той же час алкогольні напої марковані марками акцизного податку старого зразка, в межах терміну придатності таких напоїв для споживання, не будуть вважатись такими, що марковані з відхиленням від вимог Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах за умови забезпечення їх цілісності та наявності на тарі у яку такі алкогольні напої були розлиті їх виробником.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство

Ситуації для бухгалтера

Ситуації для юриста

Пошук за іменем файла

IPK20994

 

t10_2755

 

 

 

 

re28350

 

z950265

 

 

 

 

 

re28350

 

re36454

 

 

z950481

kp101251

 

 

 

SB130002

SB081000

SI080494

Щодо маркування марками акцизного податку алкогольних напоїв

Податковий кодекс України

Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов'язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми N ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)

Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг

Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов'язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми N ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)

Про затвердження Змін до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів

Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального

Про затвердження Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах

Повернення товару через РРО

Форма та зміст розрахункових документів

Фіскальний касовий чек на товари (послуги)

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

2. Діють нові правила оформлення ТТН і штрафи за порушення габаритно-вагових вимог

В Україні посилили відповідальність учасників перевезень та запровадили нові штрафи за порушення габаритно-вагових параметрів. Відповідний Закон набув чинності з 1 жовтня 2021 року. Відтепер законодавчо закріплено можливість автоматичної фіксації порушень габаритно-вагових параметрів та розширено повноваження Укртрансбезпеки в частині здійснення габаритно-вагового контролю.

 

Вантажовідправник зобов'язаний:

  • вносити до товарно-транспортної накладної або іншого визначеного законодавством документа на вантаж відомості про масу або габарити вантажу, а також інші відомості, визначені законодавством;

  • надавати перевізнику необхідні документи на вантаж, що містять достовірну інформацію;

  • здійснювати в установленому порядку страхування відповідальності на випадок настання негативних наслідків під час перевезення вантажів;

  • відшкодовувати витрати та збитки, заподіяні внаслідок порушення ним законодавства з питань перевезення вантажів.

 

За перевищення вагово-габаритних нормативів від 5% до понад 30% передбачено штраф у розмірі від 8 500 грн до 51 000 грн. Крім того, перевезення пасажирів і вантажів в Україні без необхідних документів передбачено штраф у 17 тис. грн. Для міжнародних перевезень - 34 тис. грн.

 

Серед нових штрафних санкцій, які впроваджуються Законом:

  • Штраф для вантажовідправників за порушення при внесенні відомостей у товарно-транспортні накладні або інші документи на вантаж у розмірі 51 тис. грн;

  • Штраф за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм під час руху великогабаритними і великоваговими транспортними засобами автомобільними дорогами, вулицями або залізничними переїздами.

 

Щодо нової форми ТТН - діюча форма ТТН була запроваджена наказом Міністерства інфраструктури України від 03.06.2019 N 413 «Про затвердження Змін до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 21 червня 2019 р. за N 649/33620,  і з того часу зміни до наказу № 363 «Про затвердження Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні» від 14.10.1997 р. не вносились.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

t211582

 

 

kd0005

t211534

 

t012344

re33620

 

reg2568

Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю

Кодекс України про адміністративні правопорушення

Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю

Про автомобільний транспорт

«Про затвердження Змін до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні»

Про затвердження Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

БУХГАЛТЕРОВІ

 

3. Наближається час "Ч" розкриття кінцевих бенефіціарів

Було озвучено плани щодо перенесення терміну розкриття інформації про бенефіціарів, проте прийнятого документа наразі немає тож поки що орієнтуємось на термін 10 жовтня.

Тож у нагоді стануть нові статті від видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Як шукати в продукті/модулі

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

ВZ013275

 

ВZ013277

BZ013290

BZ013289

BZ013286

"Про бенефіціарів закиньте слівце", або Десять топових відповідей про розкриття фактичних власників бізнесу

Бенефіціари: податковий аспект

Хто, коли та як перевіряє бенефіціарів

Як підтверджують особу бенефіціара

Бенефіціари в держзакупівлях

Пошук одним рядком

бенефіціари

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Великий, середній

 

 

4. Із доходу ФОП- ЄДИННИКА УТРИМАНО ВЗ та ПДФО: що робити?

Підприємець на спрощеній системі оподаткування групи 3, неплатник ПДВ, продав товар юрособі на загальній системі оподаткування. Як з’ясувалося, підприємство утримало й перерахувало ПДФО та військовий збір до бюджету з виплачуваної суми доходу єдинника. Рекомендації виходу із такої ситуації надоно у статті " Що робити фізособі-єдиннику, якщо з його доходу утримали ПДФО та військовий збір" сервісу ІНТЕРБУХ.

 

Як шукати в продукті/модулі

 

ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

 

https://interbuh.com.ua/ua/documents/ib/12171/143970

 

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

малий