Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 01.09.2021р.

 

01.09.2021 - 07.09.2021

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. ФОПам-єдинникам готують нові правила роботи

 

Парламентарі пропонують нові правила для малого бізнесу, зокрема:

  • виключення всіх положень, пов'язаних із тотальною фіскалізацією, а також скасування застосування РРО при продажу окремих товарів;

  • ФОП-платниками єдиного податку I групи зможуть бути підприємці, які здійснюють роздрібний продаж товарів не лише на ринках;

  • збільшення граничних обсягів доходів для застосування спрощеної системи оподаткування для II та III груп платників єдиного податку в залежності від кількості осіб, які перебувають з платником єдиного податку у трудових відносинах (+300 розмірів мінімальної заробітної плати за одного найманого працівника);

  • встановлення граничної кількості найманих працівників (до 10 осіб) для платників III групи єдиного податку (сьогодні така кількість необмежена);

  • відновлення права ФОП-платників єдиного податку I - IV груп, незалежно від обраного виду діяльності, не застосовувати РРО у разі продажу товарів (надання послуг), вартість одиниці яких не перевищує розміру 1-ї мінімальної заробітної плати (у 2021 році - 6000 гривень), а у випадку перевищення цього розміру - за умови здійснення розрахунків за такі товари (послуги) за допомогою платіжних пристроїв (терміналів) або надання особі, яка отримує товар (послугу) розрахункового документу з відображенням операції у типовій формі ведення обліку та здачі протягом трьох банківських днів готівкової виручки (готівки) від продажу таких товарів (наданих послуг) до банків;

  • унормування обліку доходів фізичними особами - підприємцями - платниками єдиного податку I і II груп та платники єдиного податку III групи, які не є платниками ПДВ, - у разі здійснення розрахункових операцій у безготівковій формі облік доходів ведеться у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів, при використанні готівкової форми розрахунків - облік доходів ведеться помісячно за типовою формою, а у разі продажу товарів (надання послуг), вартість одиниці яких дорівнює або перевищує розмір мінімальної заробітної плати - облік доходів ведеться за типовою формою за підсумками робочого дня з відображенням кожної операції з продажу таких товарів (наданих послуг);

  • надання права контролюючому органу на підставі письмового запиту під час проведення документальних перевірок суб'єктів господарювання отримувати від банків інформацію про оборот коштів на поточних банківських рахунках суб'єктів господарювання за конкретний проміжок часу, а на підставі рішення адміністративного суду - інформацію про фінансові операції за рахунками суб'єктів господарювання за конкретний проміжок часу із зазначенням контрагентів та призначення платежів.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Законопроекти

Пошук за іменем файла

JI05864I

Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо створення умов для розвитку фізичних осіб - підприємців та підвищення прозорості їх діяльності

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

БУХГАЛТЕРОВІ

 

2. Усе про лікарняні й декретні

Тему тижня сервісу ІНТЕРБУХ присвячено розкриттю актуальних питань щодо нюансів відносно лікарняних і декретних. Тема узагалі не нова, проте окремі законодавчі зміни впливають на ті чи інші практичні ситуації.

Як шукати в продукті/модулі

 

ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

 

 

 

Розрахунок лікарняних: практичні приклади

Перехідні лікарняні та декретні: як визначати базу нарахування ЄСВ

Перехідний лікарняний: як нарахувати й відобразити у звітності доплату ЄСВ

Сторнуємо заробіток минулого місяця у зв’язку з наданням лікарняного листка. Як відобразити у звітності з ЄСВ?

Не відображено лікарняні в додатку Д1. Як уточнити за минулий період?

Декілька листків непрацездатності поспіль: як обчислити й оплатити лікарняні

Захворіла одна дитина, потім – друга: як оплачувати лікарняний по догляду за хворими дітьми

Смерть працівника після тривалої хвороби: страхові виплати

Декретна відпустка: оформити й оплатити!

Пошук одним рядком

Лікарняні й декретні

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

3. Гранти в обліку

Міжнародні гранти можна отримати за різними проєктами, але в наших реаліях це лише половина справи, оскільки вітчизняне законодавство містить чимало "сюрпризів". Тож уникнути проблем із обліком грантів допоможуть матеріали видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Як шукати в продукті/модулі

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

BZ013202

BZ013203

BZ013204

 

"Гранти: якими вони бувають";

 "Гранти: особливості оподаткування ПДВ";

"Гранти: проблемні новації в оподаткуванні Закону № 962"

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

4. ЄСВ на зарплату особи з інвалідністю: нарахування і звітність

Чинне законодавство встановлює для роботодавців обов'язковий норматив працевлаштування осіб з інвалідністю. Під час нарахування єдиного внеску на суми заробітної плати працівнику – особі з інвалідністю роботодавець-страхувальник має враховувати окремі правила, передбачені Законом № 2464.

 

Єдиний внесок для підприємств, установ і організацій, фізичних осіб – підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, в яких працюють особи з інвалідністю, установлено в розмірі 8,41 % бази нарахування єдиного внеску для працюючих осіб з інвалідністю (ч. 13 ст. 8 Закону № 2464).

Під час виплати працівнику – особі з інвалідністю винагороди за цивільно-правовим договором страхувальник нараховує ЄСВ у розмірі 22 % (роз’яснення БНЗ).

 

Пояснення щодо застосування положень ч. 13 ст. 8 Закону № 2464 містить Інструкція № 449. Зокрема, у пп. 5 п. 2 р. ІІІ цієї Інструкції вказано, що для можливості застосування роботодавцем пільгової ставки єдиного внеску необхідно підтвердити встановлення працівнику інвалідності.

Підтвердженням встановлення працівнику інвалідності є завірена копія довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності. Завірення копії довідки здійснюється безпосередньо підприємством, де працює особа з інвалідністю.

 

На підставі довідки МСЕК нарахування ЄСВ у розмірі 8,41 % здійснюють із дати встановлення групи інвалідності (але не раніше одержання завіреної копії довідки до акта огляду в МСЕК) та закінчують датою припинення інвалідності.

Таким чином, якщо працівник надав роботодавцю копію довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності не з першого робочого дня місяця, то ЄСВ слід нараховувати:

до дати одержання копії довідки МСЕК – у розмірі 22 %;

із дати одержання копії довідки МСЕК – у розмірі 8,41 % (роз’яснення БНЗ).

 

Розлогіше на цю тему у статті видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Законодавство; База податкових знань; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, БАЗА ПОДАТКОВИХ ЗНАНЬ

Пошук за іменем файла

t102464

 

re26953

 

 

BZ013216

zn042711

zn047349

 

Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

"ЄСВ на зарплату особи з інвалідністю: нарахування і звітність"

роз’яснення БНЗ

роз’яснення БНЗ

Пошук одним рядком

 

Особи з інвалідністю

Сфера бізнесу

 

усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

 

 

 

 

ЮРИСТОВІ

 

5. Особа, яка не визнала вини, може бути звільнена від кримінальної відповідальності

Невизнання підозрюваним, обвинуваченим вини у вчиненні кримінального правопорушення не є правовою підставою для відмови в задоволенні клопотання сторони кримінального провадження щодо такого звільнення, якщо є згода цих осіб на звільнення від кримінальної відповідальності у передбачених законом випадках, а також за умови, що суд роз'яснив їм суть підозри чи обвинувачення, підстав звільнення від кримінальної відповідальності та права заперечувати проти закриття кримінального провадження.

Про це йдеться в постанові Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду у справі № 552/5595/18 від 29 липня 2021року

 

Як шукати в продукті/модулі

VERDICTUM, ІПС:Законодавство

Пошук за іменем файла

98728753

 

T124651

Постанова від 29.07.2021 № 552/5595/18 Верховний Суд. Касаційний кримінальний суд

Кримінальний процесуальний кодекс України

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

6. ВС сформулював позицію щодо відкладення розгляду справи для отримання доказів

Суть справи: позивач просив стягнути з підприємства заборгованість по витратам на виплату та доставку пенсій за віком.

Рішенням місцевого суду, залишеним без змін постановою апеляційного суду, позов задоволено повністю.

Відповідач у касаційній скарзі вказав, що суд першої інстанції порушив ряд норм процесуального права, а суд апеляційної інстанції безпідставно не звернув увагу на такі порушення. Зокрема, зазначає, що суд першої інстанції повинен був розглянути справу без виклику осіб на підставі первинно поданих позивачем документів, а витребування судом у позивача додаткових документів поставило відповідача у нерівне положення по відношенню до позивача та фактично позбавило відповідача можливості викласти додаткові аргументи щодо суті спору.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду залишив касаційну скаргу без задоволення, вказавши таке.

Суд апеляційної інстанції вірно зазначив, що під час апеляційного провадження відповідач мав змогу надати пояснення та відповідні докази з приводу заявлених позовних вимог, проте не зробив цього.

Колегія суддів підтримує висновок суду апеляційної інстанції, що збір доказів з метою всебічного розгляду справи є прямим обов'язком суду.

Відкладення розгляду справи з метою отримання доказів не є процесуальним порушенням і не може бути підставою для скасування судового рішення як в апеляційному так і в касаційному порядку.

Відповідну постанову у справі № 812/1926/17 ВС ухвалив 18.06.2021.

 

Як шукати в продукті/модулі

VERDICTUM

 

Пошук за іменем файла

97770929

Постанова від 18.06.2021 № 812/1926/17 Верховний Суд. Касаційний адміністративний суд

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

HR-ФАХІВЦЕВІ

 

7. Нові стандарти оформлення документів

Згідно з наказом ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 01.07.2020 р. № 144 з 1 вересня 2021 року набрав чинності національний стандарт ДСТУ 4163:2020 «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів» (документ готується до розміщення у базі).

Цей стандарт заміняє собою  ДСТУ 4163-2003 «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів».

Таким чином з 01.09.2021 року треба оформляти службові документи згідно з ДСТУ 4163:2020, чия дія поширюється на державні органи, органи місцевого самоврядування, установи, підприємства, організації та інших юридичних осіб незалежно від їхнього функціонально- цільового призначення, рівня і масштабу діяльності та форми власності. Тобто підприємства застосовують ДСТУ 4163:2020 обов'язково, а ось ФОПи можуть застосовувати цей стандарт за бажанням, добровільно.

Працівникам відділів кадрів доведеться керуватися новим стандартом при складанні усього спектру документів - організаційних (посадові інструкції, штатні розписи тощо), розпорядчих (накази, розпорядження), інформаційно-аналітичних (акти, довідки, доповідні записки, пояснювальні записки, службові листи і т.п.). При цьому - незалежно від носія інформації. Новації торкнулися реквізитів документа, їхнього змісту та місця розташування, вигляду бланків юрособи, проставлення підписів, резолюцій, грифів затвердження, процедури засвідчення копій тощо.

Як шукати в продукті/модулі

 

ІПС:Законодавство

Пошук за іменем файла

fn070106 

 

ДСТУ 4163:2020 «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів»

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі, ФОП добровільно

 

 

СУДОВА ПРАКТИКА

 

Щодо проведення досудового розслідування на підставі усної заяви потерпілої

 

Слідчий, прокурор здійснюють свої повноваження відповідно до вимог КПК України, починаючи з моменту надходження інформації про кримінальне правопорушення від заявника до правоохоронного органу, що фактично і є передумовою для початку досудового розслідування. Ця інформація подається у вигляді заяви чи повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення

як в усній формі, так і письмово.

https://verdictum.ligazakon.net/document/98327462

 

 

 

 

Щодо повернення апеляційної скарги, яка містить образливі висловлювання

 

У текстах заяв та скарг, що подаються до суду, не можна використовувати образливі та лайливі слова, символи, зокрема, для надання особистих характеристик учасникам справи, іншим учасникам судового процесу, їх представникам і суду. У протилежному випадку це свідчить про очевидну неповагу до честі, гідності цих осіб з боку автора документа. Такі дії суперечать основним засадам і завданням судочинства та можуть бути визнані судом як зловживання процесуальними правами. 

Скарга або заява, з якої вбачається зловживання процесуальними правами, є неприйнятною та підлягає поверненню апелянту.

https://verdictum.ligazakon.net/document/98728757

 

Щодо визнання інформації рекламою

 

Інформація може бути визнана рекламою тоді, коли вона вказує на конкретну, індивідуально визначену особу, або на конкретний, індивідуально визначений товар, із зазначенням найменування, якісні показники, країну походження, виробника тощо.

Порушення певних параметрів, встановлених для вивіски, за відсутності вищевикладених ознак зовнішньої реклами, не може бути підставою для притягнення до відповідальності за порушення статті 16 Закону України "Про рекламу".

https://verdictum.ligazakon.net/document/98921391