Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 27.07.2021р.

27.07.2021 –02.08.2021

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Надомна й дистанційна робота: затверджено форми трудового договору

Наказом № 913-21 затверджено типові форми трудових договорів для оформлення дистанційної та надомної роботи.. Кожен із розділів типових договорів містить визначені законодавчо параметри, а також вказівки щодо внесення додаткової інформації.

Розлогіше на цю тему в коментарях видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН і сервісу ІНТЕРБУХ:

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Законодавство,БУХГАЛТЕР&ЗАКОН; ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

re36508

 

BZ013154

BZ013153

 

наказ Мінекономіки "Про затвердження типових форм трудових договорів про надомну та дистанційну роботу" від 05.05.2021 р. № 913-21

" Дистанційна робота: форма трудового договору";

" Надомна робота: форма трудового договору"

Пошук одним рядком

 

Надомна робота, дистанційна робота

Сфера бізнесу

 

усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

2. Електронна трудова: запитання – відповіді

Пенсійний фонд України зголосився відповісти на найголовніші запитання, що стосуються роботи з е-трудовими.

 

Ведення електронної трудової відбуватиметься на підставі Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі". Зокрема, цим Законом передбачено, що відсутні відомості про трудову діяльність працівників ПФУ вносить до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування з паперових трудових книжок на підставі відомостей, поданих страхувальником чи застрахованою особою, протягом п'яти років.

 

Отже, щодо строків переходу на е-трудові законодавець спрогнозував, що процес оцифрування трудових книжок здійснюватиметься протягом 5 років. Водночас за бажанням працівника паперову трудову книжку можна вести й після закінчення п'ятирічного строку.

 

Багатьох хвилює питання: на кого ж ляже тягар перенесення даних у цифровий формат? Так, відомості про трудову діяльність працівника (зокрема, з паперових трудових книжок, довідок тощо) вносять до Реєстру застрахованих осіб на підставі сканованих або оцифрованих копій документів, засвідчених кваліфікованим електронним підписом, поданих роботодавцем або працівником через вебпортал електронних послуг ПФУ.

 

Після того як роботодавець або працівник заповнить анкету та прикріпить скан-копії документів, фахівці територіальних органів ПФУ переводять їх у цифровий формат, здійснюють звірку записів трудової книжки з даними, що вже містяться в персональній картці Реєстру застрахованих осіб. У результаті формується кінцевий варіант електронної трудової книжки.

 

Коли трудову книжку оцифровано, то дані про періоди роботи й наявний страховий стаж будуть доступні для перегляду в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг ПФУ (pfu.gov.ua). Також доступ до е-трудової забезпечено за допомогою мобільного застосунку "Пенсійний фонд".

 

Документи про освіту, народження дітей, службу в армії також сканують і вносять до електронної трудової, адже вони впливають на обрахунок стажу, а відповідно мають бути зафіксовані в Реєстрі застрахованих осіб.

 

ПФУ нагадав, що запровадження електронної трудової книжки є передумовою автоматичного призначення пенсії за віком за фактом настання події – досягнення пенсійного віку, без необхідності додатково звертатися й особисто відвідувати органи ПФУ.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

 

Пошук за іменем файла

T211217

 

 

FN069236

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі»

Роз'яснення Пенсійного фонду від 15.07.2021 ,

«Електронна трудова: запитання-відповіді»

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

БУХГАЛТЕРОВІ

 

3. Податкова амністія, або одноразове декларування

 

21 липня 2021 року набув чинності Закон № 1542, яким установлено проведення з 1 вересня 2021 року одноразового (спеціального) добровільного декларування або інакше – податкової амністії.

Зрозуміло, що основна мета цієї акції – наповнення бюджету через сплату окремого збору з незадекларованих доходів фізичних осіб. Тож саме для цього й буде проведено декларування грошових активів, майна та майнових прав, одержаних (набутих) за доходи, з яких, порушивши вимоги законодавства, не було сплачено відповідні податки та збори.

Попри добровільний характер цієї акції, надалі все ж можливі певні заходи, спрямовані на тих осіб, які не скористаються запропонованим декларуванням зазначених активів. І, очевидно, ці заходи вже застосовуватимуть після запровадження в Україні контролю за витратами фізичних осіб на предмет їх відповідності сумі задекларованих доходів.

 

Усі особливості процедури одноразового декларування визначено в підрозд. 94 розд. XX ПКУ.

Декларуванню підлягають активи, які належать фізичній особі та відповідають таким ознакам:

ця фізична особа їх одержала (набула) за доходи, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не було сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори, ТА/АБО

їх не було задекларовано, чим порушено податкове й валютне законодавство, протягом будь-якого з податкових періодів до 1 січня 2021 року.

Водночас ідеться про активи, розміщені як на території України, так і за її межами.

 

Окремо у ст. 14 ПКУ наведено кілька термінів, застосовуваних для цілей підрозд. 94:

1) активи фізичної особи (пп. 14.1.280):

  • грошові активи фізичної особи;

  • майно;

  • майнові права;

2) грошові активи фізичної особи (пп. 14.1.281):

  • кошти в національній та іноземній валютах, розміщені на рахунках в українських та іноземних банках;

  • грошові внески до кредитних спілок та інших небанківських фінансових установ;

  • права грошової вимоги (зокрема, і кошти, позичені третім особам за договором позики), оформлені в письмовій формі з юридичною особою або нотаріально посвідчені в разі виникнення права вимоги декларанта до фізичної особи;

  • активи в банківських металах;

  • пам'ятні банкноти та монети;

  • електронні гроші.

Тож одноразове декларування стосується не всіх активів фізичної особи, а лише тих, які відповідають вказаним критеріям, тобто активів, отриманих за доходи, з яких не сплачено в повній сумі податки та збори під час їх нарахування (отримання). Якщо ж грошові кошти, майно чи майнові права отримано легально та під час їх отримання було сплачено відповідні податки чи збори, то додатково декларувати їх не потрібно.

 

Докладно про ці зміни читайте в статті "Податкова амністія, або Одноразове декларування: кому готуватися з 1 вересня 2021 року" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН і сервісу ІНТЕРБУХ.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Законодавство, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН; ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

t211542

 

 

 

 

 

 

 

BZ013160

Закон України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету" від 15.06.2021 р. № 1542-IX.

 

Податкова амністія, або Одноразове декларування: кому готуватися з 1 вересня 2021 року

Пошук одним рядком

Податкова амністія, одноразове декларування

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

4. Типова форма доходів і витрат для ФОП

З 16 липня поточного року наказом № 261 Мінфін нарешті визначив типову форму обліку доходів та витрат для ФОП- загальносистемників і самозайнятих осіб.

Розлогіше на цю тему – в коментарі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Як шукати в продукті/модулі

 

ІПС: Законодавство,БУХГАЛТЕР&ЗАКОН; ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

RE36487

 

 

 

BZ013150

наказ Мінфіну “Про затвердження типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами - підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення” від 13.05.2021 р. № 261

"Облік у ФОП: нова форма дохідно-витратної реєстрації"

Пошук одним рядком

Книги ФОП

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

малий

 

5. Увага бюджетників - переглянуто зміст деяких субрахунків і проведень

Наказом № 299 Мінфін, зокрема, переглянув перелік субрахунків до рахунка 604 "Довгострокові зобов'язання місцевих бюджетів". Відтепер він містить такі субрахунки:

6041 "Внутрішні зобов'язання за довгостроковими цінними паперами місцевих бюджетів";

6042 "Зовнішні зобов'язання за довгостроковими цінними паперами місцевих бюджетів";

6043 "Довгострокові внутрішні кредити, залучені до місцевих бюджетів";

6044 "Довгострокові зовнішні кредити, залучені до місцевих бюджетів";

6045 "Інші довгострокові внутрішні зобов'язання місцевих бюджетів";

6046 "Інші довгострокові зовнішні зобов'язання місцевих бюджетів";

6047 "Внутрішні зобов'язання за середньостроковими цінними паперами місцевих бюджетів";

6048 "Зовнішні зобов'язання за середньостроковими цінними паперами місцевих бюджетів".

При цьому в усіх назвах субрахунків, де фігурувало словосполучення "довгострокові цінні папери", додали ще один вид цінних паперів – середньострокові.

Крім того, переглянули назви деяких позабалансових рахунків. Зокрема, рахунок 04 "Непередбачені активи" відтепер іменується 04 "Умовні активи", а відповідні субрахунки відтепер мають такий вигляд:

041 "Умовні активи розпорядників бюджетних коштів";

042 "Умовні активи державних цільових фондів";

043 "Тимчасово передані активи".

Розлогіше про це в коментарі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Законодавство,БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

RE36531

 

BZ013152

наказ Мінфіну "Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку в державному секторі" від 28.05.2021 р. № 299

Бюджетникам переглянули зміст деяких субрахунків і проведень

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

ЮРИСТОВІ

 

6. Рада адвокатів оновила порядок підвищення кваліфікації адвокатів.

 

Рада адвокатів України затвердила нову редакцію Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України рішенням від 03.07.2021 № 63.

 

Дія порядку поширюється на адвокатів, які здійснюють адвокатську діяльність, проте на адвокатів, право на заняття адвокатською діяльністю яких зупинено, обов'язок щодо підвищення кваліфікації не поширюється. У випадку поновлення адвокатської діяльності, яку було зупинено на рік і більше, адвокат зобов'язаний пройти спеціальні курси підвищення кваліфікації за програмою та у порядку, розробленими Вищою школою адвокатури НААУ та затвердженими Експертною радою з питань акредитації та сертифікації.

Відповідно до порядку, у адвоката є такі можливості для підвищення кваліфікації:

  • навчання або викладання за професійними програмами підвищення кваліфікації адвокатів у вищих навчальних закладах III та IV рівня акредитації, якщо вони є акредитованими операторами підвищення кваліфікації адвокатів. Кількість залікових балів в межах акредитації;

  • участь у міжнародних, всеукраїнських та регіональних наукових, науково-практичних та науково-методологічних конференціях, семінарах, круглих столах, тренінгах, програмах тощо, які організовані та проводяться операторами підвищення кваліфікації адвокатів в Україні та за кордоном. Кількість залікових балів в межах акредитації;

  • участь у будь-яких акредитованих заходах з підвищення кваліфікації адвокатів (в тому числі в форматі онлайн), які організовані операторами підвищення кваліфікації адвокатів після проходження тестування (за наявності) на онлайн-платформі адміністратора з підвищення кваліфікації адвокатів ВША НААУ. Кількість залікових балів в межах акредитації. У випадку, якщо навчальний продукт являє собою відеозапис, що не має чіткої структури курсу та не передбачає за результатами його перегляду зріз закріпленого матеріалу через тестування, то кількість залікових балів за такий вид підвищення кваліфікації дорівнює 1-му балу незалежно від кількості годин такого відео-запису. Це обмеження не стосується відеоматеріалів, які включаються в структуру онлайн-курсів з відповідною перевіркою знань;

  • виступ у якості сертифікованого лектора з доповіддю, презентацією або науковим повідомленням на міжнародних, всеукраїнських та регіональних науково-практичних та науково-методологічних конференціях, семінарах, круглих столах, майстер-класах, тренінгах тощо. Застосовується подвоєна кількість балів в рамках акредитованого заходу;

  • наукові або науково-практичні статті, які пройшли рецензування Вченою радою Вищої школи адвокатури НААУ, 5000 знаків дорівнює одному заліковому балу;

  • видання монографій, підручників, посібників (у тому числі у співавторстві) 1 видання - 12 залікових балів;

  • здобуття наукового ступеня доктора філософії в галузі права при здійсненні адвокатської діяльності - 30 залікових балів;

  • здобуття наукового ступеня доктора наук в галузі права (або доктора права в разі отримання ступеня за кордоном) при здійсненні адвокатської діяльності - 45 залікових балів;

  • робота в органах адвокатського самоврядування (в тому числі на виборних позиціях без оформлення трудових відносин згідно Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність") - 5 залікових балів на рік; робота в складі Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури та дисциплінарних палатах кваліфікаційно-дисциплінарних комісій в регіонах додатково 2 бали на рік з питань Правил адвокатської етики;

  • участь в роботі комітетів НААУ (голова та заступники голови комітету НААУ - 10 балів на рік; член ради комітету 5 балів на рік). Участь адвоката в роботі комітету НААУ з питань адвокатської етики (голова, заступники та члени ради комітету) - додатково 2 бали на рік з питань Правил адвокатської етики;

  • участь адвоката в роботі комітетів із захисту прав адвокатів рад адвокатів регіонів за поданням Голови ради адвокатів регіону (голова та заступники голови комітету - 10 балів на рік; член комітету 5 балів на рік). Чисельність членів комітету в поданні Голови ради адвокатів регіону не може перевищувати 15 осіб (за винятком Ради адвокатів м. Києва та Ради адвокатів Київської області, де чисельність членів комітету обмежується членами, які приймають активну участь в його роботі);

  • успішне проходження онлайн тестування з подальшим нарахуванням залікових балів. Тестування розробляються Вищою школою адвокатури НААУ відповідно до галузей права. Тестування з Правил адвокатської етики розробляються Вищою школою адвокатури НААУ із залученням Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури. Максимальна кількість таких балів не може перевищувати 2 залікових бали на рік;

  • успішне проходження онлайн тестування на тему "Нормативне регулювання статусу та питання діяльності органів адвокатського самоврядування". Тема включатиме, зокрема (але не обмежуючись), такі питання: структура, повноваження органів адвокатського самоврядування, нормативні акти, що регулюють їх діяльність. Максимальна кількість таких балів не може бути більше ніж 2 залікових балів на рік.

Бали, нараховані адвокату за здобуття наукового ступеня доктора наук в галузі права (або доктора права в разі отримання ступеня за кордоном), а також наукового ступеня доктора філософії в галузі права переносяться та враховуються у наступному звітному періоді.

Бали за науковий ступінь нараховуються за заявою адвоката лише після оприлюднення відповідного наказу на сайті Міністерства освіти і науки України. У всіх інших випадках бали, отримані понад необхідну річну норму, на наступні періоди не переносяться.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

 

Пошук за іменем файла

mus35578

Рішення,Порядок від 03.07.2021 № 63,

«Про затвердження у новій редакції Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України»

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

7. Цивільний шлюб: ризики, підводне каміння

Реалії сьогоднішнього життя свідчать про збільшення кількості шлюбних відносин без державної реєстрації шлюбу, так званих цивільних шлюбів. При цьому співмешканці часто посилаються на те, що штамп у паспорті нічого не змінює. Однак постає запитання: чи рівноцінні права й обов'язки чоловіка та жінки, які перебувають у цивільному шлюбі, з тими, що виникають у подружжя, яке проживає в зареєстрованому шлюбі?

 

Насамперед слід зазначити, що на законодавчому рівні відсутнє визначення поняття "цивільний шлюб". Натомість у нормативно-правових актах і судовій практиці нерідко трапляється термін "фактичні шлюбні відносини". Зазвичай більшість відносин у незареєстрованому шлюбі будуються виключно на взаємних почуттях, спільних цінностях та усних домовленостях. Фактичне спільне проживання не вважається шлюбом, а тривалість таких "шлюбних відносин" і характер подружніх зв'язків між їх учасниками (були вони серйозними чи ні) не мають правового значення.

 

Звертаємо увагу! Проживання однією сім'єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов'язків подружжя. Шлюб без державної реєстрації не є шлюбом із позиції законодавства.

 

Більш детально про ризики і проблемні моменти, з якими можуть стикнутись пари, які відмовились вступати в офіційно зареєстрований шлюб, та на способи мінімізації таких ризиків читайте в матеріалі видання ЮРИСТ&ЗАКОН від 22.07.2021

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

ЮРИСТ&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

EA014950

EA014951 EA014952 EA014953 EA014954 EA014955 EA014956 EA014957 EA014958 EA014959

Цивільний шлюб: ризики, підводне каміння

Порядок визнання батьківства

Делікатні питання визначення місця проживання дитини

Шлюбний договір. Договір недовіри чи мудре рішення?

Про цивільний шлюб

Визначення місця проживання дитини: способи та особливості

Що таке шлюбний договір?

Як поділити майно та визначити з ким залишиться дитина?

НАШІ КЛІЄНТИ

  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА

© Copyright 2004-2024 - Корпорація МЕРЕЖА

introbox.net