Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 21.07.2021р.

 

21.07.2021 –27.07.2021

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Захист споживачів від коллекторів – введено в дію Закон

Введено в дію Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості».

 

Закон має на меті врегулювання правовідносини, що виникають під час врегулювання простроченої заборгованості, для захисту прав споживачів-боржників та обмеження доступу до ринку потенційно недобросовісних колекторів.

Зокрема, Законом встановлюються вимоги до кредитодавців, включаючи колекторські компанії, при врегулюванні простроченої заборгованості, а саме:

  • дотримуватися вимог до етичної поведінки та правил взаємодії з боржником;

  • інформувати боржника про залучення колекторської компанії до врегулювання простроченої заборгованості та/або відступлення права вимогу новому кредитору;

  • укладати договори лише з юридичними особами, включеними до Реєстру колекторських компаній;

  • повідомити Національний банк України про укладення з колекторською компанією договору (у строки та порядку, що визначені Національним банком України)

  • контролювати дії залучених колекторських компаній та надавати рекомендації щодо усунення порушень;

  • обов'язок розірвати договір з колекторською компанією в односторонньому порядку у разі її виключення з Реєстру колекторських компаній або в разі порушення нею вимог до етичної поведінки (2 і більше разів за рік).

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

 

Пошук за іменем файла

T211349

Закон України від 19.03.2021 № 1349-IX,

«Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості»

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

2. з 1 вересня розпочнеться добровільне декларування активів: закони набули чинності

21 липня 2021 року набув чинності Закон від 15.06.2021 № 1539-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету".

 

Закон визначає особливості проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яке відбуватиметься з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

Громадяни України матимуть право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. При цьому у добровільній декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

 

Також набув чинності Закон від 15.06.2021 N 1542-IX, який системно пов'язаний із попереднім і передбачає не вважати умисним ухиленням від сплати податків і зборів, якщо такі діяння пов'язані з придбанням об'єктів, які громадянин вказав у одноразовій добровільній декларації та сплатив узгоджену суму збору декларування, якщо такі діяння вчинені до 2021 року.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

 

Пошук за іменем файла

T211539

 

 

 

 

 

T211542

Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету

Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету

 

 

3.Заблокована накладна – передвісниця перевірки та штрафу

Подобається платникам податків чи ні, але сезон більшості податкових перевірок розпочато. І допоки суспільство обговорює, наскільки це конституційно, законно або правильно, податківці включаються у свій звичний робочий режим.

 

Натомість підприємцям потрібно пристосовуватися до нових умов і реалій, шукати дієві інструменти протидії й захисту, а не займатися розмірковуваннями та роздумами. Безсумнівно, зупинення реєстрації податкових накладних обмежує, а іноді й блокує бізнес, що вже казати про суди, коли чергові законодавчі зміни "дарують" нові категорії спорів, урізноманітнюючи їх і завантажуючи й так "перевантажену" третю гілку державної влади.

 

Філософські питання про те, що буде, якщо платник податків не подасть письмові пояснення впродовж 365 днів із моменту отримання квитанції про зупинення реєстрації, мають цілком практичне значення. Більш детально Щодо строків для подання письмових пояснень, наслідки неподання пояснень упродовж 365 днів та судову практику в матеріалі видання ЮРИСТ&ЗАКОН від 15.07.2021

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

ЮРИСТ&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

EA014934

SB110233

 

BZ013028

Заблокована накладна – передвісниця перевірки та штрафу

Блокування реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування

ПДВ за не зареєстрованою в ЄРПН податковою накладною: коли можна списати

Запитання-відповідь від 24.05.2021

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

БУХГАЛТЕРОВІ

 

4. Оновлено форми державної реєстрації щодо подання інформації про фактичних власників бізнесу

Мін'юст коментованим документом підкоригував і реєстраційні форми для юросіб. Цей наказ набрав чинності з 11 липня 2021р.

Розлогіше про це – у коментарі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН "Бенефіціари: нові держреєстраційні форми"

Проте нещодавно Мінюст наказом № 2398/5 уніс чергові зміни щодо відокремлених підрозділів.

Докладно про ці зміни читайте в коментарі "Нова форма держреєстрації відокремленого підрозділу" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та сервісу ІНТЕРБУХ.

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Законодавство, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН; ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

RE36480

 

 

RE36517

 

Bz013130

Bz013148

Наказ Мін'юсту "Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 18 листопада 2016 року № 3268/5" від 29.06.2021 р. № 2320/5

Наказ Мінюсту “Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 18 листопада 2016 року N 3268/5” від 08.07.2021 р. №2398/5

"Бенефіціари: нові держреєстраційні форми"

Нова форма держреєстрації відокремленого підрозділу

Пошук одним рядком

бенефіціари

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

В основному - великий

 

 

5. Самозайнятим особам та ФОП- загальносистемникам визначено типову форму доходів і витрат

З 16 липня поточного року наказом № 261 Мінфін нарешті визначив типову форму обліку доходів та витрат для ФОП- загальносистемників і самозайнятих осіб.

Розлогіше на цю тему – в коментарі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН і сервісу ІНТЕРБУХ " Облік у ФОП: нова форма дохідно-витратної реєстрації "

 

Як шукати в продукті/модулі

 

ІПС: Законодавство,БУХГАЛТЕР&ЗАКОН; ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

RE36487

 

 

 

 

BZ013150

наказ Мінфіну “Про затвердження типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами - підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення” від 13.05.2021 р. № 261

"Облік у ФОП: нова форма дохідно-витратної реєстрації"

Пошук одним рядком

Книги ФОП

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

малий

 

6. ПФУ визначено механізм подання відомостей про трудову діяльність в електронній формі

Нагадаємо, основна суть змін - переведення обліку трудової діяльності працівника з паперової форми (у трудовій книжці) в електронну - у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування (ст. 48 КЗпП).

У свою чергу ПФУ мав визначитися із порядком подання відповідних відомостей про трудову діяльність, надання послуг у загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванні з використанням електронної системи BankID, а також забезпечити створення програмних засобів для надання на безоплатній основі особам, які виявили бажання подати відомості.

Тож на виконання цього завдання коментованим документом ПФУ й визначив як саме вносити відомості про трудову діяльність в електронній формі. Постанова 11-1 набирає чинності з 23.07.2021 р.

Розлогіше про це в коментарі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН і сервісу ІНТЕРБУХ Цифровізація трудової діяльності

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Законодавство,БУХГАЛТЕР&ЗАКОН; ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

RE36424

 

 

 

BZ013151

Постанова ПФУ “Про затвердження Порядку подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особи - підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі” від 12.03.2021 р. № 11-1

Цифровізація трудової діяльності

Пошук одним рядком

Електронні трудові книжки

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

7. КМУ затвердив порядок отримання батьківської відпустки

Наразі при народжені дитини відпустку тепер надають не тільки мамам. Тато, а за певних обставин і деякі інші родичі, тепер також можуть приділити увагу новонародженому з офіційним увільненням від робочих обов'язків.

Тож з 10.07.2021 р. набрав чинності Порядок Кабміну № 693, який визначає алгоритм надання відпустки при народжені дитини батьку, більш детально цю тему в коментарі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН і сервісу ІНТЕРБУХ "Як отримати батьківську відпустку - порядок від КМУ".

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Законодавство,БУХГАЛТЕР&ЗАКОН; ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

KP210693

 

BZ013149

Постанова Кабміну "Про затвердження Порядку надання відпустки при народженні дитини" від 07.07.2021 р. № 693

"Як отримати батьківську відпустку - порядок від КМУ"

Сфера бізнесу

 

усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

ЮРИСТОВІ

 

8. Що допоможе прибрати в Україні афери на ринку первинної нерухомості

Ринок первинної житлової нерухомості в Україні для інвесторів радше нагадує лотерею чи гру в казино, аніж прогнозовані правові відносини. Вкладаючи кошти в будівництво, майбутні покупці нерухомості не мають належних гарантій, що вони отримають житло в обумовлені строки. Часто питання краще навіть ставити, а чи отримають інвестори житло коли-небудь узагалі.

 

Одним із перших гучних скандалів на ринку первинної нерухомості в Україні ще у 2006 році став випадок із забудовником "Еліта-центр". Проблеми понад 1500 інвесторів намагається й до сьогодні вирішити столична влада.

Історично угоди купівлі-продажу первинної нерухомості вчиняли на підставі Закону України "Про інвестиційну діяльність", ухваленого ще у 1991 році. Угоди укладали у вигляді інвестиційних договорів, а забудовники залучали кошти інвесторів як пайову участь у будівництві, після чого квартири в багатоповерхових будинках передавали пайовикам.

Такі угоди могли бути в простій письмовій формі або їх навіть посвідчували нотаріуси, проте вони жодним чином не могли убезпечити покупців житла від недобудов чи зловживань із боку забудовників.

Умовні реєстри потенційних власників вели самі забудовники, тож майбутні квартири могли бути продані по декілька разів. У цьому сенсі не відбувалося жодного контролю за оборотом об'єктів.

Пізніше, у 2005 році, до цього Закону були внесені зміни й заборонено залучення коштів забудовниками на будівництво житла напряму. Частина 3 статті 4 Закону передбачала можливість залучення коштів від інвесторів лише через фонди фінансування будівництва, фонди операцій із нерухомістю, інститути спільного інвестування, а також шляхом емісії цільових облігацій підприємств.

 

Було ухвалено новий Закон України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю". На ринку будівництва почали залучати кошти через випуск цінних паперів, створювали фонди фінансування будівництва, інститути спільного інвестування тощо. Між забудовниками й інвесторами з'явились формалізовані посередники. Проте така ситуація не вирішила проблемних питань і ризиків для майбутніх власників новобудов. Принаймні про це свідчить кількість проблемних довгобудів у всій країні. Єдине, що змінилось, – будувати стало складніше й дорожче.

Відтоді на ринку первинної нерухомості з'явились і нові схеми, за якими залучають кошти інвесторів на будівництво. Укладають, наприклад, попередні договори купівлі-продажу нерухомості, що передбачають передання у власність житла в майбутньому. Кошти також залучають під виглядом купівлі-продажу деривативів, майнових прав, у вигляді цільових внесків житлово-будівельних кооперативів тощо.

 

Більш детально про схеми на ринку нерухомості та шляхи боротьби із ними читайте у виданні ЮРИСТ&ЗАКОН від 15.07.2021

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

 

Пошук за іменем файла

ЕА014937

 

ЕА014931

 

ЕА014940

 

ЕА014938

ЕА014929

ЕА014935

 

ЕА014932

ЕА014939

ЕА014933

Що допоможе прибрати в Україні афери на ринку первинної нерухомості

1700 слів про складні проблеми інвестування в будівництво житла

Як допомагає диджиталізація в разі інвестування в будівництво?

Введення в експлуатацію об’єктів нерухомості

Дозвільна документація на будівництво

Отримання прав на землю через об'єкт незавершеного будівництва – міф чи реальність?

На що звертати увагу під час укладення угод із забудовником

Основні нюанси при укладенні угод із забудовником

Практика вирішення спорів між забудовниками та інвесторами, а також між забудовниками та державними органами

 

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

 

 

 

9. Зміни в реалізації майна в іпотеці та виконавчому провадженні

16 липня Верховною Радою прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо усунення розбіжностей та осучаснення реалізації майна в іпотеці та виконавчому провадженні".

Законом створено передумови для посилення прозорості системи реалізації арештованого майна з дотриманням принципу нотаріального засвідчення фактів для надання їм юридичної вірогідності, підвищення ефективності виконання судових рішень, вдосконалення нормативного регулювання, а також усунення суперечностей між чинними актами в частині реалізації активів в межах процедури виконавчого провадження.

 

Згідно з текстом документа, підготовленим до другого читання, реалізація арештованого майна (крім майна, вилученого з цивільного обороту, обмежено оборотоздатного майна та майна, зазначеного в частині восьмій статті 56 Закону) здійснюється шляхом проведення електронних аукціонів або за фіксованою ціною.

Реалізація за фіксованою ціною застосовується щодо майна, оціночна вартість якого не перевищує 30 мінімальних розмірів заробітної плати.

Реалізація за фіксованою ціною не застосовується до нерухомого майна, транспортних засобів, повітряних, морських і річкових суден незалежно від вартості такого майна.

Порядок проведення електронних аукціонів визначить Міністерство юстиції.

 

Реалізація переданих в іпотеку земельних ділянок сільськогосподарського призначення при зверненні стягнення на предмет іпотеки здійснюється на електронному аукціоні. Покупцями земельних ділянок сільськогосподарського призначення можуть бути особи, визначені Земельним кодексом.

У разі визначення судом способу реалізації предмета іпотеки шляхом проведення електронного аукціону ціна предмета іпотеки у рішенні суду не зазначається та визначається при його примусовому виконанні на рівні, не нижчому за звичайні ціни на такий вид майна на підставі оцінки, проведеної суб'єктом оціночної діяльності або незалежним експертом на стадії оцінки майна під час проведення виконавчих дій.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

 

Пошук за іменем файла

НАШІ КЛІЄНТИ

  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА

© Copyright 2004-2024 - Корпорація МЕРЕЖА

introbox.net