Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 10.06.2021р.

10.06.2021 –16.06.2021

 

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Електронна трудова книжка вже з 10 червня

Як ми уже повідомляли в коментарі "Облік трудової діяльності: від паперової до електронної форми" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН і сервісу Інтербух з 10 червня 2021 року набудуть чинності зміни, унесені Законом № 1217 до КЗпП, щодо нових правил обліку трудової діяльності працівника. Фактично із цієї дати має бути запроваджено електронний облік трудової діяльності. До чого й коли слід готуватися?

Просто не поспішати з "цивілізацією", бо ПФУ Закон № 1217 дав п'ять років (до 10 червня 2026 року) на унесення до Держреєстру відомостей про трудову діяльність працівників. Отже, паперові трудові книжки так швидко із обігу не вийдуть. Ба більше: порядок/строки/черговість подання відомостей для створення електронних трудових книжок повинен визначити ПФУ за погодженням з Мінсоцполітики (п. 5 ч. 4 ст. 20 Закону про ЄСВ у редакції з 10.06.2021 р.). Наразі такий порядок не прийнято. Тож чекаємо…

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Законодавство, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

T211217

 

 

BZ012925

 

 

Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі" від 05.02.2021 № 1217-IX.

"Облік трудової діяльності: від паперової до електронної форми"

https://interbuh.com.ua/ua/documents/oneanalytics/142082

Пошук одним рядком

Трудова книжка

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

2. Прийнято закон про заборону пластикових пакетів

Верховна Рада підтримала зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів та обмеження їх розповсюдження. Відповідний Закон "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України" набрав чинності.

Закон вводиться в дію через шість місяців після офіційного опублікування, а заборона на розповсюдження пакетів - через дев'ять місяців.

 

Закон забороняє розповсюдження в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

1) надтонких пластикових пакетів;

2) тонких пластикових пакетів;

3) оксорозкладних пластикових пакетів.

Заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Законодавство

Пошук за іменем файла

t211489

Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України

 

Пошук одним рядком

Пластикові пакети

Сфера бізнесу

 

торгівля

Розмір бізнесу

 

Усі

 

3. Прожитковий мінімум прив'яжуть до середньої зарплати

Рада підтримала у першому читанні за основу законопроект № 3515, яким пропонується нова методологія розрахунку прожиткового мінімуму.

В першу чергу буде змінено визначення прожиткового мінімуму та встановлено, що це прийнятний рівень витрат, який дозволяє підтримувати достатній рівень життя людини, притаманний суспільству. Визначати розмір прожиткового мінімуму пропонується в розрахунку на одну особу.

Прожитковий мінімум буде встановлюватися у відсотковому співвідношенні до середньомісячної заробітної плати в Україні за рік, що передує року формування Держбюджету, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Законопроекти

Ситуації

Пошук за іменем файла

JI02145I

 

 

 

 

Проект Закону України від 02.06.2021 № 3515 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення

ПОДАТКИ-2021

Пошук одним рядком

Прожитковий мінімум

Сфера бізнесу

 

усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

БУХГАЛТЕРОВІ

 

4. Прийнято Закон про так званий податок на Google

Йдеться про законопроект № 4184 Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам, який було прийнято в цілому Верховною Радою 03.06.2021 р. Наразі складно коментувати, що ми отримали, оскільки відсутній текст прийнятого документа. Проте як тільки він з'явиться, ми його одразу ж прокоментуємо.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Законопроекти

Пошук за іменем файла

ji03357i

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам

 

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

5. Ліквідація іноземних компаній: перші офіційні роз'яснення

Уже майже рік як власники іноземних компаній намагаються зрозуміти, чи є сенс у ліквідації таких компаній, які вигоди від ліквідації та, головне, які приховані проблеми може таїти відповідна процедура. Тож нарешті Мінфін спромігся видати Узагальнююча податкова консультація щодо оподаткування доходів фізичних осіб, одержаних від ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи або іноземного утворення без статусу юридичної особи № 265.

Розлогіше на цю тему – в коментарі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

 

Як шукати в продукті/модулі

 

ІПС: ЗАКОНОДАВСТВО; БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

MF21026

 

 

 

 

BZ013068

Узагальнююча податкова консультація щодо оподаткування доходів фізичних осіб, одержаних від ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи або іноземного утворення без статусу юридичної особи, затверджена наказом Мінфіну від 14.05.2021 р. № 265.

Ліквідація іноземних компаній: перші офіційні роз'яснення

 

Пошук одним рядком

Іноземні компанії

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

6. Імпорт-експорт сільгосппродукції

Останнім часом аграрії отримали знижену ставку ПДВ з 20 до 14% на імпорт та реалізацію певних видів продукції. Тож тема номера видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН присвячена розлогому аналізу таких ситуацій у наведених матеріалах

 

Як шукати в продукті/модулі

 

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

BZ013037

BZ013038

BZ013039

BZ013047

BZ013048

BZ013061

BZ013062

 

"Експорт агропродукції: дозвільні документи";

"Експорт агропродукції: податковий облік";

"Експорт агропродукції: валютне регулювання";

"Експорт агропродукції: бухгалтерський облік";

"Імпорт агропродукції: валютне регулювання";

"Імпорт агропродукції: податковий облік";

"Імпорт агропродукції: бухгалтерський облік"

 

Пошук одним рядком

Імпорт експорт сільгосппродукції

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

ЮРИСТОВІ

 

7. Закон про виконавче провадження: особливості розгляду господарських спорів

Огляд практики застосування ВС Закону про виконавче провадження в господарських справах:

Верховний Суд неодноразово наголошував, що Законом України "Про виконавче провадження" встановлено спеціальний порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби щодо виконання постанов про стягнення основної винагороди, витрат виконавчого провадження. Відповідні спори належать до юрисдикції адміністративних судів і їх потрібно розглядати за правилами адміністративного судочинства.

 

Предметна юрисдикція спорів щодо оскарження рішення, дії чи бездіяльності державного виконавця залежить від суті оспорюваних дій. Так, наприклад, питання щодо затвердження мирової угоди на стадії виконання судового рішення належать до юрисдикції господарського суду.

 

Спір про стягнення з приватного виконавця безпідставно набутих коштів виникає з правовідносин, пов'язаних із примусовим виконанням рішення та не є публічно-правовим, а випливає з відносин, які стосуються реалізації права позивача на захист майнових прав, що унеможливлює розгляд цієї справи за правилами адміністративного судочинства. Майновий спір у цій справі між суб'єктом господарювання та фізичною особою потрібно вирішувати в порядку цивільного судочинства.

 

Необхідність повідомляти боржника про здійснення виконавчих дій щодо проведення опису й арешту майна боржника не входить до обов'язків державного виконавця.

 

Застосування виконавцем такого заходу примусового виконання рішень, як звернення стягнення на право оренди рухомого й нерухомого майна, можливе щодо власника такого майна, а також у тих випадках, коли право на таке відчуження щодо іншої, крім власника, особи передбачено законом або договором.

 

Державний виконавець може дійти висновку про неможливість розшуку майна боржника тільки після того, як повністю реалізував надані йому права, застосував усі можливі заходи для досягнення необхідного позитивного результату.

 

Якщо було пропущено встановлений законом строк пред'явлення виконавчого документа до виконання, то орган державної виконавчої служби, приватний виконавець мають протягом трьох робочих днів повернути виконавчий документ стягувачу без прийняття до виконання.

 

Стягувач має бути належним чином повідомлений про відкриття виконавчого провадження та про вчинені виконавцем дії, водночас саме виконання рішення не є належним повідомленням.

 

Питання щодо відсутності нерухомого майна із зазначеними в наказах індивідуально визначеними характеристиками й обставини можливості виконання судового рішення на стадії вирішення питання стосовно відкриття виконавчого провадження виконавець не встановлює та вони не є підставою для повернення виконавчих документів.

 

Передавальний акт, затверджений загальними зборами банку, що приєднується, і банку-правонаступника є належним доказом правонаступництва банку-правонаступника щодо майна, прав й обов'язків банку, що приєднується.

 

Питання щодо розгляду вимог про відшкодування матеріальної шкоди, завданої неправомірними діями державного виконавця, потрібно вирішувати залежно від підстав позову стосовно неможливості повернення надмірно стягнутих із позивача коштів за судовим наказом.

 

Сторони виконавчого провадження мають право заявити клопотання про визначення вартості майна під час проведення виконавчих дій із виконання рішення суду про звернення стягнення на предмет іпотеки.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

 

Пошук за іменем файла

VSS00470

Огляд від 14.07.2020 ,

«Огляд практики застосування Верховним Судом Закону України "Про виконавче провадження" у господарських справах»

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

8. Банкрутство та ліквідація компаній

Багатьом із нас насправді знайомі ці, на перший погляд, страшні слова – банкрутство та ліквідація. Безумовно, такі слова асоціюються у нас із неможливістю повернення боргів (насамперед це стосується банкрутства). Спробуємо розібратись із нюансами цих понять і визначити основні моменти, з якими доведеться стикнутись передусім кредитору під час захисту своїх інтересів у відповідних процедурах стосовно боржника.

 

Наш досвід, накопичений під час захисту інтересів кредиторів, які звертались за правовою допомогою у таких справах, дає можливість дійти висновку, що все ж таки вказані процедури – банкрутство та ліквідація – не є найкращим варіантом для кредиторів із позиції повернення заборгованості їх боржників.

 

За власними спостереженнями, можемо говорити, що в процедурі банкрутства задоволення вимог кредиторів у розмірі хоча б 40 % від загальної суми заборгованості є надзвичайно гарним результатом. У більшості випадків реальне погашення грошових вимог кредиторів становить від 5 % до 15 % сукупних грошових вимог. Це відбувається через те, що переважна кількість боржників розглядають процедуру банкрутства як спосіб ухилення від виконання своїх зобов'язань і, відповідно, вживають усіх можливих заходів, щоб протидіяти кредитору в його намаганнях забезпечити реальне погашення грошових вимог.

 

Найчастіше в подібних кейсах ми стикались із завчасним виведенням активів із компанії-боржника та залишенням лише неліквідних активів або ж тих, які перебувають у заставі/іпотеці у кредиторів, та вжиттям заходів, спрямованих на участь у процедурі банкрутства лояльних до боржника (засновників боржника) арбітражних керуючих. Також досить часто навіть ліквідні активи, за рахунок реалізації яких кредитор міг би отримати задоволення своїх грошових вимог, реалізовуються на других повторних аукціонах за ціною, яка вдесятеро є меншою за їх ринкову вартість. Звичайно, усе це ліквідатори і покупці аргументують тим, що це ринкові відносини, на таке майно відсутній попит і таке інше. На жаль, норми чинного законодавства, зокрема ч. 3 ст. 80 Кодексу України з процедур банкрутства (далі – КУзПБ), виписано таким чином, що навіть у судовому порядку оскаржити результати проведення такого аукціону лише з підстав низької реалізаційної вартості надзвичайно складно, а в переважній більшості випадків – узагалі неможливо.

 

Розглянути основні моменти, які повинен ураховувати кредитор у разі ініціювання процедури банкрутства свого боржника - в матеріалі видання ЮРИСТ&ЗАКОН від 03.06.2021

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

ЮРИСТ&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

EA014813

ЕА014814

 

ЕА014806

ЕА014808

ЕА014809

 

ЕА014811

 

ЕА014812

 

ЕА014815

ЕА014807

ЕА014816

ЕА014810

Банкрутство та ліквідація компаній

Реструктуризація зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптація процедур неплатоспроможності фізичних осіб

Важливі роз'яснення для політично значущих осіб

Обов'язковий аудит і його роль у фінансовій системі України

Практика вирішення спорів у сфері банківського та фінансового права

Особливості ведення фінансового моніторингу адвокатами та особами, які надають юридичні послуги

Торгове та експортне фінансування. На що можна розраховувати українському бізнесу.

Фінансування угод M&A

Фінансування будівництва нерухомості: ПДВ-аспекти

Коли кредитор може програти в суді?

Яким чином існуюча система захисту дозволяє нівелювати ризик неповернення коштів?

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

9. Судова практика

 

Щодо допустимості доказів, отриманих за допомогою провокації

НАШІ КЛІЄНТИ

  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА
  • Корпорація МЕРЕЖА