Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 21.04.2021р.

21.04.2021 –28.04.2021

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Захист бізнесу від рейдерського захоплення

Народні депутати підтримали в першому читанні за основу законопроект № 3774, яким пропонується запровадити низку антирейдерських заходів, зокрема, в частині захисту бізнесу.

Однією з ключових новацій проекту є запровадження практики інформування власника компанії про реєстраційну дію, яка відбувається з його активом та автоматизація реєстрації ФОП.

Законопроект передбачає:

  • Запровадження практики інформування власника компанії про реєстраційну дію, яка відбувається з його активом. 
  • Проектом закону знищується ще одна популярна рейдерська операція – зміниться підхід до заміни керівника підприємства.
  • Будуть скасовані деякі вимоги до скарг в процедурі державної реєстрації. 
  • Збільшується і можливий термін розгляду скарги - до 3 місяців.
  • Для держреєстраторів з'явиться новий обов'язок - невідкладно інформувати
  • Перереєструвати нерухоме майно з обтяженнями після ухвалення законопроекту буде не можливим. 
  • Надпрогресивна новела - це повна автоматизація процесу реєстрації ФОП.

Як шукати в продукті/модулі

 

ІПС: Законопроекти

Пошук за іменем файла

ji02586i

 

 

Проект Закону України від 15.04.2021 № 3774 Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству

Сфера бізнесу

 

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

2. Військовий обов’язок без оголошення мобілізації

Законом від 30.03.2021 № 1357-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку» удосконалено вимоги щодо комплектування Збройних Сил та інших військових формувань резервістами в особливий період без оголошення мобілізації.

Закон запроваджує новий вид військової служби - військова служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Також Закон реформує систему військового обліку та діяльність місцевих органів військового управління, базуючись на європейських принципах і підходах.

Як шукати в продукті/модулі

 

ІПС: Законодавство

Пошук за іменем файла

T211357

 

 

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку

Сфера бізнесу

 

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

3. Посилено відповідальність за порушеня у сфері пожежної безпеки

Законом від 30.03.2021 N 1366-IX"Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки" встановлюється адміністративна відповідальність за порушення встановлених законодавством вимог техногенної безпеки, яка є аналогічною адміністративній відповідальності за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки.

Також посилено адміністративну відповідальність за:

  • завідомо неправдивий виклик пожежно-рятувального підрозділу (частини), поліції, бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги або інших аварійно-рятувальних формувань
  • невиконання приписів, розпоряджень чи постанов посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки

Як шукати в продукті/модулі

 

ІПС: Законодавство

Пошук за іменем файла

T211366

 

 

Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки

Сфера бізнесу

 

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

4. Борги за кредитами в іноземній валюті реструктуризують

Верховна Рада на позачерговому засіданні 13 квітня прийняла пакет законів щодо реструктуризації заборгованості валютних позичальників.

1. Законопроект № 4475, яким передбачено:

  • проведення реструктуризації боргів за кредитами в іноземній валюті 
  • перерахування усіх грошових зобов'язань у гривневий еквівалент 
  • списання неустойки,
  • розмір процентів за користування кредитом 

2. Законопроект № 4398 передбачає зміни в частині реструктуризації заборгованості валютних позичальників через процедуру банкрутства. Зокрема, у разі недостатності доходів боржника для виконання умов реструктуризації, може бути встановлена мінімальна сума щомісячного виконання плану реструктуризації, яка не може бути меншою за половину мінімальної заробітної плати.

3. Законопроект № 4399 передбачає звільнення від сплати ПДФО з прощеного боргу.

 

Як шукати в продукті/модулі

 

ІПС: Законопроекти

Пошук за іменем файла

JI03856I

 

 

 

JI03707I

 

 

 

 

JI03708I

Проект Закону України, від 13.04.2021 № 4475 Про внесення змін до розділу IV "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про споживче кредитування" (щодо кредитів, наданих в іноземній валюті)

Проект Закону України від 13.04.2021 № 4398 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реструктуризації зобов'язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб

Проект Закону України від 19.03.2021 № 4399 Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо реструктуризації зобов'язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб)

Сфера бізнесу

 

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

БУХГАЛТЕРОВІ

 

5. Нова форма 4-ПН з 16 квітня 2021

Наказом Мінекономіки від 18.03.2021 р. № 563 затверджено нову форму звітності № 4-ПН "Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці" та порядок її подання. Вона замінила попередню аналогічну форму із наказу Мінсоцполітики від 31.05.2013 р. № 317.

Форму № 4-ПН заповнюють підприємства, установи та організації в разі запланованого масового вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, у т.ч. ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням, скороченням чисельності або штату працівників.
Її подають не пізніше ніж за два місяці до вивільнення (не пізніше ніж за 30 календарних днів до вивільнення в разі звільнення держслужбовців) до центрів зайнятості за місцем провадження господарської діяльності. Якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, днем закінчення строку подання інформації – перший після нього робочий день.

Форму № 4-ПН подають в електронному (з накладенням кваліфікованого електронного підпису) чи паперовому вигляді (із засвідченням підписом керівника або особи, відповідальної за подання інформації).
У формі вказують, зокрема, дати наказів про попередження про заплановане вивільнення працівників та запланованого вивільнення працівників.

Допоможе при складанні Ситуація для бухгалтера "Звітність до Центру зайнятості про наявність вакансій і про вивільнення працівників".

 

Як шукати в продукті/модулі

 

ІПС:Законодавство, Ситуації для бухгалтера; Форми, бланки

Пошук за іменем файла

re36067

 

 

 

 

SB081003

 

ZX006753

 

Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України "Про затвердження форми звітності N 4-ПН "Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці" та Порядку її подання" від 18.03.2021 р. № 563

Звітність до Центру зайнятості про наявність вакансій і про вивільнення працівників

Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці. Форма N 4-ПН (TMS21057)

Пошук одним рядком

4-ПН

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

6. Допомога ФОП і працівникам у "червоних" зонах карантину: умови надання у 2021 році

З 9 квітня 2021 року набув чинності Закон № 1358, яким передбачено надання допомоги застрахованим особам (ФОП і найманим працівникам), що втрачають частину заробітної плати чи доходу у зв'язку із запровадженням додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів, на час карантину.

Також із 10 квітня діє Порядок № 328, яким визначено процедурні питання щодо надання такої допомоги.

Розмір допомоги залежить від джерела її виплати.

За рахунок коштів Держбюджету України допомогу виплачуватимуть у розмірі 8000 грн.

А за рахунок коштів місцевого бюджету виплату допомоги здійснюватимуть у розмірі, визначеному рішенням органу місцевого самоврядування. Допомогу може бути надано у 2021 році одноразово.

Як шукати в продукті/модулі

 

ІПС: Законодавство, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

t211358

 

 

 

 

kp210328

 

 

 

 

BZ012975

 

Закон України "Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" від 30.03.2021 р. № 1358-IX.

Порядок надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затверджений постановою КМУ від 07.04.2021 р. № 328.

Допомога ФОП і працівникам у "червоних" зонах карантину: умови надання у 2021 році

Пошук одним рядком

Допомога ФОП і працівникам

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

7. Огляд рішень ВС за лютий – березень 2021 року: трудові спори та перевірки

Останнім часом чи не найбільше спорів у судах виникають внаслідок трудових перевірок та між працівником і роботодавцем (звісно, блокування ПН/РК поза "конкурсом"). Тож ознайомитись із сучасними тенденціями у цій частині допоможе  матеріал "Огляд рішень ВС за лютий – березень 2021 року: трудові спори та перевірки"  сервісу ІНЕРБУХ.

 

Як шукати в продукті/модулі

 

ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

 

 https://interbuh.com.ua/ua/documents/ib/10929/142422

Пошук одним рядком

трудові спори та перевірки

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

8. Судове оскарження ризиковості платників ПДВ

Наразі усі бухгалтерські видання переповнені оглядами судової практики щодо ризиковості платників ПДВ. Причому податкові адвокати ситуативно розглядають ситуації й виходить, що за одним рішенням суду не можна оскаржити ризиковість, а за іншим – можна.

То в чому ж справа? А справа в тому, що усе залежить від того, який період віднесення до ризиковості платник ПДВ намагається оскаржити в суді. Якщо це за часів дії Порядку № 117 (втратив чинність 01.02.2020 р.), то однозначно саме по собі віднесення до ризикових без блокування ПН/РК оскаржити неможливо, а от починаючи з 01.02.2020 р. завдяки Порядку № 1165 – можна.

 

Як шукати в продукті/модулі

 

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

kp180117

 

 

kp191165

 

 

BZ012973

Порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою Кабміну від 21.02.2018 р. № 117.

Порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 11.12. 2019 р. № 1165.

Судове оскарження ризиковості платників ПДВ: місія можлива?

Пошук одним рядком

Ризиковість платників ПДВ

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

ЮРИСТОВІ

 

 9. Правова позиція (постанова ВС від 17.03.2021 р. у справі N 160/9340/18)

Щодо скасування постанови про накладення штрафу за порушення законодавства про працю на підставі неповідомлення про час та місце розгляду справи

Неналежне повідомлення роботодавця щодо проведення розгляду справи про накладення штрафу за порушення законодавства про працю є самостійною підставою для скасування оспорюваних постанов про накладення штрафу на роботодавця.

Як шукати в продукті/модулі

 

ІПС:Судова практика

Пошук за іменем файла

VSP05823

Правова позиція (постанова ВС від 17.03.2021 р. у справі N 160/9340/18)

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

10. Правова позиція (постанова ВС від 12.04.2021 р. у справі N 310/2950/18)

Щодо звернення стягнення на жиле приміщення, яке придбане за кредитні кошти

Виселення без надання іншого житлового приміщення відбувається у тому разі, якщо саме це житлове приміщення було придбане за кредитні кошти. У разі, якщо за кредитні кошти було набуто інший об'єкт цивільних прав (частку в праві спільної часткової власності), а не житлове приміщення в цілому, що передано в іпотеку, то виселення без одночасного надання іншого постійного жилого приміщення не допускається.

 

Як шукати в продукті/модулі

 

ІПС:Судова практика

Пошук за іменем файла

VSP05824

Правова позиція (постанова ВС від 12.04.2021 р. у справі N 310/2950/18)

 

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

 

 

 

11. Суд & пандемія. Сучасні судові реалії в умовах карантину

Пандемія коронавірусної хвороби (COVID-19) розділила життя людей на до та після. Життєдіяльність зазнала серйозних змін. Усі: громадяни, компанії, держава та її інституції – змушені пристосовуватись і розробляти нові алгоритми роботи та взаємодії, продиктовані необхідністю припинити або принаймні мінімізувати поширення коронавірусу SARS-CoV-2.

Не є винятком і судова система України. Так, на перший локдаун (з 12 березня до 3 квітня 2020 р.), установлений постановою Кабінету Міністрів України "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" від 11.03.2020 р. № 211, більшість судів відреагували виданням наказів, якими обмежували доступ не сторін спору на судові засідання, а обмежували роботу канцелярій і можливість ознайомлення з матеріалами справи та рекомендували сторонам подавати клопотання про відкладення судових засідань на пізнішу дату. Поширеними були також випадки оголошення перерв у судовому засіданні без зазначення нової дати судового розгляду.

Про нюанси проведення судових засідань та ознайомлення з матеріалами справи читайте в матеріалі видання ЮРИСТ&ЗАКОН від 15.04.2021

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

EA014678

EA014677

EA014679

 

EA014681

 

EA014685 EA014680 EA014683

EA014373

Суд & пандемія. Сучасні судові реалії в умовах карантину

Адвокат в ІТ-спорі. Питання доказів

Стягнення моральної шкоди в адміністративних судах під час розгляду спорів за участі державних органів

Як відшкодувати витрати на адвоката у господарському спорі: практичні поради

Докази і доказування у кримінальному провадженні

Скасувати не можна залишити

Аналіз суперечливих правових позицій Верховного Суду

Електронний суд: проблемні та практичні питання

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

12. Паспорт іноземця за кордоном

Законодавством України передбачено норми, що регулюють процеси переїзду, перебування й оформлення дозвільних документів для легального перебування іноземців на території України. Однак що робити іноземцеві, який проживає на території України на підставі посвідки на проживання, термін дії закордонного паспорта якого закінчується? Що регулює це питання, до яких органів звертатися?

 

Питання заміни паспортного документа стало гостроактуальним у зв'язку з пандемією та закритими кордонами. Досить багато іноземних громадян не змогли покинути територію України.

Дії кожної країни насамперед спрямовано на захист свого громадянина, дотримання його конституційних прав як на своїй території, так і на території іноземної держави. Для цього країни як суб'єкти міжнародного права опікуються розвитком зовнішньої політики, укладають між собою двосторонні міжнародні угоди, обмінюються дипломатичними представництвами (посольства, консульські установи). Саме дії цих органів спрямовано на те, щоб вирішувати питання, що виникають у зв'язку з використанням закордонних паспортів. Більш детально про видачу паспорту у матеріал видання ЮРИСТ&ЗАКОН від 15.04..2021

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство

ЮРИСТ&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

EA014682

EA013768

ZN046579

 

 

EA012771

SB081066

Паспорт іноземця за кордоном

Інформація про бенефіціара: документи, що посвідчують особу

Яким чином громадянину Російської Федерації, який не має можливості прибути до контролюючого органу в Україні, отримати РНОКПП через представника?

Оформлення спадщини особою, яка постійно проживає за кордоном

Державна реєстрація фізичної особи - підприємця

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі