Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 24.03.2021р.

 

24.03.2021 –30.03.2021

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Електронна трудова книжка: від А до Я

Перший квартал 2021 року для сфери трудового права ознаменувався декількома важливими подіями, однією із яких стало прийняття закону про запровадження електронних трудових книжок з 10 червня 2021 року. Однак у роботодавців та працівників є в запасі п'ять років аби з'ясувати хто, як і куди вносить інформацію про трудову діяльність працівника, а також що робити із паперовими трудовими книжками.

 

Відомості до електронної трудової книжки будуть вноситися у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

 

Уже більше року діє постанова Кабінету Міністрів України "Про запровадження обліку трудової діяльності працівника, фізичної особи - підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі" (далі - "Постанова"). Очікується, що детальний порядок роботи із Реєстром буде визначений незабаром або ж завантаження даних відбуватиметься відповідно до Постанови.

Закон передбачає п'ятирічний термін, протягом якого Пенсійний фонд України вноситиме відомості до Реєстру про трудову діяльність працівників.

 

Незважаючи на положення Закону, паперові трудові книжки не зникнуть зовсім навіть через п'ять років перехідного періоду. Новий порядок внесення інформації про трудову діяльність працівників в електронній формі не означає, що паперова книжка взагалі не зможе використовуватись після включення до Реєстру відповідної інформації.

 

Як шукати в продукті/модулі

 

ІПС:Законодавство

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

KD0001

KP191084

 

 

t211217

 

 

BZ012140

 

Кодекс законів про працю

Про запровадження обліку трудової діяльності працівника, фізичної особи - підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі

ЗАКОН УКРАЇНИ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі

Електронна трудова книжка на порозі – готуймося до новацій

Пошук одним рядком

Трудова книжка

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

2. Податкові перевірки 2021: хто знаходиться під пильною увагою ДПС

Майже увесь 2020-й рік діяв мораторій на податкові перевірки, але через значний дефіцит бюджету, а також постійне декларування владою того, що бюджет наповнюватимуть без додаткового вливання коштів, 2021 може пройти під прапором податкових перевірок. .

Постановою КМУ від 03.02.2021 р. №89 Уряд вирішив частково скасувати мораторій на податкові перевірки шляхом скорочення терміну дії обмежень, встановлених п. 52-2 підрозд. 10 разд. XX ПКУ.

 

Планові податкові перевірки

В ресурсі Мистецтво оборони Ви можете ознайомитись з планом-графіком податкових перевірок.

Побачивши себе в плані перевірок, платнику податків слід одразу починати готуватися до такої перевірки.

 

Позапланові перевірки

Останнім часом зустрічаються запити, коли контролюючий орган аргументує необхідність отримання пояснень і їх документального підтвердження по підставах необхідності виконання покладених на нього функцій, завдань і підтвердження або спростування податкової інформації. Хоча така підстава і не передбачена пунктом 73.3. ст.73 Податкового кодексу України.

У цьому ж запиті контролюючий орган, як правило, вимагає велику кількість документів по фінансово-господарським взаємовідносинам платника податків з його контрагентам як мінімум за один календарний рік.

 

Хто знаходиться під пильною увагою контролюючого органу?

Особливу увагу під час податкових перевірок в 2021 році приділятимуть співпраці юридичних осіб з ФОП і намагатимуться доводити, що ФОПи є частиною юридичних структур суб'єктів господарювання.

 

Також без уваги явно не залишаться і перекочують з минулих років відносини по послугах, які не мають явно вираженого результату, такі як консультаційні, маркетингові, рекламні тощо. Під пильним спостереженням будуть і взаємовідносини з нерезидентами.

 

Детально досліджуватиметься формування податкового кредиту з ПДВ, а враховуючи останні заяви з боку керівництва ДФС, боротьба із скручуваннями і схемним податковим кредитом по ПДВ все ж очікується.

І куди ж без сумнівних (фіктивних, нереальних) господарських операцій? Зараз кожен другий акт документальних податкових перевірок, згадує про нереальні господарські операції. Ситуація навряд чи зміниться, адже податковому органу простіше визнавати операції нереальними, оскільки це не вимагає необхідності формувати правові позиції в Акті перевірки.

Дуже уважно податкова стежить за платниками податків, що співпрацюють з державним бюджетом. Подальший рух коштів, формування ціноутворення і місця закупівлі товару детально аналізуються.

Якщо у вищезгаданому упізнали себе - краще замислитися про можливі ризики вже зараз.

 

Підготовка до податкової перевірки

У кожної компанії є "вразливі" місця, які необхідно виявити перед перевіркою, щоб цього не зробили перевіряючі.

Як шукати в продукті/модулі

 

ІПС:Законодавство

Мистецтво оборони

Пошук за іменем файла

T10_2755

kp210089

 

 

dpa2087z

 

TO000986

TO000573

TO000572

TO000595

TO000586

TO000582

Податковий кодекс України

Постанова від 03.02.2021 № 89 Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок

План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2021 рік

Плани-графіки перевірок органів держнагляду на 2021 рік

Про податкові органи

Чим загрожує податкова перевірка

Письмові запити податкової

Фактичні податкові перевірки

Оскарження результатів податкових перевірок

Пошук одним рядком

Податкові перевірки

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

БУХГАЛТЕРОВІ

 

3. Дистанційна та надомна робота: набрали чинності зміни до КЗпП

З 27.02.2021 р. набрали чинності зміни, внесені Законом № 1213 до КЗпП, якими запровадженого низку новацій щодо дистанційної та надомної роботи.

 

Раніше КЗпП не відокремлював надомну роботу від дистанційної, адже щодо обох цих форм Кодекс містив загальне визначення: "Дистанційна (надомна) робота - це така форма організації праці, коли робота виконується працівником за місцем його проживання чи в іншому місці за його вибором, у тому числі за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, але поза приміщенням роботодавця".

Тепер же все змінилось.

Дистанційна робота – "це форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією власника або уповноваженого ним органу, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій" (ст.602 КЗпП).

Отже ключові ознаки дистанційної роботи полягають у тому, що її виконання здійснюється працівником:

• поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця;

• в будь-якому місці за вибором працівника (тобто як у себе вдома, так і в іншому місці);

• з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Поряд з цим ст. 602 КЗпП допускає, що працівник і роботодавець можуть у трудовому договорі передбачити поєднання дистанційної роботи з виконанням працівником роботи на робочому місці у приміщенні чи на території роботодавця.

Надомна робота - це форма організації праці, за якої робота виконується працівником за місцем його проживання або в інших визначених ним приміщеннях, що характеризуються наявністю закріпленої зони, технічних засобів (основних виробничих і невиробничих фондів, інструменту, приладів, інвентарю) або їх сукупності, необхідних для виробництва продукції, надання послуг, виконання робіт або функцій, передбачених установчими документами, але поза виробничими чи робочими приміщеннями власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу (ст. 601 КЗпП).

Отже наразі надомна робота має такі ключові формальні ознаки:

• робота виконується працівником за місцем його проживання або в інших визначених ним приміщеннях. Тобто йдеться про приміщення, які мають конкретну адресу, яка очевидно має бути визначена у трудовому договорі;

• приміщення, де виконується надомна робота, знаходяться поза виробничими чи робочими приміщеннями роботодавця;

• в приміщенні має бути відповідна закріплена зона для виконання роботи. При цьому робоче місце працівника є фіксованим та не може бути змінено з його ініціативи без погодження з роботодавцем. У ст.601 КЗпП окремо визначено процедуру узгодження з роботодавцем зміни робочого місця працівника;

• працівнику надаються відповідні технічні засоби, необхідні для виробництва продукції, надання послуг, виконання робіт або функцій, передбачених установчими документами роботодавця.

 

Зверніть увагу: надомна робота може бути запроваджена виключно для осіб, які мають практичні навички виконання певних робіт або можуть бути навчені таким навичкам.

Розлогіше про це у статтях "Дистанційна робота: умови, вимоги та обмеження", "Надомна робота: нові правила в КЗпП",  видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОНта сервісуІНТЕРБУХ.

Як шукати в продукті/модулі

 

ІПС:Законодавство, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

T211213

 

 

 

BZ012924

BZ012919

Закон України  "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання дистанційної, надомної роботи та роботи із застосуванням гнучкого режиму робочого часу" від 04.02.2021 р. № 1213-IX.

"Надомна робота: нові правила в КЗпП"

"Дистанційна робота: умови, вимоги та обмеження"

Пошук одним рядком

дистанційна та надомна робота

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

4. Нова ПДВ-звітність та податкова накладна: другий раз за місяць

Як ми й повідомляли, коментуючи Наказ № 734, що чергові зміни попереду під ставку 14% для аграріїв. Аж ось Наказ № 131, який був опублікований 12 березня, набрав чинності 1 березня, бо саме так наказує його пункт 4. До речі, цим Мінфін виправив деякі свої попередні "ляпи". Розлогіше про це у статті "Друга (допрацьована) версія форм податкової накладної та ПДВ-звітності, що набули чинності заднім числом" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та сервісу ІНТЕРБУХ

Як шукати в продукті/модулі

 

ІПС:Законодавство, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

re35932

 

BZ012927

 

Наказ Мінфіну "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України" від 01.03.2021 р. № 131

Друга (допрацьована) версія форм податкової накладної та ПДВ-звітності, що набули чинності заднім числом"

https://interbuh.com.ua/ua/documents/ib/10863/142026

 

Пошук одним рядком

Податкова накладна, звітність із ПДВ

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

5. За березень звітуємо за оновленою формою акцизної декларації

Уперше оновлену Декларацію подають за березень 2021 року не пізніше за 20 квітня 2021 року. Іще в 2020 році відбулися новації в оподаткуванні акцизним податком, завдяки яким і оновили форму акцизної декларації та додатків до неї. А крім того, змінився підхід до виправлення помилок платниками, які реалізують пальне або спирт етиловий. Розлогіше про це у статтях видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

 

Як шукати в продукті/модулі

 

ІПС: Законодавство, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

re35767

 

 

BZ012928

BZ012929

BZ012930

BZ012931

Наказ Міністерства фінансів України від 08.12.2020 р. № 747 "Про затвердження Змін до форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку"

Акцизна декларація: що змінилося

Акцизна декларація: зміни в додатках

Акцизна декларація: новий порядок виправлення помилок

Акцизна декларація: нові додатки

Пошук одним рядком

Декларація  акцизного податку

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

6. Звітуйте та сплачуйте податки вчасно разом з Календарем бухгалтера 

У системах ЛІГА:ЗАКОН вже доступний Календар бухгалтера  на ІІ квартал 2021 року.  

Звертаємо увагу, на те що деяка звітність подається за новими формами, зокрема: 

- у квітні: 

  • звіт про експорт (імпорт) послуг за I квартал 2021 року (форма № 9-ЗЕЗ (квартальна));
  • податкова декларація з ПДВ за березень 2021 року; 
  • декларація акцизного податку за березень 2021 року; 
  • звіт про капітальні інвестиції за I квартал 2021 року (форма № 2-інвестиції (квартальна));
  • звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного соціального внеску особами, які провадять незалежну професійну діяльність (форма № Д5), за 2020 рік.

- у травні: 

  • податкова декларація з податку на прибуток підприємств за I квартал 2021 року для платників, у яких податковий період дорівнює календарному кварталу;
  • податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за I квартал 2021 року;
  • податкова декларація платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця за I квартал 2021 року платниками 3-ї групи.

Як шукати в продукті/модулі

 

ІПС: Календар бухгалтера; форми, бланки

Пошук за іменем файла

ZX006722

 

ZX006729

ZX006705

ZX006718

 

ZX006655

 

 

ZX006639 

 

 

ZX006657 

 

 

 

 

ZX00665

звіт про експорт (імпорт) послуг за I квартал 2021 року (форма № 9-ЗЕЗ (квартальна)); 

податкова декларація з ПДВ за березень 2021 року; 

декларація акцизного податку за березень 2021 року; 

звіт про капітальні інвестиції за I квартал 2021 року (форма № 2-інвестиції (квартальна)); 

звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного соціального внеску особами, які провадять незалежну професійну діяльність (форма № Д5), за 2020 рік. 

податкова декларація з податку на прибуток підприємств за I квартал 2021 року для платників, у яких податковий період дорівнює календарному кварталу; 

податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за I квартал 2021 року;

податкова декларація платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця за I квартал 2021 року платниками 3-ї групи. 

 

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

ЮРИСТОВІ

 

7. Послуги проживання - оподаткування

Державна податкова служба розповіла про нюанси оподаткування операцій з постачання послуг із тимчасового розміщування. Так, операції  товариства з постачання основних послуг зокрема, проживання, харчування, збирання, заміна постільної білизни тощо зараховують до ціни номера (місця) і надають споживачеві згідно з укладеним договором і обкладають ПДВ за ставкою 7 відсотків.  Але  операції товариства з постачання додаткових послуг зокрема, реалізація напоїв, паркування, послуги пралень, басейнів і тренажерних залів, місць для відпочинку й розваг, а також конференц-залів і місць для проведення нарад тощо обкладають ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків .

 

Якщо товариство є постачальником послуг харчування й реалізації напоїв (зокрема, алкогольних), послуг збирання й заміни постільної білизни, послуг із паркування, послуг пралень, басейнів і тренажерних залів, місць для відпочинку й розваг, а також конференц-залів і місць для проведення нарад, які не є складовою частиною послуг із тимчасового розміщення (проживання), вартість яких оплачують треті особи, не проживають (не розміщені) у готелі – такі послуги розглядають як окрему операцію, обкладають ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків.

 

Пунктом 44.1 статті 44 Кодексу  визначено, що для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, видатків та інших показників, пов'язаних із визначенням об'єктів оподаткування й/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних із обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

 

Необхідно зазначити, що статтею 36 Кодексу встановлено, що платники податків зобов'язані самостійно декларувати свої податкові зобов'язання й визначати відповідність проведених ними операцій.

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

IPK18570

Індивідуальна податкова консультація від 03.03.2021 № 786/ІПК/26-15-04-02-16,

«Щодо оподаткування операцій з постачання послуг із тимчасового розміщування (проживання), основних та додаткових послуг»

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

8. Компенсація судових витрат у судових справах

Сьогодні закон надає стороні судового процесу дієвий механізм повернення судових витрат за рахунок опонента, який програв справу. До складу судових витрат включають не лише обов'язковий судовий збір, що сплачують до бюджету, а й витрати за послуги адвоката, за експертні висновки, витрати на поштові відправлення документів, на проїзд до суду та інші витрати, які пов'язані з розглядом справи.

 

Умовами відшкодування судових витрат є дотримання законодавчих формальностей їх заявлення, надання всіх підтвердних документів та дотримання співмірності витрат обставинам справи.

 

Для відшкодування понесених судових витрат сторона повинна виконати всі законодавчі вимоги: подати разом із першою заявою по суті спору попередній розрахунок судових витрат (за винятком адміністративного судочинства), подати клопотання про відшкодування витрат до закінчення судових дебатів або ж завчасно подати заяву про те, що судові витрати будуть заявлені протягом п'яти днів після винесення рішення (у такому разі суд прийме додаткове рішення щодо розподілу судових витрат).

 

У самій заяві про відшкодування судових витрат потрібно докладно описати розрахунки витрат, перелік послуг адвоката і вартість кожної з них. Якщо договором з адвокатом передбачено погодинну оплату, слід указувати конкретну кількість часу, який було витрачено на кожну дію адвоката.

 

ВС КЦС у постанові від 23.11.2020 р. у справі № 638/7748/18 зазначає, що неподання стороною, на користь якої ухвалено судове рішення, розрахунку, детального опису робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат часу за кожним із видів робіт, необхідних для надання правничої допомоги, позбавляє іншу сторону можливості спростовувати ймовірну неспівмірність витрат на професійну правничу допомогу.

 

У зазначеній постанові ВС КЦС зазначив, що інформація, яка міститься в акті приймання правничої допомоги, зокрема перелік наданих послуг та фіксований розмір гонорару, не може вважатись тим розрахунком (детальним описом робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат часу за кожним із видів робіт, необхідних для надання правничої допомоги), подання якого є необхідною умовою для стягнення витрат на професійну правничу допомогу. Тому у стягненні витрат на адвоката було відмовлено. Про судову практику  щодо стягнення судових витрат та детальний опис переліку послуг і витраченого часу читайте в матеріалі видання ЮРИСТ&ЗАКОН від 18.03.2021

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

ЮРИСТ&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

C015888

 

EA014592

SI100329

 

BZ012797

ЕА014573

ЕА014471

Постанова від 23.11.2020 № 638/7748/18,61-13573св19,

«Верховний Суд. Касаційний цивільний суд»

Компенсація судових витрат у судових справах

Розподіл судових витрат при здійсненні адміністративного судочинства

Як обстоювати геологорозвідувальні витрати: судовий кейс

Механізми захисту прав споживачів у Європейському Союзі

СтягуйТе

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

9. Земельні торги: курс на диджиталізацію

Цифровізація – одне з безперечних досягнень України останніх років. Досягнень, у яких ми випереджаємо навіть розвинуті країни Західної Європи. Щодо цього можна згадати електронні державні реєстри, різноманітні кабінети електронних сервісів, публічну кадастрову карту, електронний суд, запровадження ЄЦП/КЕП та ін. Звісно, у багатьох напрямах роботи ще непочатий край. В інших зроблено чимало, але точно не все. Одним із таких напрямів є питання земельних торгів.

 

Нагадаємо, відповідно до ч. 1 ст. 134 Земельного кодексу України (далі – ЗКУ): "Земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них (оренда, суперфіцій, емфітевзис), у тому числі з розташованими на них об'єктами нерухомого майна державної або комунальної власності, підлягають продажу окремими лотами на конкурентних засадах (земельних торгах), крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті". Продаж на торгах земельних ділянок приватної власності також можливий – за бажанням продавця.

Колись земельні торги можна було проводити у формі як конкурсу, так і аукціону. Але надзвичайно поширена корупційна практика прописування умов конкурсу в інтересах конкретних осіб призвела до того, що на цей час земельні торги проводять лише у формі аукціону.

 

Власне вимоги до підготовки та проведення таких торгів визначено ст. ст. 135 – 139 ЗКУ. Водночас описано їх доволі докладно (наприклад, ст. 137 складається з 31 частини!). Та попри це, претензій до "живих" торгів вистачало. Подекуди й досі зберігається маніпулятивна практика "відсіювання" небажаних учасників торгів (читай конкурентів), обмеження доступу до інформації про торги (зазвичай через порушення термінів оприлюднення інформації про їх проведення) та інші способи впливу на майбутні результати аукціону.

 

Тож "з метою запобігання корупції та недопущення зловживань у сфері земельних відносин, пов'язаних з передачею земель у користування на конкурентних засадах" 21 червня 2017 року Уряд видав постанову № 688 "Деякі питання реалізації пілотного проекту із запровадження електронних земельних торгів і забезпечення зберігання та захисту даних під час їх проведення", якою затвердив Порядок реалізації пілотного проєкту з проведення електронних земельних торгів.

 

Отже, Порядок застосують, електронні торги відбуваються, і, здавалося б, усе добре. Але є одне але – сама постанова є незаконною! Кабінет Міністрів України просто не мав повноважень на ухвалення цього акта. . Більш  детально читайте в матеріалі видання ЮРИСТ&ЗАКОН від 18.03.2021

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство; Ситуації для юриста

ЮРИСТ&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

T012768

Kp170688

 

 

EA014593

EA014594 EA014595 EA014597 EA014598 EA014600

 

EA014596

 

EA014599

 

SI071691

Земельний кодекс

Деякі питання реалізації пілотного проекту із запровадження електронних земельних торгів і забезпечення зберігання та захисту даних під час їх проведення

Земельні торги: курс на диджиталізацію

Відкриття ринку землі: очікування та прогнози

Земля в спадок. Процедура оформлення права власності

Запуск аграрного реєстру

Електронні аукціони купівлі-продажу земельних ділянок            

Законопроект № 2194 щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин

Створення та діяльність сільськогосподарських кооперативів в Україні

Процедура отримання безкоштовної частки землі. Чи можливо це?

Електронні земельні торги

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі